9 hafta gebelik

Hamileliğin 9. haftasına giren anne adaylarının heyecanı da artarak devam ediyor. Bu süreçte bebeklerin organları da oluşmaya başlıyor ve gelişimleri de tüm hızıyla devam ediyor. 9 haftalık gebelik döneminde bebeklerdeki gelişimlerden anne adaylarındaki değişimlere kadar tüm konuları detaylıca ele alacağız. Öncesinde ise bu dönemde neler yaşandığına değinelim.

Gebeliğin 9. Haftasında Neler Yaşanır?

Gebeliğin 9. haftasında rahimde büyüme devam eder. Ancak halen dışarıdan bakıldığında karın bölgesinde bir büyüme gözlemlenemez. Anne adaylarındaki değişimler arasında hormon dengesi de bulunuyor ve hormonlardaki bu değişim ruh halini de etkiliyor. Bununla birlikte gaz, midede yanma, hazımsızlık gibi çeşitli problemlerin de yaşanmaya devam ettiğini söyleyebiliriz.

9 haftalık gebelik döneminde fetüsün karın ultrasonu ya da vajinal ultrason ile rahatlıkla görülmesi mümkündür. Fetüsün vücudu C pozisyonunda olur ve kafası bu haftada da eğik bir biçimde görülür. Vücudunda ise küçük kıpırdanmalar meydana gelebilir. Hatta gebelik kesesi içerisinde fetüsün takla atması bile söz konusudur.

Hamilelikte 9. Hafta Bebeğinizin Gelişim Süreci ve Yaşananlar

Öncelikle gebeliğin 9. haftasında sonra anne adaylarının hamileliğe bağlı olarak yaşadıkları şikayetlerin azalmaya başladığını söyleyebiliriz. Bu dönemde bebeklerin uzunluğu 2 cm dolaylarında olur. Artık göz kapaklarının ve kulaklarının şekillenmeye başladığını da söyleyebiliriz. Damaklarında bulunan diş köklerinin şekillenmesi 9 haftalık gebelikte devam eder. Bebeklerin parmakları arasında perde daha da incelir ve artık elleri 10 parmağa ayrılmış olur.

Bebeklerin kol ve bacaklarını hareket ettirebildiğini de söyleyebiliriz. Ancak anne adayı henüz bu hareketleri ya da kıpırdanmaları hissedemez. Ağzını açıp kapatabilen bebekler 9 haftalık gebelikte kafasını da çevirebilir. Burnu ise artık daha tanınır hale gelir ve majör organlar olan beyin, kalp, ciğerler, böbrekler bu dönemde de gelişimlerini devam ettirirler. Gebeliğin 9. haftasında bebeğin cinsiyeti henüz tespit edilemez.

9 Hafta Gebelikte Bebek Hangi Meyveye Benzer?

Anne adayları gözlerinde bebeklerini canlandırabilmek için hangi meyveye benzediklerini de sorabiliyor. Bebeklerin gebeliğin bu haftasında sadece 2 gram ağırlığında olduğunu söyleyebiliriz. Boyları da yalnızca 2 cm olduğundan sadece bir üzüm tanesi büyüklüğünde olurlar. Gebeliğin 10 haftası tamamlandığında ise bebekler bir çilek tanesi büyüklüğüne erişmiş olacak.

9 Haftalık Hamilelikte Anne Adaylarının Değişimi

Dışarıdan bakıldığında anne adayları henüz hamile gibi görünmezler. Ancak ruhsal anlamda kendilerini yorgun ve bitkin hissederler. Mide bulantısı ve sıklıkla idrara çıkma isteğinin gebeliğin bu haftasında da devam ettiğini belirtelim. Gebelik hormonunun bir hayli yükselmiş olması ise mide bulantılarının geçen haftaya nazaran daha fazla hissedilmesini beraberinde getirebiliyor. Ani duygusal değişimler de bu hafta içerisinde oldukça sık yaşanabilir. Bu durumun hamileliğin 10. haftasına kadar devam edebileceğini ve ani ruhsal değişimler yaşanmasının normal olduğunu da ifade edebiliriz.

Ancak gebeliğin ikinci trimester dönemine girildiğinde duygusal anlamdaki dengesizlikler de azalmaya başlar. Doğum yaklaştığında ise bu şikayetlerde yeniden bir artış olabilir. Anne adaylarının boş zamanlarını olabildiğince dinlenerek geçirmelerinde fayda var. Yorgunluk hissinin azalmasına yardımcı olan dinlenmek bu dönemleri daha rahat geçirmeyi de sağlayabiliyor. Aynı zamanda tüketilen gıdalara da çok dikkat edilmesi gerekir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek de gebeliğe dair şikayetlerin azalmasına yardımcı olabilir.

9 Haftalık Hamilelik Kaç Aylıktır?

9 haftalık gebelik ile birlikte hamileliğin üçüncü ayına da başlamış olursunuz. Yani gebeliğin 9. haftası, 3 aylık hamile olduğunuz anlamına geliyor. Fakat hala ilk trimester döneminde bulunuyorsunuz. Gebelik toplamda 3 trimester döneminden oluşur ve her bir trimester dönemi de 3 aylık süreye tekabül eder.

9. Haftada Yerleşme Kanaması Olur mu?

İmplantasyon kanaması ya da halk arasındaki adıyla yerleşme kanaması döllenmenin meydana gelmesini takiben 7. gün ile 10. gün arasında meydana gelir. Bu dönemde adet gecikmesi meydana gelmiş olabilir ve bebeğin rahme yerleşmesi ile birlikte çok hafif lekelenme şeklinde bir kanama meydana gelir. Bu kanamanın olmasının nedeni ise kılcal damarda çatlama olmasıdır. Tüm bu süreç, 9 haftalık gebelikten çok daha önce gerçekleşir. Bir başka deyişle 9 haftalık hamilelikte yerleşme kanaması olmaz. Şayet kanamanız varsa mutlaka doktorunuza bu konuda bilgi vermeli ve gerekli incelemenin yapılmasını sağlamalısınız.

9. Haftada Kasık Ağrısı Olur mu?

Gebeliğin bu döneminde kasıkta ağrı olması gayet normaldir. Bunun nedeni rahimde büyüme olmasıdır. Sadece kasıklarda değil karnın alt kısmında da bir ağrı meydana gelebilir. Rahim gebelik döneminde hızla genişliyor olsa da rahim bağlarının aynı hızda genişlediğinden söz edemeyiz. Bu bağların içinden sinirler geçer ve sinirlerin gerilmesine bağlı olarak da kasık bölgesinde ağrı meydana gelir.

9 Haftalık Gebelikte Akıntı Olur mu?

Elbette 9 haftalık gebelik döneminde vajinal akıntı meydana gelir. Hatta gebeliğin bu döneminde vajinal akıntıda artış da olabiliyor ve bu durum gayet normaldir. Beyaz renkte yahut saydam bir akıntı olması beklenen bir durumdur. Akıntıda kötü koku olmaması da önem taşıyor. Kötü kokulu vajinal akıntı enfeksiyon habercisi olabilir. Ağrılı bir akıntı olması ya da vajinal bölgede kaşıntı şikayetinin de akıntıya eşlik etmesi durumunda da çeşitli rahatsızlıklara dair şüphe ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda atılması gereken adım, doktorunuza en kısa zamanda başvurmanızdır.

Anne Adayları 9. Hafta Gebelikte Ne Yemeli?

Hamilelik süresi boyunca protein ve demir içeren gıdalara ağırlık verilmesinde fayda olacaktır. Bu gıdalar bebeklerin beyin, diş, kas ve kemik sağlığı, gelişimi bakımından önem taşıyor. Düzenli olarak kuru baklagil tüketimine de önem verilmesi tavsiye edilir. Elbette anne adaylarının kalsiyum ihtiyacı a oldukça fazladır. Günlük kalsiyum ihtiyacının 1000 mg ile 1500 mg arasında olduğunu belirtelim. Bu ihtiyacı karşılamak için de süt, peynir, kefir ve yoğurt gibi ürünler tüketilebilir.

Bağışıklık sisteminin zayıflamaması için mevsiminde olan meyve ve sebzelerin tüketimine de önem verilmesi gerekiyor. Her gün yeterli oranda kalsiyum, C vitamini, folik asit ve lif yönünden zengin gıdaların tüketilmesi, dengeli bir beslenme düzeni oluşturabilmek adına önemlidir. 9 haftalık gebelikte B6 vitaminine de ihtiyaç duyulduğunu unutmamak gerekiyor. Bunun için de domates, erik, muz, avokado tüketilebilir.

Göz atın –> 7. Hafta Hamilelik

9. Hafta Gebelikte Kaçınılması Gereken Besinler

Bazı gıdaların sağlığınız için zararlı olabileceğinin altını çizmeliyiz. Nelerin tüketilmesi gerektiği kadar nelerden uzak durulması gerektiğini de bilmek lazım… Salam ve sosis gibi işlenmiş olan et ürünlerinden, çiğ olan tüm et ürünlerinden uzak durulmalıdır. Ayrıca dondurulmuş olan et ürünlerinin tüketilmesi de önerilmez. Az pişirilmiş yumurta ya da çiğ yumurta da tüketmemeniz gereken ürünler arasında yer alıyor. Ev yapımı mayonezde de çiğ yumurta olabiliyor.

Pastörize edilmemiş olan tüm süt ürünleri, anne adaylarının tüketmemesi gereken ürünler arasındadır. Küflü peynirden, hazır salata çeşitlerinden de uzak durmalısınız. Yememeniz gereken gıdalar arasında kızartılmış dondurma da bulunuyor. Barbeküde pişen, soğuyan ya da saklanan gıdalar yenmemesi gerekenler listesinde yer alıyor.

İlginizi çekebilir –> 8. Hafta Hamilelik

Hamileliğin 9. Haftası D Vitamini Takviyesi Zamanı

Sağlıklı bir gebelik geçirmek için vücudun D vitamini ihtiyacı da karşılanmalıdır. Bebeklerin kemik gelişimi açısından da önem taşıyan D vitamini kalsiyum ile fosfat dengesini de korur. Bunun için güneşin UVB ışınlarına maruz kalmak gerekiyor. İhtiyaç olursa doktora danışarak D vitamini takviyesi de alınabilir. 9 haftalık gebelik konusunda sorularınızı yorum bölümün yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> 6. Hafta Hamilelik

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın