Anne karnında bebeğin hareketleri anne adayları için en heyecan verici deneyimlerden biridir. Bebeklerin hareket etmesi anne adaylarını da rahatlatır çünkü sağlıklı olduklarını düşündürür. Bebekler aslında anne karnında 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlarlar. Ancak bu dönemde bebeğin hareketlerinin anne adayı tarafından hissedilmesi mümkün olmaz. Bu dönemde bebekler 2 cm civarındadır. Hareketleri ise ancak ultrasonografi yardımı ile görülebilir. Anne adaylarının bebeklerinin hareketlerini hissedebilmeleri için gebeliğin 16. haftası ile 20. haftası arasını beklemesi gerekiyor. Bu konuda merak edilen tüm hususları detaylı bir şekilde ele almadan önce bebeğin hareketlerinin nasıl hissettirdiğini aktaralım.
Yazı İçeriği
Bebeğin Hareketi Nasıl Hissettirir?
Bebeğin hareketleri anne adaylarının kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar. Çünkü bebeklerinin hareket etmesi hayatta oldukları anlamına geliyor. Daha önce de değindiğimiz gibi bu durum anne adaylarını bir hayli rahatlatıyor. Aksine bebeklerin hareket etmemesi durumunda anne adayları endişeye kapılıyor. Sonuç olarak bebek hareketleri anne adaylarını rahatsız etmez. Çok daha iyi hissetmelerini sağlar ve aynı zamanda bebeklerinin sağlıklı olduklarını düşünmelerine de yardımcı olur.
Bebek Ne Kadar Sık Hareket Eder?
Öncelikle bebeklerin gün içerisinde 150 – 200 defa hareket ettiklerini söyleyebiliriz. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi anne karnında bebeğin hareketleri tamamen hissedilmez. Yani anne adayları günde 150 -200 defa bebeklerini hareket ettiğini hissedemezler. Çoğunlukla bebek hareketleri sayıldığında 2 saat içerisinde toplamda 10 defa hareket ettiklerinin hissedildiğini belirtebiliriz. Her bebek aynı hareketliliğe sahip değildir. Bazı bebekler anne karnında daha az hareket ederler ve bu durum da gayet normaldir. 2 saat içerisinde 10 defa hareket etmesi durumunda da endişe edilmesine gerek olmaz.
Ancak 2 saat içerisinde 10 defadan çok daha az oranda hareket ediyorsa bu durumda doktorunuz ile görüşebilirsiniz. Bu arada gebeliğin son dönemlerinde bebeklerin hareket edebilecekleri alanın çok daha sınırlı olduğunu da unutmamalısınız. Her ne kadar anne adaylarının karnı büyüyor olsa da aynı zamanda bebek de büyüyor. Bu nedenle hareket alanları da daha önceki gebelik haftalarına nazaran daha az olabiliyor. Gebeliğin son haftalarında ya da son günlerinde bebek hareketlerinin daha az olması bundandır. Gebeliğin 32. haftasına kadar bebek hareketlerinde bir artış meydana gelebilir. Ancak bu haftadan sonra çok fazla artış olması beklenmemelidir.
Yapılan araştırmalar saat 21:00 ile 01:00 arasında bebeklerin daha hareketli olduklarını ortaya koyuyor. Bunun nedeni ise bu zaman dilimlerinde anne adaylarının genellikle istirahat ediyor olmasıdır. Kısacası anne adayları istirahat ettiklerinde bebekler biraz daha hareketli olabiliyor. Bununla birlikte anne adayları da dinlenirken bebeklerinin hareketlerini daha fazla hissediyor. Sabahları uyku sonrasında da bebek hareketlerinin günün geri kalanına nazaran biraz daha fazla hissedildiğini söyleyebiliriz.
Bebek Neden Hareket Eder?
Bebekler anne karnında hıçkırabilir, dönebilir, kolunu ya da bacağını kaldırıp indirebilir. Özellikle bebeklerin uzuvları geliştikçe hareket etme istekleri de artar. Gebeliğin ilk dönemlerinde bu ani hareketler refleks tekmeleri olarak adlandırılıyor. Bebeklerin anne karnında vücutlarını hareket ettirmeye ihtiyaçları oluyor. Bu hareketlerin tamamı tekme atma eklinde olmasa da anne karnında bebeğin hareketleri genellikle bu şekilde yorumlanır.
Bebekler genellikle anne adayları yavaşladığında daha fazla hareketlenir. Bununla birlikte kandaki şeker miktarının yükselmesi yani anne adayının tatlı yiyecek ve içecekleri tüketmesi halinde de bebeklerin hareketliliğinin bir miktar artığını söyleyebiliriz. Anne adaylarının gergin ya da stresli olduğu durumlarda vücuttaki adrenalin seviyesi de yükselir. Bebeklerin bu duruma da bir tepki gösterdiğini ve hareketlerinin artığını belirtebiliriz. Sonuç olarak bebeklerin anne karnındaki hareket etmesi son derece normal ve beklenen bir durumdur.
Bebeğin Hareketini Hissetmiyorsanız Ne Olur?
Çoğunlukla gebeliklerde anne karnında bebeğin hareketleri azaldığında endişe yaşanıyor. Öncelikle bebeklerin her zaman hareketli olmasını beklememek gerekir. Zaman zaman hareketlerinde bir azalma olabilir ve bu durumda da paniğe kapılmak doğru olmaz. Bebeklerin en hareketli oldukları dönem hamileliğin 24. haftası ile 28. haftası arasıdır. Bu dönemde bebek hareketleri hem kısa sürer hem de oldukça düzensizdir. Anne adayları genellikle bu dönemdeki bebek hareketlerini hissetmez.
Hamileliğin 28. haftasından sonra 32. haftasına kadar geçen dönemde bebeklerin hareketleri biraz daha düzenli hale gelir. Dinlenme ve hareketlenme dönemleri geçirirler. Gebeliğin bu haftasından sonra ise bebeklerin hareketlerinin günde 2 ya da 3 kez hissedilmesi beklenir. Şayet bu dönemde aradan 12 saat geçmiş olmasına karşın bebeğin hiçbir hareketi hissedilmezse bu durumda mutlaka doktorla görüşmek gerekir. Böylelikle gerekli tüm kontroller yapılır ve bebek hareketlerinin neden azaldığı, bebeğin sağlığı ile alakalı bir sorun olup olmadığı tespit edilebilir.
Gebelikte Bebeğin Kasıkta Hissedilmesi Neden Olur?
Kimi zaman anne karnında bebeğin hareketleri kasık bölgesinde hissedilebiliyor. Bu durumda anne adayları bir problem olup olmadığını yani bebeklerinin sağlık durumunu merak ediyor. Bebeklerin gebeliğin yaklaşık olarak 32. haftasına kadar sürekli olarak pozisyon değiştirdiklerini ve bu durumun gayet normal olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Kimi zaman anne adayları hareketleri kasık bölgesinde hisseder. Aynı zamanda pelvik bölgede ya da vajinada bebek hareketlerinin hissedilmesi de söz konusu olabilir. Elbette bu durum bir problem olduğunu göstermiyor çünkü son derece normaldir.
Genellikle bebeğin pozisyonundan kaynaklı olarak hareketleri kasık bölgesinde hissedilir. Özellikle 32. haftanın ardından kasıklarda bebek hareketi hissedilmesi çok daha yoğun yaşanır. Çünkü bebek artık yavaş yavaş doğum pozisyonunu da bulmaya başlamıştır. Elbette doğuma dek aynı pozisyonda kalmaz. Ancak bu dönemde bebeğin vajinaya tekme atması şeklinde bazı hisler de yaşanabilir. Kimi zaman da vajinaya yük binmesinden kaynaklı olarak hafif ağrılar yaşanabiliyor. Bu durumda anne adayı sağ ya da sol tarafa uzanarak bir süre dinlenebilir. Böylelikle rahatlama sağlanabilir.
Göz atın –> Bebeğin Boynuna Kordon Dolanması
Anne Karnında Bebek Neden Çok Hareketli Olur?
Öncelikle anne karnında bebeğin hareketleri hissedilme açısından farklılık gösterebilir. Her anne adayı bebeğin hareketlerini aynı oranda hissetmez. Bebeklerin gün içerisindeki hareketliliği ve bu hareketlerin sıklığı yahut zamanlaması farklılık gösterebilir. Anne adayının hareketleri ve aynı zamanda çevresel uyaranların da bebeklerin hareketlerini etkilediğini unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla anne karnında bebekler neden çok hareketli olur sorusunun yanıtı da değişkenlik gösteriyor.
Bebekler anne karnındayken gebeliğin 20. haftasından sonra bazı sesleri de duymaya başlarlar. Elbette gebelik haftası ilerledikçe bebeklerin duyma becerisi de artar. Kimi zaman duydukları seslere tepki gösterirler ve gürültülü ortamlarda daha hareketli olurlar. Anne adayının tatlı yiyecekler tüketmesi durumunda da bebeklerin hareketlerinde bir miktar artış olduğu biliniyor. Doğuma yakın dönemlerde bebeklerin hareket alanının kısıtlanması nedeniyle hareketlerinde küçük bir azalma olabilir.
İlginizi çekebilir –> Gebelikte Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir
Hareketler En İyi Hangi Pozisyonda Hissedilir?
Sırt üstü yatıldığında anne karnında bebeğin hareketleri daha az hissediliyor. Çünkü bu pozisyonda bebekler daha sakin oluyorlar. Anne adaylarının sağ ya da sol tarafa yattığında bebeklere kan akışı daha fazla oluyor. Bu nedenle bebekler daha hareketli olabiliyor. Her pozisyonda bebeklerin hareketlerini hissetmek mümkün olabilir. Ancak söz ettiğimiz pozisyonlarda bu hareketlerin daha fazla hissedilmesi söz konusu olacaktır. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> Anne Karnında Bebeğin Öldüğü Nasıl Anlaşılır