Anne adayları 11 haftalık gebelikte artık ilk trimester döneminin de sonuna yaklaşmış olur. Bebeklerin gelişiminin en fazla hızlandığı haftalardan biri de gebeliğin 11. haftasıdır. Bu dönemde bebeklerin temel yaşamsal fonksiyonlarını oluşturacak gelişimler de hız kazanır çünkü anne karnındaki bebeklerin organ gelişimleri de çok büyük bir ölçüde temel gelişimlerini tamamlar. Daha önceki gebelik haftalarında bebeklerin kafa bölgesi vücuduna oranla daha büyükken bu haftadan itibaren baş ile vücut arasındaki oran da normale yaklaşmaya başlar. Anne adaylarının nasıl beslenmesi gerektiği ya da gıda zehirlenmesinden korunmak için neler dikkat edilmesi gerektiği gibi çok önemli konuları da ele alacağız. Fakat öncesinde bebeğin bu haftada ne kadar büyüdüğünden ve hamileliğin 11. haftasında yaşananlardan söz edelim.
Yazı İçeriği
İşte Gebelikte 11. Hafta ve Yaşananlar
Hamileliğin 11. haftasında bebeklerin özellikle organ gelişimi büyük ölçüde tamamlanır. Beyin, ciğerler ve böbrekler artık ideal formunu kazanmış olur ve hatta çalışmaya bile başlarlar. Ebette organlar gelişimlerini doğuma kadar devam ettirecektir. Bebekler 11 haftalık gebelik döneminde emebilir, esneyebilir ve yutkunma hareketi yapabilir. Bu dönemde bebeklerin idrarını da yapabildiğini belirtelim. Parmaklarının arasındaki perde artık kalkmış olur ve bu nedenle ellerini açıp kapatma hareketi de yapabilirler. Kimi zaman bebekler kendi göbek bağını da tutabilir. Tekme atma hareketi de yapabildiklerini söyleyebiliriz ancak anne adayları bebeklerinin tekmelerini ya da sıraladığımız diğer hareketleri bu dönemde hissedemez.
Gebeliğin bu haftasında anne adaylarının bazı testler yaptırması da gerekebilir. Rutin kan tahlilleri, tiroid fonksiyon testleri ya da daha önce yaptırılmadıysa bazı idrar tahlilleri buna örnek verilebilir. Gebeliğin 11 ile 14 haftası arasında da ense kalınlığı testi gerçekleştirilir. Gerek duyulması halinde doktorunuz daha farklı testler yaptırmanızı da isteyebilir.
11 Haftalık Bebek Ne Kadar Büyüklüktedir?
Bebekler 11 haftalık hamilelik döneminde bir ceviz büyüklüğünde olur. Boylarının ise sadece 4 cm olduğunu söyleyebiliriz ancak bir sonraki gebelik haftasında bu boy uzunluğu iki katına çıkar. 11 haftalık hamilelikte bebeklerin ağırlığı ise yalnızca 8 gramdır. Bu hafta geride kaldığında bebekler artık daha hızlı uzayacak ve büyüyecek.
Anne Karnında 11 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
Gebelik haftası hesaplamalarının akıl karıştırmasının nedeni ilk hamilelik haftasının anne adayının son adet tarihinin ilk günü olarak değerlendirilmesidir. Bu nedenle ‘11 haftalık bebek kaç aylık oluyor’ gibi sorular da sıklıkla gündeme geliyor. 11 haftalık bebekler 3 aylıktır. Gebeliğin 9. haftasından 13. haftasına kadar geçen sürede bebekler 3 aylık olarak değerlendirilir. 14. gebelik haftasında ise bebekler dördüncü aya başlamış olurlar.
11 Haftada Cinsiyet Tahmini Ne Kadar Doğrudur?
Artık hamileliğin bu dönemine girildiğinde bebeklerin cinsiyeti konusunda da ebeveyn adayları daha fazla merak içerisinde olabiliyor. Aslında bu hafta içerisinde anne karnındaki bebeklerin üreme organları bazı ayırt edici özellikler de göstermeye başlarlar. Fakat yanılma payı halen yüksek olduğundan net bir bilgi verilmesi de pek doğru olmaz. Ayrıca üreme organının ultrason ile görüntülenebilmesi için o esnada bebeğin pozisyonunun da uygun olması önemlidir. Her ne kadar ebeveyn adayları büyük bir merak içerisinde olsa da bir süre daha beklenmesi ve hamileliğin en azından 16. haftasında cinsiyet tespitinin yapılmaya çalışılması daha doğru olacaktır. Bazı gebeliklerde net bir cinsiyet bilgisi edinebilmek için gebeliğin 20. haftasını beklemenin gerekebileceğini unutmamalısınız.
11. Hafta Gebelik Sürecinde Bedeninizde Adım Adım Neler Oluyor?
Bu hafta içerisinde anne adaylarının büyük bölümü mide bulantısı şikayetinden kurtulmaya başlar. Ayrıca bitkinlik ve yorgunluk da azaldığından daha enerjik hissettiklerini de söyleyebiliriz. Fakat gebeliğe bağlı şikayetlerin tamamı ortadan kalkmaz. Hala kabızlık şikayeti ve midede ekşime sorunu gibi problemler yaşanmaya devam edebilir. Mide bulantısı nedeniyle anne adaylarının beslenmesinde çeşitlilik kısıtlanabiliyor. Bu da 11 haftalık gebeliğe kadar az da olsa kilo alımını önleyebilir. Elbette kilo almamış olmak endişe edilecek bir durum değildir. Çok sayıda anne adayı gebeliğin ilk trimster döneminde 1- 2 kilo alabilirler. Bazıları hiç kilo almıyorken bazıları sadece yarım kilo da alabilir ve bu gayet normaldir.
Sabah saatlerinde yaşanan mide bulantısının geçiyor olması, iştahın artmaya başlamasını beraberinde getiriyor. Olabildiğince sağlıklı gıdalar tüketmeye özen göstermelisiniz. Göbek bölgesi ise tamamen şişmemiş olsa da hafif bir büyüme gözlemlenebilir. Bu şişliğin nedeni ise progestin hormonudur. Progestin geğirme ve gaz sorununa da yol açabilir ancak sağlıklı bir gebelik açısından önemli bir hormondur. Vücudun yumuşak kaslarının rahatlamasını sağlayan bu hormon besinlerin bebeğe geçişini de daha verimli kılar.
Şişkinlik hissi özellikle yemeklerden sonra daha net hissedilebilir. Bunun nedeni ise karnın büyüme eğiliminde olması ve dolayısıyla organlara da bir baskı uygulamasıdır. Bu dönemde gaz üreten gıdaları tüketmemek ya da tüketimini sınırlamak, yemekleri yavaş yemek ve kızartılmış gıdalardan uzak durmak rahatlamanızı sağlayabilir.
İlginizi çekebilir –> 7. Hafta Gebelikte Bebek Neye Benzer
11 Haftalık Gebelikte Kalsiyum Takviyesi Zamanı
Bebeklerin bu hafta içerisinde hızla büyümeye devam ettiğinden söz etmiştik. Bu gelişim kapsamında bebeklerin kemikleri de uzamaya ve gelişmeye devam eder. Haliyle vücudun kalsiyum ihtiyacı da artar. Kalsiyum, bebeklerin kemiklerinin yanı sıra kaslarının ve sinirlerinin gelişiminde de etkin bir rol üstleniyor. Bebeklerin kalp atışlarının düzenlenmesi, kanının pıhtılaşmasının sağlanması gibi konularda da söz konusu mineralin önemli olduğunu unutmamalısınız. İşte bu nedenle vücudun günlük kalsiyum ihtiyacı eksiksiz bir şekilde karşılanmalıdır. Hangi gıdalarda yüksek oranda kalsiyum olduğunu hatırlayalım.
- Süt ve süt ürünleri
- Badem
- Susam
- Kuru fasulye ve bazı bakliyatlar
- İncir
- Ispanak
Herhangi bir nedenle beslenme programınıza kalsiyum içerikli gıdaları dahil edemiyorsanız dışarıdan takviye alabilirsiniz. Ancak öncesinde mutlaka doktorunuza bu konuda danışmalısınız.
Göz atın –> 8. Hafta Gebelik
Hamilelikte Alınmaması Gereken Besinler
Gebelik döneminde bebeğinizin sağlığını düşünerek her türlü gıdadan tüketmeye çalışabilirsiniz. Doğru bir yöntem olmadığını belirtmeliyiz. Deniz ürünleri tüketilebilir ve Omega 3 açısından zengin gıdalardır. Fakat bazı balık türlerinden de uzak durmalısınız. Bu balık çeşitleri arasında köpek balığı, kılıç balığı, kiremit balığı ve uskumru yer alıyor. Diğer balık çeşitleri de asla az pişmiş ya da çiğ olarak tüketilmemelidir.
Tükettiğiniz süt ve süt ürünlerinin kesinlikle pastörize edilmiş olması gerekir. Yumuşak peynir çeşitleri, çiğ yumurta içeren gıdalar ve az pişmiş et çeşitleri de tüketilmemesi gerekenler listesinde yer alıyor. Sıklıkla sorulan sorulardan biri de alkol tüketimidir. Aldığınız alkolün kan dolaşımı yolu ile bebeğinize ulaşacağından emin olabilirsiniz. Çok az miktarda alınmış olsa bile bebekler alkolden zarar görür ve bu nedenle gebelik boyunca alkolden uzak durmalısınız.
Gebelikte alınmaması gereken yiyecekler arasında pastörize edilmemiş olan meyve suları da bulunuyor. Kafein alımını ise tamamen kesmeniz gerekmez ancak sınırlandırmanız gerektiğini de unutmamalısınız. Kafein de plasentadan bebeğe ulaşabilir. Dolayısıyla günlük kafein alımını en fazla 300 mg ile sınırlamanız ise son derece önemlidir. 300 mg kafein içeren kahvenin kaç fincan olduğu kahve türüne ya da kahvenin sertlik derecesine göre değişiyor. Bu arada kola, çay ve çikolata içerisinde de kafein olduğunun altını çizelim.
Gebelikte gıda zehirlenmesinden kaçınmak için dikkat etmeniz gerekenler ise şu şekildedir:
- Hangi et ürünü olursa olsun iyice pişmiş olmasına dikkat etmelisiniz.
- Kalan yemekler dışarıda 2 saatten fazla beklediğinde yememelisiniz.
- Çiğ et ürünlerini yediğiniz diğer gıdalar ile temas ettirmeyin.
- Konserveler başta olmak üzere tükettiğiniz tüm ürünlerin son kullanım tarihini kontrol edin.
11 haftalık gebeliğe dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> 9. Hafta Hamilelik