Vulvodini

Vulvodini vajen bölgesinde meydana gelen ağrı olarak tanımlanabilir. Genital bölgede yer alan iç ve dış dudaklar, klitoris, vajina girişi bu ağrıdan etkilenebiliyor. Ağrı kimi zaman dönemler olarak ortaya çıkıyor ve kimi zaman da daimi bir hal alabiliyor. Elbette kadınlarda bu ağrının günlük hayatı da olumsuz etkilediğini söyleyebiliriz.

Kadınlar bu ağrıyı zonklama, iğne batması, yanma gibi farklı şekillerde yaşadıklarını dile getiriyor. Sürekli olarak ağrının yaşanması ise cinsel yaşam konforunu da olumsuz yönde etkiliyor. Genital bölgede meydana gelen bu ağrının belirtilerine, muayenesine, nasıl tanı konduğuna ve merak edilen diğer hususlara değineceğiz. Ancak öncesinde sıklıkla merak edilen bir husus olan nedenleri gözden geçirelim.

Vulvodini Nedenleri Nelerdir?

vulvodini nedenleri

Çok uzun zamandır vulvodini nedenleri üzerine çeşitli araştırmalar yapılıyor. Ancak halen neden olarak gösterilebilecek net verilerin elde edilemediğini söyleyebiliriz. Sıklıkla üzerinde durulan unsurlar ise şöyle:

İrritanlar

Genital bölgede irritasyona neden olabilecek çok sayıda unsurdan söz edebiliriz. Günlük pedlerden tamponlara, genital temizleme jellerinden parfümlü tuvalet kağıtlarına kadar pek çok unsur genital bölgede irritasyona yol açıyor ve bu da beraberinde ağrıyı getirebiliyor.

HPV Enfeksiyonu

HPV enfeksiyonunun bu ağrı ile yakından ilgili olduğu biliniyor. Özellikle yapılan bir çalışmada söz konusu ağrı problemini yaşayan kadınların % 54’ünün daha önce HPV enfeksiyonu geçirmiş olduğu tespit edildi. Bu enfeksiyon tedavi edilmiş olsa bile virüsün vücuttan tamamen temizlenmesi mümkün olmadığından kimi zaman dimi kimi zaman da dönemsel genital ağrılara neden olabildiği biliniyor.

Bazı Doğum Kontrol Hapları

Her doğum kontrol hapı olmasa da bazıları vajinal florayı bozabiliyor. Vajinal kandidiyazis oluşumuna sebebiyet verebiliyor ve aynı zamanda hormonal sistem de bu haplardan etkileniyor. Dolayısıyla vücuttaki tüm bu değişimin vulvodiniye adeta zemin hazırladığını söyleyebiliriz. Özellikle mukus sekresyonunun kalitesinde değişime neden olabilen doğum kontrol hapları için bu durum geçerlidir. Zira bu şikayetle doktora başvuran kadınların doğum kontrol hapı kullanımı mevcutsa kesilmesi öneriliyor. Daha farklı doğum kontrol yöntemlerine yönelmesi öneriliyor.

Vajinal Kandidiyazis

Kronikleşmiş olan vajinal kandidiyazis sorunu tek başına bu ağrıya neden olan bir unsurdur. Özellikle yılda 4 defa ya da daha fazla sayıda kandidiyazis geçiren kadınlarda bu ağrının çok sık gözlemlendiğini söyleyebiliriz. Bu hastalığa bağlı olarak meydana gelen hücresel değişimler, ağrı algısının değişmesini de beraberinde getirebiliyor.

Psikolojik Unsurlar

Psikolojik unsurların etkili olduğunu düşündüren ise vulvodiniden şikayet eden kadınların büyük bölümünde depresif bir ruh halinin olmasıdır. Depresyona bağlı olarak vücudun pek çok bölgesinde ağrı şikayeti olabiliyor. Ağrının tespit edildiği vücut bölgelerinden biri de genital bölgedir.

Otoimmün Hastalıklar

Fibromyalji, interstisyel sistit gibi hastalıkları olan kadınlarda da vulvodini şikayetinin daha sık görüldüğünü belirtebiliriz. Dolayısıyla olası nedenler listesinde otoimmün hastalıklar da bulunuyor.

Genetik Unsurlar

Her ne kadar henüz kanıtlanamamış olsa da genetik unsurların da bu ağrıların nedeni olabileceği düşünülüyor. Pek çok hastanın aile öyküsünde bu durumun mevcut olması, söz konusu düşünceye neden oluyor.

İlginizi çekebilir –> Adet döneminde kilo artışı

Vulvodini Belirtileri Nelerdir?

 

Elbette vulvodini belirtisi olarak gösterilebilecek farklı semptomlar aramamak gerekiyor. Bu rahatsızlık zaten kendini ağrı ile belli ediyor. Hastalar ise yanma, batma ya da zonklama şeklinde farklı ağrı tarifleri yapabiliyor. Ana belirti ağrıdır ve bu ağrı da kadından kadına farklılık gösterebilir. Bazı kadınlarda kaşıntı şikayeti de ağrıya eşlik edebiliyor. Kaşıntıya bağlı olarak genital bölgede hafif şişme de gözlemlenebilir.

Vulvodini Teşhisi Nasıl Konur?

Hastalara vulvodini tanısının konmasında en önemli unsur aile öyküsü ve şikayetlerdir. Muayene ile tanı konması pek mümkün olmaz çünkü muayenede çoğu zaman genital bölgede bir anormallik gözlemlenmez. Sadece yanma ve kaşıntı şikayeti olduğunda hafif kızarıklık ya da şişme tespit edilebilir. Bunun dışında çoğu zaman dış genital bölge ağrıya karşın gayet normal bir görünüm sergiler. Dokularda bir hasar ya da tahribat da olmadığından muayene ile tanı konması beklenmemelidir. Hastanın ağrıya dair beyanı dikkate alınır.

Vulvodini Muayenesi Nasıl Yapılır?

Az önce de değindiğimiz gibi sadece muayene edilerek hastaya tanı konması çok mümkün değildir. Kadınlarda vulvodini ağrısı daimi olduğunda bile genital bölge normal olur. Elbette ağrının nedeni daha farklı bir hastalık olabileceğinden jinekolojik muayenenin mutlaka yapılması gerekiyor. Muayene son derece kısa sürelidir ve hastaya herhangi bir acı ya da ağrı yaşatmaz. Bu rahatsızlığın tespit edilmesi için ileri tetkiklerin yapılmasına da ihtiyaç olmaz. Sadece muayene sırasında doktorun bazı bulgulara rastlaması durumunda bazı hastalıklara dair şüphe uyanabilir ve bu durumda doktorunuz çeşitli tetkikler yaptırmanızı isteyebilir.

Vulvodini Türleri Nelerdir?

vulvodini türleri

Kadınlarda vulvodini rahatsızlığı, etkilenen alan ve ortaya çıkış şekli dikkate alınarak iki farklı şekilde kategorize ediliyor. Bunlar;

  • Anprovake
  • Provake

Herhangi bir uyaran olmamasına karşın, istirahat halindeyken bile hissedilen ağrı anprovake vulvodinidir. Herhangi bir uyaranla birlikte ortaya çıkan ağrı durumunda ise provake vulvodiniden söz edilir. Burada uyaranlar genellikle dar pantolonlar giymek, cinsel ilişki, fiziksel egzersizler, uzun süre oturma pozisyonunda kalma gibi unsurlardır.

Aynı zamanda ağrının genital bölgenin ne kadarını etkisi altına aldığına bağlı olarak bu hastalığın generalize ve lokalize şekilde de sınıflandırıldığını söyleyebiliriz. Ağrının genital bölgenin tamamını etkilemesi durumunda generalize, sadece bir bölümünü etkisi altına alması durumunda da lokalize vulvodiniden söz edilir.

Bilgin olsun –> Kadınlarda idrarda kan gelmesi

Vulvodini Tedavisi Nasıldır?

Tanı konmasının ardından vulvodini tedavisi seçenekleri değerlendirilir. Hastaya en uygun tedavi yöntemi belirlenerek uygulamaya geçilir. Tedavi yöntemlerine ise şu örnekleri verebiliriz:

Krem Kullanımı

Lokal anestezik kremler ya da hormon içeren kremler hastanın rahatlamasını sağlayabilir. % 5 oranında lidokain içeren kremlerin kullanımı ile ağrının hafiflemesi sağlanabiliyor. Yan etkisinin az olması ve kullanım kolaylığı nedeniyle bu tedavi sıklıkla tercih edilir. Hormon içerikli kremlerde ise östrojen ya da testosteron hormonları bulunabiliyor.

Antidepresan İlaç Kullanımı

Sistemik tedaviler de bir seçenek olarak tercih edilebiliyor. Bu tedavide çoğunlukla trisiklik antidepresan grubu ilaçlar kullanılıyor. Ancak bu ilaçların uzun süreli kullanımı da önerilmiyor.

Ameliyat

Çok ender durumlarda uygulanana bir tedavidir. % 90’lara varan başarı oranı sağlıyor olsa da sadece zorunlu olması durumunda cerrahi müdahale bir tedavi seçeneği olarak dikkate alınır.

Vulvodini Fiziksel ve Psikolojik Etkileri

Her ne kadar hayatı tehdit eden bir sağlık problemi olmasa da vulvodini kadınların yaşantısını ciddi düzeyde olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle cinsel yaşantının olumsuz etkilendiğinden söz edebiliriz. Çünkü bu ağrı cinsel ilişki sırasında da yaşanabiliyor ve sonuç olarak cinsel isteksizlik problemleri, özgüven sorunları ortaya çıkabiliyor.

Uzun süre boyunca devam eden ağrılar beraberinde depresyonu da getirebiliyor. Depresyon ise bazı kadınlarda ağrıyı tetikleyen bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Sonuç olarak söz konusu ağrının fiziksel olduğu kadar psikolojik açıdan da kadınları etkilediğini asla göz ardı etmemek gerekiyor. Bu nedenle tedaviye kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, ağrı bilimi uzmanları, cildiye uzmanları, psikologlar, fizik tedavi uzmanları tarafından da destek verilmesi gerekebiliyor. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Çok merak ediliyor –> Adet söktürücü ilaçlar

 

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın