12 hafta hamilelik

12 haftalık hamilelik,  artık ilk trimester döneminin sona ermesine çok az kaldığı zamandır. Ancak halen 3 ayık hamile olduğunuzu da belirtmeliyiz. Gebeliğin ikinci trimester dönemine geçilmesi için 3 aylık gebelik döneminin sona ermesi gerekiyor.  Hamileliğin bu döneminde yapılan ultrason görüntülemesinde bebekler daha net bir şekilde görülebilir. Küçük bir insan görünümü ortaya çıktığından ebeveyn adayları için de ultrason görüntüsü daha anlaşılır nitelikte olur.

12 haftalık bebeklerin CRL değeri de sıklıkla merak ediliyor. Bu hafta içerisinde bebeklerin kafasının üst kısmından kalçasına kadar olan uzunluğu 45 mm ile 84 mm arasında olur. Bu dönemde bebeklerin ağırlığının da 14 grama ulaştığını belirtebiliriz. Anne adayları genellikle ‘ne kadar büyük’ şeklinde soru da yöneltebiliyor. Bu dönemde bebekler bir erik büyüklüğünde olurlar. Bebeklerin yüzünün de insan yüzüne daha fazla benzemeye başladığı 12 haftalık gebelikte gözler, kulaklar şekillenme evresinde olur. Bebeklerin saçları uzar ve hatta tırnakları da oluşmaya başlar. Anne adaylarının bu dönemde nasıl beslenmesi gerektiğini ele alacağız. Öncesinde ise anne adayında ve bebekte meydana gelen değişimlerden söz etmekte fayda var.

12 Haftalık Gebelikte Annede Neler Olur?

Hamileliğin 12. haftasında anne adayları çok çabuk yorulduklarını hissedebilirler. Bunun nedeni hem anne adayının hem de bebeğin oksijene olan ihtiyacının artmasıdır ve çabuk yorulmanın gayet normal olduğunu da belirtmeliyiz. Çabuk yorulmak, bebekte bir sağlık sorunu olduğu şeklinde yorumlanmamalıdır. Kansızlık probleminin de çabuk yorulma şikayetine neden olduğunu söyleyebiliriz. Şikayetinize bağlı olarak doktorunuz kan sayımı testi yaptırmanızı isteyebilir ve bu sayede kan değerleri kontrolden geçirilebilir. Eğer kansızlık durumu tespit edilirse dışarıdan demir takviyesi almanız, doktorunuz tarafından önerilebilir.

Gebeliğin bu haftasında mesane üzerindeki baskı bir miktar azalır. Nedeni ise rahmin artık pelvisten yukarı doğru büyümeye başlamasıdır. Yani rahim kemik çatıdan yukarı doğru çıkmaya başlar ve mesanedeki baskı oranı da bir miktar azalır. Dolayısıyla anne adaylarının çok sık idrara çıkma isteğinde de bir miktar azalma olacaktır. Gebeliğin son trimester döneminde bu şikayet geri gelebilir.

Vücutta Ne Gibi Değişikliklere Yol Açar?

Vücutta dolaşan kan hacmi gebeliğin bu haftasında artar ve bu da baş ağrısı yaşamanıza neden olabilir. Mide bulantısı ve kusma şikayetleri artık bir hayli azalmıştır. Ancak yine de hafif bulantılar ya da baş dönmeleri ara ara yaşanabilir. Ciltte hafif koyu lekelenmeler meydana geldiğini görebilirsiniz. Bu durum endişe yaratmamalıdır. Vücudun gebeliğin 12. haftasından sonra fazla oranda melanin üretmesinden kaynaklı olarak bu sorun yaşanır ve gayet normaldir. Doğumun ardından bu lekeler büyük oranda yok olur. Kalıcı olanların da renginde beyazlama olacaktır.

Vajinal akıntıda artış meydana gelebilir ve buna yol açan da östrojen hormonun artış göstermesidir. Buna bağlı olarak vajinal bölgede de kan dolaşımı artar. Vajinal akıntının beyaz ya da şeffaf olması, kokusuz olması beklenir. Eğer akıntıda kötü koku varsa ya da rengi daha farklıysa mutlaka bu konuda doktorunuza bilgi vermelisiniz. Bu dönemde kokulara karşı hassasiyet şikayeti de azalmaya başlar.

Bebeklerde ne gibi değişimlerin meydana geldiğinden de söz edelim. Öncelikle bebeklerin ağzında daha sonra dişlerin gelişeceği 20 tohumcuk meydana gelir. Ses tellerinin gelişimi ise bu dönemde tamamlanmış olur. Bununla birlikte bazı kemiklerinde sertleşmeler de meydana gelir. Tekme atabilir, hareket edebilir ve parmağını emebilir. Bunlar 12 haftalık gebelik döneminde sık rastlanan bebek davranışlarıdır. Sindirim sistemleri de gelişimini devam ettirir ve sindirim kaslarında bu dönemde esnemeler başlar. Bu esnemeler sayesinde bebekler dünyaya geldikten sonra yediklerini bağırsaklarından atabilirler.

Vücudundaki gelişim hızla devam ederken bazı sistemlerin gelişimleri de tamamlanma evresine girer. İlerleyen haftalarda bebeklerin organları da olgunlaşmaya başlayacaktır. Organların oluşması ve olgunlaşması doğuma kadar devam edecek bir süreçtir. Anne karnındaki bebeklerin kemik ilikleri akyuvarlar üretmeye başlar. Bu da bebeklerin çeşitli enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olur.

12 Haftalık Gebelikte Göbek Çıkar Mı?

Gebeliğin 12 haftasında anne adayının karnı artık daha belirgin olur. Karın bölgesindeki büyümenin net bir şekilde fark edileceği döneme girilmiş olur. Ancak bu büyümenin oldukça yavaş seyredeceğini de belirtmeliyiz. Burada önemli olan unsur anne adaylarının kendilerini başkaları ile kıyaslamamaları gerektiğidir. 12 haftalık hamile olan kadınların karınlarındaki büyüklük aynı olmaz ve bu durum normaldir. Bazı anne adaylarının karnı daha büyük olurken bazılarında henüz net bir büyüme fark edilmeyebilir. Karındaki büyümeyi bebeğin sağlığı ile ilişkilendirmemek gerekiyor.

12 Haftalık Cinsiyet Öğrenilir Mi?

Bebeklerin anne karnındaki gelişimi kapsamında genital organlar 8 haftalık gebelikte belirginleşmeye başlar. Ancak cinsiyet konusunda net bir bilgi elde etmek için hamileliğin 16 haftasını beklemek daha doğru olacaktır. Bu dönemde de bebeklerin cinsiyetine dair bulgular ultrason ile görülebilir. Fakat yanılma payı olabileceğini de unutmamak lazım. Bununla birlikte bebeklerin anne karnındaki pozisyonunun da uygun olması gerekiyor. Pozisyonun uygun olmaması durumunda bebeklerin cinsiyetini öğrenmek için gebeliğin 18. ya da 20. haftasını beklemek de gerekebilir.

12 Haftalık Gebelikte Bebek Hissedilir Mi?

Anne adayları bebeklerinin hareketlerini hissedebilme konusunda sabırsız olabiliyor. Her ne kadar bu dönemde bebekler hareket edebiliyor olsa da henüz bu hareketler hissedilmez. Bebek hareketlerinin hissedilebilmesi için biraz daha kilo almaları ve boylarının da bir miktar daha uzaması gerekir. Bu da yaklaşık olarak gebeliğin 16. – 18. Haftası arasına tekabül eder.

Hamileler 12 Haftada Ne Yemeli?

Gebelik süreci boyunca ne yendiği ve ne yenmediği son derece önemlidir. Anne adaylarının mutlaka sağlıklı, dengeli bir beslenme programına uyması gerekir ve eğer bu mümkün değilse doktora danışarak dışarıdan vitamin ile mineral takviyeleri alınabilir. Anne adayının tükettiği gıdalar plasenta aracılığı ile bebeğe de ulaşıyor. İşte bu nedenle tüketilen gıdaların doğru seçilmesi önem taşıyor. Beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri hatırlatmakta fayda var.

  • Mide ve hazımsızlık problemi yaşayan anne adayları sık ve az yemek yeme yöntemini deneyebilir.
  • Enerji ihtiyacını karşılamak için tam buğday ekmeği, esmer unlu ekmekler, kuru fasulye, nohut gibi bakliyatlar tercih edilebilir.
  • Beslenme programına ceviz, fındık, kabak çekirdeği ve lifli gıdalar dahil edilebilir. Bu sayede sindirim sistemi sorunlarının önüne geçilirken aynı zamanda vücudun mineral ihtiyacının a bir miktar karşılanması sağlanır.
  • Bol baharatlı, acılı ya da ekşili gıdalardan uzak durulmasında fayda var. Bu gıdalar midede yanma sorununa neden olabilir.
  • Kafein alımını sınırlandırmak gerekir. Aşırı kafein bebekler için zararlıdır.
  • Alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır.
  • Protein alımı önemli olduğundan günde 1 adet iyi pişmiş yumurta, 2 su bardağı kadar pastörize süt ya da yoğurt tüketilmelidir.
  • Süt ve süt ürünleri, her gün en az 1 öğününüzde bulunmalıdır. Ancak seçtiğiniz ürünleri kesinlikle pastörize olmalıdır.
  • Mevsiminde olan taze meyve ve sebzelere de yer verilmelidir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler bebeklerin sağlığı açısından önemlidir.
  • Günde 10 bardak su içilmesi de önem taşıyan unsurlar arasında yer alıyor.
  • Az pişmiş ya da çiğ et ürünlerinin kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

İlginizi çekebilir –> 11. Hafta Gebelik

Mide Ekşimesi Yaşamamak İçin Neler Yapılmalı?

Az önce de değindiğimiz gibi sık ve az yemek, lokmaları iyice çiğnedikten sonra yutmak faydalı olacaktır. Acı, ekşi ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalı, günlük su tüketimine dikkat edilmelidir. Akşam yemeklerini çok geç saatte yememeye de dikkat etmelisiniz. 12 haftalık hamilelik konusunda sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> 10. Hafta Gebelik

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın