tampon kullanımı

Tampon kullanımı hijyenik pede alternatif olarak tercih edilen bir yöntemdir. Adet dönemlerinde kanın vajinadan tahliye olmadan önce vajina girişinde emilmesini sağlayan tampon, gayet konforlu bir kullanım imkanı tanıyor. Vajina kasları tarafından tutulduğu için düşme olasılığı son derece düşüktür. Aynı zamanda sızıntı problemi de yaşatmaz ve bu yönüyle her türlü aktivitede bulunulabilir.

Kadınların hareket özgürlüğü tanıyor olması nedeniyle de tampon kullanmayı tercih ettiği söylenebilir. Uç bölümünde bir ip bulunan tamponun hem takılması hem de kullanım sonrasında çıkarılması son derece kolaydır. Kimlerin tampon kullanmaması gerektiğini, kullanımı sırasında nelere dikkat edilmesinin önemli olduğunu ve benzeri konuları da ele alacağız. Öncesinde ise bu ürünlerin nasıl kullanıldığını aktaralım.

Tampon Nasıl Kullanılır?

tampon nasıl kullanılır

Piyasada farklı markalar tarafından üretilmiş olan çok sayıda tampon çeşidi bulunuyor. Bu ürünlerin genel olarak 3 farklı boyut seçeneği sunduğunu belirtebiliriz. Kadınlar tampon kullanımı için kendi adet dönemlerindeki kanama yoğunluğuna bağlı olarak bu 3 farklı boy seçeneği arasından tercih yapabilir. Bunlar;

  • Küçük boy
  • Orta boy
  • Büyük boy

Bu ürünler % 100 pamuk materyalden üretiliyor ve hijyenik bir şekilde paketleniyor. Ambalaj açılana kadar hijyenik formunu koruduğundan güvenle kullanılması da mümkündür. Son derece yumuşak bir forma sahip olmaları nedeniyle kullanımı esnasında herhangi bir rahatsızlık yaratmaz. Acıya ya da ağrıya neden olmaz, batma ya da yanma gibi şikayetlere yol açmaz.

Adet dönemlerinde kanaması fazla olan kadınlar büyük boy tamponlara yönelebilir. Daha az oranda kanama olan kadınlar ise küçük boy tamponları deneyebilir. Şayet küçük boy ürünler sızıntıya neden olursa bu durumda orta boy seçeneklerine yönelmekte fayda olacaktır. Olabildiğince kaliteli tamponları tercih etmeye özen göstermelisiniz. Ürünlerin hijyenik formunun bozulmaması için sadece kullanımdan hemen önce ambalajı açmanızda fayda var.

Tampon Nasıl Takılır?

İlk zamanlarda tampon kullanımı kadınlar için zorlayıcı olabiliyor. Ancak birkaç kullanım sonrasında tamponun takılması ya da çıkarılması sırasında bir sıkıntı yaşanmıyor. Burada en önemli olan husus hijyen koşullarına dikkat edilmesidir. Tamponu takmadan önce mutlaka ellerin yıkanması gerekir. Sonrasında ise herhangi bir yere temas etmeden tampon takılmalıdır. Tamponun takılması sırasında en rahat ettiğiniz pozisyonu seçebilirsiniz. Çok sayıda kadın bir ayağını klozetin üzerine koyarak rahatlıkla takabildiğini belirtiyor. Ancak klozete oturma pozisyonunda da takılabilir. Hatta rahat edilmesi durumunda yatarak da tamponu takabileceğini belirtebiliriz.

Tamponun arka kısmında bir ip bulunduğunu göreceksiniz. Takmadan önce ipi kontrol etmelisiniz. Şayet ip kopmuşsa ya da hafifçe çektiğinizde kopuyorsa o ürünü kullanmamalısınız. İpin emniyetini kontrol ettikten sonra pamuklu olan kısmı takmaya başlayabilirsiniz. Bu sırada ip olan kısım aşağı bakacak şekilde olmalıdır. Bu ürünlerin yumuşak bir yapıya sahip olması ve silindir formunda üretilmesi takılmasını da kolaylaştırıyor.

İlk kullanım sırasında çok sayıda kadın gerginlik yaşayabiliyor ve bu nedenle pelvik taban kasları kasılabiliyor. Bu durumda tamponun takılması daha zor olabileceğinden olabildiğince sakin kalmaya özen göstermelisiniz. Tamponu sol elinize alarak sağ elinizle iç dudakları yana doğru çekin. Ardından tamponu ipli olan bölümü aşağı gelecek şekilde tutarak ileri doğru yavaş bir hareketle itin. İp kısmı vajinanın içerisinde olmamalıdır. Kullanım sonrasında tamponu bu ip kısmından çekerek kolaylıkla çıkarabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Adet söktürücü ilaçlar

Bakireler Adet Tamponu Kullanabilir Mi?

bakireler adet tamponu kullanabilir mi

Tamponla ilgili en çok merak edilen unsurlardan biri de bakirelerin kullanmasında bir sakınca olup olmadığıdır. Tamponu bakirelerin kullanması önerilmez. Nedeni ise kızlık zarının bütünlüğünü kaybetmesine yol açma riskidir. Hymen dokusu yani kızlık zarı vajina girişinin yaklaşık 1,5 cm iç kısmında yer alır.

Her ne kadar hafif esnek bir dokuya sahip olsa da vajina içerisine bir cisim girmesi durumunda yırtılabilir. Dolayısıyla tamponun takılması sırasında da yırtılma riski bulunduğundan bakirelerin tampon yerine hijyenik ped kullanması daha doğru olacaktır. Günümüzde bakireler için üretildiği belirtilen tampon çeşitleri de piyasada mevcut. Ancak bu ürünlerin takılması sırasında da kızlık zarının yırtılma olasılığın göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Tampon Kullanımı Sağlıklı Mı?

Belirli hususların ihmal edilmemesi durumunda tampon kullanımı son derece sağlıklıdır. Burada en önemli detay hijyen koşullarına dikkat edilmesi oluyor. Tamponun kullanımından önce ellerin mutlaka yıkanması ve herhangi bir yere temas etmeden tamponun takılması gerekiyor. Aynı zamanda bazı kişilerin tampon kullanmasının sakıncalı olduğunu da unutmayın. Bu gibi detaylar dikkate alındığında herhangi bir sorun yaşanmaz.

Aksine tamponun çok sayıda kişi için pedden daha konforlu bir ürün olduğu da düşünülüyor. Kıyafet seçiminin daha rahat yapılması, sızıntı riskinin daha düşük olması gibi durumlar, adet dönemlerinde kadınların günlük yaşam konforunu artırıyor. Aynı zamanda tamponun egzersiz ya da spor yapmaya engel olmadığını da belirtmek gerekiyor. Regl döneminde yaşanabilen kötü koku problemi de tamponun kullanımıyla ortadan kalkıyor.

Merak edenler için –> Kızlık zarı bozulduğu nasıl anlaşılır

Tampon Kullanımı Zararlı Mı?

tampon kullanımı zararlı mı

Hijyene dikkat edilmesi ve doğru şekilde kullanılması durumunda tampon kullanımı zararlı değildir. Elbette sadece tampon takma ve çıkarma öncesinde ellerin yıkanmasından söz etmiyoruz. Aynı zamanda tamponun sıklıkla değiştirilmesi de son derece önemlidir. Aksi halde çok ciddi sağlık sorunları ile karşılaşılabilir. Fakat doğru kullanımı da bir o kadar konforludur. Burada sıklıkla merak edilen bir diğer husus da tamponun spor ya da egzersiz sırasında düşme olasılığı oluyor. Vajina kasları tamponu tuttuğundan düşme riski düşüktür. Kadınlar özellikle spor ve egzersiz hareketleri öncesinde bu ürün kullanmayı tercih ediyor ve ped.den çok daha konforlu buluyor.

Vajinal Tampon Ne Sıklıkla Değiştirilmelidir?

Bu konu tampon kullanımı noktasında üzerinde en çok durulması gereken husustur. Tamponların en fazla 4 saatte 1 değiştirilmesi gerekiyor. Kanama oranı fazla olan kadınlar 2 ya da 3 saate bir tampon değişimi yapmaya özen göstermelidir. Bu ürünlerin vajina içerisinde 6 saatte fazla kalması ciddi problemlere sebebiyet veriyor. Ayrıca bu ürünler sadece adet dönemlerinde kullanılmalıdır. Akıntı gibi gerekçelerle kullanılması önerilmez. Sadece gün içerisinde kullanılması, gece saatlerinde ise ped kullanılması çok daha doğru olacaktır.

Bilginiz olsun –> Kızlık zarı zedelenmesi

Unutulan Vajinal Tampon Zararlı Mıdır?

unutulan vajinal tampon zararlı mı

Elbette tampon kullanımı durumunda tamponun değiştirilmesinin unutulması zararlıdır. Bu durum, toksik şok sendromu sorununa neden olabilir. Hayati tehlike doğurabilen bu sendrom ise ‘stafilokoccus aureus’ adlı bakterilerden kaynaklanıyor. Bu bakteri tarafından salgılanan toksinler kısa sürede vücutta çeşitli belirtiler ile kendini belli eder. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yüksek ateş
  • Baş, boğaz ve eklem ağrısı
  • Ciltte kızarıklık
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İshal
  • Bilinç bulanıklığı

Tampon kullanırken bu belirtileri yaşadığınızda hemen tamponu çıkarın ve bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Kimler Tampon Kullanmamalı?

Bakireler için tampon kullanımı sakıncalı olabiliyor. Bunun dışında vajinal enfeksiyonu olanlar da tampon yerinde ped kullanmayı tercih etmelidir. Vajina bölgesini ilgilendiren bir sağlık sorunu yaşayan kadınlar tampon kullanıp kullanmama konusunda doktoruna danışabilir. Ayrıca daha önce tampon kullanan ve alerjik reaksiyon sorunu yaşayanlar için de bu ürünün kullanımı önerilmiyor. Kürtaj ya da düşük sonrasında yaşanan kanama durumunda da ped kullanmanızda fayda olacaktır. Tampon kullanımıyla ilgili sorularınızı yorum kısmına yazabilirsiniz.

 

Merak  edilen bir diğer makalemiz:
Kadınlarda mastürbasyon

 

Yabancı kaynak:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tampon

  1. 5 Haziran 2021

    Merhaba, menstrüal kap kullanılırken yumurtalıklarda ağrı hissedilmesinin sebebi ne olabilir? Bunun, yumurtalık kistleriyle ilgisi olabilir mi? Daha önce hiçbir şekilde kist belirtisi yaşamadım ve super boy tamponları da rahatlıkla kullandım ancak mesntrüal kaba geçtiğimde belirgin bir yumurtalık ağrısı hissediyorum.

    • 6 Haziran 2021

      Merhaba muhtemelen basınç etkisine bağlı ağrı hissediyor olabilirsiniz onun dışında adet kanaması fazla ise basınç hissi verebilir yine de bir muayene olmak Ultrasonografi ve rahim ağzı kontrolü yapılması uygun olur.

  2. 21 Temmuz 2022

    Merhaba aynı tamponun aralıksız 6 saat süre ile kullanılması mı şoka sebep olur? Yani gün içinde 2/3 saat aralıklarla sık sık değiştirilerek sabahtan akşama kadar kullanılabilir değil mi?

    • 1 Ağustos 2022

      Merhaba tampon genelde 12 saatten fazla kalırsa risk gittikçe artıyor mümkünse sık değiştirmek uygun olur.

      • 12 Ağustos 2022

        Merhaba peki 13 yaş çocuk gurubunun tampon kullanması sakıncalı olur mu acaba?

        • 19 Ağustos 2022

          Merhaba hijyeni iyiyse kullanabilir.

        • 14 Eylül 2023

          Merhaba kzım 15 yaşında havuz için kullanıldı zarı için bi sıkıntı olmuşmudur acaba

          • 30 Eylül 2023

            Merhaba soruyu anlayamadım.

      • 15 Temmuz 2024

        2 kez normal doğum yaptım. 30 yaşındayım. Vajinanın tamponu tutamama durumu var mıdır? ilk kez deneyeceğim

        • 9 Ağustos 2024

          Merhaba denemeniz gerekiyor bu konuda yorum yapamam açıkçası.

  3. 1 Eylül 2022

    Merhaba bakire biri nasıl tampon kullanmalı? Ucu biraz dışarıda kalsa olur mu?

    • 5 Eylül 2022

      Merhaba Bakireler Vajinal tampon kullanamazlar dıştan Pet kullanırlar.

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın