Rahim ağzında yara yani servisit çoğu zaman enfeksiyona bağlı olarak gelişir ve rahim ağzı dokusunun iltihabı şeklinde tanımlanabilir. İrritasyon ya da travma sonrasında da ortaya çıkabiliyor ve yaygın şekilde vajinal akıntı ile kendini belli ediyor. Tedavisi ise basit cerrahi müdahaleler ile yapılabiliyor ve kısa bir iyileşme süreci sonrasında hastanın günlük hayatına dönmesi mümkün olabiliyor. Aktif cinsel yaşamı bulunan tüm kadınların bu rahatsızlık için uygun bir aday olduğunu belirtebiliriz.
Yazı İçeriği
Rahim Ağzında Gerçekten Bir Yara Var mıdır?
Toplumda sıklıkla görülen rahim ağzında yara kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının sıklıkla karşılaştığı problemler arasında yer alıyor. Halk arasında ‘yara’ olarak adlandırılan ise aslında bu bölgede kızarık ve pürüzlü bir görünümün oluşmasıdır. Vajinanın yassı epitel hücreleri irritasyon, travma ya da enfeksiyon gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak değişim gösteriyor ve bu değişim de rahim ağzında pürüzlü bir yüzey görünümü ortaya çıkmasına neden oluyor. Kimi zaman rahim ağzı görünümünün üzeri kanlı ve kadifemsi de olabiliyor.
İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalemize aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.
Tıkla –> Kızlık zarı zedelenmesi
Rahim Ağzında Yara (Servisit) Neden Oluşur?
Hangi unsurların rahim ağzında yara oluşumuna neden olduğu halen tam olarak bilinemiyor. Fakat enfeksiyonun son derece etkin bir faktör olduğunu belirtmek gerekir. Çeşitli unsurlara bağlı olarak rahim ağzı bölgesinde gelişen enfeksiyonlar neticesinde bu sorun sıklıkla ortaya çıkıyor. Genel olarak 3 mikroorganizmalar da servisite sebebiyet verebiliyor. Bunlar;
- Klamidya
- Gonore
- Trikomonas
Bununla birlikte sık cinsel ilişkinin de servisit nedenleri arasında yer aldığını belirtebiliriz. Vücudun hormonal açıdan çeşitli değişimler geçirmesi yine böyle bir sonuç doğurabiliyor. Son yıllarda bazı kimyasal faktörlerin de rahim ağzında yara oluşumuna neden olduğu anlaşıldı. Özellikle prezervatif üzerinde bulunan kimyasal maddelere bağlı olarak da kadınlarda bu rahatsızlık ortaya çıkabiliyor. Vücudun bazı maddelere gösterdiği alerjik reaksiyonlar neticesinde de rahim ağzı bölgesinde yara oluşabiliyor.
Aşağıdaki bir diğer makalemize de göz atabilirsiniz.
Tıkla –> Kızlık zarı dikimi
Rahim Ağzı Yarası Hangi Belirtilere Sebep Olur?
Öncelikle rahim ağzında yara belirtilerinin spesifik özellikler taşımadığını belirtmek gerekiyor. Pek çok farklı rahatsızlık durumunda da ortaya çıkabilen belirtiler gözlemlendiği için hastada sadece akıntıya neden olabiliyor. Farklı bir şikayete neden olmadığı için de kimi zaman rutin kontrol muayeneleri esnasında tanı konuyor.
Çünkü akıntı hastaların çok fazla ciddiye aldıkları bir belirti değildir. Adet dönemi sonrasında oluşan akıntı birçoğu zaman bir hastalık habercisi olarak değerlendirilmediği için hastalar doktora başvurma gereği duymuyor. Bu durum pek çok hastalıkta erken tanının önündeki önemli bir engele dönüşüyor. Oysa vajinal akıntı servisitin en önemli belirtisidir.
Hafif vakalarda herhangi bir belirti olmasa da genel olarak servisit belirtilerini şu şekilde listeleyebiliriz:
- Yaranın büyük olması durumunda cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında kanama olması
- Adet dönemi dışında lekelenme şeklinde kanama olması
- İdrar yapma esnasında yanma hissi
- Vajinal bölgede kaşıntı
Rahim Ağzı Yarası Kimlerde Daha Sık Görülür?
Her yaşta görülebilen rahim ağzında yara genetik faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor. Annesinde yara olan bir kadınlarda yara olması beklenir. Özellikle hiç ilişkiye girmemiş genç kızlarda yara olması genetik faktörleri akla getirir. Sık vajinal enfeksiyon geçiren ya da birden fazla doğum yapa kadınlarda daha yaygın görüldüğünden söz edilebilir. Çeşitli nedenlerle rahim ağzı tahriş olan kadınlar ve sık cinsel ilişki yaşayan kadınlarda da bu problem daha yaygın biçimde ortaya çıkabiliyor.
Doğum kontrol hapı kullanımı ise rahim ağzı kanalında salgı yapan hücrelerin çoğalmasına neden olabiliyor ve dolaylı yoldan da olsa rahim ağzında yara oluşumu riskini artırıyor. Doğum kontrol hapı kullanan ya da spiral bulunan kadınlarda da bu rahatsızlığın daha sık görüldüğünü belirtebiliriz.
Yumurtalık kanseri nedir? kimlerde görülür? belirtileri nelerdir? detaylı bilgi için aşağıdaki linkten göz atabilirsiniz.
Tıkla –> Yumurtalık kanseri
Rahim Ağzında Yara Tedavisi Nasıl Yapılır? Ne Kadar Sürede İyileşir?
Elektrokoter ile sorunlu bölgenin yakılması ya da kriyoterapi ile dondurulması rahim ağzında yara tedavisinde kullanılan küçük cerrahi yöntemlerdir. Hangi tedavinin uygulandığına ve rahim ağzında yaranın büyüklüğüne bağlı olarak iyileşme süresinin değişebildiğini belirtelim. En sık uygulanan tedavi protokolü kaleme benzeyen bir cihaz ile ısı elde edilmesi ve ısı ile bu bölgenin yakılmasıdır. Bu tedavi en eski tedavi yöntemidir ve işlem esnasında çok hafif ağrı olabilir. Ancak hasta işlemin hemen ardından hayatına geri dönebilir.
Koter cihazı ile yaranın yakılması şeklinde uygulanan rahim ağzında yara tedavisinden sonra akıntı şikayeti 15 güne kadar devam edebilir ve bu tıbben gayet normal bir durumdur. Bir süre hafif yanma şikayeti de devam edebilir. Tam olarak dokularda iyileşmenin olması 10 ila 15 gün sürer ve bu süre boyunca cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir. Çünkü cinsel ilişki yaranın tekrarlamasına neden olabilir.
Kriyoterapi ile dondurma işleminde ise iyileşme daha hızlı gerçekleşir. İşlem yaklaşık 5 dakika sürer ve hasta hemen günlük hayatına geri dönebilir. Bu yöntemle uygulanan rahim ağzında yara tedavisinden sonra sadece hafif bir kasık ağrısı yaşanabiliyor. Bu işle sonrasında tekrarlama olasılığının da daha düşük olduğunun altını çizmek gerekiyor.
Rahim Ağzı Yarası Kendiliğinden Geçer mi?
Şayet rahim ağzında yara oluşumuna neden olan basit bir irritan madde ise bu maddenin kullanılmaması durumunda sorun ortadan kalkabilir. Bir anlamda bu rahatsızlığın her daim tedavi gerektirmediğini de söyleyebiliriz. Ancak öncesinde mutlaka smear testi yapılması ve test sonucunun da kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekiyor.
Hastada enfeksiyonun mevcut olması ve enfeksiyona bağlı olarak servisit gelişimi gözlemleniyorsa tedavi prosedürünün uygulanmasında fayda olacaktır. Bunun dışında rahim ağzında yara durumunda yaraya neden olan faktörün ortadan kaldırılması ve bir süre beklenmesi de gerekebilir. Bu süreçte bir iyileşme belirtisi ortaya çıkmadıysa uygun tedavi seçeneği tercih edilebilir.
HPV virüsü nedir? nasıl bulaşır? belirtileri nelerdir? detaylı bilgi için aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.
Tıkla –> Hpv virüsü
Rahim Yarası Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Mutlaka rahim ağzında yara durumunda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmeli ve muayene olmalısınız. Şayet yara durumu tedavi gerektiren bir boyuttaysa ve tedavi edilmezse kısa zamanda kronikleşebilir. Aynı zamanda yara derinleşebilir ve daha geniş bir alana yayılabilir. Bu durumda hastanın şikayetleri de artacaktır ve günlük yaşam kalitesi bu şikayetlerden olumsuz yönde etkilenecektir.
İlerleyen dönemlerde tedavinin daha uzun sürebileceğini, daha güç olabileceğini de bilmeniz gerekir. Tedavi edilmeyen rahim ağzı yaralarının kısırlığa, erken doğuma, düşük yapmaya ve hatta rahim ağzı kanserine adeta davetiye çıkardığını söyleyebiliriz. Tedavi edilmemesi durumunda sık sık akıntı meydana gelmesinden dolayı vajina florasında değişiklikler meydana gelir ve vajina iltihapları oluşur.
Rahim Ağzı Yarası Kansere Neden Olur mu?
Öncelikle rahim ağzında yara ile rahim ağzı kanserinin birbirinden çok farklı rahatsızlıklar olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Rahim ağzında yara oluşması, hastanın mutlaka rahim ağzı kanseri olacağı anlamına asla gelmez. Fakat yaranın tedavi edilmemesi kanser riskini ciddi düzeyde artırabilir. Ayrıca servisitin ülserleşmiş olup olmadığı da önem taşıyor. Ülserleşen yara söz konusu olduğunda, HPV virüsünün mevcut olup olmadığına dair taramanın derhal yapılması gerekiyor.
Çünkü bu virüs yara oluşumu görülen bölgede çok hızlı bir şekilde ilerliyor ve yayılıyor. HPV virüsünün tek başına rahim ağzı kanseri nedeni olduğunu unutmamak gerekir. Sonuç olarak servisit tek başına kanser nedeni olmasa da rahim ağzı kanseri ile dolaylı yoldan ilişki içerisinde olan bir rahatsızlıktır.
Konu ile alakalı yabancı kaynak:
-
Kız arkadaşımin rahim ağzında yara var.Size gelsek vajinal simir testi ve yara dondurma tedavisinin hepsini sizde yapabilir miyiz.
-
Tabii ki önce smear testi yaparız daha sonra da smear sonucuna göre dondurma tedavisini yapabiliriz.
-
-
Hocam merhaba yakın zamanda doktora gittim. Doktor benden simir testi aldı daha sonra öğrendim ki cin1 çıkmış. Bu nedir? Ve tedavisi varmıdır? Yardımcı olursanız çok sevinirim
-
Merhaba CIN 1 rahim ağzında kanser başlangıcı demek, kendi haline bırakırsan 3-5 sene içinde rahim ağzı kanseri başlayacak demektir. Onun için rahim azından kolposkopik biyopsi yapılması gerekiyor sonucuna göre de rahim ağzı traş edecek…
-
-
Hocam merhaba,
Annemin rahim ağzında yara var. İleri yaş olduğu için doktor riskli olduğunu söyledi. Ne gibi riskler olabilir?-
Merhaba ileri yaş grubunda rahim ağzında yara varken kanser riski biraz artıyor yakın takip gerekir smear testi gerekirse biyopsi gerekebilir, geçmiş olsun…
-
-
Merhaba Doktor Bey,
Doğum kontrol hapı kullanıyorum. Rahim ağzı yarası oluşmasına neden olur mu?-
Merhaba doğum kontrol hapı kullanımı ile rahim ağzında yara arasında ilişki yok ancak spiral kullanan kadınlarda rahim ağzında yara oluşma şansı biraz yüksektir…
-
Hocam merhaba rahım agzımda yara oldugunu soyledı bugün doktor ve yaktı. Ben normal hayatıma dönebilir miyim? Mesela dus almamda ve tuvalette dıkkat etmem gereken hususlar var mı?
-
Merhaba rahim ağzında yara vajinanın içinde kaldığı için dışarıdan gelen su veya başka bir durumdan etkilenmez normal günlük hayatınıza dönebilirsiniz akıntınız fazla miktarda olacaktır bir hafta ilişki olmazsa iyi olur…
-
İyi akşamlar hocam rahimde yara olduğu muayenede ortaya çıktı ilişki sonrası kanama ve akıntı dışında şikayetim yok eşime ve bana ilaç verdi doktor ayrıca dondurma işlemi yapılması gerektğini belirtti yaptrmasam smearım temiz çkmştı kendiliğinden yara geçer mi ne kadar süre de geçer? Teşekkürler
-
Merhaba yara genellikle kendiliğinden düzelmiyor devamlı akıntıya sebebiyet verdiği için vajina da başka türlü hastalıklara yol açıyor dolayısıyla dondurma tedavisi yapılması gerekir.
-
-
-
-
-
2 yıllık evliyim. Çocuğumuz henüz yok. Eşimin rahim ağzı yarası var. Rahim ağzı yarası kısırlığa sebep olur mu?
-
Merhaba rahim ağzı yarası fazla akıntı yaptığı zaman spermleri öldürücü etkisi vardır dolayısıyla kısırlık sebebi olabilir tedavi edilmesi gerekir…
-
-
Yaklaşık 2-3 aydır akıntım kokulu geliyor. Rahim ağzı yarası olabilir dediler. Çok endişeleniyorum.Ne yapmam gerekiyor?
-
Merhaba rahim ağzında yara bol akıntıya sebebiyet verir, akıntı vajinanın normal florasının bozulmasına yol açar ve başka mikropların iltihap yapmasına sebebiyet verir…
-
-
Rahim ağzı yarası tedavi edildikten sonra tekrarlar mı?
-
Merhaba, bazı kadınlarda rahim ağzı yara ya karşı meyil fazladır özellikle tedavi sonrası bir veya iki yıl sonra tekrar etme şansı var, bu kadınlarda genellikle annelerinde de veya kız kardeşlerinde de rahim ağzında yara vardır…
-
-
Merhaba Doktor bey normal menstrüel günlerimin haricinde ara kanamalarım oluyor acaba rahim ağzında yara olma olasılığı mevcut mudur internette kötü şeyler yazıyor korkuyorum mevcut kanamalar Rahim ağzındaki yaraya bağlı olabilir mi teşekkür ederim.
-
Merhaba adet dönemi dışında meydana gelen kanamalar rahim ağzındaki yaraya bağlı olabilir özellikle ilişki sonrası kanamalar, muhakkak muayene olmak gerekiyor…
-
-
Teşekkürler, bilgilendirici olmuş.
İyi çalışmalar dilerim. -
Merhaba hocam benimde rahim agzinda genis bir yaram var 1 sefer yaktllar 3 seferde dondurdular hocam hala genis bir yaram var hem ara kanamalarim hemde iliskiden sonra kanamam oluyor ne yapmaliyom
-
Merhaba aslında yapılan tedaviler güzel yöntemler ancak bazen iyileşme zor olabiliyor, Ben bu tür durumlarda iki ay arka arkaya Dondurma tedavisi yapıyorum etkili oluyor, Ayrıca vajina florasını da bir miktar tedavi etmek gerekiyor…
-
-
Rahîm ağzı yaram büyük ve bugün smear testi Yaptrdim sonucunu bekliyorum ve bu hamilelige engel olurmu
-
Merhaba rahim ağzında yara olması sebep olduğu akıntı nedeniyle spermlerin ölmesine sebebiyet verir dolayısıyla gebeliğe engel durum teşkil edebilir, smear Testi sonucu normal ise yaranın dondurularak tedavi edilmesi uygun olur…
-
-
Hayırlı pazarlar hocam,ben bir buçuk haftadır vücudumda halsizlik ağrı sızı kırgınlık ve ve şiddetli baş ağrısı hissediyorm bu şikayetlerle birlikte rahim ağzında yaralar cıktı ağrı sızı yok sadece vücuduma veriyor ağrı sızı üşüme geliyor bir an sonra ateşlenme oluyor yoğun enfeksiyon var yıllardır ama bir türlü geçmedi hocam bu yaralar da çıkınca korkmaya başladım yardımcı olurmusunuz
-
Merhaba öncelikle Covid testi yaptırman gerekiyor şikayetlerin corona hastalığına bağlı olabilir eğer negatif çıkarsa bir jinekolog görmesi gerekir görmeden yorum yapmak mümkün değil.
-