polip nedir

Polip vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkan ve tümöre benzerlik gösteren bir yapıdır. Rahim, rahim ağzı, bağırsak, burun gibi mukoza ile kaplı olan vücut bölgelerinde oluşabilen polipler büyüme eğiliminde olabilir ve dolayısıyla çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirebilir. Bazıları sadece milimetrik ölçülerde olurken bazıları birkaç santimetre büyüklüğe kadar ulaşabilir. Dokularda köklenen bu yapılar kimi zaman bir sap ile kimi zaman da geniş bir taban ile dokuya tutunur. Aslında çok sayıda kişinin vücudunda bulunan bu yapılar genellikle bir rahatsızlığa neden olmadığı müddetçe fark edilmez.

Vücutta poliplerin sıklıkla görüldüğü bölgeler rahim, rahim ağzı, bağırsaklar, safra kesesi ve ses telleri oluyor. Rahimde meydana gelen polip çeşitleri de dahil olmak üzere bu yapıların özellikle büyüdüklerinde soruna neden olduklarını, büyümediklerinde ise hiçbir rahatsızlık vermediklerini de belirtmek mümkündür. Bazıları kendi kendine iyileşebilir ve bu nedenle takip şartı ile kontrol altında tutulabilirler. Poliplerin nedenlerine ve çeşitlerine de değineceğiz. Öncesinde ne gibi belirtiler gösterdiklerini ele alalım.

Polip Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle polip olarak adlandırılan yapıların kendiliğinden yok olabileceğini söyleyebiliriz. Farklı nedenlerle ortaya çıkarak hiçbir belirti göstermeden yok olabilen polipler de mevcut. Belirti göstermiyor olması durumunda genellikle farklı bir şüphe ile yapılan incelemelerde tesadüfen fark edilirler. Her polipin belirti göstermediğini de söyleyemeyiz. Kimi zaman da kişiyi bir hayli rahatsız edebilecek kadar belirgin semptomlar ortaya çıkabilir. Belirtilerin şiddeti ise nerede olduğu, boyutu, sayısı gibi unsurlar ile yakından ilgilidir.

Rahimde ya da rahim ağzında oluşan poliplerin aşağıdaki belirtilere neden olduğunu söyleyebiliriz:

  • Düzensiz kanamalar olması
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı olması
  • Adet dönemlerinde kanama yoğunluğunun fazla olması
  • Adet dönemlerinin normalden daha uzun sürmesi
  • Hamile kalamama
  • Kahverengi akıntı

Buna karşın safra kesesinde meydana gelen polipler ise daha farklı belirtiler ile kendini belli ediyor. Bu belirtiler şöyledir;

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Karın bölgesinde ağrı
  • Sarılık
  • Dışkının görünümünde anormallikler

Ses tellerinde oluşması halinde ses yapısında anormalliklere neden olan polipler bağırsak sisteminde meydana geldiğinde ishal, dışkıda kan olması gibi semptomlar gösteriyor. Sonuç olarak bu yapıların vücudun hangi bölgesinde yerleşim gösterdiğine bağlı olarak belirtilerin de değişebildiğini söyleyebiliriz.

Polip Nedenleri Nelerdir?

polip nedenleri

Hastalar neden polip oluştuğunu merak ediyor ancak bu yapının oluşum nedenlerine dair net bulguların olmadığını belirtmeliyiz. Sadece bazı hususların riski artırdığı üzerinde durulabiliyor. Rahimde ya da rahim ağzında bulunan poliplerin oluşumunda riski artıran faktörün dolaşımda mevcut olan östrojenin fazla olması olduğunu söyleyebiliriz. Kimi zaman da meme kanseri tedavisinde kullanılan ilaçlardan bazılarının da riski artırdığını, poliplerin oluşmasında tetikleyici olabileceğini belirtelim.

Poliplerin oluşmasında genetik faktörlerin de rolü var. Aile öyküsünde kanser geçmişinin olması bu yapının meydana gelmesinde önemli bir unsurdur. Ayrıca rahim biyopsisi ya da rahmin alınması işlemlerinin yapıldığı kadınlarda % 20 oranında poliplere rastlandığını da ifade edebiliriz. Endometrial olarak adlandırılan bu polipler 20 yaş altında olan kadınlarda çok daha seyrek görülüyor. 40 ile 50 yaş arasında ve menopoz öncesi yani premenopoz döneminde daha sık görüldüğü biliniyor. Hatta poliplerin % 60 gibi yüksek bir oranı menopoz öncesi dönemde görülüyor.

Polip Çeşitleri Nelerdir?

Genel olarak polip çeşitleri, vücudun hangi bölgesinde oluşum gösterdiğine bağlı olarak adlandırılıyor. Yaygın olarak görülen polipleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Endometrial Polipler

Rahimden ya da rahim ağzından köken alan poliplerdir. Herhangi bir belirti göstermeyebileceği gibi kanama ya da kahverengi akıntı gibi semptomlar da gösterebilirler.

  • Safra Kesesi Polipleri

Safra taşları ya da safra çamuru gibi rahatsızlıklar ile sıklıkla karıştırıldığını söyleyebiliriz. Şayet safra kesesinde meydana gelen polip ebatları büyük olursa safra tıkanıklığına sebebiyet verebilir. Bu durumda da safra kesesinin cerrahi müdahale ile alınması gerekir.

  • Ses Telleri Polipleri

Seste kalınlaşma yahut çatallaşma gibi belirtiler gösterebilirler. Tedavisinde ise ilaç kullanımı tercih edilebileceği gibi cerrahi müdahale de tercih edilebilir.

  • Bağırsak Polipleri

Genellikle kalın bağırsakta meydana gelirler. Dışkı görünümünde değişiklik olması ya da tekrarlayan ishal gibi şikayetlere yol açabilirler. Dışkıda kan olması da bağırsak poliplerinin bir diğer belirtisidir. Eğer ciddi şikayetlere yol açarsa ameliyat ile alınmaları gerekir.

Polip Teşhisi Nasıl Konulur?

Tanı konması çoğunlukla farklı bir hastalık için yapılan tetkik ve muayeneler sırasında polip mevcudiyetinin tespit edilmesi ile mümkün oluyor. Bunun nedeni ise daha önce de değindiğimiz gibi poliplerin büyük bölümünün belirti göstermiyor olmasıdır. Dolayısıyla rutin görüntüleme ya da tetkikler sırasında, hastanın farklı bir şikayetle doktora başvurması durumunda polipler fark ediliyor. Çok küçük ebatlarda olanlar ultrasonik incelemelerde fark edilmeyebilir.

Endometrial polipler ise adet kanamasının uzun sürmesi yahut aşırı kanama olması şikayetiyle yapılan muayene ve incelemelerde tespit ediliyor. Bu durumda poliplerin histeroskopi yardımıyla görüntülemesi mümkün olabiliyor. Elbette patolojik inceleme de gerekebiliyor. Bağırsak poliplerinin ise kolonoskopi ile belirlenmesi mümkün olabiliyor. Ses tellerinde oluşan poliplerin endoskopik yöntemler ile tespit edilmesi söz konusudur. Sonuç olarak bu yapıların vücudun hangi bölgelerinde olduğuna bağlı olarak tespit edilmesi için gereken tetkikler de değişebiliyor.

Poliplerin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

polip tedavi yöntemleri

Tedavide polip oluşumunun türü, hangi vücut bölgesinde oluşum gösterdiği gibi bilgiler de dikkate alınıyor. Aynı zamanda iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu da göz önünde bulundurularak tedavi seçenekleri değerlendiriliyor. Şayet kötü huylu değilse ve hastada herhangi bir şikayete neden olmuyorsa alınması da gerekmez. Toplumda ‘polip kürü’ gibi isimlerle adlandırılan ve bitki karışımlarından hazırlanan kürlerin bir tedavi olmadığının altını çizelim. Bu gibi yöntemler fayda sağlamaktan ziyade vücut için zararlı olabilir. Bitki kürlerinin herhangi bir hastalık nedeniyle gelişigüzel kullanımından uzak durulmalıdır.

Hastada bazı şikayetlere neden oluyorsa ya da kötü huylu ise bu durumda poliplerin alınması gerekiyor. Poliplerin vücuttan tahliye edilmesi için cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur. Polipektomi operasyonu ile söz konusu müdahalenin yapılması mümkün olacaktır.

Rahimde Polip Ameliyatı Nasıl Olur?

Vücuttan polip oluşumlarının tahliye edilmesine yönelik bir ameliyattır. Uygun görüntüleme teknikleri eşliğinde gerçekleştirilir ve genel anestezi altında yapıldığından hasta acı hissetmez. 20 ya da 30 dakikada tamamlanan bir operasyondur ve iyileşme süresi de kısadır.

Göz atın –> Kadınlarda Kasık Ağrısı

Rahimdeki Polip Kansere Dönüşür Mü?

Boyutları, vücudun yerleşim gösterdikleri bölgeler ve türleri farklı olan polip çeşitlerinin büyük bölümü iyi huyludur. Ancak bazı poliplerin kanserleşme ihtimalinin de olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Bu gibi durumlarda poliplerin tıbbi açıdan incelemeden geçirilmesi gerekiyor. Şayet riskli bir duruma dair bulgular elde edilirse cerrahi müdahale ile bu yapının vücuttan tahliye edilmesi sağlanıyor. Endometrial poliplerin kanserleşme oranının binde 3 ila 5 arasında olduğunu da aktaralım.

İlginizi çekebilir –> Mastit Nedir

Rahim Polipleri Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Her polip mutlaka tedavi gerektirmez ancak söz konusu olan rahim polipleriyse gebeliğe engel olmaları söz konusu olabiliyor. Kısırlığa neden olan poliplerin tedavi edilmesi ise zorunlu hale geliyor. Bununla birlikte indirekt etkilerle de kişinin doğurganlığı üzerinde olumsuz etkilerde bulunabildiğini belirtmeliyiz. Düzensiz kanamalara yol açabilen bu polipler embriyonun tutunmasına, gelişmesine de olumsuz etkide bulunabiliyor. Gebeliğe engel olması ya da gebelik sırasında çeşitli problemlere neden olma ihtimali mevcutsa mutlaka poliplerin alınması önerilir. Bu konuda sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Adenomiyoz Nedir

 

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın