7 haftalık gebelik

Gebeliğin 7. haftası ilk trimester döneminin ikinci ayına tekabül ediyor. Bu dönemde bebekler anne karnında hızla büyümeye ve gelişmeye devam ederler. 7 haftalık gebelikte bebeklerin yaklaşık olarak 12 mm uzunluğunda olduğunu söyleyebiliriz. Beynin daha hızlı gelişiyor olması nedeniyle bebeklerin kafası da vücutlarından daha hızlı bir gelişim içerisinde olur. Bununla birlikte hem sindirim hem de solunum aktivitelerinin de ortaya çıkmaya başladığını belirtebiliriz. Aslında embriyo bu hafta içerisinde henüz sadece 1 aylıktır ancak 3 takım böbrek de değiştirmiş olur. 7 haftalık gebelik dönemine dair merak edilenleri açıklayacağız. Sıklıkla dile getirilen soruların yanıtlarını da aktaracağız ancak öncesinde bedeninizde neler olduğunu ele alalım.

Bedeninizde Neler Oluyor?

Gebeliğin bu döneminde anne adaylarının vücudundaki değişimler de sıklıkla merak ediliyor. 7 haftalık hamilelik döneminde anne adaylarının rahmi bir önceki haftaya nazaran iki kat daha büyümüş olur. Bu sayede bebeğin gelişimi için ideal ortam hazırlanmaya devam eder. Özellikle sabah saatlerinde mide bulantısı şikayetleri olabilir ve bu şikayetler nedeniyle anne adayları yemek saatlerinde zorlanabilir. Kimi zaman kusma şikayeti de ortaya çıkabilir.

Kan hacminin yükselmiş olması nedeniyle böbreklerde de süzülme daha fazla olur. Bu durum anne adaylarının sıklıkla idrara çıkma ihtiyacı duymasına sebebiyet verebilir. Tüm bunlar gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkan ve gayet normal olan değişimlerdir. Rahmin de bir yandan büyüyor olması sık sık idrara çıkma isteğinin bir diğer nedenidir. Mide bulantısı probleminin ne zaman sona ereceği de merak edilen hususlar arasında yer alıyor. Bu şikayet genellikle gebeliğin 14. haftası ile 18. haftası arasında sona eriyor ve anne adayları da yemek yeme noktasında yaşadıkları sıkıntıdan kurtuluyor. Sıklıkla idrara çıkma isteği ise gebelik boyunca devam eder. Çünkü rahim büyüdükçe bir basınç yapar ve bu da söz konusu şikayeti beraberinde getirebilir. Doğuma kadar rahim büyümeye devam ettiğinden bu şikayetin de devam edeceğini söyleyebiliriz.

7 Haftalık Gebelikte Bebek Nerede Olur?

Hamileliğin yedinci haftası içerisinde bebek amniyon kesesinin yani halk arasında bilinen adıyla gebelik kesesinin içerisinde olur. Bu dönemde bebeğin söz konusu kese içerisine tamamen yerleşmiş konumda olduğunu söyleyebiliriz. Bu kese ve içerisinde yer alan sıvı bebekleri dış etkenlere karşı koruduğundan sağlıklı bir şekilde kesede gelişimlerini sürdürmeleri de mümkün hale gelir.

7 Haftalık Gebelikte Bebek Neye Benzer?

7 haftalık gebelikte bebek neye benzer

Öncelikle 7 haftalık gebelikte bebeklerin halen embriyo olduğunu belirtmeliyiz. Bebekler bu hafta içerisinde anne adayının rahmince C şeklinde duruyor olurlar. Baş bölümleri vücutlarına nazaran daha belirgin olur. Baş bölümünün bebeklerin vücuduna nazaran daha büyük olması da gayet normaldir. Baş kısmı bebeklerin karın kısmına doğru bükük halde olur. Yüz ise artık şekil almaya başlamış olur ancak net bir şekilden de söz edemeyiz. Sadece göz kapakları, burnu, ağzı ve kulakları yavaş yavaş şekillenmeye başlar. Bununla birlikte bebeklerin kollarının ve bacaklarının oluşacağı bölgelerde de bir tomurcuklanma gözlemlenebilir.

Bebekler henüz bu dönemde idrar üretmeye başlamazlar ve bunun için bir süre daha beklemek gerekir. Elleri ve ayakları oluşmaya başladığında ilk etapta bir palet gibi görünecektir. Sonrasında daha da şekillenmeye devam edecektir. Anne adaylarının merak ettiği konulardan biri de ne zaman bebeklerinin hareketlerini hissedecekleri oluyor. Bu dönem gebeliğin yedinci haftası değildir. Bebeklerin hareketlerini hissetmek için de birkaç hafta daha beklemek gerektiğini hatırlatalım. Bu dönemde bebeklerin kasları ve lifleri de oluşmaya başlıyor ancak anne adayları bebeklerin çok küçük olan hareketlerini hissedemezler.

7 Haftalık Bebek Hareket Eder Mi?

Çoğu zaman bebekler hareket etmeye başladığında anne adaylarının da hemen bu hareketleri hissettiği düşünülüyor. Oysa bebekler daha erken dönemde hareket etmeye başlar fakat bu hareketlerin hissedilebilmesi için ilerleyen gebelik dönemlerini beklemek gerekir. Nedeni ise bu dönemde bebeklerin boyutunun gayet küçük olmasıdır. Hamileliğin 16. haftasından sonra bebek hareketleri hissedilebiliyor olsa da bazı anne adayları için bu süre gebeliğin 18. ya da 19. haftasını da bulabilir.

Hamileliğin 7. Haftasında Uyku Olur Mu?

Gebelik, beraberinde yorgunluğu ve halsizliği de getirir. Anne adaylarının enerji düzeyi düşüktür ve dolayısıyla bu durum uyku haline de yol açabilir. Tüm bunların gebeliğe bağlı vücut değişimlerinden kaynaklandığını ve gayet normal olduğunu belirtmeliyiz. Kimi zaman sürekli uyuma isteği anne adaylarını endişelendirebiliyor fakat böyle bir endişe yaşamaya gerek yok. Uyku hali, gebelik ya da bebeğin sağlığı ile alakalı bir sorun yaşandığı anlamına gelmiyor. Olabildiğince zamanınızı dinlenerek geçirmeniz, bu dönemleri daha kolay atlatmanıza yardımcı olur. Temiz ve açık havada yürüyüş yapmak, doktorunuza danışarak egzersiz yapmak bu şikayetlerinizin azalmasını sağlayabilir.

7 Haftalık Gebelikte Anne Ne Hisseder?

Hamileliğin 7. haftasında sadece fiziksel anlamda değil duygusal anlamda da bazı değişimler normal olarak yaşanacaktır. Anne adaylarının kendilerini yorgun ve halsiz hissetmesi günlük yaşantılarına da olumsuz yansıyabilir. Göğüslerde hassasiyet olması ve şişkinlik hissinin de şikayetler arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Değişen hormonlar nedeniyle mide bulantıları ve kusma şikayetleri de günlük hayatı biraz daha zor kılabilir. 7 haftalık gebelikte anne adayının kokulara karşı daha hassas olduğunu da belirtmek mümkündür. Bu durum beslenme sorunları yaşanmasına neden olabilir ve bir miktar kilo kaybı yaşanabilir. Aşermenin de bu hafta içerisinde başlayabileceğiniz söyleyebiliriz.

7 Haftalıkken Kalp Atışı Duyulur Mu?

kalp atışı duyulur mu

Gebeliğin 7. haftasında anne karnındaki bebeklerin kalbi 4 odacık şeklinde olur. Aynı zamanda kalp atımları da bu dönemde başladığını söyleyebiliriz. Bebeklerin hem ciğerleri hem de solunum yolları gelişmeye başlar. Kalp atışları ise yapılan ultrason ile duyulabilir. Kalp atışları 7 haftalık gebelikte dakikada 130 ile 160 arasında değişir.

7 Haftalık Gebelikte Kasık Ağrısı Normal Mi?

Anne adaylarının çok büyük bir bölümünde gebeliğin bu haftasında kasıklara ağrı olur. Rahimde büyüme meydana geliyor olması kasıklarda da ağrı hissine yol açar. Bu durumun normal olduğunu ve endişe edilmemesi gerektiğini belirtelim. Rahim büyüdükçe komşu organlara ve kaslara baskı yapar. Buna bağlı olarak da özellikle kasık bölgesinde bir ağrı meydana gelebilir. Bazı hareketler yapıldığında bu ağrı daha da artabilir.

İlginizi çekebilir –> 2 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 7. Haftasında Anne Adayı Nelere Dikkat Etmeli?

Bebeklerin en savunmasız oldukları dönem gebeliklerin 5. haftası ile 10. haftası arasıdır. Bir yandan da bebekler bu dönemde oldukça hızlı bir gelişim içerisinde olur. İşte bu nedenle anne adayları doktorlarına danışmadan kesinlikle gelişigüzel ilaç kullanmamalıdır. Beslenmelerine ve uyku düzenlerine dikkat etmeli, günlük sıvı alımını ihmal etmemelidir. Düzenli olarak doktor kontrollerine gidilmesi de bebeğin sağlığı açısından önemlidir.

Göz atın –> 4 Haftalık Gebelik

7 Hafta Hamile Olanlar Ne Yemeli?

Anne adayları 7 haftalık gebelik döneminde taze sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermelidir. Yeterince taze olmayan gıdalardan uzak durulması da büyük önem taşıyor. Bununla birlikte pastörize olmayan süt ürünleri tüketilmemelidir. Tüketilecek olan tüm gıdaların çok iyi yıkanması da önem taşıyan unsurlar arasında yer alıyor. Bu haftada bebekler için iyot takviyesine de dikkat edilmelidir. 7 haftalık hamilelik konusunda sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> 5 Haftalık Gebelik

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın