Yumurtalık büyümesi pek çok farklı nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Kadın üreme sisteminde bulunan yumurtalıklar küçük ebatlarda ve yumurtaya benzer bir yapıdadır. Gebeliğin gerçekleşmesinde son derece önemli olan yumurtlama bu organın temel fonksiyonlarından biridir. Aynı zamanda progesteron ve östrojen hormonu salınımının gerçekleşmesinde de yumurtalıkların büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz. Kadın üreme sisteminde 2 adet yumurtalık bulunur.
Elbette yumurtalıkların boyutları her kadında aynı değildir. Kişiden kişiye değişebilen ebatlarda olabilen yumurtalıklar kimi zaman büyüme eğilimine de girebilir. Yumurtalığın yumurtalama döneminde büyümesi gibi normal bir süreç yaşanması söz konusu olabilir. Ancak kimi zaman da çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak bu büyüme meydana gelebiliyor. İşte bu durumda nedenin araştırılması ve gerekli tedavinin de gerçekleştirilmesi gerekiyor. Yumurtalıkta büyümeye neden olabilen faktörleri sıralayacağız ve tedavi seçeneklerini de ele alacağız. Ancak öncesinde yumurtalık büyümesi durumunda ne gibi belirtilerin ortaya çıktığını mercek altına almakta fayda olacaktır.
Yazı İçeriği
Yumurtalık Büyümesi Belirtileri
Öncelikle yumurtalık büyümesi durumunda mutlaka bir belirtinin ortaya çıkacağından söz edemeyiz. Kimi zaman hiçbir belirti yaşanmadan da bu organda büyüme meydana gelebiliyor. Belirtileri ise şu şekildedir:
- Adet döngülerinde düzensizliklerin olması
- Bağırsak alışkanlıklarında değişimler meydana gelmesi
- Acil bir şekilde idrara çıkma isteğinde artış olması
- Pelvik bölgede ağrı ya da baskı hissinin olması
- Saç tellerinde incelme olması
- Vücut tüylerindeki miktarda belirgin bir artış olması
- Sürekli yorgun ve halsiz hissetme
- Mide bulantısı
- Şişkinlik hissi
- Kilo kaybı ya da kilo alımı
Görüldüğü gibi belirtiler sadece pelvik bölgeyi ya da rahim bölgesini etkilemiyor. Vücudun farklı bölgelerinde kendini hissettiren semptomlar yaşanabiliyor. Bu durum çoğu zaman hastaların belirtileri çok fazla dikkate almamasını da beraberinde getirebiliyor. Vücut tüylerinde artış ya da saç tellerinde incelme gibi belirtiler ise çoğu zaman hasta tarafından bile fark edilmiyor. Elbette bunlar tanı konmasını geciktirebilen unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.
Yumurtalıkların hafifçe büyümesi durumunda bu hissedilmeyebilir. Ancak büyümenin fazla olması durumunda çoğu zaman pelvik bölgede hissedildiğini söyleyebiliriz. Aşırı büyüme çok ender yaşanan bir durumdur ve buna bağlı olarak pelvik bölgede yumurtalıkların büyüdüğünün hissedilmesi de oldukça zordur. Doktora başvurulduğunda ise ultrason görüntülemesinden yardım alınır. Karın üzerinden ultarson yapılabileceği gibi transvajinal ultrason da tercih edilebilir. Bu sayede pelvik organların ultrason dalgalarının da yardımı ile görüntülenmesi, incelenmesi mümkün olabilir.
Yumurtalık Büyümesi Nedenleri
Genel olarak yumurtalık büyümesi problemini beraberinde getirebilen unsurlara şu örnekleri verebiliriz:
Yumurtalama Dönemi
Kadınlarda her ay düzenli olarak meydana gelen yumurtalama eylemi, yumurtanın döllenmek üzere salınımının gerçekleşmesidir. Bu süreçte hormonlar tarafından yumurtalıklar uyarılır. Ancak aşırı oranda uyarılması durumunda da yumurtalıklarda bir miktar büyüme meydana gelebilir. Bu büyümenin geçici olduğunu da aktaralım. Yumurtalıkların uyarılmasını sağlayan ve kısırlık tedavisinde kullanılan bazı hormon içerikli ilaçlar da benzer bir tablonun ortaya çıkmasını sağlayabilir.
Polikistik Over Sendromu (POS)
Kadınlar arasında polikistik over sendromunun yaygın görülen bir sağlık sorunu olduğu biliniyor. Kısaca PKOS ya da POS olarak adlandırılan bu durum, yumurtalıklarda küçük ebatlarda kistlerin oluşması sonucunu doğuran bir hormon dengesizliği olarak açıklanabilir. Polikistik over sendromu olan kadınlarda androjen isimli erkeklik hormonu normalden daha yüksek oranlarda seyreder. Bu kişilerde adet düzensizlikleri de yaşanır ve yumurta salınımının düzenli olmamasına bağlı olarak hamile kalınması da zordur. POS, yumurtalık büyümesi probleminin yanı sıra aşırı tüylenme ve kilo alımı gibi sorunları da beraberinde getirebilir.
Yumurtalık Ödemi
Yumurtalıkların dokularında sıvı birikmesine yol açan yumurtalık ödemi sık yaşanan bir sorun değildir. Ender görülen yumurtalık ödeminde sıvının genellikle yumurtalıklardan sadece birinde biriktiğini söyleyebiliriz. Nedeni ise genellikle kısmi olarak yumurtalık dönmesidir. Bu tabloda yumurtalığın büyümesine neden olan unsur dokuda biriken sıvıdır.
Yumurtalık Dönmesi
Yumurtalık dönmesinin acil olarak tıbbi müdahale gerektiren bir durum olduğunu belirtelim. Destekleyici doku çevresinde yumurtalığın kısmi olarak yahut tamamen dönmesi şeklinde açıklanabilir. Dönme neticesinde yumurtalıklara giden kan akışı durur ve acil müdahale gerekmesi de bundan kaynaklanır. Yumurtalık dönmesinde hastalar mide bulantısı, pelvik bölgede ağrı ve kusma gibi belirtiler yaşarlar.
İyi Huylu Tümör ve Kist Mevcudiyeti
Yumurtalıklarda da iyi huylu olan kistler ya da tümörler meydana gelebilir. Bu durum yumurtalığın büyümesine neden olur ve çoğu zaman da iyi huylu olan kist ve tümörlerin kendiliğinden geçtiğini söyleyebiliriz. Geçmemesi ya da büyüme eğiliminde olması halinde de tedavi uygulanır.
Endometriozis (Çikolata Kisti)
Halk arasında çikolata kisti olarak bilinen endometriozis rahim içi dokularda meydana gelir. Rahim içindeki dokular her ay oluşur ve döllenmenin meydana gelmemesi durumunda adet dönemlerinde vücuttan tahliye edilir. Ancak dokunun yumurtalıklarda oluşması durumunda vücuttan adet kanaması ile atılması mümkün olmaz. Bu da yumurtalıkların zarar görmesine yol açar. Hem hamile kalmayı zorlaştırır hem de yumurtalık kanseri riskinin ciddi düzeyde artması sonucunu doğurur.
İlginizi çekebilir –> Çikolata Kisti Nedir
Yumurtalık Kanseri
Yumurtalıklarda kanserli hücrelerin oluşması ile meydana gelen yumurtalık kanseri de yumurtalığın büyümesine neden olabiliyor. Kadınlarda yumurtalık kanserinin genellikle menopoz döneminden sonra görüldüğünü söyleyebiliriz. Şişkinlik, yorgun hissetme ve pelvik bölgede ağrı tipik belirtiler olsa da herhangi bir belirti olmadan da seyredebilen bir kanser türüdür.
Yumurtalık Büyümesi ve Gebelik
Kadınlarda gebelik döneminde lüteom adı verilen ve sadece hamilelikte görülen iyi huylu oluşumlarda meydana gelebilir. Yumurtalıklarda oluşum gösteren lüteomlar nedeniyle yumurtalıkların büyümüş gibi görünebileceğini belirtelim. Lüteomlar her anne adayında olmaz. Nedeninin ise hamilelik dönemindeki hormon seviyelerinde artış ve değişimler olduğu düşünülüyor. Buna bağlı olarak da gebelik döneminde yumurtalık büyümesi görünümü ortaya çıkabiliyor.
Bu arada gebelik döneminde oluşan lüteomların herhangi bir semptoma neden olmadığını da belirtebiliriz. Çoğunlukla yapılan rutin gebelik kontrollerinde fark edilmesi belirti göstermiyor olmasından kaynaklanır. Sadece ender durumlarda idrar yaparken güçlük çekme ve yüksek testesteron düzeyi gibi belirtiler olabilir. Bu oluşumlar doğumla birlikte genellikle kendiliğinden yok olur ve bu nedenle ameliyat gibi tedavi yöntemlerine gerek duyulmaz.
Göz atın –> Rahim Duvarı
Yumurtalık Büyümesi Tedavisi
Hangi nedene bağlı olarak yumurtalık büyümesi probleminin ortaya çıktığı, tedavinin nasıl yapılacağında da etkili bir unsurdur. Eğer bu sorun polikistik over sendromundan kaynaklanıyorsa Toplam kilonun % 10’unun verilmesi ile şikayetlerin azalması amaçlanabilir. Aynı zamanda adet döngülerinin düzene girmesi için hormon içerikli ilaçların kullanımı da tercih edilebilir. Tedavi seçenekleri arasında insülin ya da androjen seviyesini kontrol altına almak için ilaç kullanımı da bulunuyor. Yumurtalık kanseri nedeniyle yumurtalık büyümesi probleminin yaşanıyor olması halinde de yumurtalıkların ve kanserin etkilediği çevre dokuların ameliyatla alınması gündeme gelebilir. Radyoterapi ya da kemoterapi gibi yöntemler de uygulanabiliyor.
Sadece adet döngülerinden kaynaklı olarak yumurtalığın büyümesi gibi durumlarda ise herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek kalmaz. Hastada ciddi bir rahatsızlık oluşması durumunda ise hastayı rahatlatmaya yönelik tedavi seçenekleri değerlendirilir. Yumurtalık büyümesinin genellikle uzun süren şikayetlere neden olmadığını da söyleyebiliriz. Bu konuda sorularınız varsa hemen altta yer alan yorum kısmına yazabilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> Yumurtalık Kisti
-
Merhaba doktor.Azerbaycandan salam.Bende yumurtalik buyumesi var adet duzensizliyi oluyor. 8-9gun adet goruyorum.kanım cok düştu bu yuzden.doktora muayene oldum USM etdi.hic bir sorun yok dedi.hormon duzensizliyi.dedi…zahmet degilse,bu konuda yardim.ederdiniz.dogrusu ne.yapmam gerek bu nicin boyle olmus?iyi gunler.
-
Merhaba yaş 35’in üzerinde ise rahim içinden parça alınabilir, sebebi bulmak gerekir ona göre tedavi verilebilir.
-
-
Kızım 18 yaşında hep 3 ayda adet görüyordu bi çok kez doktora götürdüm en sonunda yumurtalık büyümesi dediler agır ilaç almasını istemiyorum ne yapabiliriz teşekkürler
-
Merhaba 18 yaşını doldurdu ise muhakkak ilaç kullanması gerekiyor adetlerin düzene girmesi için ve de ileride çocuk sahibi olabilmesi için.
-