Genital siğil, HPV virüsüne bağlı olarak meydana gelen cilt yüzeyinde karnabahar şeklinde büyüyen hastalıktır. Genel olarak cinsel yolla bulaşan HPV adı verilen insan papilloma virüsüne bağlı gelişir. Virüsün özelliği insandan insana geçiş yapmasıdır. Onkogen yani kanser yapma potansiyeli olan bir virüstür. Virüs vücuda girdikten sonra virüsün tipine bağlı olarak ve de kişinin vücut direncine bağlı olarak hızlı gelişebilme potansiyeline sahiptir.

Son yıllarda bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok hızlı bir şekilde HPV enfeksiyonları yayılmaktadır. Özellikle cinsel ilişki yaşının geriye gelmesi toplumlarda cinselliğe bakış açısının değişmesi, ilişkiye girilen partner sayısının fazla olması virüsün vücuda girişini kolaylaştırmaktadır. Virüs ile temas edildikten sonra vücut direncine bağlı olarak erken evrede genital  siğiller daha ileri dönemde ise kadınlarda rahim ağzı kanseri riski artmaktadır.

HPV Virüs Hastalıkları

Birçok HPV virüs tipi vardır genital bölgeyi tutan HPV virüsü olduğu gibi, cildin diğer bölgelerini tutan HPV virüs tipleri mevcuttur. İlişki sonrası HPV virüsü alındığında özellikle genital bölgede kadın ve erkekte karnabahar şeklinde değişik milimetrik boyutlardan birden fazla cilt belirtilerine sebep olur. Kadınlarda ileri dönemlerde HPV virüsü rahim ağzına yerleşerek rahim ağzı kanserine yol açabilir.

Kadın ve erkeklerde seksüel pratiğe bağlı olarak ağız içinde, yutakta ve ses tellerinde papillom adı verilen siğiller ortaya çıkabilir, ayrıca özellikle homoseksüel erkeklerde anal bölgede siğiller görülebilir. Siğillerin yeterli tedavi edilmediği durumlarda cildin neresinde olursa olsun kansere dönüşüm potansiyeli vardır.

Genital Siğil Tedavisi

Genital siğiller tespit edilir edilmez hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir. Erken tedavi edilen siğillerde yayılma ve bulaşma riski azaltılır. Değişik tedavi yöntemleri vardır. Hastalığın yaygınlık derecesine göre kimyasal ilaç tedavisi, elektrik ile yakma, gaz ile dondurma tedavileri uygulanır. Çok büyük kitleler haline dönüşmüş siğillerde cerrahi ile kitle çıkarılır.

Genital bölgedeki siğil sayısının fazla olduğu durumlarda anestezi altında koter ile yakma işlemi daha uygun olabilir. Sayı olarak daha az olan siğillerde lokal anestezi ile elektrik koter veya dondurma işlemi yapılabilir. Aynı şekilde ağız içi ve ses telleri siğillerde de benzer uygulamalar yapılır. Kadınlarda tedaviden sonra vajinal smear testi yapılarak HPV virüsünün rahim ağzına etkisi kontrol edilir. Ayrıca vajina sürüntüsünden HPV tip tayini yapılabilir.

HPV Aşısı

Özellikle HPV virüsü ile karşılaşmamış 9-46 arası kadınlara rahim ağzı kanser aşısı yapılarak, siğil ve de rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlanır. Son yıllarda HPV virüsü ile karşılaşmış hastalarda tedavi sonrası HPV aşısı yapılmaktadır. Ayrıca HPV virüsü ile karşılaşmış  kadın ve erkeklerin partnerlerine de koruyucu amaçlı HPV aşısı yapılmaktadır.

Detaylı bilgi için bize ulaşın:

[email protected]
0532 325 30 08

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın