endometrit nedenleri

Endometrit kısaca rahim içi iltihabı şeklinde tanımlanabilir. Kadınlarda bu sorunun çok sık görüldüğünü söylemeyiz. Rahim içi tabakası her ay kendini yeniler. Enfeksiyonlara karşı da dirençli bir yapıya sahiptir. Ancak kimi zaman bu direnç kırılabilir ve bu dokuda enfeksiyon meydana gelebilir. Rahim içi iltihabın nasıl teşhis edildiği ve tedavisinin nasıl yapıldığı konularını da mercek altına alacağız. Öncesinde ise nedenlere göz atmakta fayda var.

Endometritin Nedenleri

Serviks çoğu zaman bakterileri rahimden uzak tutar ancak bunun her zaman mümkün olmadığını da söyleyebiliriz. Ameliyatlar, doğum gibi rahim ağzının açık olduğu durumlarda bakterilerin rahme ulaşması da söz konusu olabilir. Hastada endometrit olmasının nedeni de bu bakterilerdir. Vajinada normal olarak bulunan bakterilerin rahme ulaşmasının yanı sıra anormal bakterilerin rahme ilerlemesi de bu sonucunda da iltihaplanma meydana gelebilir. Bu sağlık sorununun nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Doğum yapmak
  • Düşük yapmak
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Pelvik inflamatuar hastalık
  • Bazı cerrahi operasyonlar
  • Kürtaj işlemi
  • Dilatasyon işlemi
  • Endometrial biyopsi
  • Rahim içi araç (RİA) yerleştirilmesi
  • Histeroskopi

Yukarıda sıraladığımız hususlar söz konusu sağlık sorununun ülkemizde ve dünya genelindeki yaygın nedenleridir. Ancak bu unsurlar meydana gelmeden de rahim içi iltihabının oluşabildiğini belirtmek gerekiyor.

Endometrit ve Endometriozis

Öncelikle endometrit ile endometriozis rahatsızlıklarının birbirinden farklı olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu iki hastalık toplumda sıklıkla karıştırılıyor. Elbette her iki rahatsızlık da rahmin iç yüzeyini etkisi altına alır. Endometrit rahim zarının enfeksiyon nedeniyle iltihaplandığı yer olarak aktarılabilir. Endometriozis ise rahim zarının dışında büyür ve karın ile pelvik bölgede ağrıya sebebiyet verir. Aynı zamanda bu rahatsızlığa neden olan husus bir enfeksiyon değildir. Ancak endometrite neden olan husus enfeksiyondur ve tedavisinin de diğer hastalığa nazaran daha kısa süreli olduğunu söyleyebiliriz.

Endometrit ve Hamilelik

Sıklıkla merak edilen husus endometrit hastalığının hamile kalma üzerine etkili olup olmadığıdır. Maalesef bu rahatsızlık gebe kalma olasılığını olumsuz yönde etkiliyor. Çünkü rahmin iç kısmındaki bu iltihaplanma embriyonun rahim duvarının içerisinde normal bir şekilde yerleşim göstermesini önlüyor. Aynı zamanda embriyonun yerleşse bile normal şekilde gelişim göstermesi de pek mümkün olmuyor. Genel olarak bakıldığında bu iltihaplanmanın doğurganlık üzerinde ne gibi etkilerde bulunduğunu kısa bir liste halinde aktarabiliriz:

  • Döllenen yumurtanın rahme yerleşmesini engellemek
  • Tekrarlayan düşükler

Bu açıdan bakıldığında da hastalığın mutlaka tedavi edilmesi sonucuna varılabilir. Antibiyotik tedavisi ile başarılı sonuçlar alınabiliyor ve kadınların tedavi sonrasında hamile kalma olasılıkları bulunuyor. Yapılan bir araştırmada tedavi gören kadınlarda semptomların ve doğurganlık üzerindeki olumsuz etkinin % 80 oranında ortadan kalktığı anlaşıldı. Başarılı bir tedavi sonrasında gebelik elde edilebiliyor ve sağlıklı bir embriyo gelişimi de söz konusu olabiliyor.

Endometrit İçin Risk Faktörleri

Doğum ya da düşük gibi durumların ardından endometrit gelişme riskinin mevcut olduğundan söz etmiştik. Bu durum sezaryenle yapılan doğum için geçerli olabildiği gibi vajinal doğum sonrası için de geçerlidir. Cerrahi bir müdahalenin de benzer tabloya yol açabileceğini söyleyebiliriz. Özellikle aşağıdaki tıbbi müdahalelerden sonra bu rahatsızlığın görülme olasılığı bir miktar artar.

  • Histeroskopi
  • RİA (Rahim içi araç) yerleşimi
  • Kürtaj

Bu arada söz konusu rahatsızlık kimi zaman serviks iltihabı ile birlikte de görülebiliyor.

Endometritin Belirtileri

Her kadında endometrit belirtileri aynı olmayabilir ya da belirtilerin şiddeti değişebilir. Yaygın biçimde görülen semptomlara şu örnekler verilebilir:

  • Karın bölgesinde şişme
  • Adet dönemleri dışında kanama olması
  • Anormal düzeyde vajinal akıntı olması
  • Kabızlık
  • Yüksek ateş
  • Bağırsak hareketleri ile alakalı rahatsızlıklar
  • Yorgun ve halsiz hissetme
  • Rektal bölgede ağrı olması

Sıraladığımız belirtiler daha farklı hastalıklarım semptomları olarak da karşımıza çıkabiliyor. Herhangi bir belirtinin yaşanması durumunda çok hafif düzeyde olsa dahi mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşülmeli, şikayetler hakkında bilgi verilmelidir.

Endometrit Teşhisi Nasıldır?

Öncelikle endometrit rahatsızlığının iki farklı kategoride ele alındığını söyleyebiliriz. Bunlar kronik ve akut olarak adlandırılır. Kronik olan türde genellikle hastalarda belirgin bir şikayet olmaz. Sadece kasıklarda hafif ağrı ve huzursuzluk olur ve çoğu zaman rutin kontrollerde rahatsızlık fark edilir. Bazen de ara kanamalar olabilir. Kronik olan bu türde ender durumlarda kısırlık şikayeti de ortaya çıkabiliyor. Biyopsi yöntemi ile tanı konabilir. Akut olan türde ise rahimde aşırı düzeyde bir hassasiyet olduğu belirlenir. Tüplerde de iltihaplanma meydana gelebilir.

Bu rahatsızlığın tanısında hastanın öyküsünün alınması, şikayetlerinin dinlenmesi önemlidir. Beraberinde mutlaka fiziki muayene yapılması da gerekir. Pelvik muayene yardımı ile iç üreme organları değerlendirilebilir. Teşhis konabilmesi için çeşitli tetkiklerin yapılması da gerekecektir. Bu test ve tetkiklere şu örnekleri verebiliriz:

  • Tam kan sayımı testi
  • Servikal kültür alımı
  • Endometriyal biyopsi
  • Laparoskopi
  • Histeroskopi
  • Rahim ağzı akıntısının incelenmesi

Bu tetkikler arasında en çok merak edilen ise endometriyal biyopsi oluyor. Bu işlemde rahim içrisine çok küçük boyutlarda bir alet konuyor ve endometriyal astardan küçük bir parça alınarak laboratuvar incelemesine gönderiliyor. Son derece kısa bir süre içerisinde tamamlanan bir işlemdir. Hastalarda herhangi bir rahatsızlığa neden olmadığından rahatlıkla yaptırılabilir. Tüm bu muayene ve tetkiklerin neticeleri hekim tarafından bir arada değerlendirilir ve tanı konur. Ardından hasta için en uygun olan tedavi prosedürüne başlanır. Tedavi ise ilaç kullanımı şeklinde olduğundan hastanın bir hazırlık süreci yaşaması gerekmez.

İlginizi çekebilir –> Amenore

Endometritin Potansiyel Komplikasyonları

Tanı konan endometrit rahatsızlığının tedavisine de en kısa sürede başlanmalıdır. Tedavinin yapılmaması oldukça ciddi sıkıntılara neden olabilir. Olası komplikasyonlara şu örnekleri verebiliriz:

  • Kısırlık
  • Pelvik peritonit
  • Septisemi
  • Pelvis ya da rahimde apse olması

Bu komplikasyonlar arasında en önemli olanlardan biri septisemidir. Tansiyonun çok fazla düşmesine yol açabilen ezici bir kan enfeksiyonu olan bu rahatsızlık hayati tehlike de doğurabiliyor. Dolayısıyla olası en erken dönemde tıbbi anlamda müdahale yapılması gerekiyor.

Göz atın derriz –> Sistit

Endometrit Tedavisi

Tahmin edilebileceği gibi endometrit tedavisinde temel amaç rahimdeki enfeksiyonu ve iltihabı gidermektir. Bunun için de çoğunlukla antibiyotik ilaç kullanımı tercih edilir. Hastanın yaşına, genel sağlık durumuna uygun olarak reçete edilen antibiyotik ilaçlar rahim astarı iltihabına yol açan bu bakteriler ile savaşır. Enfeksiyonun şiddet düzeyi de tedavide belirleyici olan unsurlardan biridir. Çok şiddetli bir enfeksiyon söz konusu ise bu durumda intravenöz sıvılara gereksinim duyulabilir. Aynı zamanda hastanın klinik ortamda istirahat etme ihtiyacı da olabilir.

Antibiyotik tedavisinin başarı oranının son derece yüksek olduğunu da belirtmeliyiz. Hastanın ilaçları reçete edildiği şekilde ve düzenli kullanması halinde kısa zamanda bu tedaviden sonuç alınması da mümkün olabiliyor. Enfeksiyonun ciddi boyut kazanması ve üreme ile alakalı problemler yaşanması, tedavinin yapılmaması durumunda ortaya çıkan risklerdir. Ancak tedavi sonrasında enfeksiyonun tamamen ortadan kalkıp kalkmadığının kontrol edilmesi de gerekebilir. Bunun için servikal kültür alınması ya da endometriyal biyopsi işleminin yapılması gerekebilir.

Şayet doğum sonrasında ya da düşük yapılmasının ardından rahimde doku parçası kalmışsa mutlaka çıkarılmalıdır. Bu hastalık ve tedavisi hakkında merak ettiğiniz sorular varsa altta bulunan yorum kısmına yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Yumurtalık Büyümesi

 

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın