ASCUS “Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance” ifadesinin kısaltılmış halidir ve en genel şekli ile “önemsiz belirsiz atipik skuamöz hücreler” olarak tanımlanabilir. Çoğunlukla uygulanan pap smear testi neticesinde bu bulgu elde edilir ve rahim ağzı hücrelerinde normalden daha farklı bir görünüm olduğunu işaret eder. Rahim ağzı hücrelerinde anormal bir durum vardır ancak bu farklılığın ciddiyeti…
Kızlık zarının işlevi sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Hymen olarak adlandırılan bu dokunun fonksiyonel bir görevi bulunmuyor. Aynı zamanda kızlık zarının bir organ olmadığını da ekleyelim. Kız bebekler anne karnındayken, gebeliğin 7. haftası ile 12. haftası arasında bu doku oluşur. Vajina girişinin yaklaşık olarak 1,5 cm kadar iç kısmında yer alan kızlık zarının işlevi uzun…
Yumurtalık aldırma işleminin gerçekleştirildiği operasyon ooferektomi olarak adlandırılır ve bu operasyon rahmin alınması sırasında da gerçekleştirilebilir. Çoğunlukla yumurtalıklarda meydana gelen kist ve tümörler nedeniyle bu ameliyat yapılıyor olsa da farklı nedenlerle de gerçekleştirilebilir. Operasyon kapsamında sadece tek bir yumurtalık çıkarılabildiği gibi her ikisinin de alınması söz konusu olabilir. Yumurtalık Aldırma (Ooferektomi) Türleri Nelerdir? Tek ya…
Endometrit kısaca rahim içi iltihabı şeklinde tanımlanabilir. Kadınlarda bu sorunun çok sık görüldüğünü söylemeyiz. Rahim içi tabakası her ay kendini yeniler. Enfeksiyonlara karşı da dirençli bir yapıya sahiptir. Ancak kimi zaman bu direnç kırılabilir ve bu dokuda enfeksiyon meydana gelebilir. Rahim içi iltihabın nasıl teşhis edildiği ve tedavisinin nasıl yapıldığı konularını da mercek altına alacağız….
Amenore problemini en genel şekli ile kadınların ergenlik dönemi sonrasında ve menopoz dönemine henüz girmeden önceki dönemde adet görmemesi olarak açıklayabiliriz. Ergenlik sonrası ile menopoz dönemi arasındaki zamanda hiç adet görmemiş olan ya da herhangi bir nedenle adetten kesilmiş olan kadınlar için bu problemden söz edilebilir. Ancak bunun için hamile olunmaması, yakın zamanda doğum yapılmamış…
Yumurtalık büyümesi pek çok farklı nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Kadın üreme sisteminde bulunan yumurtalıklar küçük ebatlarda ve yumurtaya benzer bir yapıdadır. Gebeliğin gerçekleşmesinde son derece önemli olan yumurtlama bu organın temel fonksiyonlarından biridir. Aynı zamanda progesteron ve östrojen hormonu salınımının gerçekleşmesinde de yumurtalıkların büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz. Kadın üreme sisteminde 2 adet yumurtalık bulunur….
Sistit kısaca mesane inflamasyonu olarak tanımlanabilir. Mesanede meydana gelen bu enfeksiyon çoğunlukla idrar yolu enfeksiyonunun ikincil etkisi olarak karşımıza çıkar. Bakteri kaynaklı bir idrar yolu enfeksiyonunun meydana gelmesi ve tedavinin yapılmaması çoğunlukla sistite dönüşür de diyebiliriz. Bu rahatsızlık ağrıya da yol açar ve hastalığın böbreklere ilerlemesi durumunda ise çok daha ciddi bir tablo gözlemlenir. İdrar…
Doğum lekesi en genel şekli ile doğumdan sonra ya da doğumu takiben birkaç hafta sonrasında ortaya çıkan ciltteki renk değişiklileri olarak tanımlanabilir. Aileler doğum sonrasında ciltte görülen bu renk değişikliği ile alakalı endişe duyarlar. Ancak bu lekelerin genellikle kanserli olmadığını ifade edebiliriz. Bu lekeler yüzde olabildiği gibi vücudun herhangi bir yerinde de meydana gelebilir. Bazılarının…
HELLP sendromu tedavinin uygulanmaması durumunda maalesef hayati tehlike de doğurabilen bir karaciğer ve kan hastalığıdır. Hastalığın tanısının konması kimi zaman belirtilerin olmamasından kaynaklı olarak gecikebiliyor. Yaygın görülen hastalıklardan biri olduğunu söyleyemeyiz. Tüm gebeliklerde bu sendromun görülme oranı % 1 dolaylarındadır. Ancak ender görülen bir hastalık olsa da son derece önemli ve ciddi problemlere neden olabildiğini…
Vulva kanseri kadınlarda görülen kanser çeşitlerinden biridir. Kadınlarda genital bölgenin dış bölümü vulva olarak adlandırılır. Klitoris, üretra ve vajinanın dış duvarını da kapsayan bu cilt tabakasının hassas bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kimi zaman ağrı şikayetinin de ortaya çıkması mümkün olabiliyor ve kimi zaman da kanser vakalarıyla karşılaşılabiliyor. Özellikle vücudun diğer bölgeleri ile kıyaslandığında daha…
En Sık Görülen Kadın Hastalıkları
Kadın hastalıkları arasında en sık Servisit, diğer bir adı ile servikal erozyon yani rahim ağzı yarası olarak bilinir. Rahim ağzında bulunan kanalın iç yüzeyini döşeyen epitel hücreleri salgı yapıcı (glanduler) özellikler taşırlar. Vajinanın iç yüzey hücreleri ise bu dokuyu çeşitli dış etkenlere karşı (bakteriler, virüsler, cinsel ilişkinin ‘aşındırıcı’ etkileri) korumakla görevli yassı epitel (skuamöz) yapıda hücrelerdir. Bu iki ayrı hücre türünün yakın komşulukta olduğu bölgeye değişim bölgesi (transformasyon zonu) adı verilir.
Değişim bölgesinde birbirinden farklı bu iki hücre türü değişik yapıları ve davranış özellikleri nedeniyle sürekli birbirleriyle ‘geçimsiz’ durumdadırlar. Kısaca söylemek gerekirse; bu bölgede bir hücre türü diğer hücrenin sınırlarının ilerisine geçer ve o bölgede kendi hakimiyetini kurmak ister. Bu nedenle de burada hücreler adeta bir sınır savaşı halindedirler. Bölgede sürekli bir yıkım-yenilenme söz konusudur. Bu esnada sürekli olarak bazı hücreler atılır ve yenisiyle değiştirilir.
Yumurtalık Kisti Ameliyatı
Kadın hastalıkları arasında karşılaştığımız bir diğer problem ise yumurtalık kistleridir her zaman ameliyatla tedavi edilmemektedir. Ancak çeşitli durumlarda, yumurtalık kistinin ameliyatla alınması gerekebilir. Kistlerin cerrahi operasyonla çıkarılması, kistektomi olarak adlandırılmaktadır. Yumurtalık kisti ameliyatı hem laparoskopik, hem de açık yöntemle yapılabilir. Kistektomi operasyonu ortalama olarak 1 saatte tamamlanmaktadır. Şayet laparoskopik ameliyat tercih edilmişse hasta genellikle ertesi gün evine gidebilir. Açık operasyonlarda hastanın evine dönüş süresi, 3 günü bulabilir. Kapalı yöntemle yapılan yumurtalık kisti ameliyatında hastanın iyileşme süreci daha kısadır. Cinsel hayatına ya da günlük yaşantısına daha kısa sürede dönebilir.
HPV Virüsü Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
HPV virüsü kadınlarda ve erkeklerle karşılaştığımı ve kansere neden olduğu kanıtlanmış tehlikeli bir hastalıktır. Human papilloma virüs’ün kısaltılmış hali olan HPV rahim ağzı siğilleri oluşumuna sebep olur. Bu nedenle de rahim ağzı kanseri ve rahim kanserinin en bilindik nedenleri arasındadır. Çoğunlukla cilt yüzeyinde ve rahim içi gibi genital bölgelerin iç kısımlarını örten mukoza oluşan HPV virüsü, ‘çok katlı yassı epitel’ de denen cilt örtü katmanlarını tahrip ederek enfeksiyon oluşturur. HPV virüsü türleri oldukça fazla olan geniş bir virüs türü ailesine sahiptir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan HPV, siğillerin olduğu bölge ile temas halinde bulaşma riski vardır. Örneğin elde olan bir siğil tokalaşma ile karşı tarafa da bulaşabilmektedir.