Hamilelikte süt içmek hem anne adayının sağlığı hem de anne karnındaki bebeğin sağlığı bakımından önemlidir. Bilindiği gibi gebelik döneminde anne adayının yeterli oranda kalsiyum alması gerekiyor. Bebeğin kemik gelişimi bakımından kalsiyum son derece mühimdir. Kalsiyum açısından en zengin olan gıdalar ise süt ve süt ürünleridir. Dolayısıyla hamilelik döneminde beslenme programında süt de olmalıdır. Gebelikte süt içmenin bebeğe kilo aldırıp aldırmadığı, kansızlık yapıp yapmadığı gibi sıklıkla merak edilen konuları ele alacağız. Öncesinde ise neden hamilelikte süt içmek gerektiğini daha detaylı şekilde inceleyelim.
Yazı İçeriği
Hamilelikte Süt İçmek Gerekir mi?
Gebelik döneminde kalsiyum ihtiyacının karşılanması için tüketilebilecek en iyi gıdalardan biri süttür. Bu nedenle hamilelikte süt içmek gerekir mi sorusunun yanıtının net bir biçimde ‘evet’ olduğunu söyleyebiliriz. Gebelik döneminde süt içmenin faydalarına birkaç örnek verelim.
-
Kalsiyum İhtiyacını Karşılar
Anne adaylarının gebelik döneminde günlük kalsiyum ihtiyaçları 1000 mg civarındadır. Bu ihtiyacı karşılamak için de süt, peynir, yoğurt gibi gıdaların gebelik döneminde tüketilmesi gerekiyor. Anne karnındaki bebeğin gelişiminin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için de hamilelikte süt içmek önem taşıyor.
-
Protein İhtiyacını Karşılar
Protein, kemik ve kas sistemlerinin yanı sıra cilt ve saç oluşumunda da önemli bir yapı taşıdır. Anne karnındaki bebeklerin gelişiminin sorunsuz bir şekilde devam edebilmesi için yeterli oranda protein alımına da önem verilmelidir. Gebelik döneminde anne adaylarının günlük 75 gram protein alması gerekiyor. Bu ihtiyacın karşılanmasında süt ve süt ürünlerinin tüketimi önem taşıyor.
-
D Vitamini İhtiyacını Karşılar
Hamilelikte D vitamini ihtiyacının karşılanması, bebeğin normal doğum ağırlığında olması, raşitizm gibi çeşitli rahatsızlıklara sahip olmaması açısından önemlidir. Sütte de D vitamini bulunduğundan gebelikte süt içilmesi bu açıdan da önemlidir.
-
Mide Yanması Şikayetini Azaltır!
Anne adaylarının büyük bölümü hamilelikte mide yanması şikayetini dile getirir. Süt içmek ise bu şikayeti azaltmayı sağlayabilir. Alternatif olarak yoğurt tüketmek de tercih edilebilir. Ilık olan bir bardak süte bir tatlı kaşığı bal eklenerek tüketilmesi de mide yanmasını azaltır.
-
Sıvı İhtiyacının Karşılanmasına Yardımcı Olur!
Hamilelikte vücudun sıvı ihtiyacının karşılanması da bebeklerin sağlığı bakımından önem taşıyor. Çünkü bebekler sıvı ihtiyaçlarını anneden karşılıyor. Bu nedenle hamilelikte süt içmek vücudun sıvı ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor.
Hamilelikte Süt İçmek Bebeğe Kilo Aldırır mı?
Elbette gebelik döneminde bebeğin normal gelişimi çerçevesinde kilo alması gerekir. Ancak bunun için anne adayının sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olması şart. Bu noktada hamilelikte süt içmek de bebeğin kilo almasına yardımcı olan faktörlerden biridir. Süt ile birlikte mevsiminde olan taze sebze ve meyve tüketimi, tam tahıl tüketimi de dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alıyor. Sütte yüksek oranda kalsiyum ve protein bulunuyor.
Kalsiyum ve protein ise bebeklerin büyümesi, kilo alması için önemli ihtiyaçlardan biridir. Hamilelik döneminde anne adaları bazı kokulara karşı hassas olabilir. Süt kokusundan rahatsızlık duyulması da sık yaşanan bir durumdur. Dolayısıyla anne adayları süt tüketmekte zorlanabiliyor. Bu noktada devreye yoğurt giriyor. Yoğurt da içerdiği vitamin ve mineraller açısından gayet faydalı bir gıdadır. Süt tüketmekte zorlanan anne adayları tercihini yoğurt ya da diğer süt ürünlerini tüketmekten yana kullanabilir.
Hamilelikte Süt İçmek Gaz Yapar mı?
Anne adayları hamilelikte süt içmek gaz yapar mı sorusunun yanıtını da bilmek isteyebilir. Öncelikle sindirim sisteminde gazın iki farklı nedenle oluştuğunu belirtelim. Bunların ilki beslenme sırasında hava yutulmasıdır. Diğer neden ise kalın bağırsağın sindirilmemiş olan gıdaları parçalaması oluyor. Ancak bu ikinci neden nadir olarak gaz oluşumuna sebebiyet verir. Gaz oluşumunun yaygın nedeni ise hava yutulmasıdır.
Yiyecek ve içeceklerin gaz yapması durumu kişiden kişiye de değişkenlik gösteriyor. Özellikle az sonra açıklayacağımız ‘laktoz intoleransı’ durumu olan anne adaylarında süt ve süt ürünleri tüketimi gaz oluşumuna yol açabilir. Çoğu zaman gaz şikayetine şişkinlik de eşlik ediyor. Şayet gaz şikayetini çok yoğun bir şekilde yaşıyorsanız gebelik takibini yapan doktora danışabilirsiniz. Süt ve süt ürünleri tüketemeyenler ise doktorun önerdiği kalsiyum takviyeleri alabilir.
Laktoz İntoleransı Nedir?
Anne adayları hamilelikte süt içmek konusunda karşılarına çıkan laktoz intoleransı kavramını da bilmek istiyor. Bilindiği gibi sütte laktoz bulunur. Laktoz intoleransı ise sütteki aktoz şekerinin sindirilmesini sağlayan laktoz enziminin eksik olduğu anne adaylarında ortaya çıkan bir durumdur. Şayet anne adayında laktoz intoleransı varsa süt içtiğinde ya da süt ürünleri tükettiğinde kendini kötü hissedecektir. Genellikle aşağıdaki şikayetler ortaya çıkar:
- Karın ağrısı
- Şişkinlik hissi
- Sancı
- Gaz
Bu noktada laktoz intoleransı olan anne adaylarının kalsiyum ihtiyacını nasıl karşılayacağı sorusu akıllara geliyor. Farklı gıdalardan bu ihtiyaç karşılanabilir. İnek sütü yerine badem ve soya tüketilmesi, kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına olanak tanır. Aynı zamanda anne adayları gebelikte pirinç sütü içmeyi de tercih edebilir. Kara lahana, somon ve brokolide de kalsiyum bulunduğunu belirtelim. Anne adayları beslenme programına bu gıdaları dahil edebilir ve böylelikle bebek için de gayet önemli olan kalsiyum ihtiyacının karşılanması sağlanabilir.
Göz atın –> Hamilelikte seyahat etmek
Hamilelikte Süt İçmek Zararlı mı?
Elbette hamilelikte süt içmek zararlı değil, aksine faydalıdır. Ancak bu konuda bazı faktörlere dikkat etmeniz gerektiğinin altını çizmeliyiz. Öncelikle tükettiğiniz süt ve süt ürünlerinin bozulmamış olduğundan emin olmalısınız. Bozulmuş, son kullanım tarihi geçmiş ya da içerisinde kötü bakteriler üremiş olan bazı ürünler hem anne adayı hem de bebek için zararlı olabilir. Gebelik döneminde sadece pastörize edilmiş olan sütlerin tüketilmesi son derece önemlidir. UHT adı verilen işlemden yani yüksek sıcaklıktan geçmiş olan süt ürünleri, ısıl işlem gördükleri için içerisinde bulunan bakteriler yok ediliyor. Bu nedenle gıda zehirlenmesi gibi istenmeyen durumlara sebebiyet vermiyor.
Çiğ süt olarak adlandırılan, ısıl işlem görmemiş, pastörize edilmemiş olan sütlerde ise enfeksiyona yol açabilecek enzimler, patojenler, kötü bakteriler olabilir. Bu da anne karnındaki bebeklere zarar verebilir. Aynı zamanda anne adayının da ciddi sorunlar yaşaması söz konusu olabilir. Bu nedenle süt ve süt ürünleri tüketirken söz ettiğimiz hususların kesinlikle göz önünde bulundurulması gerekiyor. Market ürünleri arasından seçim yapılırken son kullanma tarihine mutlaka bakılmalıdır.
İlginizi çekebilir –> Anne karnında bebeğin hareketleri
Hamilelikte Süt İçmek Kansızlık Yapar mı?
Kansızlık problemi ile vücuttaki demir eksikliği arasında doğrudan bir bağlantı bulunuyor. Anne adayları için hamilelikte süt içmek bu nedenle akılları karıştıran bir hususa dönüşüyor. Süt, vücudun demir emiliminin azalmasına sebebiyet verebilir. Vücutta demir eksikliği olması ise kansızlığın en yaygın nedenidir. Demir emilimini azaltan aslında sütte bulunan kalsiyumdur.
Bu nedenle dışarıdan takviye olarak alınan kalsiyumun da demir emilimini azaltması söz konusu olabiliyor. Ancak kansızlık yaşama endişesi nedeniyle süt ve süt ürünlerinden gebelik boyunca uzak durulması da asla önerilen bir durum değildir. Demir emiliminin azalmasını önlemek için beslenme saatlerinden 2 saat sonra süt ya da süt ürünleri tüketimini tercih edebilirsiniz. Konuya dair sorularınızı ise yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> Hamilelikte Bitki Çayı İçilir Mi