Kürtaj esnasında spiral takılması işlemi genellikle kadınlarda adet döneminde yapılır. Düzenli adet gören, adet kanaması çok uzun sürmeyen kadınlarda spiral ile korunma uygun bir yöntemdir. Ülkemizde sıklıkla doğum yapan kadınların korunma şekildir. Ancak doğum yapmamış, hijyeni iyi olan kadınlarda da kullanılabilen bir yöntemdir.

Değişik tip spiraller vardır. Sıklıkla bakır içeren 5-6 yıllık spiraller kullanılmaktadır. Adet kanaması fazla olan kadınlarda hormonlu spiraller tedavi amacıyla kullanılır.
Spiral takılabilmesi için rahim içinde ve de vajina da bir enfeksiyon olmaması gerekir. İşlem öncesi vajinal smear testi yapılması gerekir. Rahim ağzında yara olan kadınlarda öncelikle yaranın tedavi edilmesi gerekir. Sık sık enfeksiyon geçiren kadınlarda, vücut direnci düşük kadınlarda, metal alerjisi olan kadınlarda, adet kanamaları 8 günü geçen kadınlarda ve sebebi belli olmayan düzensiz kanamaları olan kadınlarda, spiral takılması uygun değildir.

Kürtaj İşlemi Esnasında Spiralin Takılması

Hasta için oldukça rahatlık sağlar. Spiral takma işlemi bazen ağrılı olabilmektedir. Psikolojisi hassas kadınlarda takmak biraz zor olabilmektedir. Genel anestezi altında yapılan kürtaj işlemini takiben spiral takılması bütün hasta grubunda oldukça rahatlık sağlar. Hiç bir sakıncalı durum ortaya çıkmaz. İşlem sonrası uygun antibiyotik kullanımı enfeksiyon riskini azaltır, yeterli ağrı kesici önerilmesi spirale bağlı olabilecek hafif ağrı artışını ortadan kaldırabilir. İşlemden 1 hafta sonra hasta muhakkak değerlendirilmeli, ultrasonografik inceleme yapılmalıdır. Spiral de erken dönem meydana gelebilecek bir kayma riski ekarte edilmelidir.

CategoryKürtaj
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın