37 hafta gebelik

Artık doğuma kısa bir zamanın kaldığı 37 haftalık gebelik konusunda anne ve baba adaylarının en çok merak ettiği hususları sizler için aktarıyoruz.

37 Hafta Gebelik Kaç Aylık Eder?

Hamileliğin 37 haftası, 8 aylık hamile olduğunuz anlamına gelir. 8 ay 3 haftalık gebelik dönemi, hamileliğin son trimester dönemidir.

37 Hafta Gebelik Bebek Kilosu Ve Boyu Ne Kadar Olmalıdır?

Bebeklerin 37 haftalık gebelikte boyları 47 cm ile 49 cm arasında değişir. Ağırlıkları ise 2900 gram ile 3100 gram arasındadır. Ancak her bebeğin her gebelik haftasında aynı uzunlukta ya da aynı ağırlıkta olmasını beklememek gerekir. Yapılan görüntüleme tetkiklerinde bebeklerin ağırlığının bu referans aralığında olmaması, mutlaka bir gelişim sorunu ya da anomali olduğu şeklinde yorumlanmamalıdır.

37 Hafta Gebelik Doğuma Ne Kadar Kaldı?

Doğum genellikle hamileliğin 38. haftası ile 40. haftası arasında gerçekleşir. Bu nedenle 37 haftalık hamilelik döneminde doğuma sadece 1 hafta kalmış olabileceği gibi 2 ya da 3 hafta da kalmış olabilir. Hamileliklerin % 10’unda doğum gebeliğin 42. Haftasında oluyor ve bu bilgiyi de göz önünde bulundurmakta fayda olacaktır. Bu durumda doğuma daha uzun bir süre var demektir. Önemli olan 38 haftalık gebelikten sonra doğumun her an başlayabileceğini anne adaylarının biliyor olması ve hazırlıklarını da bu doğrultuda gerçekleştirmesidir.

37 Hafta Gebelik Kontrolleri Ve Testleri Nelerdir?

Anne adaylarının hamilelik dönemi boyunca kontrollerini aksatmadan yaptırması büyük bir önem taşır. Bu sayede hem anne adayının hem de bebeğin sağlık durumunun gözden geçirilmesi mümkün olabilir ve olası problemlerin erken dönemde saptanması da mümkün hale gelir. 37 haftalık hamilelikte ise mutlaka ultrason görüntülemesinin gerçekleştirilmesi ve bebeğin sağlık durumunun gözden geçirilmesi gerekir.

Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının miktarı, bebeklerin boyu ve kilosu da bu görüntüleme ile incelenir. Aynı zamanda bebeklerin kalp atışlarının, kan akış hızlarının kontrol edilebilmesi için NST işlemine de gerek duyulur. Sadece 20 dakika içerisinde tamamlanan NST ile rahimdeki kasılmaların da izlenmesi mümkün olabiliyor. Eğer anne adayında kronik bir rahatsızlık varsa bu yönde de bazı kontroller yapılabilir.

37 Hafta Gebelik Muayenesi Nasıl Yapılır?

37 haftalık hamilelikte muayene, jinekolojik muayene masasında yapılır. Ultrason yardımı ile bebeğin baş çevresi, kilosu değerlendirilir ve benzer ölçümler yapılarak genel olarak gelişimlerinin gözden geçirilmesi sağlanır. Bununla birlikte vajinadan 2 parmakla girilerek çatı kemiğinin bebeğin doğumu için uygun olup olmadığının kontrol edilmesi de sağlanır. Bu muayeneler, gebeliğin önceki haftalarında gerçekleştirilen rutin kontrollerden çok farklı değildir. Anne adayına acı veren, herhangi bir rahatsızlık yaratan kontroller olmadığını rahatlıkla ifade edebiliriz.

37 Hafta Gebelik Bebekteki Değişimler Nelerdir?

Bu gebelik haftasında bebeklerin gelişimi çok yüksek bir oranda tamamlanmış olur. Ancak gelişim süreçlerinin % 100’ünün tamamlandığından da söz edemeyiz. Örneğin bebeklerin akciğerleri ve beyni gelişimini bu gebelik haftasında da devam ettirir. Bazı karaciğer enzimleri tam olgunlaşmamış olur ve bu durum da 37 haftalıkken doğan bebeklerin solunum noktasında çeşitli sıkıntılar yaşamasına sebebiyet verir. Kanda bilirubin fazlalığı mevcut olduğundan anne sütünün sarılığı daha uzun sürede geçer.

37 haftalık hamilelikte bebeklerin sindirim sistemlerinde mekonyum adlı yapışkan yapıda ve yeşil renkli dışkı artık oluşmaya başlar. Bununla birlikte bebekler doğumdan hemen sonra ilk dışkılamasını yapmaya da hazırlanırlar. Bebeklerin vücudunu kaplayan ve lanugo adı verilen tüyler büyük ölçüde dökülmüş olsa da halen vücutlarının çeşitli bölgelerinde bu tüyler bulunuyor olabilir. Bazı bebeklerde tüylerin bir kısmı doğumdan sonra dökülür. Anne karnındaki bebekler hafifçe aşağı doğru yerleşmeye başlar. Bu da özellikle alt karın bölgesinde baskı ve hafif ağrı hissedilmesini beraberinde getirebilir.

37 Haftalık Gebelik Ağrıları Nasıldır?

Gebeliğin bu son haftalarında anne adaylarının yaşadıkları ağrıların şiddeti oldukça değişkendir. Bazı anne adayları ağrılar nedeniyle sağlık kuruluşuna başvurma gereği hissedebilir. Bazı anne adayları ise ağrıları ‘belli belirsiz’ olarak tarif edebilir. Elbette kişinin ağrı eşiği ile de ilgili bir durumdur. Gebelik ağrıları bu dönemde düzensiz olabilir ve aniden başlayarak ani bir şekilde kesilebilir. Eğer erken doğum söz konusu değilse yaşanan ağrılar ritmik değildir. Bel bölgesinden aşağı doğru yayılan sancılar da hissedilebilir.

37 Hafta Gebelikte Baş Ağrısı Yaşanır Mı?

Anne adayları gebeliğin 37 haftasında yaşadıkları baş ağrılarını mutlaka dikkate almalıdır. Tansiyon ölçümünün yapılması ve tansiyonla ilgili bir orun varsa derhal doktora bilgi verilmelidir. Şayet tansiyon 14 -9 ve üzerindeyse, yüksek tansiyona görme sorunları, mide üstü hassasiyet gibi şikayetler de eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden bir doktora başvurulmasında fayda olacaktır.

37 Hafta Gebelik Bebek Çok Hareketli Normal Midir?

Bu gebelik haftasında bebeklerin hareketlerinde çok fazla değişim olmaz. Ancak bebek artık daha büyüktür ve bu nedenle anne adayları bebeklerinin hareket ettiğini daha net hissedebilirler. Kimi zaman bebek hareketleri daha fazla hissedilebilir ve bu da bebek aşırı hareketli gibi algılanabilir.

37 Hafta Gebelik Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Protein, kalsiyum ve vitamin yönünden zengin, mideyi yormayan, kolay hazmedilen yiyeceklerin tüketilmesi tavsiye edilir. Az tuzlu yemekler yenmeli, tatlı tüketiminde ve meyve tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.

37 Hafta Gebelik Cinsel İlişki Nasıl Olmalıdır?

Gebeliğin takibini yapan doktor tarafından bir yasak, kısıtlama getirilmediyse 37 haftalık gebelikte cinsel ilişkiye girilebilir.

37 Haftalık Gebelik Doğum Belirtileri Nelerdir?

Vajinadan şeffaf sıvı gelmesi, doğumun en net habercisidir. Ritmik olarak belirli aralıklarla kasılmalar olması da doğumun belirtilerinden biridir.

37 Hafta Gebelik Egzersizleri Nelerdir?

Doğumun yaklaştığı bu gebelik haftasında en ideal egzersiz yönteminin yürümek olduğunu söyleyebiliriz. Temiz havada, topuksuz, rahat ayakkabılar kullanarak yürümek anne adayları için rahatlatıcı olacaktır. Aynı zamanda yoga ya da pilates de yapılabilir.

37 Hafta Gebelik Kasık Ağrısı Yaşanır Mı?

Elbette 37 haftalık gebelik döneminde kasık ağrısı yaşanabilir ve bu durum normaldir. Nedeni ise rahmin büyümesi, pelvik bölgeye baskı yapmasıdır.

37 Hafta Gebelik Akıntı Ne Anlama Gelir?

Gebeliğin bu haftaların vajinal akıntıda bir miktar artış olabilir. Ancak akıntının kanlı olması, kahverengi ya da yeşil renkte olması, kötü kokması gibi durumlarda bir problem olduğu düşünülür. Kahverengi akıntı durumunda da doktorunuzu bilgilendirmeniz önemlidir.

İlginizi çekebilir –> 36.hafta gebelik

37 Hafta Gebelik Mide Bulantısı Normal Midir?

Gebeliğin bu haftasında midede ekşime olması, mide yanması, mide bölgesinde ağrı hissedilmesi gibi şikayetler olabilir. Rahim bu gebelik haftasında artık iyice büyümüştür ve mide üst kapağını itebilir. Bu da mide asidinin yemek borusuna kaçmasına yol açar ve bu gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Şikayetleri azaltmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • Yüksek yastıkta yatmak
  • Yemeklerden hemen sonra uzanmamak, mümkünde yürüyüş yapmak
  • Kızartma türü yemeklerden ve baharatlardan uzak durmak
  • Bol su tüketmek

37 Haftalık Gebelikte Bebek Ölümü Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin anne karnında yaşamını yitirdiğinin anlaşılması, bebek hareketlerinin aniden durması ile mümkün olabilir. Bebek hareketleri uzun süre hissedilmediğinde doktora başvurulması önemlidir. Bu gibi durumlarda tatlı yiyecekler tüketilmesi ve uzanma pozisyonuna geçilmesi önerilir. Eğer halen bebek bir tepki vermiyorsa doktora başvurulmalıdır. Doktor tarafından yapılan tetkiklerle bebeğin yaşamını yitirdiği anlaşılabilir. 37 haftalık hamilelik ile ilgili olan sorularınızı altta yer alan yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için –> 35.hafta gebelik

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın