Yumurtalık kisti ameliyatı genel olarak yumurtalıkta bulunan kistin cerrahi müdahale ile çıkarılması ve yumurtalığın korunması prosedürü ile gerçekleştirilen bir cerrahi operasyondur. Yumurtalık kistleri, üreme çağındaki kadınlarda yaygın şekilde görülen ve yumurtalığın dokusunda gelişen oluşumlardır. Kimi zaman ilerleyen yaşlarda da görülebiliyor ancak bu dönemde görülen kistlerin yumurtalık kanserine bağlı olarak gelişmiş olması riski de bulunuyor. Dolayısıyla cerrahi müdahale ile çıkarılan kistlerin patolojik tanıya gönderilmesine ihtiyaç olur.

Yumurtalık kistleri, içi sıvı, jelimsi bir madde ya da kan ile dolu olan oluşumlardır. Bu kistlerin çok büyük bir bölümünün hormonal nedenlerle oluştuğunu belirtebiliriz. ‘Yumurtlama kistleri’ olarak da adlandırılabilen bu oluşumlar iki adet döngüsünün ortasında yumurtlama ağrısı yaratabiliyor. Boyutları ise 20 mm ila 30 mm arasında değişiyor fakat bazı kadınlarda kist ebatlarının 4 cm ile 5 cm boyutlarına bile ulaşabildiğini söyleyebiliriz.

Bu boyutlara ulaşacak kadar büyüyen kistler şiddetli karın ya da kasık ağrısı gibi şikayetlere yol açabiliyor. Söz konusu kistler kadınların yumurtlama dönemlerinde yapılan ultrason görüntülemesi ile rahatlıkla gözlemlenebilir. Dolayısıyla ultrason görüntülemesi ile kistin fizyolojik, tümöral, çikolata kisti ya da kötü huylu kist olup olmadığının tespit edilmesi de mümkün olabildiğinden yumurtalık kisti ameliyatı planlaması da yapılabiliyor.

Bu konuyu okumadan geçmeyin –> https://www.drismetyildirim.com/yumurtalik-kanseri

Yumurtalık Kisti Ne Zaman Ameliyat Gerektirir?

Yapılan muayene ve tetkiklerin ardından yumurtalık kisti tanısı konması, hastanın hemen yumurtalık kisti ameliyatı olması gerektiği anlamına gelmez. Yumurtalık kistleri adet döngüsü esnasında yumurtlama işlevinin tam olarak gerçekleşememesine bağlı olarak da oluşabiliyor. Bu kist oluşumları, aradan birkaç adet döngüsü geçtikten sonra kendiliğinden yok olabiliyor. Bu nedenle bazı spesifik durumlar dışında tanı konmasının ardından kistin yok olup olmayacağının belirlenmesi için bir süre beklenmesi gerekiyor. Şayet kist oluşumu kendiliğinden yok olmazsa bu durumda cerrahi operasyon gerçekleştirilir.

Ender de olsa yumurtalık kistlerinin kadınların günlük hayatını ciddi düzeyde sıkıntıya sokabildiğini de söyleyebiliriz. Böyle durumlarda da hastayı rahatlatabilmek adına ameliyat planlaması yapılabilir. Yumurtalık kanserinin ilk belirtisi olarak kist oluşumu gözlemlenebiliyor. Bu gibi durumlarda da cerrahi operasyon ile kistin vücuttan tahliye edilmesi ve patolojik incelemeye gönderilmesi gerekiyor. Dolayısıyla kist oluşumunun iyi huylu olmadığına dair bir şüphenin duyması da ameliyat kararı için yeterli olabiliyor.

Dr. İsmet Yıldırım der ki…

Yumurtalık kisti kadınların korkulu rüyasıdır tanı konduğu zaman özellikle bir çok kadında strese yol açar. Kistlerin çoğunluğu hormonal sebeplerden meydana gelir çoğunlukla kendiliğinden geçer düzelir ancak bazı kistlerde cerrahi operasyon gerekli olabilir.

Kist operasyonundan önce kistin tipinin belirlenmesi nereden köken aldığının bulunması, kanser ile ilgili olup olmadığının tespit edilmesi gerekiyor. Özellikle ultrasonografi ve diğer bazı görüntüleme yöntemleri ile kistin sebebinin tespit edilmesi buna ilave olarak bazı kan tahlilleri ile kist tipinin belirlenmesi oldukça önemlidir. Bazı kistlerde tıbbi tedavi yapılırken bazılarında cerrahi tedavi düşünülebilir…

Şu makalemizi de okuman da fayda var –> https://www.drismetyildirim.com/kadinlarda-sancili-adet

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Nasıl Olur?

Genel anestezi altında gerçekleştirilen yumurtalık kisti ameliyatı açık ve kapalı olmak üzere iki farklı teknikle yapılabiliyor. Ancak günümüzde ilk yaklaşımın laparoskopik yani kapalı teknik olduğunu belirtebiliriz. Artık kapalı yöntem ile gerçekleştirilen kist ameliyatı bu rahatsızlıkta altın standartlardan biri olarak kabul ediliyor.

Göbek deliğinden karın içi boşluğunun karbondioksit kullanılarak şişirilmesi ile gerçekleştirilen ameliyatta mikro boyutlardaki optik kamera karın için boşluğunu görüntülüyor. Aynı zamanda kamera ile kasık boşluğunun görüntülenmesi de mümkün oluyor. Optik kameranı yerleştirilmesinin ardından başta yumurtalıklar olmak üzere rahim ve batın iç organlar değerlendiriliyor. Karnın kasık bölgesi ile yan bölgesine trokarlar yerleştirilerek operasyona başlanıyor.

İşlem sorasında yumurtalık bölgesinde oluşan kistler yumurtalıklardan ayrılıyor ve laparoskopi torbasının içinde batın bölgesinden çıkarılarak vücuttan tahliye ediliyor. Gerek duyulması halinde kistler patolojik değerlendirmeye gönderiliyor. Bazı hastalarda kist tanısı bir ön tanı olarak konuyor ve asıl tanı için patolojik değerlendirme sonucu bekleniyor. Ameliyat esnasında anestezinin etkisiyle hastanın acı ya da ağrı hissetmesi mümkün olmaz.

İyileşme sürecinin ise hastaları çok zorladığını söyleyemeyiz. Birkaç günlük istirahat sonrasında hastaların günlük hayatına geri dönmesi mümkün oluyor. Sadece operasyonun gerçekleştirildiği gün baş ağrısı, mide bulantısı gibi sorunlar yaşanabilir. Ancak bunların nedeni ameliyat değil operasyon öncesinde uygulanan anestezidir. Zira birkaç saat sonrasında kendiliğinden geçer.

Laparotomi yani açık teknik genellikle zorunlu durumlarda tercih ediliyor. Bu yöntemde karın bölgesine kesi uygulanarak yumurtalıklara ulaşılıyor ve kist oluşumu çıkarılarak karın bölgesine dikiş atılıyor.

Böylelikle operasyon tamamlanıyor. Açık teknikle gerçekleştirilen operasyonlarda iyileşme süresinin biraz daha uzun olduğunu ve hastaları biraz daha zorlayabildiğini söyleyebiliriz. Yapılan yumurtalık kisti ameliyatı için hangi teknik tercih edilmiş olursa olsun hafif ağrı şikayeti ortaya çıkabilir. Ancak doktor tarafından reçete edilen ilacın kullanımı ile ağrının kontrol altına alınması mümkün olacaktır.

İlgini çekebilir –> https://www.drismetyildirim.com/cikolata-kisti-nedir-nasil-olusur

Yumurtalık Kisti Belirtileri

Rahimdeki yumurtalıklarla meydana gelen kistlerin belirtileri her hastada farklı olabilir. Aynı zamanda belirtilerin şiddetinin de hastadan hastaya değişkenlik gösterdiğini belirtebiliriz. Yaygın şekilde görülen belirtileri şöyledir:

  • Adet düzensizliği
  • Adet olmama
  • Ağrılı adet görme
  • Kasıklarda ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı olması
  • Karın bölgesinde şişlik
  • Göğüslerde dolgunluk ve hassasiyet olması
  • İdrar yolu ve bağırsak sistemi ile ilgili çeşitli şikayetler
  • Kilo alma
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Vücutta tüylenme artışı olması
  • Hamile kalamama
  • Bıçak saplanması gibi ani ve şiddetli karın ağrısı

Bu belirtilerin bazıları yumurtalık kistinin yanı sıra daha farklı sağlık sorunlarının göstergesi de olabiliyor. Bu nedenle belirtiler ortaya çıktığında mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşülmesi gerekir. Kist tanısı konması mutlaka yumurtalık kisti ameliyatı olmanız gerektiği anlamına gelmez. Ancak yine de şikayetlere yol açan unsurların belirlenmesi ve gerekli tedavilerin uygulanması gerekiyor. Tüm hastalıklarda erken tanının çok önemli olduğunu bir kez daha vurgulayalım.

Bilgin olsun –> https://www.drismetyildirim.com/polikistik-over-sendromu-ameliyati-nedir

Yumurtalık Kisti Tehlikeli mi?

Her yumurtalık kistinin tehlikeli olduğu söylenemez. Yumurtalık kistlerinin % 80 oranında iyi huylu olduğunu belirtebiliriz. Ancak yumurtalık kanserinin belirtisi olarak da kist oluşumu gözlemlenebilir. Bu durumda yumurtalık kisti ameliyatı işleminin kısa sürede gerçekleştirilmesi gerekir. Aşağıdaki durumlarda kistin kötü huylu olma ihtimali artar:

  • Menopoz döneminden sonra ortaya çıkan kistler
  • Her iki yumurtalıkta kist olması
  • İçi sıvı dolu kist yanında solid yapının saptanması
  • Etrafa yapışık yapıda ve kontürleri düzensiz olan kistler
  • Çok hızlı büyüme gösteren kistler
  • Karın içinde sıvı birikmesine yol açan kistler

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Laparoskopik yöntem ile gerçekleştirilen yumurtalık kisti ameliyatı süresi her hastada aynı olmaz. Genel olarak operasyon süresinin 1 saat ile 2,5 saat arasında değiştiğini söyleyebiliriz. Ancak kistin yapısı, ebadı, türü, yumurtalığın hangi bölümünde yer aldığı gibi bilgilere bağlı olarak işlem süresi değişkenlik gösterebilir.

Örneğin çikolata kisti için gerçekleştirilen operasyon daha uzun sürer. Bunun nedeni kistin yapışkan bir yapıya sahip olmasıdır. Aynı zamanda işlem sırasında organları korumak gerektiğini de belirtmeliyiz. Bu nedenle organlara baskı yapacak kadar büyük olan kistlerin çıkarılması gerektiğinde de operasyon süresi uzayabilir.

Merak edenler için –> https://www.drismetyildirim.com/rahim-agzinda-yara

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Ölüm Riski Var mı?

Cerrahi operasyonların tamamı bazı riskler içerir. Risksiz bir ameliyat yoktur. Dolayısıyla yumurtalık kisti ameliyatı da kanama, enfeksiyon gibi çeşitli riskleri barındırıyor. Bununla birlikte ameliyat öncesinde uygulanan genel anestezinin de bası riskler taşıdığını belirtmek gerekiyor.

Ölüm riski tüm ameliyatlar için geçerli olmakla birlikte gerçekleşme olasılığı da hangi ameliyatın yapıldığına ve vücudun hangi bölgesine müdahale edildiğine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yumurtalık kistinin çıkarılmasına yönelik olarak gerçekleştirilen ameliyatta ölüm riski son derece düşüktür.

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın