vulva kanseri

Vulva kanseri kadınlarda görülen kanser çeşitlerinden biridir. Kadınlarda genital bölgenin dış bölümü vulva olarak adlandırılır. Klitoris, üretra ve vajinanın dış duvarını da kapsayan bu cilt tabakasının hassas bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kimi zaman ağrı şikayetinin de ortaya çıkması mümkün olabiliyor ve kimi zaman da kanser vakalarıyla karşılaşılabiliyor. Özellikle vücudun diğer bölgeleri ile kıyaslandığında daha hassas bir yapıya sahip olması nedeniyle kadınların büyük bölümü hayatlarının bir döneminde vulva ağrısı sorunu yaşayabiliyor.

Bu bölgede yer alan ve dokuları oluşturan hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir biçimde çoğalması ise tümöre benzerlik gösteren yapıların oluşmasına sebebiyet verir. Bu durum vulva kanseri olarak adlandırılır. Vulvadaki anatomik bölgeler ‘epitel’ olarak bilinen özel doku yapılarından meydana geliyor ve epitel dokulardaki kanserleşmenin de uzun bir dönemde, çeşitli aşamalar halinde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bu süreçte epitel dokuların bazılarında anormal bir bölünme olabiliyor ve bu durumda tam olarak gelişmiş bir kanserden söz edilmiyor olsa da kanserleşme eğiliminden söz edilebiliyor. Vulva kanseriyle ilgili merak edilen tüm konulara açıklık kazandıracağız. Öncesinde kanserin ne gibi belirtiler gösterdiğini aktaralım.

Vulva Kanseri Belirtileri

Öncelikle vulva kanseri ortaya çıktığında ilk aşamalarda çok fazla belirti göstermez. Çoğunlukla ilerleyen evrelerde çeşitli belirtiler oraya çıkabilir. Eğer hastada kanser ile birlikte şiddetli kanama da meydana gelmezse kanserleşmenin üzerinden birkaç yıl geçtikten sonra tespit edildiğini, çünkü bu süre sonunda çeşitli belirtilerin gözlemlenmeye başladığını söyleyebiliriz. Yapılan incelemelerde bu kanserin tespit edilmesini sağlayan muayenelerin ve tetkikler çoğunlukla kasıkta kaşıntı ve geçmeyen yara şikayeti kadınların doktora başvurması neticesinde gerçekleştiriliyor.

Vulva bölgesi her ne kadar vücudun dış kısmında bulunsa da maalesef belirtilerin geç ortaya çıkması nedeniyle vulva kanseri tanısı da geç konuyor. Genel olarak bu kanserin aşağıdaki belirtiler ile kendini gösterdiğini söyleyebiliriz:

  • Anormal vajinal kanamalar
  • Dış genital bölgede ve kasıklarda geçmeyen kaşıntı
  • Cilt döküntüleri
  • İdrar yaparken ağrı olması
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı olması
  • İyileşme göstermeyen yaralar
  • Bu bölgede yumru yahut şişlik olması
  • Siğiller
  • Ciltte yanma şikayeti
  • Vulva derisinde kalınlaşma olması

Belirtiler her evrede ve her hastada aynı olmayabilir. Tüm kanserlerde olduğu gibi vulva kanserinde de erken tanının hayat kurtardığını belirtmeliyiz. Bu nedenle yukarıda sıraladığımız hususlardan sadece biri ortaya çıktığında bile geç kalmadan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşülmelidir.

Vulva Kanseri Risk Faktörleri

vulva kanseri risk faktörü

Nedeni henüz tam olarak bilinemeyen kanserlerden biri de vulva kanseri oluyor. Hücrelerde bir mutasyon gerçekleşmesi ile birlikte geliştiği biliniyor. Ancak bu mutasyon sürecini başlatan unsurların net bir biçimde bilinemediğini söyleyebiliriz. Özellikle HPV virüsünün bu kansere yol açtığı üzerinde yoğunlaşan araştırmaların da olduğunu belirtelim. Yapılan araştırmalar söz konusu tümörlerin en çok vulva bölgesinde, dış dudaklara yerleşim gösterdiğini ortaya koydu. Hangi faktörlerin bu riski artırdığı ya da tetiklediği sorusunun yanıtını ise kısa bir liste halinde aktarabiliriz:

  • Yaşın ilerlemiş olması
  • Cinsel yolla bulaşan HPV virüsü
  • Tütün ürünleri kullanımı
  • HIV
  • Vulva bölgesinde bazı deri hastalıklarının olması

Özellikle HPV virüsünün bu kansere neden olduğu düşünüldüğünden kadınların belirli bir yaşa geldiğinde mutlaka HPV aşısı yaptırması öneriliyor.

Vulva Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Kanserin anlaşılabilmesi için mutlaka muayene ve tetkiklerin yaptırılması gerekiyor. Hastanın belirtiler ortaya çıktığında zaman kaybetmeden doktora başvurması durumunda vulva kanseri için erken tanı konması da mümkün hale gelebilir. Ancak bunun için belirtilerin hasta tarafından ciddiye alınması da son derece önemlidir. Şayet semptomlar dikkate alınmazsa ve doktora başvurulmazsa tanı konması da gecikir. İlerleyen evrelerde de tedaviye başlanabilir ancak bu durumda tedavi süresinin daha uzun olacağını da göz ardı etmemek gerekiyor. Aynı zamanda tedavi hasta için de daha zorlayıcı bir boyut kazanabilir.

Vulva Kanseri Teşhisi Nasıl Konur?

vulva kanseri teşhisi nasıl konur

Tanı konmadan önce mutlaka hastanın fiziki muayeneden geçmesi gerekir. Bununla birlikte hastanın öyküsünün alınması da son derece önemlidir. Şayet vulva kanseri şüphesi varsa doktorunuz tarafından biyopsi örneği de istenebilir. Bu durumda örneğin alındığı yer vajinanın dış kısmındaki lezyonlu doku olacaktır. Bu doku patolojik incelemeye gönderilir. Bununla birlikte bazı tetkiklerin yapılmasına da ihtiyaç olur. Bu tetkikler bilgisayarlı tomografi, PET ve MR olabiliyor. Böylelikle hem tümörün ne oranda büyümüş olduğu hem de yayılma durumu hakkında bilgi sahibi olunabilir.

Doktor tarafından istenmesi durumunda sistoskopi yöntemi ile mesanenin ve proktoskopi yöntemi ile kalın bağırsağın incelenmesi de gerekebilir. Elbette tedaviye başlanmadan önce ve kesin tanı konabilmesi amacıyla ta kan tahlili de istenir. Son olarak hastada HIV ile HPV olup olmadığı da araştırılmalıdır. Tüm bu muayene ve tetkik sonuçları bir arada değerlendirilerek hastaya tanı konur.

Göz atın –> Vajina Kaşıntısı ve Yanması

Vulva Kanseri Evreleri

Yukarıda değindiğimiz tanı yöntemleri vulva kanseri evresinin belirlenmesini de sağlayabiliyor. Elbette kanserin evrelenmesi gayet önemlidir çünkü hangi evrede olduğu, şiddeti ile uygulanacak olan tedavi yönteminin belirlenmesinde bir yol haritası çıkarılmasını sağlıyor. Hastalığın evreleri, tümörün bulunduğu anatomik bölge ile lenf sistemine, uzak organlara yayılım durumu dikkate alınarak belirleniyor. Buna göre vulva kanseri evreleri şu şekildedir:

  • Evre 0

Bu evrede vulvada kesin bir kanser olgusu bulunmaz. Ancak VIN gibi epitel dokuda bir kanserleşme bulgusu gelişmeye başlamıştır.

  • Evre 1

Bu evrede kanserin sadece vulva bölgesi ve perine bölgesi ile sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu evrede kanserin lenf bezlerine sıçrama yapmış olması söz konusu değildir.

  • Evre 2

Kanserin vulva dışındaki bölgelere yani vajina iç kısmına, üretraya ya da anüse yayılım gösterdiği evre budur.

  • Evre 3

Üçüncü evrede ise kanser lenf bezlerine yayılmış durumdadır.

  • Evre 4

Son evrede ise kanserin çok daha derin dokulara yayılması söz konusudur. Vajinanın derin olan kısımları, mesane, rektum gibi alanlar, lenf bezleri ve uzak organlar kanserden etkilenir.

İlginizi çekebilir –> Hemorajik Kist

Vulva Kanseri Tedavisi

Tedavinin belirlenmesinde dikkate alınan bazı faktörler bulunuyor. Bunlar hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve kanserin kaçıncı evrede olduğudur. Bu hususlar göz önünde bulundurularak hastaya en uygun vulva kanseri tedavisi uygulanır. Bu arada tedavi cerrahi olabildiği gibi radyoterapi ve kemoterapi şeklinde de olabiliyor. Bazı hastalarda bu üç tedavinin bir arada kombinasyon şeklinde uygulanması da gerekebilir.

Cerrahi tedavi kanserin yayıldığı alanlara ve aynı zamanda tümörün boyutuna göre değişebilir. Bazı hastalarda sadece belirli bir bölgenin ameliyat ile alınması yeterli olabiliyor. Ancak bazı hastalar için bu müdahale yeterli değildir ve kanserleşmenin olduğu tüm bölgenin alınmasına ihtiyaç duyulur. Dolayısıyla cerrahi tedavi seçeneğinin de her hastada aynı şekilde uygulanmadığını söyleyebiliriz. Ancak hasta için zorlayıcı değildir, çoğu zaman birkaç günlük istirahat sonrasında hastanın kendi ihtiyaçlarını giderebilecek kadar iyi hissetmesi mümkün olabiliyor.

Radyoterapi tedavisi ise cerrahi müdahaleden önce ya da sonra yapılabiliyor. Bazen de sadece bu tedavi seçeneği uygulanıyor. Cerrahi müdahaleden önce uygulanmasında amaç kanserin küçülmesini sağlamaktır. Bu sayede ameliyat da çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Cerrahi müdahale sonrasında da uygulanması söz konusu olabilir.

Kemoterapi tedavisi de yapılan ameliyat sonrasında uygulanabildiği gibi öncesinde de uygulanması gündeme gelebilir. Kemoterapi ilaçlarının dozajı hastanın durumu dikkate alınarak belirlenir. Çoğunlukla kanserin başlangıç evresinde düşük doz uygulanıyor. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Kadınlarda Kasık Ağrısı

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın