Adet ağrısı adet gören kadınların büyük bölümünün yaşadığı ve günlük hayatı da olumsuz yönde etkileyen, genellikle karın ve kasık bölgesinde hissedilen ağrıdır. Ağrı hafif olabildiği gibi son derece şiddetli bir şekilde de yaşanabiliyor. Dismenore yani şiddetli adet ağrısı adet dönemi boyunca devam edebiliyor ya da adetin ilk 2 gününden sonra azalarak kendiliğinden geçebiliyor.

Bu gibi durumlarda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşülmesinde fayda olacaktır. Doğum yapmamış olan kadınların % 80’inde adet döneminde ağrı görülüyor. Elbette adet döneminde ağrı yaşanması mutlaka bir sağlık sorunu olduğu anlamına gelmez. Ancak şiddetli ağrı bazı şüpheleri doğuruyor ve nedenle kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından genel bir kontrolün yapılmasında fayda olacaktır.

Adet dönemi ağrılarının genellikle alt karın bölgesinde yaşandığını söyleyebiliriz. Kanama başlamadan yaklaşık 1 ila 2 gün öncesinde sancılar başlar. Adet başlangıcından itibaren 24 saat içerisinde ağrı en üst seviyeye ulaşır ve sonrasında da azalmaya başlar. Ancak azalması 2 ila 3 gün sürebildiğinden kadınların büyük bölümü adet döneminin en az 3 gününü ağrılı bir şekilde geçiriyor.

Bazı kadınlarda adet dönemi ağrılarının bel bölgesine de yayılabildiğini söyleyebiliriz. Kasıklarda ve belde hafif uyuşma şikayeti ve ishal de olabiliyor. Baş dönmesi ya da mide bulantısı gibi şikayetlerin de aynı dönemde ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Bilgin olsun –> https://www.drismetyildirim.com/erken-adet-gorme-nedenleri

Adet Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Bilindiği gibi rahim her ay kendini bebek için hazırlar. Döllenmenin olmaması durumunda ise adet dönemi yaşanır ve rahim kendini temizleyerek yeniden bebek için hazırlamaya başlar. Uterus bir kas dokusudur. Bu kas dokusunun iç tarafını çevreleyen yumuşak duvar, kasılmalar ile adet döneminde vücuttan atılır. Bu kasılmaları sağlayan da prostaglandin adlı hormondur. Adet kanaması başlamadan bir ile iki gün öncesinde kandaki bu hormon seviyesi yükselir ve adetin ilk 2 gününden sonra da azalmaya başlar. Zira adet ağrısı kasılmalardan kaynaklanır ve kandaki prostaglandin seviyesinin yüksekliği aynı zamanda ağrının şiddetinde de belirleyici bir unsur olur. Kandaki prostaglandin azalmaya başladığında ağrı da paralel olarak azalır.

Öğrenmeniz de fayda var –> https://www.drismetyildirim.com/adet-belirtileri-nelerdir

Regl Ağrısı Nasıl Geçer?

Kadınlar adet ağrısı şikayetini yoğun şekilde yaşadığında günlük hayatı ile birlikte iş hayatı ve sosyal yaşantısı da olumsuz yönde etkilenebiliyor. Bu nedenle ağrının nasıl geçeceği konusunda bilgi almak isteyebilirler. Genellikle ilaç kullanımı tercih ediliyor ancak gelişigüzel ağrı kesici ilaç kullanımı doğru olmaz. Bu nedenle doktorunuza danışabilir ve adet ağrısı durumunda kullanabileceğiniz ağrı kesici ilaç reçete edilmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bazı yaşam şekli değişikliklerinin de ağrı şikayetine iyi geldiğini söyleyebiliriz.

Faydası olur –> https://www.drismetyildirim.com/adet-kanamasi

Adet Ağrısına Ne İyi Gelir?

Isı uygulanması adet ağrısı sorununun azalmasını sağlayabiliyor. Özellikle karnın alt tarafına sıcak su torbası koymak gibi yöntemleri tercih edebilirsiniz. Düzenli egzersiz de adet dönemlerinde yaşanan ağrının daha hafif olmasını sağlayabiliyor. Haftada 3 günü, 1 saate yakın bir süre boyunca yapılan egzersiz beta endorfin salgılanmasını sağlıyor. Bu madde doğal bir ağı kesici olduğundan adet ağrısı şikayetine de iyi gelebiliyor.

Omega-3 yağ asitleri, E vitamini, B1 vitamini ve B6 vitamini içerikli gıdaların tüketilmesinin de adet dönemi ağrılarına iyi geldiği yönünde çeşitli çalışmalar mevcut. Son olarak stres ve gerginliğin de ağrıda tetikleyici bir faktör olduğunu belirtmek gerekiyor. Stresten uzak kalmanız ya da stresle baş etme yollarını öğrenmeniz durumunda yaşadığınız adet dönemi ağrılarında da hafifleme olabilir.

Dr. İsmet Yıldırım der ki…

Adet ağrısı jinekolojik problemler içinde en sık görülen problemdir, doğum yapmamış kadınlarda %80 oranında mevcuttur. değişik derecelerde adet sancısı olabiliyor bazen çok hafif olabilirken bazen de sosyal hayatı etkileyecek düzeyde olabiliyor, ilaveten bulantı kusma ishal ile beraber olabilir.

Bu hasta grubuna muhakkak ultrasonografi yapılmalı ve eşlik eden başka bir hastalık olmadığı tespit edilmelidir. Tıbbi tedavisi oldukça başarılıdır ve ağrı tamamen ortadan kaldırılabilir. Sıkıntı stres hava değişimi fiziksel yorgunluk gibi sebebiyet verecek durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Düzenli egzersiz oldukça önemlidir…

Adet Ağrısına Hangi İlaç Faydalı Olur?

Şiddetli adet ağrısı şikayeti ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurduğunuzda ilaç tedavisi uygulanabilir. Tedavide kullanılan ilaçlar nonsteroid antienflamatuvar olabildiği gibi oral kontraseptifler de olabiliyor.

Nonsteroid Antienflamatuvar İlaçlar

Bu ilaçlar ibuprofen ya da naproksen etken maddelerini içeriyor. Bu etken maddeler ise prostoglandin düzeyini baskılıyor ve bu sayede adet döneminde yaşanan şiddetli ağrının ya da krampların da azalması mümkün olabiliyor. Ancak tüm ilaçlar gibi bu kategoride değerlendirilen ilaçların da kesinlikle doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor. Dozajının size uygun olacak şekilde belirlenmesi için mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca bazı tıbbi durumların bu ilaçların kullanımı için sakınca yarattığını unutmamalısınız.

Oral Kontraseptifler

Bu kategoride değerlendirilen ilaçlar halk arasında doğum kontrol hapı olarak bilinen ilaçlardır. Yumurtlamayı engelleyen ve aynı zamanda adet kramplarını da azaltan çeşitli hormonlar içeren bu ilaçların gebelik planlamayan kadınlar için ideal bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Elbette adet ağrısı durumunda bu ilaçların da doktorunuz tarafından size önerilmesi gerekiyor. Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayınız.

Çok merak edilen konu –> https://www.drismetyildirim.com/adet-doneminde-hamile-kalinir-mi

Regl Ağrısı Neden Çok Şiddetli Olur?

Menstrüasyonun en başında hissedilen adet ağrısı prostaglandin adlı hormonun kasılmaları tetiklemesiyle ortaya çıkar. Adet döngüsü nedeniyle hissedilen ağrı, sancı ya da kramplar ‘primer dismenore’ olarak adlandırılır. ‘Sekonder dismenore’ ise çeşitli durumlardan kaynaklanıyor olabilir. Şiddetli adet ağrısı şikayetine yol açabilen bu tıbbi durumları şu şekilde açıklayabiliriz:

Servikal Darlık

Rahim ağzı açıklığı adet akışını önleyecek kadar küçük olabiliyor ve bu durum rahim içi basıncı artırıyor. Dolayısıyla ağrı da daha şiddetli yaşanıyor.

Endometriozis

Rahmi kaplayan dokunun uterusun dışına çıkmasından kaynaklanan bu durum da adet dönemi ağrılarının daha şiddetli yaşanmasına yol açabiliyor. Bu sorunu yaşayan kadınlar cinsel ilişki esnasında da şiddetli ağrıdan şikayet ediyor. Bu hastalarda çikolata kisti de bulunabiliyor.

Uterin Fibroidleri (Myom)

İyi huylu tümörler olan uterin fibroidleri de adet dönemi ağrılarının şiddetli olmasına yol açabiliyor.

Adenomyozis

Rahmi kaplayan dokunun rahmin kas duvarlarına doğru büyümeye başlaması sorunudur ve adet ağrılarının ciddi düzeyde artmasına yol açabilir.

Pelvik İnflamatuar Hastalık

Cinsel yolla bulaşan bakterilerden kaynaklanan bu sorun da adet ağrısını artıran faktörler arasında yer alıyor.

Şayet şiddetli adet ağrısı yaşıyorsanız nedeninin araştırılması için mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmelisiniz. Bazı muayene ve tetkiklerin ardından şiddetli ağrıya neden olan unsurlar saptanabilir ve tedavi ile bu ağrının ve sağlık sorununun ortadan kaldırılması sağlanabilir.

Tıkla öğren –> https://www.drismetyildirim.com/adet-kanamasi-normalde-kac-gun-surer

Kimler Daha Şiddetli Adet Görme Riski Altındadır?

Bazı kadınlar daha şiddetli adet ağrısı yaşayabiliyor. Şiddetli ağrı şikayetine kimi zaman mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ve aşırı gerginlik gibi durumlar da eşlik edebiliyor. Genel olarak daha şiddetli adet görme riski altına olan kişileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 30 yaşından küçük olan kadınlar
  • 11 yaşında ya da daha erken dönemde ergenliğe giren kadınlar
  • Adet dönemlerinde aşırı kanama olan kadınlar
  • Adet düzensizliği sorunu yaşayan kadınlar
  • Tütün ürünleri kullanan kadınlar
  • Ailesinde şiddetli adet ağrısı öyküsü olan kadınlar

Adet ağrısının fazla olması, tıbbi bir komplikasyona yol açmaz. Ancak ağrı ya da kramplar bazı hastalıkların habercisi de olabildiğinden mutlaka doktora başvurulması gerekir. Şiddetli ağrı şikayeti ile doktora başvurduğunuzda mutlaka ultrason ile fallop tüpleri ve yumurtalıkların incelenmesi gerekiyor.

Aynı zamanda herhangi bir bulgu olması durumunda doktorunuz BT taraması, MR taraması da talep edebilir. Endometriozis, adezyonlar, fibroidler, over kistleri ve ektopik gebelik gibi durumların tespit edilebilmesi için de laparoskopi yaptırmanız da gerekebilir. Yapılacak muayene sonrasında tetkikler hakkında doktorunuz size daha detaylı bilgi iletecektir.

 

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
Mail: [email protected]

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın