8 hafta hamilelik

Hamileliğin 8. haftası da gebeliğin ilk 3 aylık dönemini kapsayan ilk trimester içerisinde yer alır. Bu dönemde bebeklerin anne karnındaki gelişimleri büyük bir hızla devam eder. 8 haftalık gebelikte neler olduğu, neler yaşandığı konusunda merak edilen hususları hemen ele almaya başlayalım.

8 Hafta Gebelik Kaç Aylık Oluyor?

Gebeliğin ilk dönemlerinde akılların bir hayli karıştığını söyleyebiliriz ve ‘8 haftalık gebelik hamileliğin ikinci ayıdır’ şeklinde bir bilgi vererek bu akıl karışıklığını ortadan kaldırabiliriz.

2 Aylık Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

2 aylık gebelik döneminde yaşanan belirtiler her anne adayında farklı olabilir. Belirtiler ise genellikle aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Ani duygusal değişimler
  • Mide bulantısı
  • El ve ayaklarda hafif şişmeler
  • Aşerme ve bazı gıdalardan da tiksinme
  • Kabızlık
  • Midede ekşime
  • Gaz sorunu
  • Yorgun hissetme ve uykulu olma
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı

2 Aylık Hamileyken Neler Olur?

2 aylık hamilelik döneminde bebeğin ağırlığı sadece 1 gram dolaylarındadır. Bebeklerin hem iç organlarında hem de beyninde gelişim süreci hızla devam eder.

8 Haftalık Hamilelikte Bebek Nasıl Olur?

8 haftalık gebelik döneminde bebeklerin yüzünde, kaslarında ve aynı zamanda kemiklerinde büyük değişimler meydana gelmeye başlar. Bebekler bu dönemde fetüs olarak adlandırılır. Uzunluğu 15 mm dolaylarında olan bebeklerin göz kapakları da artık oluşmaya başlar. Ancak göz kapaklarının yapışık konumda olduğunu söyleyebiliriz. Süt dişlerinin uç kısımlarının şekillenmeye başladığı bu gebelik haftasında el ve ayak parmakları arasındaki perdeler de incelme aşamasına girer. 8 haftalık gebelik döneminde bebeklerin tüm organları yerli yerindedir. Hatta parmak izi bile şekillenmeye başlamıştır. Kaslar ise artık yavaş yavaş hareketlenmeye başladığında bebeklerde çok küçük kıpırdanmalar da meydana gelebilir. Fakat anne adayı henüz bu hareketlenmeyi hissedemez.

Bedeninizde Neler Oluyor?

Anne adayının karnı henüz dışarıdan belli olacak kadar büyümemiştir ancak rahminin büyüdüğünü de söyleyebiliriz. Mide bulantısı, kusma, göğüslerde hassasiyet şikayetleri bu dönemde de devam eder. Sabah saatlerinde daha yoğun yaşanan mide bulantısı şikayetine karşın beslenme düzenini aksatmamak gerekir. Bu dönemde anne adaylarında aşerme de başlayabilir. Kokulara karşı yaşanan hassasiyetin yanı sıra bazı gıdalara karşı da tiksinti duyulabileceğini söyleyebiliriz.

8 Haftalık Bebeği Anne Hisseder Mi?

Bebeklerin bu kadar küçük olduğu bir dönemde anne adaylarının hissetmesi pek mümkün olmaz. Elbette bu dönemde bebekler az da olsa hareket eder ancak küçük olmaları bu hareketlerin hissedilmesini de önlüyor. Bebeklerin hareketlerinin anne tarafından hissedilmesi en erken gebeliğin 16. haftasında mümkün olabilir. Bazı anne adayları ise ancak hamileliğin 20. haftasında bu hareketleri hissedebilir.

8 Haftalık Gebelikte Bebek Nerede Olur?

8 haftalık gebelikte bebekler annenin rahminde yer alan amniyon kesesinin içindedir. Zira gebelik boyunca bebekler gebelik kesesi içerisinde kalır ve gelişimlerini de burada sürdürür. Amniyon kesesi sıvı ile doludur ve bu sıvı bebekleri çeşitli unsurlardan korur.

8 Haftalık Gebelik Kalp Atışı Hissedilir Mi?

Bebeklerin kalp atışlarının hamileliğin bu haftasında hissedilmesi mümkün olabilir fakat bunun için ultrason muayenesinin yapılması gerekir. 8 haftalık gebeliklerde bebeklerin kalbi dakikada 150 ile 170 arasında atar. Bu hızın yetişkinlerin kalp atış hızlarının iki katı olduğunu belirtebiliriz.

8 Hafta Kanama Normal Mi?

Gebeliğin 8. haftası içerisinde hafif lekelenme şeklinde bir kanama meydana gelebilir. Bu durumun oldukça sık yaşandığını söyleyebiliriz. Erken dönemde meydana gelen ve lekelenme şeklinde olan yani hafif kanamalar bir sorun olduğunu göstermez. Bazı anne adaylarında bu kanamaların gebeliğin 12. haftasına kadar sürebildiğini de söyleyebiliriz. Ancak kanamanın fazla olması durumunda mutlaka doktora başvurmak gerektiğini de unutmamalısınız.

8 Haftalık Gebelikte Kanama Neden Olur?

Bu gebelik haftasında kanama olmasının en yaygın nedeni, bebeğin rahme yerleşmesi sırasında kılcal damarlardan birinin çatlamasıdır. Bununla birlikte progesteron hormonunun bebeğe devir teslim olması neticesinde de çok hafif bir kanamanın meydana geldiğini söyleyebiliriz. Çoğu zaman bu kanamalar herhangi bir probleme yol açmıyor olsa da kimi zaman da çeşitli sorunların işareti de olabiliyor. Ağrısız ve lekelenme şeklindeki kanamalar endişe duyulmasına yol açmaz. Ancak aşağıdaki durumlarda da gebelik döneminde kanama meydana geldiğini belirtmek gerekir.

  • Düşük
  • Mol gebelik
  • Dış gebelik
  • Bazı rahim ağzı hastalıkları

Kanamanın bir sorunun işareti olup olmadığının anlaşılması için doktorunuza bu konuda bilgi vermelisiniz. Böylelikle gerekli incelemeler yapılabilir.

8 Haftalık Gebelikte Sancı Olur Mu?

8 haftalık hamilelikte sancı olur mu

Gebelik öncesinde rahmin büyüklüğü yalnızca bir yumruk kadardır. Ancak gebeliğin ilk günlerinden sonra rahimde büyüme meydana gelir. 8 haftalık gebelik döneminde ise rahmin büyüklüğünün bir portakal kadar olduğunu söyleyebiliriz. Elbette rahim büyürken kasıklarda ve karnın alt bölümünde sancı yahut ağrı olabiliyor. Bu ağrı gebeliğin ilk zamanlarında adet sancısına benzetilebiliyor. Bu arada hamileliğin ilerleyen dönemlerinde de buna benzeyen karın ve kasık ağrılarının yaşanması mümkündür.

Anne Karnında Bebeğin Kalbinin Durması Nasıl Anlaşılır?

Eğer bebek kaybı hamileliğin 20 haftasından önce meydana gelirse bu durum düşük olarak değerlendirilir. Bebeğin kalbinin durması da düşük yapma sonucunu doğurabilir. Bu noktada bebeklerin kalbi neden durur sorusunun yanıtı da merak ediliyor. Anne karnındaki bebeklerin kalbinin durmasının nedenleri ise iki başlık altında toplanabilir. Bunun ilki bebeğe yeterli oranda kan akışının sağlanamıyor olmasıdır. Bir diğer ana başlık ise bebekte bazı anomalilerin ya da genetik sorunların olmasıdır.

Hamileliğin ilk haftası ile 20. haftası arasındaki dönemde bebeklerin kalbinin durmasına yol açan unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Anne adayında şeker hastalığının olması
  • Bazı enfeksiyonlar
  • Anne adayında kanın pıhtılaşması
  • Anne adayında guatr ya da otoimmün hastalık olması
  • Bebekte kromozomal anomali olması
  • Anne adayında yüksek tansiyon olması
  • Rahimde perde olması
  • Rahim ağzı yetmezliği sorunu
  • Rahimde polip ya da miyom olması

8 Haftalık Hamile Olanlar Ne Yemeli?

Düşük kalorili ancak vitamin ve mineral yönünden zengin olan gıdaların tüketimine ağırlık verilmelidir. Gün içerisinde ideal oranda su tüketimine dikkat edilmesi de son derece önemlidir. Uzun süre aç kalmak ise zararlıdır ve bu nedenle günde 3 öğün yemek yemeye özen gösterilmelidir. Aşırı baharat içeren ya da aşırı acı içeren gıdaların tüketilmesi de önerilmiyor. Ambalajlı atıştırmalıklar yerine evde hazırlanan sağlıklı atıştırmalıkların tercih edilmesine önem verilmelidir. Demir, protein ve folik asit içeren gıdalar tüketilmeli, çay ve kahve tüketimini ise sınırlandırmalısınız.

İlginizi çekebilir –> 5 Haftalık Gebelik

Çinko Takviyesi Zamanı

Gebelik döneminde vücudun çinko ihtiyacı her zamankinden daha fazla olur. Özellikle hücre yapımının sorunsuz bir şekilde devam edebilmesi için doktorunuza da danışarak çinko takviyesi alabilirsiniz. Çinkonun en önemli özelliği vücudu özellikle hücresel boyutta destekliyor olmasıdır. Aynı zamanda vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesine de önemli katkıda bulunur. Vücudun kemik sağlığı ve üreme sağlığı noktasında da çinkonun büyük önem taşıdığını belirtmek gerekiyor. Olabildiğince beslenme programına çinko içeren gıdalar dahil edilmelidir. Bu gıdalara örnek olarak mısır gevreği, tam buğday ekmeği, kuruyemiş çeşitleri, süt ürünleri ve yumurta gösterilebilir.

Göz atın –> 6 Haftalık Hamilelik

8 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmeli?

8 haftalık gebelik döneminde sağlıklı beslenmeye, kaliteli ve düzenli olarak uyumaya özen gösterilmelidir. Vücudun susuz kalması bebekler için sağlıksız olduğundan günlük su tüketimine önem verilmesi de gerekiyor. Kan dolaşımına zarar vermemek için çok dar kıyafetler giyilmemelidir. Anne adaylarının zamanlarını olabildiğince dinlenerek geçirmesi, gebelik belirtilerinin daha hafif yaşanmasını da sağlayabilir. 8 haftalık gebelik konusunda sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> 4 Haftalık Bebek Anne Karnında Nasıl Olur

 

CategoryGebelik

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın