38 haftalık gebelikte bebekler artık dünyaya gelmeye hazır olurlar. Doğum sonrasında solunum yapabilecek organ gelişimlerini tamamlamışlardır. 38 haftalık gebelik döneminde anne adayları da doğum için gün saymaya başlarlar. Bu döneme dair merak edilen soruları yanıtlarıyla birlikte aktarıyoruz.
Yazı İçeriği
38 Hafta Gebelikte Anne Adayının Fiziksel Değişimleri Nelerdir?
Karın bölgesi bu hafta içerisinde daha fazla genişler. Bel bölgesinde ağrı olabilir ve karındaki genişlemeden kaynaklı olarak kaşıntı, uyku ile ilgili sorunlar yaşanabilir. Deride çatlaklar olabilir ve hem bacaklarda hem de genital bölgede varis oluşabilir. Memeden süt gelmesi de normaldir ve meme ucunda çatlaklık, kuruma yahut kaşıntı gibi semptomlar gözlemlenebilir.
38 Hafta Gebelikte Anne Adayının Psikolojik Değişimleri Nelerdir?
Elbette anne adayının psikolojisinde de değişimler olabilir. Fiziksel olarak yaşanan zorluklar ve gebeliğe bağlı şikayetler psikolojik açıdan da anne adaylarının zorlanmasını beraberinde getiriyor. Kaliteli bir uyku süreci yaşanamadığında stres, kaygı bozuklukları görülebilir. Pek çok anne adayında doğum korkusu, doğumdan sonra bebeğe yetememe endişesi gibi durumlar da gözlemleniyor.
38 Hafta Gebelikte Bebeğin Fiziksel Değişimi Nasıldır?
38 haftalık hamilelikte bebekler artık rahmin için daha fazla doldurmuş durumdadır. Hareketlerinde ise bir azalma meydana gelir çünkü rahimde hareket edebilecekleri alan da kısıtlanmıştır. Ancak yine de anne adayları bebeklerinin hareketlerini daha net hissederler. Bu hareketler kimi zaman can yakıcı da olabilir.
Bebeklerin vücudunu saran lanugo isimli tüyler büyük oranda dökülmüş olur. Kalanlar ise doğumdan hemen sonra dökülür. Bebeklerin bu gebelik haftasında sinir sistemlerinin gelişimini çok yüksek oranda tamamladığını belirtmeliyiz. Akciğerleri de doğum sonrasında nefes alabilecekleri kadar gelişmiş olur. Bir anlamda bebekler dış dünya için neredeyse hazır durumda olurlar.
38 Hafta Gebelikte Bebek Kaç Cm Olur?
38 haftalık gebelikte bebeklerin boyu 49 cm dolaylarında olur. Ancak bebeğin cinsiyeti ya da genetik unsurlar gibi hususlara bağlı olarak bebeklerin boylarında ve kilolarında değişiklikler olabileceğini de unutmamak gerekir.
38 Hafta Gebelikte Bebeğin Normal Kilosu Ne Kadar Olmalıdır?
Bebeklerin kilosu 3000 gram ile 3100 gram arasında değişir. Elbette daha az ya da daha çok kilolu olarak da dünyaya gelebilirler. Her bebeğin 38 haftalık gebelikte aynı kiloda olması beklenmemelidir.
38 Hafta Gebelikte Bebeğin Çok Hareketli Olmalı Normal Midir?
Genellikle 38 haftalık gebelikte bebek hareketleri azalır. Rahimde çok rahat hareket edebilecekleri kadar alan kalmamış olur. Ancak kas ve kemik sistemlerinin gelişmiş olması nedeniyle anne adayları bebek hareketlerini daha net ve hatta daha sert bir şekilde hissedebilir. Bu durum kimi zaman bebeklerin aşırı hareketli olduğu şeklinde yorumlanabiliyor.
38 Haftalık Gebelikte Kanama Normal Midir?
Rahmin genişlemesi, mukus tıkacının kanlı bir akıntı şeklinde atılmasına neden olabiliyor. Halk arasında nişan olarak bilinen bu mukusun doğumdan hemen önce atıldığı düşünülür. Oysa doğumdan haftalar öncesinde de mukusun vücuttan atılması söz konusu olabiliyor. Bu durum lekelenme şeklinde bir kanama olduğuna yorumlanıyor. Ancak normal olmayan her türlü akıntının doğumun başlangıcı olabileceğini de unutmamak gerekir. Elbette daha farklı nedenlerle de kanama olabilir ve bu konuda net bir bilgi alınabilmesi için doktora başvurulması gerekir. Böylece gerekli muayene ve tetkikler yapılır. Kanamanın nedeni anlaşılabilir.
38 Hafta Gebeliği Riske Atacak Durumlar Nelerdir?
Gebeliklerde anne adayları pek çok sistemik rahatsızlıktan etkilenebiliyor. Aynı zamanda anne adaylarında mevcut olan hastalıkların da mutlaka doktora iletilmesi gerekiyor. Gebeliği riske atmamak için kullanılan ilaçlar, mevcut şikayetler hakkında da doktora bilgi verilmelidir. İnişli çıkışlı tansiyon gibi durumlar büyük önem taşıyor.
Bu gibi durumları ciddiye almakta fayda olacaktır. Gebelik zehirlenmesi gibi sorunlar bu gebelik haftalarında yaşanabilir. Baş ağrısı, gözde ışık çarpmaları gibi normal olmayan her türlü belirtide doktoru bilgilendirmek gerekir. Anne adayları bu gebelik haftasında kendini çok yormamalı, ağır fiziksel aktivitelerden uzak durmalıdır. Asla gelişigüzel ilaç kullanılmamalıdır.
38 Hafta Gebelikte Vajinada Ağrı, Baskı, Sancı Normal Midir?
Gebeliğin son haftalarında rahimdeki genişleme bir hayli fazladır. Bu durum rahmin bazı organlara ve özellikle de pelvik bölgeye baskı yaptığı anlamına gelir. Vajina bölgesinde ağrı ve sancı olması, kasıklarda bir baskı hissedilmesi gayet normaldir. Ancak vajinal enfeksiyonlarda da benzer ağrı ve sancıların ortaya çıkabileceğini de unutmamak gerekir. Bu nedenle anne adaylarının özellikle vajinal akıntıyı takip etmesi ve doktoruna bu konuda bilgi vermesi önerilir.
38 Hafta Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Hamileliğin 38. haftasında şiddetli baş ağrısı, görmede bulanıklık olması, karın bölgesinde şiddetli ağrı olması ya da bebeğin hareketlerinin hiç hissedilmemesi gibi durumlarda zaman kaybetmeden doktora başvurulması önemlidir. Bu belirtiler yaşandığında bebeğin hareketleri azalmış olsa bile doktora bilgi verilmelidir. 38 haftalık gebelik döneminden sonra doğumun her an başlayabileceğini unutmamak gerekir. Bu nedenle anne adaylarının araç kullanmaması, seyahate çıkmaması gibi bazı tedbirler almasında fayda olacaktır.
38 Hafta Gebelikte Yapılması Gereken Testler Nelerdir?
Bebeğin ultrason ile kontrolünün sağlanması önemlidir. Hangi pozisyonda olduğu, kalp atışları, amniyon sıvısının miktarı yapılan kontrolde değerlendirilir. NST ile bebeğin kalp atışlarının kontrol edilmesi de mümkündür. Rahimdeki kasılma durumu da gözden geçirilir. Anne adayında şüpheli bir durumun olmaması ya da bir hastalığın bulunmaması gibi durumlarda ileri tetkiklerin yapılmasına da ihtiyaç duyulmaz.
38 Hafta Gebelikte Cinsel Birliktelik Yaşanır Mı?
Anne adaylarının fiziksel olarak yaşadığı sıkıntılar ve psikolojik durumu nedeniyle 38 haftalık gebelikte cinsel ilişki yaşanması zor olabilir. Aynı zamanda sperm içinde bulunan prostoglandin adlı madde nedeniyle doğum sancılarının başlaması ihtimali de vardır. Bu bilgileri de dikkate alınmasında fayda olacaktır.
Merak edenler için –> 37.hafta gebelik
38 Hafta Gebelik Doğum Belirtileri Nelerdir?
Gebeliğin 38. haftasında katın bölgesi çok belirgindir ve diğer gebelik haftalarına nazaran aşağı doğru inmiş bir görünüm alır. Karnın aşağı doğru inmiş olması, anne adaylarının mide ile ilgili şikayetlerinin azalmasını, ortadan kalkmasını sağlar. Doğum başlamadan hemen önce nişan olarak adlandırılan mukus salgı vücuttan atılır. Sonrasında ise alt bel bölgesinde, kasıklarda kasılmalar meydana gelir ve bu kasılmalar uyluk kemiklerinde de hissedilebilir.
Kasılmalarla beraber bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı vajinal yolla akar. Bazı anne adaylarında ‘suyun gelmesi’ olarak adlandırılan bu durum kasılmalardan hemen önce de olabilir. Bebek doğum kanalına ilerler ve bu da anne adaylarının tuvalete çıkma isteğine benzer bir his yaşamasına neden olur.
38 Hafta Gebelikte Lekelenme Normal Midir?
Bu gebelik haftasında hafif lekelenme şeklindeki kanama, doğumu düşündürür. Gebelikte rahim ağzını kapatan ve halk arasında ‘nişan’ olarak adlandırılan bir mukus salgı bulunur. Bu mukus salgı, rahmin genişlemesiyle beraber vücuttan atılabilir. Çoğunlukla şeffaf yapıda bir salgı görünümünde olan mukus, kimi zaman kanlı bir görünüme de sahip olabilir.
Lekelenme olarak adlandırılan tablo aslında bu mukus salgının atılmasından kaynaklanabilir. Aynı zamanda rahim ağzında enfeksiyon olması, vajinitler gibi bazı sağlık sorunları da lekelenme şeklinde kanamaya yol açabiliyor. 38 haftalık gebelik hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Bilginiz olsun –> 36.hafta gebelik