Erken adet görme nedenleri normal olarak iki adet tarihinin arasında 21 günden az süre olmasıdır. Adet kanamalarının 21 günden az, 35 günden daha fazla sürede olması tıbbi olarak normal kabul edilmez. Erken adet görme ve geç adet olma ile ilgili nedenlerin ortaya çıkartılması gerekir. Bununla ilgili kesinlikle doktora başvurulmalıdır.

Kadınların bir yıl içinde gördüğü adet kanamalarının sayısının artması, yani erken adet görme durumunun en önemli nedeni vücutta meydana gelen hormonal dengesizliklerdir. Bunun yanında aşırı egzersiz yapmak, stresli ortamlarda bulunmak, ani duygusal değişimler de bu soruna neden olabilir.

Düzenli adet kanaması olan bir kadında anormal boyutta kanama olması halinde, bunun bir adet kanaması değil de, ara bir kanama olabileceği düşünülmeli ve bu konu üzerinde bir araştırma yapılmalıdır. Adet kanamalarında yaşanabilecek bu tip düzensizlikler olması durumunda, mutlaka doktora başvurulmalı ve gerekli muayene ve tahliller yapılmalıdır. Kadında meydana gelebilecek hormonal değişimlerde rahim ağzı polipleri, yumurtalık kistleri, rahim içi tabakanın durumu, miyom ve rahim kanseri olasılığı mutlaka araştırılmalıdır.

En Önemli Neden Hangisidir?

Erken adet görme nedenlerinden belki de en önemlisi kadınların vücut hormonlarını olumsuz yönde etkileyen, endokrinolojşk hastalıklardır. Hormon bozuklukları, tiroid bezinin çok fazla ya da gerektiğinden az çalışması – halk arasında guatr, genetik diyabet riski taşımak, gizli şeker hastalığı, insülin direnci olması gibi metabolik sendrom yaratan endokrin hastalıkları, kadınlarda kesinlikle adet düzensizliğine yol açar. Kanda ve idrarda bakılacak çeşitli değerler ile bu tip hastalıkların teşhisi konulabilir. Uygun bir tedaviye başlandıktan kısa bir süre sonra adet düzeni tekrar rayına oturacaktır.

Erken adet görme ile ilgili diğer bir neden de vücut metabolizmasını fazlaca yoran dengesiz ve sağlıksız beslenme programları, sağlıksız şekilde uygulanan diyetler, çalışma nedeniyle öğün atlama gibi, yeterli vitamin ve mineralleri alamama sonucunda erken adet görme ya da geç görme gibi düzensiz adet olma durumu meydana gelir. Yetersiz ve dengesiz beslenmek, erken adet görmeye neden olabilir.

Kadınlarda adet döngüsü, yumurtalıklardan üretilen yumurtanın döllenebilmesi için, rahim iç tabakasının döllenen yumurtayı tutabilmek üzere kendini hazırlamasıdır. Yumurtanın döllenmesi gerçekleşirse, bu şekilde hazırlanmış olan rahme tutunur.

Döllenme olmadığı zaman da, adet kanaması şeklinde dökülür ve dışarı atılır. Rahim iç tabakasının beklenen zamandan önce dökülmesi farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Genç kızların ilk adet gördüğü dönemlerde erken adet görme, aralıklı zamanlarda adet görme durumları, hormonal dengenin henüz tam olarak oturmaması nedeniyle normal olarak karşılanmalıdır. Uzun bir süreçte düzensiz adet olma devam ediyorsa, bir düzene oturmuyorsa, mutlaka bunun sebebinin araştırılması gerekir.

Ara Kanama Neden Olur?

Kadında normal olarak adet görmesi gereken günler dışında kanama yaşanması durumunda, yani ara kanama konusunda, öncelikle gerekli tahlillerin ve tetkiklerin yapılması gerekir. Erken adet görme olarak da değerlendirilen ara kanamaların en sık görülen sebepleri arasında, ‘’klamidya’’ bakterisi ve diğer etkenlerin sebep olduğu rahim iç tabakası ve rahim ağzı enfeksiyonları gelir. Diğer etkenler arasında miyomlar, hormonal dengesizlikler, genital organ yaralanmaları, bazı ağır ilaçlar, endometriozis sayılabilir.

Kadınların doğum kontrol yöntemi olarak kullandığı spiralin rahim içinde tahrişe neden olması, doğum kontrol hapları, korunma iğneleri lekelenme şeklinde gerçekleşen ara kanamalara sebep olabilir. Rahim ağzı kanserleri, rahim ağzında kanser öncesi gelişen lezyonlar, bazı genital hastalıklar da ara kanama olarak belirti gösterebilir.

Erken Adet Görme Tedavisi Nasıl Yapılır?

Erken adet görme ya da adet döngüsü dışında ara kanama yaşanması kadınlar için ilgili bölgede sorun olduğuna dair belirtilerdir. Öncelikle kadın jinekolojik muayeneden geçmelidir. Muayene sırasında pap smear testi için örnek alınmalıdır. Tam kan sayımı ve hormonal değerlerin görülmesi için kan alınmalıdır. Gerekirse ultrason görüntüleme ile rahim, yumurtalıklar ve alt batın bölgesi gözden geçirilmelidir. Tam kan tablosu, hormonların durumu ve ultrason görüntülemeden alınan sonuçların hepsi birlikte değerlendirilmelidir.

Sık görülen kanamalar zamanında tedavi edilmediğinde kansızlık, kısırlık ya da rahim kanserlerine neden olabilir. Çoğunlukla progesteron hormonları takviye edilmesi, bu tarz kanamaları önleyerek, adet kanamalarını belli bir düzene sokacaktır. Ardından erken kanamaya sebep olan etkenin de tedavisi yapılmalıdır.

Adet ağrısı yazımız için tıklayınız

Detaylı bilgi için bize ulaşın:

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın