Tüplerin bağlanması son derece etkili olan doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Kadınların yumurtlama döneminde salınan yumurta, sperm hücresi tarafından fallop tüpleri adı verilen kanalcıklarda döllenir ve gebelik oluşur. Fallop tüpü rahmin sağında 1, solunda 1 adet olmak üzere toplam 2 adettir. Yapılan cerrahi operasyon ile tüplerin geçirgenliğinin kalıcı olacak şekilde bozulması işlemi, halk arasında tüplerin bağlanması adıyla bilinen tüp ligasyonudur.

Bu işlemin tüplerin alınmasıyla karıştırılmaması gerekir. İkisi birbirinden çok farklı cerrahi operasyonlardır. Gebeliği engellemek amacına yönelik olarak gerçekleştirilen tüplerin bağlanması operasyonunda fallop tüpleri tahliye edilmez, sadece yakma, bağlama ya da halka şeklinde bir aparatın takılması gibi yöntemler ile tüplerin geçirgenliği engellenir ve böylelikle sperm hücreleri ile yumurta buluşmaz.

Operasyon fallop tüplerine kalıcı olarak zarar verebildiğinden ileride anne olmayı isteme konusunda kararsız olan kadınlar kesinlikle bu yöntemi tercih etmemelidir. Bu durumda size uygun olan diğer kontrol yöntemleri hakkında doktorunuza danışabilirsiniz. Ayrıca evli kadınların tüplerin bağlanması operasyonunu yaptırabilmesi için eşlerinin de onay verdiğine dair imzası gerekir. Ameliyatın yapılabilmesi için rıza formunun her iki eş tarafından da imzalanmış olması şarttır.

Tüplerin Bağlanması Sonrası Hamilelik Oluşur mu?

Konuyla ilgili en çok merak edilen unsurlardan biri de tüplerin bağlanması durumunda gebelik oluşup oluşmayacağıdır. Cinsel ilişkide sperm hücreleri rahme ulaşsa da rahimdeki yumurtaya ulaşamaz ve döllenme gerçekleşemez. Bir anlamda sperm hücreleri ile yumurta karşılaşamaz da diyebiliriz.

Haliyle gebelik oluşması tıbben mümkün olmaz. Bu yöntem % 100’e yakın kontrasepsiyon sağlayan metotlar arasında yer alıyor. İşlemin gerçekleştirilmesinin ardından korunmasız ilişkiye girilebilir ve hamilelik oluşma riski yok denecek kadar azdır. Bu risk de tamamen işlemin niteliği ile ilgilidir. Zira operasyonun gerçekleştirilmesinin temel amacı da zaten hamilelik oluşmasını engellemektir.

Çok ender durumlarda tüpler kendiliğinden açılabilir ve gebelik oluşabilir. Her ne kadar son derece düşük bir risk olsa da bu durum göz önünde bulundurulmalı ve operasyonun ardından adet gecikmesi yaşanması halinde mutlaka bir sağlık kuruluşunda gebelik testi yaptırılmalıdır.

Kimler İçin Uygun Değildir?

İleride çocuk sahibi olup olmama konusunda kararsız olan kişiler için tüplerin bağlanması uygun bir yöntem değildir. Özellikle 30’u yaşlarda bu yöntemin tercih edilmesi tavsiye edilmez. Çünkü ileride eş değişikliği yapılabilir ve kadın eşinden çocuk yapmak isteyebilir. Böyle bir durumda hamile kalınması mümkün olmadığından eşler arasında da problem yaşanabilir. Bu yöntem sadece çocuk sahibi olmak istemeyen ve bu konuda kesinlikle kararlı olan kişiler için uygundur.

Olumlu Yönleri Nelerdir?

Vücutta hormonal bir değişikliğe neden olmaması, gebeliği önlemek için sürekli olarak hormonların baskılanmasına ihtiyaç duyulmaması bu işlemin olumlu yönlerinden biridir. Operasyonun ardından iyileşme süresi oldukça kısadır ve hasta aynı gün taburcu olarak evine gidebilir. Uzun bir süre cinsel perhiz gerekmez.

İyileşmenin tamamlanmasının hemen ardından cinsel ilişki yaşanabilir. Tek bir cerrahi operasyon ile gebeliğin önlenebiliyor olması tüplerin bağlanması uygulamasının olumlu yönleri arasında bulunuyor. Bu operasyondan faydalanabilmek için daha önce normal yolla ya da sezaryen ile doğum yapmış olmanız önemli değildir. Her iki doğum yönteminden sonra fallop tüplerine müdahale edilebilir ve bağlanabilir.

Tüplerin Bağlanmasının Zararları Nelerdir?

Konuya genel olarak bakıldığında, tüplerin bağlanması uygulamasının tek zararı geri dönüşünün son derece zor olmasıdır. İleride çocuk sahibi olma konusunda fikir değişikliği yapıldığında ve kadın hamile kalmak istediğinde ikinci bir operasyon yapılması gerekir. Ancak bu operasyonun başarı şansının çok düşük olduğunun altını çizmekte fayda var. Çünkü fallop tüplerinde yeniden geçirgenliği sağlamak hem yüksek maliyet gerektirir hem de operasyonun başarı şansı düşük olduğundan gebelik oluşma ihtimali de son derece düşük olur. Bu durumda tüp bebek uygulamasından faydalanılması daha akılcı bir seçim olacaktır.

Bu arada tüplerin bağlanması sadece gebelik riskine karşı koruma sağlar. Cinsel yolla bulaşan hastalıkları önleme gibi bir etkisi yoktur. Aynı zamanda işlem cerrahi bir operasyondur ve tüm cerrahi operasyonlar gibi bu işlem de bazı riskler taşır. Genel anestezi ile yapılması halinde anesteziden kaynaklı olan riskler de ortaya çıkabilir. Fakat pek çok cerrahi operasyon ile kıyaslandığında risklerin gerçekleşme ihtimalinin çok daha düşük olduğu bir işlemdir.

Tüplerin Bağlanmasının Avantajları Nelerdir?

Hamilelik riskine karşı ömür boyu koruma sağlıyor olması tüplerin bağlanması işleminin en önemli avantajıdır. Tek bir uygulama ile kalıcı bir koruma sağlıyor olması, cinsel yaşam konforu bakımından önem taşıyor. Her cinsel ilişkiden önce prezervatif kullanılmasına ya da düzenli olarak doğum kontrol hapı alınmasına gerek kalmıyor.

Bu işlem vajinanın işlevleri ya da cinsel haz gibi konularda ise herhangi bir değişikliğe neden olmaz. Koruyuculuğu çok yüksek olan tüplerin bağlanması uygulamasının kısa sürede tamamlanıyor olması da avantajlar listesinde bulunuyor. Emziren anneler de tüplerini bağlatabilir. Bu operasyon sütün kalitesi ya da miktarı üzerinde olumsuz bir etki yapmaz. Kadınlar hayatlarının herhangi bir döneminde bu işlemden faydalanabilir.

Tüplerin Bağlanması Adet Düzensizliği Yapar mı?

Kadınlarda adet döngüsü tüplerin bağlanması operasyonundan etkilenmez. Bu işlemin hormonlar üzerinde herhangi bir etkisi olmadığından adet gecikmesine ya da erken adet görme gibi bir duruma sebebiyet vermesi mümkün değildir. Operasyon öncesinde hastanın adet döngüsü nasılsa, operasyonun ardından da aynı şekilde devam eder.

Fakat kadınlarda adet döngüsünün stres gibi psikolojik unsurlardan da etkilenebildiğini unutmamak gerekiyor. Ameliyat olma stresini ya da kalıcı bir doğum kontrol yöntemini tercih etmiş olmanın stresini yüksek düzeyde yaşayan kişilerde geçici olarak bir adet düzensizliği görülebilir. Adet düzensizliğinin uzun sürmesi durumunda nedenlerinin araştırılabilmesi için mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalısınız. Bununla birlikte tüplerin bağlanması operasyonunun erken menopoza neden olmadığını da belirtmek gerekiyor.

Tüplerin Bağlanması Ne Kadar Sürer?

Genel olarak işlem 30 dakika gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanıyor. Bu operasyon hem genel anestezi ile hem de laparoskopi yöntemi ile gerçekleştirilebilir ve hangi yöntemin tercih edilmesi gerektiğine kesinlikle doktorunuz karar vermelidir. Gerekli muayene yapıldıktan sonra tüplerin bağlanması operasyonu planlanır ve operasyonun yapılacağı gün yiyecek ve içecek tüketmeden sağlık kuruluşuna gitmeniz istenir.

Ardından anestezi uygulaması yapılır ve anestezinin etkisini göstermesiyle birlikte cerrahi müdahale gerçekleştirilir. Yakma ya da bağlama yönteminde sonuç aynıdır ve fallop tüplerinin geçirgenliği kalıcı olarak engellenir. Operasyonun ardından kısa bir süre gözlem altında kaldıktan sonra taburcu olabilirsiniz.

Bu işlem için genellikle göbeğin hemen alt kısmına küçük bir kesi uygulanır. Bu kesiden fallop tüplerine ulaşılır ve cerrahi müdahale ile tüplerin bağlanması işlemi gerçekleştirilir. Operasyonun yapıldığı gün ve sonraki gün hafif düzeyde bir ağrı olabilir. Doktorunuz tarafından ağrı kesici ilaç reçete edilecektir ve bu ilacı kullanarak ağrının geçmesini sağlayabilirsiniz.

Şayet operasyondan sonra aşırı karın ağrısı, kanama ya da yüksek ateş durumu olursa hiç zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Bununla birlikte operasyon öncesinde hamile olduğunuza dair bir şüpheniz varsa mutlaka doktorunuza bilgi vermeli ve gebelik testi yaptırmalısınız.

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:

Hamilelik belirtileri nelerdir

Mol gebelik nedir

Rahim ağzında yara

Cinsiyet belirleme 

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:

https://www.healthline.com/health/womens-health/blocked-fallopian-tubes

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
Mail: [email protected]

CategoryGebelik
  1. 2 Kasım 2019

    İyi akşamlar hocam. Eşimin tüplerininin bağlatılması için karar aldık ve bağlattık. İlişkiye girmemiz için ne kadar süre geçmesi lazım? Saygılarımla arz ederim.

    • 4 Kasım 2019

      Merhabalar tüpler bağlanır bağlanmaz koruma sağlar dolayısıyla eşin iyileştiyse ilişki olabilir…

  2. 8 Kasım 2019

    Merhaba hocam 28 Ekim 2019 yani 12 gün önce sezaryenle birlikte tüplerini bağlantım doktorum 40 gün geçene kadar ilişki yasak dedi sizce bir zararı olurmu

    • 9 Kasım 2019

      Merhaba ilişki doğumdan dolayı yasak. Mikrop kapma şansın yüksek ilişkiye girmemen gerekiyor ancak gebelik ile ilgili bir risk yok…

  3. 14 Aralık 2019

    Hocam 4 önce tüplerim bağlatim ilişkiye girdik zarali varmi

    • 4 Ocak 2020

      Merhaba ilişki biraz erken olmuş hiçbir zarar olmaz ama kanama riski biraz artar iki hafta ilişki olmaz ise iyi olur…

  4. 22 Ocak 2020

    Hocam merhaba ben 12 gün önce tüp bağlama ameliyatı oldum bir devlet hastanesinde sağ jektomi ameliyatı diye geçiyor başka bişey yapılmadı sadece tüplerim bağlandı fakat karın bölgesinden değil direk rahimde yapıldı hala hafif de olsa kanamam var bu normalmi

    • 26 Ocak 2020

      Merhaba tamamen normaldir sorun yok…

  5. 26 Ocak 2020

    Hocam eşimin tuplerini baglattik iki hafta oldu, ilişkiye girilebilir mi artık

    • 26 Ocak 2020

      Merhaba tüpler bağlandıktan sonra koruma başlamış demektir, ilişkiye girilebilir…

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın