Piyeloseptyl idrar yolu enfeksiyonu yaşayan hastaların tedavisinde kullanılan ve antibiyotik özelliği olan ilaçlardan biridir. Hastalara mesane enfeksiyonu ya da böbrek enfeksiyonu tanısı konduğunda da hastanın genel sağlık durumunun uygun olması durumunda bu ilaç reçete edilebiliyor. Antibiyotik ilacın etken maddesi nitrofurantoin adını taşıyor. Bu etken madde, son derece hızlı bir şekilde idrar yollarına ulaşabiliyor ve dolayısıyla enfeksiyonun tedavisinin sağlanması da mümkün oluyor. İlacın yan etkilerinin olup olmadığı, kullanımı sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiği ve benzeri konulara da değineceğiz. Öncesinde bu antibiyotik ilacın ne için kullanıldığını biraz daha detaylı bir şekilde ele alalım.
Yazı İçeriği
Piyeloseptyl Ne İçin Kullanılır?
Kısaca İYE olarak adlandırılan idrar yolu enfeksiyonları tedavisinde sıklıkla Piyeloseptyl kullanılır. Ancak bu ilaç idrar yolu enfeksiyonu dışında meydana gelen diğer enfeksiyonlarda etkili bir ilaç değildir. Piyasada oran süspansiyon, kapsül ve tablet formunda üretilen ilaçlar mevcut. Bu antibiyotik ilacın ne için kullanıldığı sorusuna kısa bir liste ile yanıt verebiliriz:
- Üretra enfeksiyonu
- Mesane enfeksiyonu
- Böbrek enfeksiyonu
İlacın her türlü enfeksiyon üzerinde etkili olduğu düşünülse de bu bilgi doğru değildir. Sadece yukarıda sıraladığımız enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bir ilaç olduğunun altını çizelim.
Piyeloseptyl Nasıl Kullanılır?
Öncelikle Piyeloseptyl asla gelişigüzel kullanılmaması gereken bir ilaçtır. Sadece doktor tarafından reçete edildiğinde kullanımı doğru olur. Aynı zamanda doktorunuza danışmadan ilacın dozajında değişiklik yapmamalı ve ilacı bırakmamalısınız. Sadece doktorunuz tarafından belirtilen süre boyunca kullanımına da özen göstermelisiniz. Kullanım sırasında herhangi bir mide rahatsızlığını önlemek için yemeklerden sonra ilacı almayı tercih edebilirsiniz.
Baş dönmesi gibi bazı yan etkiler yaşanması mümkündür. Bu gibi durumlarda araba ya da iş makinesi kullanmamanız gerekiyor. Bu ilacın laktoz içerdiğini belirtelim. Şayet laktoza ya da şeker türlerine karşı intoleransınız mevcutsa bu konuda doktorunuza mutlaka bilgi aktarmalısınız. İlaç, idrarda bulunan şeker düzeyinin ölçümlendiği test sonuçlarını etkileyebiliyor. Son olarak ilacın alınmasının unutulması durumunda, dengelemek adına çift doz almaktan kaçınmak gerektiğini belirtelim. Bir sonraki doz saatinde ilacı almaya devam etmelisiniz.
Ülkemizde bulunan ve reçete ile kullanılabilen Piyeloseptyl’in formlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kapsül – 50 mg
- Tablet – 100 mg
- Oral süspansiyon – 25 mg / 5 ml 300 ml
Elbette hangi ilacın kullanılacağına doktor tarafından karar verilmelidir. Doktorun belirttiği süre sonunda ilacın kullanımı kesilmelidir. Bu arada sıklıkla merak edilen bir unsur da bu ilacın muadilinin olup olmadığıdır. Ülkemizde etken maddesi nitrofurantoin olan başka bir ilaç bulunmuyor. Ancak idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde kullanılabilen farklı ilaçlar da mevcuttur.
Bilgin olsun –> İdrar yolu enfeksiyonu
Piyeloseptyl Kullananlar Nelere Dikkat Etmeli?
Öncelikle doktor tarafından reçete edilmediği sürece Piyeloseptyl asla kullanılmamalıdır. Aynı zamanda bu ilaçla birlikte kullanılan diğer ilaçların da etkileşime geçme ihtimalinin olduğunu unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla doktorunuz Piyeloseptyl ilacını kullanmanızı istediğinizde şayet kullandığınız başka ilaçlar varsa mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.
Özellikle aşağıda sıralanan ilaçları kullanıyorsanız doktorunuzu bilgilendirin:
- Antiasitler
- Gut tedavisinde kullanılan Probenesid veya sülfinpirazon ve benzeri ilaçlar
- Tüketilen gıdaların mideden geçişini yavaşlatan ilaçlar (Atropin, Hiyosin vb.)
- Glokom ilaçları
- Böbrek taşı tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (Potasyum sitrat vb.)
- Daha farklı bir antibiyotik ilaç
- Doğum kontrol hapları
- Tifo aşısı
Tüm bunların yanı sıra reçetesiz olarak kullandığınız başka bir ilaç varsa bu ilacı da doktorunuza belirtmelisiniz.
Piyeloseptyl İle Alkol Kullanımı
Sıklıkla sorulan sorulardan biri de Piyeloseptyl ilaç ila birlikte alkol kullanımı üzerine oluyor. Alkolü fazla oranda almamanız durumunda bir problem yaşanmaz. Ancak elbette ilaçların alkol ile birlikte alınması da önerilmez. Bu ilaç idrar yolu enfeksiyonu durumunda mesanede ya da böbrekte bulunan bakterileri temizlemesi için kullanılıyor. Dolayısıyla ilacın tam olarak etkili olabilmesi için alkol yerine su ile alınmasında fayda olacaktır. Bol su ile alınması ise en doğru tercihtir.
Piyeloseptyl Yan Etkileri Nelerdir?
Elbette pek çok ilaç gibi Piyeloseptyl de bazı yan etkilere sahiptir. Bu yan etkiler her hastada görülmeyebilir. Aynı zamanda yan etkilerin şiddetinin de her hastada aynı olmayabileceğini belirtmek gerekiyor. Genel olarak yaygın şekilde görülen yan etkileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- İdrar renginin sarı ya da kahverengi olması
- Mide bulantısı ve kusma
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- İshal
- İştahta azalma
- Karın ağrısı
- Gün içerisinde uykulu bir halde olma
- Alerjik reaksiyon
- Sarılık belirtileri
- Akciğer sorunları
- Kafa içi basınçta artış olması
Söz konusu yan etkilerin kalıcı olmadığını, ilacın kullanımının bırakılması ile birlikte yan etkilerin de kısa zamanda ortadan kalktığını belirtebiliriz. Fakat beklenmedik bir yan etkinin ortaya çıkması durumunda da derhal doktorunuza bilgi vermelisiniz.
Bilgin olsun –> Kadınlarda idrar kaçırma
Piyeloseptyl Emzirme Döneminde Kullanılır Mı?
Eğer doktor tarafından reçete edildiyse Piyeloseptyl emzirme döneminde de kullanılabilir. Doktorunuza emzirme döneminde olduğunuza dair bilgi vermelisiniz. Bu sayede anneye ya da bebeğe zarar vermeyecek olan dozaj doktor tarafından belirlenir. Dolayısıyla herhangi bir sıkıntı yaşanmadan emzirme döneminde de bu ilacın kullanılmasında bir sakınca olmayacaktır. Elbette yan etkiler bu dönemde ilacın kullanılması durumunda da ortaya çıkabilir. Ancak ilacın kullanımının bırakılması ile beraber yan etkiler de ortadan kalkacaktır. Beklenmedik yan etki durumunda doktorunuzu bilgilendirin.
Piyeloseptyl Gebelikte Kullanılır Mı?
Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu özellikle gebelik döneminde sıklıkla yaşanıyor. Dolayısıyla anne adayının ve bebeğin zarar görmemesi için idrar yolu enfeksiyonunun tedavi edilmesi gerekiyor. Gebelik takibini yapan doktorun herhangi bir sakınca görmemesi halinde hamilelik döneminde de Piyeloseptyl kullanılabiliyor. Gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğu ve idrar yolu enfeksiyonu probleminin ne oranda ilerlemiş olduğu gibi unsurlar dikkate alınarak en uygun olan doz doktor tarafından belirleniyor. Burada önemli olan unsur hamileliğin son dönemleridir.
Şayet doğuma kısa bir süre kaldıysa ve az da olsa sancılarınız başladıysa bu ilacın kullanımı problem yaratabilir. Bu gibi durumlarda ilacın reçete edilmemesi normaldir. Doğumdan sonra en uygun dönemde doktorunuz ilaca başlayacak ve idrar yolu sorununun tedavisini sağlayacaktır.
Kimler Piyeloseptyl Kullanmamalı?
Bazı kişilerin Piyeloseptyl kullanması sakıncalı olabiliyor. Bu kişileri aşağıdaki gibi sınıflandırabiliriz:
- Şeker hastalığı olanlar
- Ciddi düzeyde güçsüzlük, halsizlik yaşatan bir hastalığa sahip olanlar
- Kansızlık problemi yaşayanlar (Anemi)
- B vitamini eksikliği olanlar
- Kanında sodyum yüksekliği olanlar
- Alerjik reaksiyon geçmişi olanlar
- Akciğer ile ilgili bir rahatsızlığı olanlar
- Karaciğer sorunu yaşayanlar
- Sinir sistemi ile ilgili sağlık sorunları yaşayanlar
- Ciddi düzeyde böbrek rahatsızlığı olanlar
- Porfiri adlı kan hastalığına sahip olanlar
- Glukoz-6-fosfat dehidrojenaz (G6PD) enzim eksikliği olanlar
- İlacın etken maddesine ya da diğer maddelere karşı alerjisi olanlar
Yukarıda sıralanan durumlarda bu ilacın kullanılması önerilmez. Ancak elbette idrar yolu, mesane ya da böbrek enfeksiyonu yaşanması durumunda daha farklı ilaç seçenekleri değerlendirilerek tedavi gerçekleştirilir. İlaç ve kullanımına dair sorularınızı hemen yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Tıkla öğren –> Polikistik over sendromu