hemorajik kist nedir

Hemorajik kist kadın hastalıkları arasında sık karşılaşılan bir durumdur. İçi su dolu oluşumlar şeklinde açıklanabilecek yumurtalık kistlerinin çok sayıda farklı türü bulunuyor. Hemorajik olan kist türü ise yumurtalıklarda mevcut olan kistik oluşumda kanama meydana gelmesi durumudur. Genellikle kadınların yumurtalama döneminde oluşan bu kistler sağ ya da sol yumurtalıkta konumlanıyor. Sadece çok ender durumlarda hem sağ hem de sol yumurtalıkta bu kistin oluştuğunu söyleyebiliriz.

Bu kistte kanama meydana geldiğinde ise ölçülerinde de bir artış olabiliyor. Kistin büyüklüğünün 5 cm’ye kadar ulaşabileceğini söyleyebiliriz. Elbette kistin oluşması durumunda ne gibi belirtilerin ortaya çıktığına değineceğiz. Aynı zamanda nasıl tedavi edildiği ya da ameliyatın nasıl yapıldığı konularında da merak edilenleri açıklayacağız. Ancak öncesinde bu kistin nasıl oluştuğunu ele alalım.

Hemorajik Kist Nasıl Oluşur?

Genel olarak hemorajik kist korpus luteum oluşumunun normalden daha fazla büyümesi ve aynı zamanda kanama yapması ile meydana geldiğini söyleyebiliriz. Yumurtalıkta meydana gelen ve bir doku benzeri görünüm sergileyen yapıların küme haline gelmiş şeklidir. Yapılan incelemeler söz konusu kistik oluşumun kadınların yumurtalama tedavisi görmesi sırasında sıklıkla meydana geldiğini ortaya koyuyor. Bu tedavi ise doğal yollarla hamile kalamayan kadınlar için uygulanan tedavi prosedürlerinden biridir.

Bununla birlikte kimi zaman kanın pıhtılaşması ile alakalı olan rahatsızlıklarda kullanılan bazı ilaçlar da hemorajik kist oluşumuna neden olabiliyor. Bu ilaçların kullanımı sırasında da sıklıkla söz konusu kistik yapının oluştuğu gözlemleniyor. Kadınlar özellikle tanı konduğunda bu kistin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu da merak ediyor. Her kist kötü huylu değildir. Bu noktada kistik yapının ölçüleri büyük önem taşıyor. İncelemeler, çapı 5 cm’den küçük olan kistlerin genellikle iyi huylu olduğunu ortaya koydu. Kötü huylu olan yumurtalık kistlerinde bazı karakteristik özellikler bulunuyor. Bu özelliklere ise aşağıdaki örnekleri verebiliriz:

  • Kistik yapının 8 – 10 cm’den daha büyük bir çapa sahip olması
  • Kinsin multiloküle yapıda yani çok odacıklı kist kümesi şeklinde olması
  • Kistin solid komponent yani katı bileşenli olması
  • Oluşumun duvarının ya da sarının kalın olması
  • İçindeki sıvı yoğunluğunun fazla olması
  • Mural nodül olması
  • Kabartılı bir oluşum içeriyor olması
  • Yüzeyinin düzensiz bir hat çizmesi
  • Etrafındaki dokulara yapışık bir şekilde olması
  • Çift taraflı olması
  • Batında eşlik eden asit olması
  • Doppler PI değerinin 0.4’ten küçük olması

Bu özelliklerden sadece birinin y da birkaçının olması durumunda mutlaka kistik oluşumun daha detaylı bir incelemeden geçirilmesi gerekir.

Hemorajik Kist Belirtileri Nelerdir?

Hemorajik kist belirtileri nedir

Öncelikle hemorajik kist yapısının küçük olması yahut iyi huylu olması durumunda herhangi bir semptom gözlemlenmeyebileceğini söyleyebiliriz. Belirtiler çoğunlukla kistin büyük çapta olması durumunda yaşanıyor. Genellikle farklı bir nedenle ya da rutin olarak yapılan jinekolojik muayenelerde bu kistin fark edildiğini, tanı konduğunu söyleyebiliriz. Ender durumlarda ise bazı belirtiler görülebiliyor. Bu belirtiler şöyledir:

  • Adet düzensizliği
  • Yumurtlama döneminde ağrı olması
  • Adet dönemlerinde ideal orandan çok daha az ya da fazla kanama olması
  • Bel ve rahim bölgesinde daimi bir ağrı hissi
  • Cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında ağrı hissedilmesi
  • Bağırsaklar üzerinde basınç hissetmek
  • Göğüslerde hassasiyet olması
  • Mide bulantısı
  • Karın bölgesinde şişkinlik hissi
  • İdrar yapıldığında mesaneyi tamamen boşaltamama
  • Hormonal dengede bazı anormallikler olması

Yukarıda sıralanan unsurlar bu kistin yanı sıra daha farklı sağlık sorunları meydana geldiğinde de gözlemlenebiliyor. Elbette bu belirtiler fark edildiğinde zaman kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak önemlidir.

Dikkatinizi çekebilir –> Adet düzensizliği

Hemorajik Kist Tedavisi Nasıldır?

Tanı konabilmesi için çoğu zaman ileri tetkiklerin yapılmasına gerek olmaz. Sadece ultrason görüntülemesi ile hemorajik kist tanısı konabiliyor. Ancak kimi zaman kistin kötü huylu olduğuna dair şüphe uyandıran bulgulara rastlanabilir. Bu durumda daha ileri tetkikler yapılması ve kistin daha detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Hastaya teşhis konmasının ardından bir süre gözlem yapmak yani beklemek gerekebilir. Bunun nedeni ise söz konusu kistin kendiliğinden kaybolma eğiliminde olup olmadığının belirlenmesidir. Küçülerek kaybolma ihtimali mevcut olduğundan tedavi uygulanmadan beklenmesi gerekebiliyor.

Kistin kaybolma zamanı ise her kadında aynı değildir. Bu süre kimi zaman 2 ayı da bulabiliyor. Kimi zaman da kistin burkulması yahut yırtılması da söz konusu olabilir. Yırtılma ya da burkulma durumunda ise hasta şiddetli ağrı ile kanama durumundan şikayet eder. Elbette bu durumda derhal cerrahi müdahale yapılması ve kistin vücuttan tahliye edilmesi sağlanır. Bu durumda hastanın hissettiği ağrı da ortadan kalkar ve kanama durur.

Hastalar genellikle ilaç kullanımıyla tedavi olup olmayacağını da dile getiriyor. İlaç kullanımı ile kistin yok edilmesi maalesef mümkün olmuyor. Bu nedenle ilaç kullanımının tedavi seçenekleri arasında yer almadığını söyleyebiliriz. Sadece hastanın ağrı şikayetini ortadan kaldırmaya yönelik olarak ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir. Ancak bu ilaçlar tedaviye yönelik değildir, hastayı rahatlatmayı amaçlar.

Hemorajik Kist Kendiliğinden Geçer Mi?

Hemorajik kist kendiliğinden geçer mi

Daha önce de değindiğimiz gibi hemorajik kist oluşumlarının kendiliğinden geçme olasılığı bulunuyor. Her kistin mutlaka kendi kendine yok olacağını söylemek mümkün olmasa da bu ihtimalin mevcudiyeti nedeniyle tanı sonrasında bir süre beklenmesi tercih edilebiliyor. Kendiliğinden geçen kistlerin yeniden oluşma ihtimalinin de olduğunu belirtmemiz gerekir. Kistin cerrahi müdahale ile alınması ya da kendiliğinden geçmesi durumunda yeniden oluşma riski de mevcuttur. Bu arada şayet hastanın günlük hayatını ciddi düzeyde etkileyen bir ağrı şikayetinin olması ya da kanama olması gibi durumlarda beklemek yerine kistin alınması için ameliyat yapılabilir.

Göz atın! –> Rahim ağzı kanseri

Hemorajik Kist Ameliyatı

Genel anestezi altında gerçekleştirilen hemorajik kist ameliyatında genellikle kapalı yöntem tercih edilir. Laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen ameliyatta hastanın daha kısa sürede iyileşmesi mümkün olabiliyor. Fakat kimi zaman acil olarak cerrahi müdahalenin yapılması gerekiyor ve bu gibi durumlarda açık yöntemle de ameliyat yapılabilir. Çoğunlukla yapılan bu ameliyat ile sadece kistik oluşum vücuttan tahliye edilir. Sadece çok ender durumlarda kist ile beraber yumurtalığın alınması da söz konusu olabilir.

Ameliyat sonrasında hastaların şikayetleri tamamen ortadan kalkıyor. Sadece iyileşme tamamlanana kadar hafif ağrı olabilir. Bunun dışında herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını ve kısa bir süre sonrasında hastaların taburcu olduklarını belirtebiliriz. Evde birkaç gün dinlenmeleri ise iyileşmenin daha sorunsuz bir şekilde tamamlanması adına önemlidir.

Hemorajik Kist Gebeliğe Engel Midir?

Bu sorunun yanıtı her kadın için aynı olmaz. Yapılan ultrason görüntülemesi ile hemorajik kist ölçülerinin ve nerede bulunduğunun belirlenmesi gerekir. Çünkü kistin konumu ve ölçüleri, gebeliğe engel olup olmadığının anlaşılması adına önemli verilerdir. Bununla birlikte kistin büyüme eğiliminde olup olmadığının da dikkate alındığını belirtebiliriz. Kadınların gebelik planı varsa ve kist de büyüyorsa bu durumda gebelik öncesinde ameliyat yapılabilir ve kist vücuttan tahliye edilebilir. Bu konuda tüm sorularınızı hemen yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun! –> Adet döneminde hamile kalma

 

  1. 15 Ekim 2021

    Hocam benim de hemorajik kistim var 41 mm çapında ve ağrılı ameliyat gerekli mi

    • 20 Ekim 2021

      Merhaba şikayet durumuna göre takip edilebilir İlaç tedavisi yapılabilir.

      • 21 Nisan 2022

        İyi günler hocam bendede 4 cm çapında bir hemorajik kist var ve karin ağrısı şişlik yapiyor arada bas dönmesi de oluyor Bundan 3 ay önce oluştu ve erimedi ameliyat olmam gerekir mi?

        • 7 Mayıs 2022

          Merhaba şikayet veriyorsa ameliyat uygun olur.

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın