iki haftalık hamilelik

2 haftalık hamilelik teknik anlamda aslında henüz hamile olmadığınız dönemdir. Hamilelik hesaplamaları kimi zaman anne adayları için karışık olabiliyor. Tüm dünya genelinde gebelik hesaplaması son adet döngüsünün ilk gününden başlayarak gerçekleştirilir. Son adet döneminin ilk günü gebeliğin de ilk haftası olarak değerlendirilir. Ancak aslına bakıldığında rahimde bir bebek yani fetüs yoktur. Hatta henüz döllenme bile gerçekleşmemiştir.

Hamilelikte 2 Haftada Ne Oluyor?

Hamileliğin ilk 2 haftasında henüz embriyonun mevcudiyetinden söz edilemez. Dolayısıyla gebelik süreci henüz başlamamıştır. Yapılan gebelik hesaplaması çerçevesinde hamileliğin ilk 2 haftasında bir değişim meydana gelmez. Bu dönemde rahim doğal olarak gebeliğe hazırlık sürecinde olur.

Bedeninizde Adım Adım Neler Oluyor?

Hamilelik ile birlikte elbette vücutta bazı değişimler meydana gelmeye başlıyor. Tüm bu değişimler anne adaylarında çeşitli belirtiler şeklinde kendini hissettirebiliyor. Fakat 2 haftalık gebelik durumunda vücutta bir değişim meydana gelmez. Bir başka deyişle gebelik belirtileri yaşanmaz. En erken gebelik belirtileri adet gecikmesinin üzerinden yaklaşık bir hafta ila 10 gün geçtikten sonra ortaya çıkıyor. Bu da gebeliğin 5. haftası ila 6. haftasına tekabül ediyor. Daha erken dönemde belirtiler görülmez ya da vücutta değişimler olmaz.

Göğüslerde hassasiyet, bel ve kasık ağrıları gibi değişimler ise gebeliğin çok daha ileriki haftalarında yaşanıyor. Anne karnındaki bebek büyüdükçe vücuttaki değişimleri daha net bir şekilde hissetmek de mümkün hale geliyor. Ancak göğüslerde hassasiyet ya da bel ağrıları gibi değişimlerin genellikle 2. trimester döneminde meydana geldiğini de belirtmek gerekiyor. Gebeliğin ilk 3 ayını kapsayan ilk trimester döneminde anne adaylarının bu tür şikayetleri genellikle henüz ortaya çıkmamış oluyor.

Hamileliğin İlk Günleri Nasıl Anlaşılır?

Rahimde fetüsün henüz bulunmadığı 2 haftalık gebelik tahmin edebileceğiniz gibi anlaşılamaz. Çünkü 28 günlük adet döngüsünün 14. günü ila 15. gününden daha erken bir tarihte yumurtanın olgunlaşması, çatlaması ve döllenmesi mümkün olsa bile, küçük bir hücre topu olan blastosist anne adayının gebelik belirtileri hissetmesini sağlayamaz. Bu dönemde anne karnındaki bebeğe oksijen ve besin taşıyan plasenta oluşmamıştır. Gebelik belirtilerinin ortaya çıkması ya da gebeliğin anlaşılabilmesi için bir süre daha beklemek gerekiyor.

Zira 2 haftalık gebelik ultrason görüntülemesi gibi yöntemlerle de anlaşılamaz. Her kadından yumurtanın ideal olgunluğa erişme ve çatlama dönemi aynı zamanda denk gelmeyebilir. Yumurtanın ne zaman döllendiği ve rahme yerleştiğini bilmek de pek mümkün olmaz. Bu nedenle hamileliğin ikinci haftasında döllenmenin meydana gelip gelmediği, bebeğe dair hücrelerin ne durumda olduğu, döllenen yumurtanın rahme yerleşip yerleşmediğini bilmek de olanaksızdır. Ancak 2 ila 3 hafta daha bekleyerek test yapılması durumunda gebeliğin olup olmadığı anlaşılabilir.

2 Haftalık Hamilelik Belli Olur Mu?

Bir an önce anne ve baba olmak isteyen çiftler hamilelik haberini alma konusunda da kimi zaman aceleci davranabiliyor. Hatta kanda gebelik testi ile hamilelik haberini aldıklarında hemen bebeklerinin ultrason görüntüsünü de görme talebi ile karşılaşabiliyoruz. Ancak 2 haftalık gebelik durumunda bebeğin görüntüsünün ultrasonografi ile görülmesi mümkün olamaz. Bu dönemde henüz fetüs anne rahminde değildir. Dolayısıyla bebeğin görüntüsünden de söz edilemez.

Hamilelik hesaplamasında ilk hafta son adet döneminin ilk günü başladığından 2 haftalık gebelik sonunda yani gebeliğin 3. haftası içerisinde döllenmiş yumurta fallop tüplerinden uterusa doğru bir yolculuğa çıkar. Bu yolculuk 3 ila 4 gün sürebilir. Zigot adı verilen döllenmiş yumurta 16 özdeş hücreye bölünür. Uterusa ulaşan yumurta ise morula olarak adlandırılır. Morula birkaç gün içerisinde büyümeye ve gelişmeye başlayarak rahim içerisine yerleşir. Tüm bu süreç tamamlandığında 40 haftalık gebelik hesaplamasının 3. haftası tamamlanmış olabilir.

2 Hafta Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

iki haftalık hamilelik belirtileri

Gebelik son adet döneminden başlamak üzere 40 haftalık bir süreç olarak değerlendirilir. Dolayısıyla 1 haftalık ya da 2 haftalık gebelik döneminde hamileliğe dair bir belirti hissedilmesi de mümkün olmaz. Rahim her ay hamilelik için kendini hazırlar. Yumurtanın ideal olgunluğa erişerek çatlaması ve sperm hücreleri ile buluşması durumunda gebelik meydana gelebilir. Ancak bu buluşmanın olmaması durumunda adet kanaması ile birlikte döllenmeyen yumurta vücuttan atılır ve rahim yeniden kendini gebelik için hazırlamaya başlar.

Gebelik hesaplamalarına göre 2 haftalık gebelik dönemi son adet döngüsünün üzerinden 14 gün geçtiği dönemdir. Yani bu dönemde henüz döllenme bile meydana gelmemiş olabilir ve bundan kaynaklı olarak da vücutta henüz beta hCG hormonu salgılanmaya başlamaz. Bu da hamilelik belirtilerinin henüz ortaya çıkmadığı anlamına geliyor. Gebelikte sıklıkla yaşanan mide bulantısı, baş dönmesi gibi belirtilerin yaşanabilmesi için kandaki beta hCG hormonunun yükselmiş olması gerekir. Zira bu dönemin gebeliğin 2. haftasından çok daha sonraki haftalar olduğunu belirtebiliriz. Sonuç olarak ilk hafta ve ikinci haftada gebelik belirtileri henüz ortaya çıkmaz.

2 Haftalık Embriyo Nasıl Olur?

Yine merak edilen ve sıklıkla yöneltilen sorulardan biri de 2 haftalık gebelik durumunda embriyo nasıl olur ve ultrasonda görülür mü şeklinde olabiliyor. Ancak henüz embriyo oluşmadığından ultrasonda görünmesi de mümkün olmaz. Çoğu zaman anne adayları bebeklerinin cinsiyetini de erkenden bilmek istiyor fakat ultrason görüntülemesi ile bebeğin cinsiyetinin anlaşılması için de beklemeniz gerekiyor.

1 ya da 2 haftalık gebelik hatta 3 ya da 4 haftalık gebelikler bile bebeğin cinsiyetinin öğrenilebileceği gebelik haftaları değildir. Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmeniz için gebeliğin en erken 16. haftasını beklemeniz gerekiyor. Daha erken dönemde ultrason görüntülemesi ile bebeğin durumu kontrol edilebilir. Ancak bu dönemlerin asla gebeliğin ilk birkaç haftası olmadığının altını çizmek gerekiyor. Çünkü hamile olduğunuzu yapılan test ile anladığınız hafta aslında gebeliğinizin ilk haftası değildir. Anne adaylarının sıklıkla yanılgıya düştüğü bu konuyu da açıklığa kavuşturmak gerekiyor.

Hamile olduğunuzun test ile anlaşılmasının ardından doktorunuz ile görüşmeniz durumunda size son adet tarihinizi soracaktır. Bu tarih yani son adet döneminin ilk günü gebeliğin de ilk günü olarak değerlendirilir ve hesaplama bu şekilde yapılır. Dolayısıyla 1 ya da 2 haftalık gebeliklerde henüz anne adayı hamile olduğunu bilemez ve bir belirti de ortaya çıkmadığından şüphelenmesi, hamileliği anlaması da mümkün olmaz.

2 Haftalık Gebelikte Sancı Olur Mu?

2 haftalık gebelik döneminde herhangi bir hamilelik belirtisi yaşanmaz ve sancı da hissedilmez. Kramp ya da ağrı gibi şikayetler de olmaz. Şayet varsa bu durum farklı rahatsızlıktan kaynaklanıyor olabilir ve mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

İlginizi çekebilir –> 1. Hafta Gebelik Nasıl Anlaşılır

2 Haftalık Gebelikte Kan Değeri Kaç Olmalı?

En güvenilir gebelik analizinin anne adayından alınan kan numunesi ile gerçekleştirilen beta hCG testi olduğunu belirtebiliriz. Kanda beta hCG seviyesinin yüksek olması hamile olduğunuz anlamına gelir ancak 2 haftalık gebelik döneminde de test ile gebeliğin anlaşılması mümkün olmaz çünkü daha önce de söz ettiğimiz gibi bu dönemde teknik olarak henüz hamile değilsinizdir. Kan değerinden kast edilen hCG seviyesi 2 haftalık gebelikte henüz yükselmemiş olur.

Göz atın –>  Gebelikte Antibiyotik

2 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmeli?

Adet gecikmesi yaşanması durumunda gebelik testi yaptırılmasında fayda olacaktır. Gebeliğin tespit edilmesinin ardından doğru zamanda ultrason ile gebelik kesesinin görülmesi de gerekiyor. Bu sayede sağlıklı bir gebelikten söz edilebilir. Anne adaylarının gebeliğin her döneminde sağlıklı beslenmeye dikkat etmesi gerekir. Bu konuda sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> 45 Yaşında Sağlıklı Hamilelik

 

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın