gebelikte bebek hareketleri

Gebelikte bebek hareketleri aslında çok erken dönemde başlar. Ancak anne adaylarının bu hareketleri hissetmesi için biraz daha beklemesi gerekir. Anne ve baba adayları için bebeklerin anne karnında hareket etmesi çok büyük bir önem taşıyor. Bir anlamda bu hareketlerin bebeklerinin sağlıklı olduğunun bir göstergesi olarak kabul ediliyor da diyebiliriz. Gebeliğin bebek hareketlerinin ilk hissedildiği dönemlerinde anne adayları için bu durum sevinç ve heyecan anlamına geliyor.

Doğumun daha yakın olduğu dönemlerde ise gebelikte bebek hareketleri anne adaylarını rahatlatıyor ve bebeklerinin iyi olduğunu düşünmelerini sağlıyor. Anne adayları özellikle ilk gebeliklerinde konuya dair pek çok husus hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyor. Bebeklerin hareketlerinin azalması ne anlama gelir ya da bebek hareketleri gerçekten önemli mi gibi soruların yanıtlarını aktaracağız. Ancak öncesinde daha fazla merak edilen bir konuya; bebek hareketlerinin ilk olarak ne zaman hissedildiğine değinelim.

Bebek Hareketleri İlk Ne Zaman Hissedilir?


Aslında gebelikte bebek hareketleri hamileliğin 7. haftasından sonra yavaş da olsa başlar. Ancak anne adaylarının gebeliğin bu kadar erken dönemlerinde hareketleri hissetmesi beklenmemelidir. Bu dönemde bebekler sadece 2 cm civarında olur ve ultrasonografi ile görülebilirler. Bu kadar küçük olmaları nedeniyle annelerinin hareketleri hissetmesi de pek mümkün olmaz. Gebeliğin 18. haftası ile 20. haftası arasında ise artık anne adayları bebeklerinin hareketlerini hissetmeye başlarlar. Bazı anne adayları ise hamileliğin 16. haftasında hissettiğini de dile getirir.

Bu konuda önemli bir detayın altını çizmek gerekiyor. Kimi zaman bebeklerin hareketleri ile anne adayının bağırsak hareketleri birbirine karıştırılabilir. Anne adayları bağırsak hareketlerinin bebeklerinin kıpırdaması ya da tekme atması şeklinde yorumlayabiliyor. Bebekler anne karnındayken zamanlarının çok büyük bir kısmını uyku halinde geçirir. Bu nedenle sıklıkla hareket etmeleri de söz konusu olmaz. Anne karnındaki bebeklerin 20 dakika ile 75 dakikada bir uykuya dalarak uzun süre uyuduklarını söyleyebiliriz.

Elbette uyanmaları durumunda gebelikte bebek hareketleri hissedilebilir. Ancak anne adayının o sırada yürüyor olması, egzersiz yapıyor olması gibi durumlarda hareketlerin hissedilme olasılığı da daha düşük olacaktır. Gebeliğin 5. ayından sonra ise bebek hareketleri artık daha net bir şekilde hissedilmeye başlanır.

Bebekler Kaç Kez Hareket Ederler?

bebekler kaç kez hareket ederler

Çiftlerin gebelikte bebek hareketleri konusunda en çok merak ettikleri hususlardan biri de kaç defa hareket ettikleri oluyor. Ancak tahmin edilebileceği gibi bu konuda net bir rakamdan söz edemeyiz. Her bebek aynı hareketliliğe sahip olmaz. Bazı bebekler oldukça hareketliyken bazıları gün içerisinde daha az hareket ederler. Ancak genel olarak bebeklerin 20 haftalık olduklarında yarım gün içerisinde yaklaşık 575 defa hareket ettiklerini söyleyebiliriz.

Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ise gebelikte bebek hareketleri sanıldığı gibi artmaz, aksine azalır. 40 haftalık bebeklerin 12 saatlik zaman diliminde 275 defa hareket ettikleri ise söylenebilir. Aynı zamanda bebeklerin en hareketli oldukları zamanının anne adayının yemek yediği zamanlar olduğunu da belirtebiliriz. Özellikle çikolata gibi tatlı gıdaların tüketiliyor olması sırasında bebeklerin daha hareketli oldukları biliniyor. Bu hareketlerin tamamının hissedilmesi ise mümkün değildir. Özellikle küçük hareketler anne adayı tarafından hissedilmez.

Yapılan incelemeler anne adayının herhangi bir konuya ya da işe odaklanmış olması durumunda bebeklerinin hareketlerini daha az hissettiklerini ortaya koydu. Bebek hareketlerinin en rahat hissedilebildiği pozisyonlar ise oturma ve uzanma pozisyonları oluyor. Aynı zamanda hareketlere odaklanan anne adayları bu hareketleri hissetme konusunda da daha başarılı olabiliyor.

İlginizi çekebilir –> Gebelikte şeker yüklemesi

Bebek Hareketleri Gerçekten Önemli Mi?

Elbette gebelikte bebek hareketleri önemlidir. Tıbbi açıdan bebeklerin ara ara hareket ediyor olmaları sağlıklı olduklarının göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor. Çünkü bu hareketler bebeklere kan akımının yeterli olduğunu ya da beslenmelerinde bir problem olmadığını gösteren hususlardan biridir. Tıbbi anlamda bebeklerin hareket ediyor olması önem taşıyor. Ancak hareketli olması bebeğin tamamen sağlıklı bir şekilde dünyaya geleceğini de göstermez.

Anne adayları açısından da bebeklerin hareket etmesinin önem taşıdığını belirtmek gerekiyor. Çünkü bebeklerin hareket etmesi anneleri rahatlatıyor ve bebeklerinin sağlıklı olduğunu düşünmelerini sağlıyor. Bir anlamda anne karnındaki bebek hareketlerinin anne adayları için de psikolojik anlamda önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Bebek Hareketleri Neden Azalır?

bebek hareketleri neden azalır

Her bebeğin anne karnında çok hareketli olduğunu söyleyemeyiz. Elbette kimi zaman gebelikte bebek hareketleri azalabilir. Bu durumda hemen endişeye kapılmak doğru değil. Ancak belirli bir süre geçmiş olmasına karşın bebeğin hareketlerinin hiç hissedilmiyor olması durumunda gebelik takibini yapan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmekte fayda olacaktır. Hamilelik döneminde bebeklerin hareketlerinin azalması farklı nedenlerden de kaynaklanabilir. Bu nedenlere aşağıdaki örnekleri verebiliriz:

  • Bebeğin içinde bulunduğu sıvının azalması
  • Bebeğe yeterli oranda kan akışının olmaması
  • Bebekte çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişme geriliği olması

Bu gibi durumlarda da bebeklerin hareketlerinde azalma olabiliyor. Bu noktada kritik sürenin 12 saat olduğunu söyleyebiliriz. 12 saatlik bir zaman dilimi içerisinde bebeklerin hareketlerinin % 20’nin üzerinde olması durumunda herhangi bir problem olduğu düşünülmez. Fakat daha az oranda hareket olması durumunda gerekli kontrollerin bir an önce yapılmasında fayda olacaktır. Bebeklerin hareketlerinde azalma olması her daim ciddi bir sağlık sorununa işaret etmez. Gerekli kontrollerin yapılmasını sağlamak, bu gibi durumlarda anne adayları için de rahatlatıcı olabiliyor.

Bilgin olsun –> Rus takvimi

Tekmeler Kaçıncı Aydan İtibaren Hissedilir?

Bu konuda net bir süreden söz etmek gerekirse gebelikte bebek hareketleri en net hamileliğin 5. ayından sonra hissedilir diyebiliriz. Her gebelikte bebek hareketlerinin hissedildiği zaman dilimi farklı olabilir. Bazı anne adayları hamileliğin çok daha erken dönemlerinde de hafif de olsa bir hareket hissettiklerini dile getiriyor. Örneğin gebeliğin 4. ayında hatta 3. ayın sonlarında da az da olsa bir hareket hissedilebildiğini söyleyebiliriz. Bu hareketleri çoğu anne adayı tekme atma şeklinde tanımlıyor. Fakat bebeklerin anne karnındaki tek hareketleri bacaklarını uzatmaları ya da tekme atmaları değildir. Aynı zamanda bebekler gerinme hareketi yapabilir, ellerini yumruk şekline getirebilir ya da kollarını uzatabilir.

Bu hareketler çoğunlukla hamileliğin 5. ayından sonra hissediliyor. Bununla birlikte seğirme, çarpma, guruldama ya da kanat çırpma gibi hareketlerin de hissedilebildiğini belirtelim. Bebeklerin kol ya da bacağını ileriye, geriye doğru çekmesi durumunda da anne adayları bir hareket hissedecektir. Bu arada anne adayının kilosunun bu noktada önemli olup olmadığı da sıklıkla merak ediliyor. Zayıf olan kadınların, gebelikte bebek hareketlerini biraz daha fazla ve net hissettiklerini belirtebiliriz. Kilo fazlası olan anne adayları ise bu hareketleri biraz daha az hissedebiliyor.

Bebek Ne Kadar Süreyle Hareketsizse Sorun Teşkil Eder?

Öncelikle gebelikte bebek hareketleri her zaman birbirine yakın oranda olmayabilir. Hamileliğin 24. haftası ile 28. haftası arasında bebeklerin hareketleri son derece düzensizdir. Bebeklerin hareketlerinin daha düzenli olmaya başladığı dönem gebeliğin yaklaşık 32. haftası oluyor. Genellikle anne adayının yemek yediği ya da çikolata tükettiği zamanlarda bebeklerin daha hareketli olabildiğini söyleyebiliriz. Eğer bebekler 12 saat boyunca hiç hareket etmezlerse bu durumda doktorunuza danışmanızda fayda var. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Çin takvimi

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın