Kürtaj sonrası hissedilenler? Kürtaj işleminden sonra herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa bizi arayabilirsiniz. Gerektiği durumlarda kontrol muayenesi veya laboratuvar çalışması için geri gelmeniz gerekebilir.

Kürtajdan sonra dinlenmenizi tavsiye ediyoruz. Ertesi gün, genellikle iş, okul ve diğer normal faaliyetlere geri dönebilirsiniz. Birkaç gün boyunca sıkı çalışma veya ağır egzersizden kaçının. Kürtajdan sonra vajinanızın içine bir şey koymayın (tampon gibi) ve 1 hafta cinsel ilişkiye girmeyin.

Çoğu kişi bir ya da iki gün içinde iyi hisseder; ancak kanamanın bir hafta boyunca devam etmesi sık görülüyor. Kramp ve kasılma birkaç gün sürebilir.

Kürtajdan sonra çok farklı duygulara sahip olmak tamamen normaldir. Çoğu kişi rahatlamış hisseder ve verdiği kararından  pişman olmaz. Bazı bayanlar için kürtaj yaptırmak  basittir. Diğer bayanlar için ise kürtaj sonrasında tıpkı bir bebeğe sahip olduktan sonra olduğu gibi, üzüntü, suçluluk duygusu veya pişmanlık hissedebilirler. Birçok kişi bütün bu hisleri farklı zamanlarda yaşayabiliyor.

Kürtaj Sonrası Duygusal Değişimler

 

Kürtaj sonrasında uzun süreli duygusal sorunların yaşanması nadir de olsa gerçekleşebiliyor. Ancak, kürtaj yaptıran kişilerin duygusal ve fiziksel yapıları birbirlerinden farklılık göstermeleri ve diğer etmenler kişinin kürtajla başa çıkmasını zorlaştırabilir. Kürtaj sonrasında yakınınızda paylaşabileceğiniz size destek veren biri varsa kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Ancak hayatınızda konuşabileceğiniz biri olduğunu düşünmeseniz bile, yalnız değilsiniz. Hemşire veya doktorunuz sizinle konuşabilir ya da lisanslı bir danışman ya da bir destek grubu bulmanıza yardımcı olabilir.

Kürtaj sonrası ayrılık duygusu işlemden sonra birçok kadının yaşadığı bir duygudur. Kürtaj daha çok istenmeyen gebeliğin sonlandırılması için yapılan bir işlem olsa da her kadının kürtaj olma nedeni farklıdır. Bu nedenle de kürtaj sonrası hissedilenler her kadında aynı olmaz.

Kendisini henüz bir bebek sahibi olmaya hissetmeyen bir kadın ile gebeliği sosyal ya da ekonomik nedenlerle sonlandırmak zorunda kalan bir kadında kürtaj sonrası hissedilenler birbirinden çok başkadır. Ortada istemli bir gebelik sonlandırma yok ise genelde kürtaj sonucu kadın için bir travma halini alır. Bu durum düşük sonrası kürtajlarda çok daha fazla yaşanır ve bu hastaların bazen yakından takip edilmesi için psikolojik destek alması sağlanması düşünülebilir.

Bir kadın hamile kaldığı andan itibaren hormonal olarak da değişimler göstermeye başlar. Kadın, annelik içgüdüsü denen soyut bir bağ ile henüz hücre boyutunda dahi olsa karnında taşıdığı bebeği ile duygusal bir bağ kurar. Bebeğini varlığından haberdar olduktan hemen sonra onu daha fazla koruma duygusu gün geçtikçe artar. Ancak her gebeliğin doğum ile sonlanması mümkün olmayabilir. Bu süreç çeşitli nedenlerle kürtaj olmayı düşünen kadınlar için oldukça sancılı geçen bir süreçtir.

Kimi kadın bebeğini doğurmak için çözüm yolları arar kimi kadın da bebeği ile daha fazla bağ kurup psikolojisinin tamamen bozmamak için gebelikten biran önce kurtulmak ister. Nadiren de olsa bazı kadınlar tamamen nötr duygular ile kürtaj olmak için bize başvururlar ve kürtaj sonrası hissedilenler konusunda daha az duygusal olurlar.

Kürtaj Sonrası Ağlamak

 

Kürtaj sonrası hissedilenler içinde somut olarak gördüğümüz en sık örnek ağlamadır. Kürtaj işlemi bittikten sonra anestezin etkisi kısa sürede geçer ve hasta uyanmaya başlar. Özellikle kürtaj olmaya karar verirken çok zorlanan ancak mecburi nedenlerle kürtaj olmaktan başka çaresi de olmayan hastalarımızın çoğu kürtajdan ağlayarak uyanır.

Bunun nedeni hastaya, bebeğinden ayrılmanın verdiği acı ve duyduğu suçluluk duygusudur. Hasta henüz anestezi etkisinde olduğu için sayıklamalar, anlamsız sözcükler duyulabilir. Bu gibi travmalar yaşayan hastalar tam olarak narkozun etkisi geçene kadar kendilerini, partnerlerini, ailelerini, çevresini hatta içimde yaşadığı hayatı suçlayabilir ve öfke dolu cümleler sarf edebilirler.

Kürtaj Sonrası Pişmanlık

Kürtaj sonrası pişmanlık aslında kadının bebeğine yüklediği anlama göre değişir. Kadın gebe kaldığını öğrendiği andan itibaren bebeğini yaşamının odak noktası haline getirmiş ise kürtaj sonrası hissedilenler daha yoğundur. Kadın işlemden uzun süre sonra dahi pişmanlık duymaya devam edebilir.

Kürtaj sonrası pişmanlık duymamak için kadının kürtaj olmadan önce çok iyi düşünerek karar vermesi önemli olsa da kürtaj öncesi psikoloji ile kürtaj sonrası psikoloji birbirinden oldukça farklıdır. Kürtaj öncesi işlem için çok kararlı görünen bir kadın, kürtajdan hıçkırıklarla ağlayarak uyanabilir. Dahası kürtaj sonrası hissedilenler konusu açıldığında ve kadın kendisine geldiğinde ne hissettiği sorulduğunda pişmanlık, öfke gibi olumsuz duygular ile de karşılaşılabilir.

Bu nedenle de kürtaj olmaya karar vermeden önce her ihtimal enine boyuna düşünülmelidir. Kürtaj sonrası hissedilenler zamanla azalarak kaybolur ve hastanın eski düzeni yeniden başlaması ile devam eder. Ancak bu konuda genelleme yapmak ya da her hastada kürtaj sonrası hissedilenler şu şekildedir diyerek ortak bir payda vermek tabii ki de mümkün değildir. Bu nedenle de hastanın durumuna göre değerlendirme yapılması ve duygularını yoğun yaşayan hastaların daha yakından izlenmesi önemlidir.

Kürtaj Sonrası Rahim Ne Zaman Toplanır?

 

Kürtaj sonrası hissedilenler konusuna girerken durumun hem psikolojik hem de fiziksel olarak ele alınabileceğini vurgulamıştık. Tıpkı kürtaj psikoloji gibi kürtaj sonrasında hissedilenler arasında yer alan ağrı, kramp gibi yan etkiler de her hastada aynı olmaz.

Fiziksel anlamda kürtaj sonrası hissedilenler ağrı, kramp, mide bulantısı vs. gibi komplikasyonlardır. Her kadının ağrıya dayanıklılığı bir olmaz ve bu nedenle de aynı ağrı ayrı iki kadında farklı şiddette hissedilebilir.

Kürtaj sonrası kasılmalar aslında rahimin kendini toparlamaya çalışmasından kaynaklı hissedilen ağrılardır. Rahim tamamı ile kas dokudan oluşan bir organ olduğu için kasılma hissi daha fazla hissedilebilmektedir. Kürtaj sonrası hissedilenler arasında saydığımız ağrı, kramp gibi durumlar geçicidir ve rahim kendisini toparladıktan sonra bu şikayetler de ortadan kalkar.

Kürtaj sonrası rahim toparlanması için 10-15 gün kadar bir süre gerekli olsa da tam olarak rahmin iyileşmesi yaklaşık olarak 3 ayı bulabilmektedir.

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:

Kürtaj fiyatları ne kadar
Kürtajda yasal durum
Kürtaj işlemi sonrası hamile kalma
Kürtaj sonrası adet görme

Detaylı bilgi için bize ulaşın:

[email protected]
0532 325 30 08

CategoryKürtaj

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın