NST hamileliğin 28. haftasından itibaren yapılan ve anne karnındaki bebeğin sağlık durumunu gözden geçirmek amacıyla uygulanan bir testtir. Son derece kolay ve ağrısız bir işlem olan bu test ile bebeğin kalp atışları da dinlenebiliyor. Test öncesinde anne adayının herhangi bir hazırlık yapmasına gerek olmaz.

Sadece testin sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi ve bebeğin kalp atımlarının izlenebilmesi için anne adayının tok karnına olması istenir. Testin toplamda ne kadar sürdüğüne ve neden yapıldığına değineceğiz. Ancak öncesinde bu testin nasıl uygulandığı hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayacak bilgileri aktaralım.

NST Nasıl Uygulanır?

Öncelikle non stress test odasında anne adayı yatağa sırt üstü yatırılır. Anne adayının rahat olması, strese girmemesi önem taşıyor. Zira endişe edilecek bir durum da yok çünkü bu test anne karnındaki bebeğe hiçbir şekilde zarar vermez. Anne adayının karnının alt kısmına “kardiyo” olarak adlandırılan kalp probu yerleştirilir.

Prob yerleştirilmesinin amacı bebeğin kalp atışlarının duyulabilmesidir. Karın bölgesinin üst kısmına ise ‘toko’ olarak adlandırılan uterus kasılması probu yerleştirilir. Anne adayının eline çubuk şeklinde bir aygıt verilir ve bebeğin hareketini hissettikçe bu aygıtın üzerindeki düğmeye basması istenir.

Bu sayede NST işlemi kolaylıkla tamamlanır. Test süresi boyunca bebeğin kalp atışları kaydedilir ve NST trasesi olarak adlandırılan kağıda aktarılır. Test sonucu doktor tarafından değerlendirilir. Bu test öncesinde anestezi işlemine asla gerek olmaz. Çünkü acıya, ağrıya ya da krampa neden olan bir uygulama değildir. Anne adayı için son derece konforlu bir ortamda test tamamlanır.

Mutlaka öğrenmelisin –> https://www.drismetyildirim.com/gebelikte-ikili-tarama-testi

NST Ne Zaman Yapılır?

Bu testin genellikle gebeliğin 28. haftasında yapıldığını belirtebiliriz. Bebeğin kalp atışlarının dinlenmesi ve genel sağlık durumunun değerlendirilmesi için gerçekleştirilen NST testinin daha erken dönemde yapılamıyor olmasının nedeni, fetüsün gebeliğin 28. haftasından önce teste yanıt verecek olgunluğa erişmiyor olmasıdır.

Bu nedenle daha erken dönemde uygulansa bile testten bir sonuç alınamıyor. Doktorun gerekli görmesi durumunda belirli aralıklarla testin tekrarlanmasına da ihtiyaç duyulabilir. Testin tekrarlanma sıklığı ise haftada 1 defa ya da 2 haftada 1 defa şeklinde olur. Ancak bazı durumlarda non stress test daha sık periyotlarla tekrarlanabilir. Bu durumlara şu örnekleri verebiliriz:

  • Bebekte herhangi bir hastalığın tespit edilmesi
  • Erken doğum riskinin bulunması
  • Bebeğin olması gerekenden daha farklı bir pozisyonda olması
  • Bebeğin göbek kordonunun oksijenlenmeyi engelleyebilecek bir şekilde konumlanmış olması

Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Gebelik döneminde doktorun belirttiği periyotlar halinde gerekli testlerin gerçekleştirilmesi anne karnındaki bebeğin sağlık durumu bakımından da büyük önem taşıyor. Örneğin non stress test sonucunda herhangi bir olumsuzluğa rastlanması ve beklemenin risk oluşturacağı durumlarda doğumun gerçekleştirilmesi kararı alınabiliyor.

Suni sancı ya da sezaryen gibi yöntemlerle doğum gerçekleştiriliyor ve böylelikle anne karnındaki bebeğin söz konusu riskler nedeniyle zarar görmesinin önüne geçilebiliyor. Bu ve benzeri testlerin ihmal edilmemesi sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek açısından da önem taşıyor.

Bilgin olsun –> https://www.drismetyildirim.com/gebelik-haftasi-hesaplama

NST’de Bebeğin Kalp Atışları Kaç Olmalı?

Sağlıklı bir bebeğin NST testi trasesin de kalp atışlarının dakikada 120 – 160 arası olduğu gözlemlenir. Elbette kalp atışları dalgalanmalar şeklindedir ve bu dalgalanmalar da anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin sağlıklı olduğuna dair en önemli göstergelerden biridir. Anne karnındaki bebeklerin her bir hareketi kalp atım hızında da bir artışa neden olur. Bu artış da ‘akselerasyon’ olarak adlandırılır. Uygulanan testte akselerasyonun ne kadar sürdüğü ya da kalp atım hızının ne oranda artığı gibi bilgilerin de değerlendirildiğini belirtebiliriz.

NST Kasılma Değerleri

Uygulanan NST testinde 40 mmHg üzeri ve 20 dakikalık süreçte minimum 3 düzenli sancı olması, vücudun doğuma artık hazır olduğu anlamına gelir. Gebelik döneminde uygulanan bu testte kasılma değerleri değişebilir. Önemli olan test sonucunun kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından nasıl değerlendirildiğidir.

NST Neden Yapılır?

Pratik bir test olan NST bebeğin genel durumunun gözden geçirilmesi amacıyla gerçekleştiriliyor. Bu nedenle doktorunuzun bu testi yaptırmanızı istemesi, mutlaka bebeğin sağlık durumu ile ilgili bir sorun olduğu anlamına gelmez. Aynı zamanda non stress test aşağıdaki durumlarda da yapılabilir:

  • Anne adayı ve bebeğinin çeşitli nedenlere bağlı olarak risk altında olduğunun belirlenmesi
  • Bebek hareketlerinin anne tarafından hissedilememesi ya da olması gerekenden daha az hissedilmesi
  • Plasentanın bebeği beslemede yetersiz kalması
  • Plasenta fonksiyonlarında yetersizlik olduğu şüphesi
  • Bebekte herhangi bir hastalığın teşhis edilmesi ya da hastalığa dair şüphe olması
  • Anne karnındaki bebeğin oksijenlenmesinin yetersiz olması
  • Bebeğin içinde bulunduğu sıvı olan amniyon sıvısının normalden az ya da fazla olması
  • Anne adayının tansiyonunun normalden daha yüksek seviyede seyretmesi
  • Anne adayında gestasyonel diyabet mevcudiyeti
  • Bebekte büyüme geriliği sorununun tespit edilmesi

Dr. İsmet Yıldırım Der ki…

NST testi gebeliğin son dönemlerinde bebeğin iyilik halinin değerlendirilmesi için oldukça önemli bir testtir. 32. haftadan sonra yapılabilir. Bebeğe giden kan akımının azalmasına bağlı veya gelişimsel bir problem olması durumunda erken tanı koyma olanağı sağlar.

NST ve Ultrasonografi verileri sonucu bazen doğum erkene alınabilir veya gebelik daha güvenli takip edilebilir. Doğum sancıları çeken gebelerde bebeğin sıkıntıda olup olmadığı hakkında fikir verir. Aynı zamanda rahim kasılmaları da bu test ile değerlendirilir ve doğumun gidişatı kontrol edilir…

NST’de Neye Bakılır?

Bu test ile bebeğin genel sağlık durumuna bakılır. Fetüsün ne oranda sağlıklı olduğunun belirlenmesine en önemli testlerden biri de NST oluyor. Özellikle anne adayının geçmişinde ölü doğum olması, anne adayını diyabet ya da yüksek tansiyon hastası olması durumunda testin gerçekleştirilmesi çok daha fazla önem arz ediyor.

Guatr, kronik böbrek hastalığı, sadece gebelik döneminde yüksek tansiyon oluşması, fetüsün herhangi bir nedenle hareketlerinin azalması ya da gebeliğin 40 haftayı geçmiş olması gibi durumlarda test ile bebeğin sağlığına dair bir değerlendirme yapılması mümkün olabiliyor. Yüksek riskli gebeliklerde de fetüsün sağlığının takip edilmesi bakımından da non stress test gereksinimi doğar.

İlginizi çekebilir –> https://www.drismetyildirim.com/bebegin-kalp-atislari-ne-zaman-duyulur

NST Ne Kadar Sürer?

Bu test genellikle 20 dakikada tamamlanıyor. Ancak teste hazırlık aşaması ile birlikte 25 ile 30 dakikayı da bulabilir. Bebeğin uyuma döngülerine göre non stress test süresinin 40 dakikaya kadar uzayabileceğini de belirtebiliriz. Anne adayını zorlayan ya da anne karnındaki bebekte strese neden olan bir test olmadığı için süresinin uzaması durumunda da endişeye kapılmaya gerek yoktur.

Reaktif NST Ne Demek?

Anne adayları NST testinin sonucunun nasıl değerlendirildiğini de merak ediyor. Bu test sonucu iki şekilde yorumlanır. Bunlar;

  • Reaktif
  • Reaktif olmayan (Non-reaktif)

Özellikle 34. haftadan sonra testin reaktif olması bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu gösterir. Ortalama 20 dakikalık bir çekim esnasında bebekte en az üç hareket görülmesi ve bu hareketlere bebek kalp atım sayısının dakikada 5-25 atım ile cevap vermesi reaktif yani normal kabul edilir. 20 dakika içinde üçten az hareket olması ve de hareketlerle beraber kalp atım sayıların artmaması ise nonreaktif sonucu yani bebekte bir sıkıntı olduğunu gösterir.

Bebeğin uykuda olması durumunda sonuç non-reaktif çıkabilir. Anne adayının karnının aç olması da bu sonuca neden olabildiğince anne adayının yemek yemesi istenir ve sonrasında test tekrarlanabilir. Fakat bazı sorunlar olduğunda da sonucun ‘reaktif olmayan’ şeklinde değerlendirilebildiğini belirtmek gerekiyor.

Anne adayının sigara içmesi, bebeğe giden oksijenin çeşitli nedenlere azalması ya da kalp sorunları buna örnek gösterilebilir. Sonucun non-reaktif çıkması durumunda CST yani ‘contraction stress test’ yapılmasına ihtiyaç olabilir. Sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çeker diye düşündük –> https://www.drismetyildirim.com/gebelikte-kilo-kontrolu-mumkun-mu

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
Mail: [email protected]

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın