34.hafta gebelik

Artık vücudun doğuma hazırlık sürecini hızlandırdığı 34 haftalık gebelik döneminde hem bebekte hem de anne adayındaki değişimler de devam ediyor. 34 haftalık hamilelik konusunda anne adaylarının en çok merak ettiği soruları ve yanıtları hemen aktarıyoruz.

34 Haftalık Gebelikte Doğuma Ne Kadar Kaldı?

Gebeliğin 34. haftasında doğuma 4 hafta ile 8 hafta arasında bir zaman dilimi kalmış olur.

34 Hafta Gebelikte Bebeğin Kilosu Ve Boyu Ne Kadardır?

Hamileliğin 34. haftasında bebeklerin ağırlığı 2100 gram ile 2200 gram arasında değişiyor. Boylarının ise 44 cm ile 46 cm arasında olduğunu söyleyebiliriz.

34 Hafta Gebelikte Ultrasonda Bebek Görüntüsü Nasıldır?

Ultrasonda bebeklerin bu gebelik haftasında daha dolgun göründüklerini söyleyebiliriz. Nedeni ise cilt altı yağ dokularının oluşmasıdır. Eskiye nazaran daha orantılı bir vücut görünümü ortaya çıkar.

34 Hafta Gebelik Muayenesi Nasıl Olur?

Bu gebelik haftasında NST ölçümünün yapılması gerekir. Böylelikle bebeğin kalp atışlarının kontrol edilmesi sağlanırken aynı zamanda annedeki sancı durumu da kontrolden geçirilmiş olur. Eğer erken doğum riski varsa NST kontrollerine gebeliğin daha erken dönemlerinde başlanır. Doğuma kadar belirli aralıklarla NST ölçümünün yapılması gerekecektir. Hamileliğin 35 – 37 haftaları arasında B grubu streptokok için vajen ve anüsten kültür alınması gerekebilir. Tüm bunlarla birlikte tam kan sayımı testi ve idrar tahlillerinin de yapılması gerekebilir.

34 Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Uyku konusunda çeşitli sorunlar yaşanabilir ve bu nedenle anne adaylarının sol tarafa yatmaları, karın ve bel bölgesini yastıklarla desteklemeleri önerilir. Karın bölgesinin büyümesi bazı fiziksel hareketlerde zorlanmaya yol açabilir. Şişlik ve ödem oluşabilir ve bunu önlemek için beslenmeye dikkat edilmesi, hafif egzersizler yapılması, gün içerisinde sık sık dinlenme pozisyonunun alınması önemlidir.

Bebeklerin hareketleri bu dönemde biraz azalabilir. Bu konuda endişeye kapılmamak, doğuma kadar geçen zamanı olabildiğince rahat ve stressiz geçirmek gerekir. Hafif düzeyde kasılmalar olması da normal bir durumdur. Rahmin kendini doğuma hazırlıyor olmasından kaynaklanan bu kasılmalar ritmik olmadığı sürece endişe edilmesi de gerekmez. Kısa süreli ve düzensiz kasılmalar halk arasında ‘yalancı sancı’ olarak bilinen Braxton Hicks kasılmalarıdır. Bu gebelik haftasında kasık bölgesinde de hafif ağrı olabilir. Bel ve kasıktaki ağrılar çok hafif düzeyde olduğu müddetçe sorun teşkil etmez.

34 Hafta Gebelikte Bebekteki Değişiklik Nelerdir

Bebeklerin akciğerlerinin gelişimini tamamlamasına yaklaşık olarak 3 hafta kalmıştır. Bu dönemde anne karnındaki bebeklerin akciğerlerinde surfaktan adlı madde oluşmaya başlar. Surfaktan, alveollerin içindeki havanın boşalmasından sonra akciğer duvarlarının yapışmasını önleyen bir maddedir. Erken doğumda bu madde solunum riskini azaltır.

Bebeklerin cilt yapısında da çeşitli değişimler meydana gelir. Önceki gebelik haftalarında başlayan cilt altı yağ katmanı oluşumu bu haftada da devam eder. Bu nedenle bebekler daha dolgun ve daha pürüzsüz, daha az kırışık bir görünüm kazanırlar.

Bebeklerin tırnakları uzar ve vücut ısısını da artık çok daha iyi kontrol edebilirler. Bunun nedeni bebeklerin vücut ısılarını kontrol etmelerini sağlayan verniks kazeoza maddesinin kalınlaşmaya başlıyor olmasıdır. Sonuç olarak 34 haftalık gebelik döneminde de bebekler gelişimlerini büyük bir hızla devam ettirirler.

34 Hafta Gebelikte Cinsellik Olur Mu?

Toplumda, gebelik döneminde cinsel ilişkinin bebeğe zarar vereceği şeklinde bir düşüncenin hakim olduğunu belirtmek mümkün. Oysa bu bilgi doğru değildir ve doktor tarafından yasaklanmadığı sürece hamilelik sürecinin büyük bölümünde cinsel ilişki yaşanabilir. Hamileliğin 34. haftasında olmak da cinsel ilişkiye engel bir durum değildir.

34 Haftalık Gebelikte Cinsiyet Yanılmaları Olur Mu?

Hamileliklerde 16. gebelik haftasından sonra bebeğin cinsiyetinin tahmin edilmesi mümkündür. Fakat ultrason ile bebeğin cinsiyetinin görülebilmesi, bebeğin o sıradaki pozisyonuna da bağlıdır.  Bebeğin pozisyonu uygun olsa bile bacaklarının bir miktar aralık olması da gerekir. Hamileliğin 16 haftasında yapılan cinsiyet tahmininde yanılma payı olabilir. Ancak 34 haftalık gebelik döneminde cinsiyet konusunda yanılma payının son derece düşük olduğunu söyleyebiliriz.

34 Haftalık Gebelikte Vajina Ağrısı Yaşanır Mı?

Son trimester dönemine girilmesi ile birlikte erken doğum riski de gündeme gelecektir. Özellikle gebeliğin 34. ve 35. haftalarından sonra erken doğum yapma ihtimali de devreye girer. Bu nedenle anne adayları vajinal ağrıları erken doğum yapma riskine bağlar ve endişeye kapılır. Bebeklerin anne karnında büyümeye devam etmesi ve uyguladığı baskı çeşitli ağrılar yaşanmasına yol açıyor. Vajina üzerinde de bir baskı olduğunu unutmamak gerekir. Vajina ağrılarının büyük bölümü bu baskıdan kaynaklanır.

34 Hafta Gebelikte El Ve Ayak Şişmesi Yaşanır Mı?

Ellerde ve ayaklarda şişmeler olması, gebelik döneminde sık yaşanan durumlardan biridir. El ve ayakların yanı sıra yüz bölgesinde de şişmeler olabilir. Bu durum normal kabul edilir ancak şişliklere görme bozuklukları, şiddetli baş ağrısı gibi semptomlar da eşlik ederse kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

34 Hafta Gebelik Bel Ağrısı Yaşanır Mı?

Hamilelik sürecinde en sık yaşanan ağrı bel ve sırt bölgesinde görülür. Kasıklarda da ağrı ya da sancı olabilir. Leğen kemiğinin çevresinde bulunan eklem ve kasların gerilmesinden kaynaklı olarak bu sorunun yaşandığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte kilo artışı, karın bölgesinin büyümesi, anatomik olarak yaşanan değişimler de çeşitli vücut bölgelerinde ağrı olmasına yol açabiliyor.

34 Hafta Gebelik Akıntı Ve Kanama Riskli Midir?

Gebeliğin 34. haftasında kanama riskli bir durumdur. Plasentadan kaynaklı olarak kanama meydana gelebilir ve mutlaka kanama durumunda gebelik takibini yapan doktorun bilgilendirilmesi gerekir.

34 Hafta Gebelikte Halsizlik Olur Mu?

Halsizlik neredeyse tüm anne adaylarının yaşadığı ortak problemler arasında yer alıyor. Vücuttaki hormon dengesinin tamamen değişmesi halsizliğin temel nedenlerinden biridir. Östrojen hormonu gebelikte artar ve buna yükselen progesteron seviyesi de eşlik eder. Sindirim sorunları ve uyku problemleri de bu tabloya eklendiğinde anne adaylarının kendilerini yorgun ve bitkin hissetmeleri gibi bir şikayet doğuyor.

İlginizi çekebilir –> 33.hafta gebelik

34 Hafta Gebelikte Mide Bulantısı, Yanması Normal Midir?

Sindirim sistemi ile ilgili sorunlar, mide bulantısı ve midede yanma olması gebeliğin her haftasında görülebilir. Dolayısıyla 34 haftalık hamilelik döneminde bu sorunların yaşanmasının normal olduğunu söyleyebiliriz. Gebelikte progesteron düzeyi, midede kasılmalar olması gibi durumlardan kaynaklı olarak sindirim yavaşlar ve asitik bir ortam oluşur. Bu da mide bulantısı ve yanma gibi şikayetlerin ortaya çıkmasının nedenidir. Beslenmeden kaynaklı olarak da bu sorunun yaşanabileceğinizi söyleyebiliriz. Aşırı baharatlı, ekşi ve acı gıdaları tüketmekten uzak durulmalıdır.

34 Haftalık Gebelikte Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?

Erken doğum durumunda ortaya çıkan belirtiler ritmik olarak kasılmalar meydana gelmesidir. Aynı zamanda kanama olması da erken doğumun göstergelerinden biridir. Vajinadan bol miktarda sıvı gelmesi de bir diğer erken doğum belirtisidir ve bu durumda mutlaka kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.

34 Haftalık Gebelikte Seyahat Edilebilir Mi?

Elbette 34 haftalık gebelik sürecinde seyahat edilebilir ancak uzun süreli yolculuklar anne adaylarının çeşitli açılardan sorun yaşamasına neden olabiliyor. Bu nedenle yolculukların 5-6 saati geçmemesine dikkat edilmesinde fayda olacaktır. 34 haftalık hamilelikle alakalı sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için –> 32.hafta gebelik

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın