Miyom rahimde meydana gelen anormal düz kas çoğalmasıdır ve en sık görülen kadın hastalıklarından biridir. Miyomları iyi huylu tümörler olarak da tanımlayabiliriz. Rahimde intramural, subseröz, intrakaviter, saplı gibi farklı yerleşimler gösterebilen miyomlar her yaşta görülebilir. Ancak genellikle 30 ile 40 yaş arasında daha yaygın şekilde görüldüğü de biliniyor. Vücudun hormonal durumundan etkilenebilme özelliğine sahip olan bu tümörler menopoz döneminden sonra ise küçülme eğilimine giriyor.
Menopoz döneminden sonra büyüme eğilimine giren miyomların ise kötü huyluya dönüşebilme olasılığı nedeniyle mutlaka düzenli olarak takip edilmesi gerekiyor. Genel olarak bu tümörlerin kanserleşme olasılığı ise 1000’de 1’dir. Fakat düşük bir olasılık da olsa kanserleşme riski nedeniyle takiplerinin düzenli olarak yapılması büyük önem taşıyor.
Bu arada miyomların tekrarlama riski de mevcuttur. Ameliyat ile miyomların alınmasının ardından ilk 5 yıl içerisinde tekrarlama olasılığının %20 ile %25 dolaylarındadır. Tedavi sırasında gözle görünen tüm tümörler temizlenebilir. Ancak henüz gözle görünmeyecek kadar mikroskobik boyutlarda olanlar temizlenemediğinden zaman içerisinde büyüyebilir.
Yazı İçeriği
Miyom Neden Oluşur?
Üreme döneminde olan kadınlarda yaklaşık olarak görülme olasılığı % 20 dolaylarındadır. Elbette tanı konduğunda kadınlar bu tümörlerin neden oluştuğunu da merak ediyor. Ancak miyomların nedeninin henüz tam olarak bilinemediğini belirtmek gerekiyor. Genetik faktörler bu oluşumda etkili ve bu nedenle hastaların aile öyküsü de miyom tanısı konmasında önem taşıyor. Bununla birlikte söz konusu tümörlerin hormon bağımlı bir özelliği de var. Menopoz döneminden sonra küçülme eğilimine girmeleri östrojen hormonundan ziyadesiyle etkilendiklerini düşündürüyor.
Yapılan araştırmalara bakıldığında obez kadınlarda ve daha önce hiç doğum yapmamış olan kadınlarda miyom daha sık görülüyor. Boyutları ise her hastada farklı olabiliyor. Miyomların boyutları ve rahimde nerede yerleşim gösterdiklerine bağlı olarak bazı riskler doğurabildiklerini de söyleyebiliriz. Örneğin büyük boyutlarda olan ve rahimde kavite boşluğuna baskı uygulayan miyomlar kısırlığa neden olabiliyor. Bununla birlikte düşük ya da tekrarlayan gebelik kaybı gibi sorunlara yol açabildiği gibi erken doğuma da neden olabildiklerini söyleyebiliriz.
Bilginiz olsun –> https://www.drismetyildirim.com/rahim-sarkmasi
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Hastalarda miyom olduğunda rahmin kasılma yeteneği de olumsuz etkilenebiliyor. Buna bağlı olarak da adet düzensizliği ortaya çıkabiliyor. Kadınların büyük bölümü uzun ve şiddetli adet kanaması şikayeti ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurduklarında rahimde miyom olduğunu öğrenirler. Şiddetli kanamalara bağlı olarak kansızlık şikayeti de oraya çıkabilir. Anemi genellikle şiddetli ve uzun süren adet kanamalarının normal olduğunu düşünen ve uzun süre doktora başvurmayan kadınlarda görülüyor.
Büyük boyutlara ulaşan miyom ise şu belirtiler ile kendini gösterir:
- Karın bölgesinde şişlik ve ağrı olması
- Kabızlık
- Gaz çıkarma ile ilgili şikayetler
- Bazı böbrek sorunları
- Sıklıkla idrara çıkma
Kavite içinde yer alan sağlı miyomlar ise kendini daha farklı belirtiler ile gösterebiliyor. Örneğin saplı miyomların rahim kavitesinin dışına çıkabildiğini söyleyebiliriz. Cinsel ilişki sonrasında kanama olması, enfeksiyon gibi belirtiler de görülebiliyor. Enfeksiyona bağlı olarak kötü kokulu vajinal akıntı da ortaya çıkabiliyor.
Dr. İsmet Yıldırım der ki…
Miyom 35 li yaşlardan sonra her 5 kadından 2 sinde görülen rahim kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu bir tümördür. Sebep genellikle genetiktir annesinde var ise kızında ve kardeşlerinde de olma ihtimali yüksektir. Rahim içinde yerleşim yerine göre şikayetlere sebebiyet verir.
Rahim iç tabakasına yerleşenler aşırı kanama yapar iken kas tabakasına yerleşenler ağrıya sebebiyet verir. Aşırı büyüme durumunda etraf organlara zarar verebilir, gebe kalma konusunda sıkıntı yaratabilir. İlaç tedavisi yoktur. Kansızlık, hızlı büyüme ve ağrı gibi durumlara sebebiyet veriyorsa cerrahi ile çıkarılması uygun olur. Değişik ameliyat şekilleri vardır. Şikayet vermeyen miyomlar takip edilir. Menopoza giren kadınlar da miyom kendi kendine gerileyebilir. Kadınlarda düzenli periyodik kontroller yapılması teşhisin erken konmasını sağlar.
Şu makaleyi de okumanızı öneririm –> https://www.drismetyildirim.com/rahim-kanseri
Miyom Tedavisi Var mıdır?
Tedavi aşamasına geçmeden önce mutlaka rahimde miyom tanısının konması ve miyomun incelenmesi gerekiyor. Pelvik muayene, ultrason görüntülemesi ile tanı konması mümkün olabildiğinden mutlaka çok ileri tetkiklerin yapılmasına çoğu zaman gerek duyulmaz. Ancak miyomun yerleşim yerine, hastanın yaşına ve şikayetlerine bağlı olarak üç boyutlu USG çekilmesine, MR ve tomografi görüntülemelerine de gereksinim olabilir.
Hastaya miyom tanısı konmasının ardından hastanın yaşı, semptomlar, miyomun boyutu ve yerleşim gösterdiği yer dikkate alınarak tedavi seçenekleri değerlendirilir. Şayet çok ani bir büyüme söz konusu ise ya da kötü huylu tümöre dönüşüm saptanırsa zaman kaybetmeden cerrahi müdahale yapılması ve miyom oluşumunun vücuttan tahliye edilmesi gerekebilir.
Bununla birlikte miyomların daha önce değindiğimiz gibi kısırlığa yol açması da söz konusu olabiliyor. Döllenmeyi engelleyecek bir yerde bulunan miyomların da kısırlık sorununu ortadan kaldırmak amacıyla ameliyat ile alınması gerekebilir. Kısacası miyomların medikal ve cerrahi tedavi yöntemleri ile tedavi edilmesi mümkündür. Hastanın durumu değerlendirilerek en ideal tedavi seçeneği kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından uygulanacaktır.
İlginizi çekebilir –> https://www.drismetyildirim.com/yumurtalik-kanseri
Rahimde Miyom Ameliyatı
Öncelikle rahimde miyom olması durumunda hastanın mutlaka ameliyat olması gerekmez. Ameliyat kararı alındığında ise cerrahi müdahale hastaya en uygun teknikle gerçekleştirilir. Açık, kapalı, BAE ya da histeroskopi yöntemleriyle ameliyat yapılabiliyor. Hastanın çocuk sahibi olmak isteyip istememesi de cerrahi müdahale tekniğinin belirlenmesinde önem taşıyor. Çünkü sadece miyomun vücuttan tahliye edilmesine alternatif olarak rahmin tümüyle çıkarılması da tercih edilebilir. Ancak bu durumda hasta doğurganlık özelliğini de kaybeder ve bir daha hamile kalamaz.
Histeroskopi
Bu miyom ameliyatı yöntemi, hastada şiddetli ağrıya ya da şiddetli kanamaya neden olan miyomlar vajinal yoldan girilerek çıkarılması şeklinde uygulanıyor. Bu yöntemde özel bir görüntüleme sistemi kullanılıyor ve rahim altında ya da rahmin iç kısmında yerleşim göstermiş olan miyomlar görüntülenebiliyor.
Kapalı Ameliyat
Laparoskopik ya da robotik cerrahi yöntemi ile ameliyat yapılabiliyor. Şayet miyom ebatları 4-5 cm’den büyükse miyomun rahim yatağından çıkarılması sağlanıyor. Ardından bu bölgede mevcut olan kanamaya da müdahale edilebiliyor.
Açık Ameliyat
Miyomların çok büyük boyutlarda olması, göbeğin üst kısmına kadar ilerlemesi gibi durumlarda diğer ameliyat teknikleri sakıncalı olabiliyor. Bu nedenle cerrahi müdahalenin açık teknikle yapılması gerekiyor. Hastaya kesi uygulanması ve miyomların çıkarılmasının ardından dikiş uygulaması yapılması ile operasyon tamamlanıyor. Açık teknikle yapılan ameliyatlarda hastanın iyileşme süresi daha uzun olur. Bu nedenle zorunlu olmadıkça ameliyatın diğer tekniklerle yapılması tercih edilir.
Uterin Arter Embolizasyonu (BAE)
Çok ender durumlarda girişimsel radyolojik teknikler kullanılabilir. kasık damarından girilerek katater yardımı ile miyomu besleyen damarlar kapatılır. Bu sayede miyomun büyümesi engellenebiliyor ve hatta miyomun küçülmesi bile sağlanabilir. Bu yöntem uygulandığında semptomların % 90 oranında azaldığı gözlemlenir.
Tıkla öğren –> https://www.drismetyildirim.com/rahim-agzi-kanseri
Miyom Çok Ağrı Yapar mı?
Kadınlarda rahimde miyom olması durumunda çoğu zaman şiddetli ağrı yaşanmaz. Ancak bazı hastalarda özellikle adet dönemlerinde günlük hayatı sıkıntıya sokabilecek düzeyde ağrı meydana gelebiliyor. Aynı zamanda ender görülmekle birlikte bazı hastalarda sırt ağrısı şikayeti de ortaya çıkabiliyor.
Cinsel ilişki esnasında ya da sonrasında ağrı yaşanması da söz konusu olabilir. Bu nedenle miyom ağrıya neden olabilen bir rahatsızlıktır. Rahmin hangi bölgesinde yer aldığı, ebatları, rahimde baskı yaptığı dokular gibi unsurlar ağrıya neden olup olmadığı ya da ne oranda ağrı yaptığı konusunda da belirleyici olabiliyor.
Mutlaka okumalısın –> https://www.drismetyildirim.com/rahim-agzinda-yara
Miyom Kanama Yapar mı?
Miyomun en tipik belirtisi kanama olduğundan rahimde miyom sorunu yaşayan kadınlar adet dönemlerinde şiddetli kanama sorunu yaşayabiliyor. Aynı zamanda bu tümörler adet döneminin uzun sürmesine de neden olabiliyor. Zira kadınlarda şiddetli ve uzun süre adet kanamasına bağlı olarak kansızlık ve çabuk yorulma gibi sorunlar yaşamaları da bundan kaynaklanıyor.
Aşırı kanama şikayetine yol açan miyom cerrahi müdahale ile alınmalıdır. Çünkü şiddetli kanamadan kaynaklı olarak daha farklı sağlık sorunları da ortaya çıkabilir. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Konu ile alakalı dış kaynaklar:
https://en.wikipedia.org/wiki/Uterine_fibroid
Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
Mail: [email protected]