idrarda kan gelmesi

İdrarda kan gelmesi ya da bir diğer deyişle hematüri kesinlikle ciddiye alınması gereken bir durumdur. Mutlaka kanser ya da kritik bir hastalık habercisi olmasa da bir sağlık sorununun göstergesi olduğunu belirtmeliyiz. Bu nedenle görmezden gelinmemesi gereken bir durumdur ve en kısa sürede bir hekime başvurulması gerekir.

Kimi zaman kan, gözle net bir şekilde görülmeyecek kadar az miktarda olabilir. Kimi zamanda sadece bir kez idrardan kan gelmesi sorunu yaşanabilir. Bu gibi durumlar, problemin önemsiz olduğu anlamına gelmez. Doktora başvurulması durumunda nedeni araştırılır, gerekli muayene ve tetkikler yapılarak sorunun kaynağı tespit edilebilir. Söz konusu problemin nelere yol açabileceğine, nasıl teşhis edildiğine ve benzer soruların yanıtlarına değineceğiz. Fakat öncesinde nedenleri hep birlikte gözden geçirelim.

İdrarda Kan Gelmesi Nedenleri

idrarda kan gelmesi nedenleri

Öncelikle idrarda kan gelmesi nedeni olarak tek bir sağlık sorununa odaklanmamak gerekiyor. Çünkü çok sayıda farklı problemden kaynaklanabilen bir durumdur. Nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Kanlı idrarın yanı sıra idrar yaparken yanma, alt karın bölgesinde ağrı, sık idrara çıkma isteği gibi belirtiler de gösteren sistit erkeklerde de görülüyor. Kanlı idrarın en sık nedeni olduğunu söyleyebiliriz. Bu semptomlara yüksek vücut ateşi de eklendiğinde piyelonefrit olarak adlandırılan komplike bir enfeksiyon tablosu ortaya çıkabilir. Bu durumda hastaların çoğunlukla yatarak tedavi olması gerekir.

Üretrit

Üretranın enfeksiyonu olarak açıklanabilen üretrit, çoğunlukla cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaynaklanıyor. Antibiyotik tedavisi ile başarılı bir sonuç elde edilebiliyor.

Mesane ve Böbrek Taşı

Böbrek taşı ya da mesane taşları idrarın kanlı olmasının yanı sıra şiddetli ağrıya da sebebiyet verebiliyor. Taşın küçük olması durumunda bol su tüketimi ile vücuttan atılması mümkün olabilir. Ancak büyük taşların vücuttan tahliyesi için kırma işleminin yapılmasına ya da cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur.

Böbrek Travması

Kimi zaman kazalar ya da yaralanmalar böbreklerde travmaya neden olabiliyor. Travmaların büyük bölümü zaman içerisinde geçerken bazıları için cerrahi müdahale gerekebilir.

Glomerulonephrit

Böbreklerin en temel görevlerinden biri kanı süzmektir. Kanı süzen kısmının inflamasyonu ise bu probleme yol açabiliyor.

İdrar yollarını Etkileyen Kanserler

idrar yollarını etkileyen kanserler

Mesane kanseri ya da böbrek kanseri gibi idrar yollarını tutan kanserlerin bu semptoma yol açtığını söyleyebiliriz. Örneğin mesane kanserlerinin % 80’inde ağrı şikayeti olmamasına karşın idrarda kan gözlemleniyor. Her iki kanserde de erken tanının hayati önem taşıdığını hatırlatalım.

Ağır Egzersizler

Vücudu çok fazla zorlayan, ağır ya da aşırı uzun süreli egzersizler de idrarda kana neden olabiliyor. Özellikle uzun mesafe koşucularında bu durumun daha sık yaşandığını söyleyebiliriz. Aşırı egzersize bağlı vücudun susuz kalması yani dehidrasyon durumunda da idrarda kan gelmesi yaşanabilir.

Kalıtsal Hastalıklar

Nedenler listesinde genetik hastalıklar da bulunuyor. Bu hastalıklara polikistik böbrek hastalığı, hemofili, orak hücre anemisi ve bazı kan pıhtılaşma bozukluklarını örnek gösterebiliriz.

Bazı İlaçlar

Kimi zaman kullanılan ilaçlar da idrarda kanama görüntüsüne yol açabilecek durumlar arasında yer alıyor. İlaçlar idrar rengini değiştiriyor. Bu durum idrardan kanın gelmesi şeklinde düşünülebilir. Özellikle bazı antibiyotiklerin ya da müshil ilaçlarının idrarın rengini kırmızımsı ya da kahverengimsi yapabildiğini belirtebiliriz. İlaç kullanımı sona erdiğinde idrar rengi de normale döner. Ancak idrar rengi değişiminden ziyade kanama söz konusu ise bu durumda mutlaka doktora danışılmalıdır.

İlginizi çekebilir –> Rektosel

İdrarda Kan Gelmesi Tedavisi Nasıldır?

idrarda kan gelmesi tedavisi

Yukarıda idrarda kan gelmesi durumuna sebep olabilecek problemleri sıraladık. Görüldüğü gibi pek çok farklı unsura bağlı olarak bu sorun yaşanabiliyor ve tedavi de sorunun kaynağına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. İdrarda kanın olması halinde her hastaya aynı tedavi uygulanamaz. Mutlaka tanı konması yani bu sorunun kaynağının belirlenmesi gerekiyor. Tedavi de sorunun kaynağını ortadan kaldırmaya yöneliktir. Örneğin enfeksiyon kaynaklı olarak bu sorun yaşanıyorsa ilaç tedavisi uygulanır. Enfeksiyonun ortadan kalkması, idrarda kan olmasına da bir son verir. Kalıtsal hastalıklardan kaynaklıysa bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekir. Dolayısıyla tedavi prosedürünün değişebildiğini söyleyebiliriz.

İdrar Yolu Enfeksiyonları Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonu iltihabi bir durumdur. Çoğunlukla alt idrar yollarında enfeksiyon gelişir ve nedeni de bakterilerdir. Ancak daha farklı nedenlerle de enfeksiyon oluşabilir. Alt idrar yollarında gelişen enfeksiyon mesaneyi ve üretrayı da etkisi altına alabilir. Şayet mesanede idrar yolu enfeksiyonu gelişirse bu durum sistit olarak adlandırılır. Alt idrar yollarında gelişen enfeksiyon daha zararsızdır. Ancak üst idrar yollarında enfeksiyon üreter olarak adlandırılan kanalda oluşuyor. Bu enfeksiyonların daha ciddi olduğunu söyleyebiliriz. Hem alt hem de üst idrar yollarında meydana gelen enfeksiyon idrarda kan gelmesi semptomuna yol açabilir.

Nasıl Teşhis Edilir?

Öncelikle idrarda kan gelmesi şikayetiyle hekime başvuran hastaların öyküsünün önemli olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Kanamanın ne zaman olduğu ya da kanama ile birlikte hastada hangi şikayetlerin olduğunun belirlenmesi gerekiyor. Bu şikayetler tanı noktasında hekim için önem taşıyor. Hastanın mutlaka fiziksel olarak muayeneden geçirilmesine ihtiyaç olur. Aynı zamanda bazı görüntüleme tetkiklerine ya da kan testlerine, idrar yollarının ultrasonla görüntülenmesine de gereksinim olacaktır.

MR ya da BT gibi tetkikler de istenebilir. Bu tetkiklerin yapılmasının amacı, idrardaki kanın nedeninin anlaşılması, mevcut hastalığın belirlenmesidir. Tüm bunlarla birlikte hastaya sistoskopi yapılması da gerekebilir. Tüm bu tetkiklerin sonuçları bir arada değerlendirilir ve tanı konarak hemen tedavi aşamasına geçilir.

Merak edenler için –> Progesteron hormonu

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

ne zaman doktora gidilmeli

Elbette idrarda kan gelmesi durumunda hiç zaman kaybetmeden doktora gidilmelidir. Çünkü bu durum tıbbi anlamda normal kabul edilmez. Aynı zamanda bu konuda önemli bir noktaya da değinmek gerekiyor. İdrarda kan olması bir hastalık değil, bir bulgu yani bir belirtidir. Bu belirtiye neden olan hastalığın nedeninin anlaşılması ve tedavinin yapılması gerekir.

Hamilelikte İdrarda Kan Gelmesi Ne Anlama Gelir?

İdrarda kan olmasının nedenlerini yukarıda sizlerle paylaştık. Nedenler listesinde yer alan unsurların her biri gebelik döneminde de ortaya çıkabiliyor. Özellikle idrar yolu enfeksiyonu hamilelikte sıklıkla yaşanan bir durumdur. Dolayısıyla gebelikte de idrara kan karışması yani kırmızımsı ya da pembemsi idrar tablosu ortaya çıkabiliyor. Nedeni her ne olursa olsun gebelik döneminde de idrarda kan olmasının göz ardı edilmemesi gerekiyor. Bu gibi durumlarda gebelik takibini yapan kadın hastalıkları ve doğum uzmanına bu konuda bilgi verilmelidir. Bu sayede doktorunuz tarafından olası nedenler araştırılır ve geç kalınmadan gerekli müdahale yapılabilir.

Bilginiz olsun –> Adet söktürücü ilaçlar

Sistoskopi Nasıl Yapılır?

Hastalar idrarda kan gelmesi şikayetiyle doktora başvurduklarında yapılan testlerden biri de sistoskopi olabiliyor. Bu işlem idrar yollarının doğrudan görülmesini sağlayabiliyor. Elastik fiber optik bir boru ile idrar kanallarına giriliyor. Mesane ve alt idrar yolları görsel olarak detaylı bir şekilde incelenebiliyor. Elbette hastaların işlem sırasında acı hissetmesi engellenir. Bölgeyi uyuşturan ve kayganlaştıran bir jel kullanılarak ağrı hissedilmesinin önüne geçilir. Çoğunlukla anestezi gerekmez ancak işlemin uzun süreceği zamanlarda anestezi yöntemine de başvurulabilir. Bu yöntem bölgedeki iyi ve kötü huylu tümörlerin tespitinde de kullanılıyor. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın