iki hamilelik arasındaki süre ne kadar olmalı

İki hamilelik arası ne kadar olmalı konusu da aile planlaması çerçevesinde değerlendirilmesi gereken hususlardan biridir. Zira aile planlaması sadece kaç çocuk sahibi olunacağını kapsamaz. Aynı zamanda gebelik dönemlerini de çok iyi belirlemek ve özellikle de doğum sonrasında bir sonraki gebelik için ideal süre boyunca beklemek gerekiyor. Çiftlerin bu konuda bazı risk faktörleri hakkında da bilgi sahibi olması gerekir. Elbette bu konuyu da detaylı bir şekilde ele alacağız. Ancak öncesinde aile planlamasının önemine değinelim.

Aile Planlaması Neden Önemlidir?

Çiftler evlendikten sonra ne zaman çocuk sahibi olacaklarını planlarken çeşitli unsurları göz önünde bulundurmalıdır. Bu konuda iki hamilelik arası ne kadar olmalı sorusunun yanıtının da mutlaka dikkate alınması gerekiyor. Gebelik planlamasına dek uygun bir doğum kontrol yönteminin tercih edilmesi de önemlidir. Çocuk sahibi olmak sadece yaşantının değişeceği anlamına gelmez. Aynı zamanda sosyal ve ekonomik açıdan da çiftlerin bebek sahibi olmaya hazır olmaları gerekiyor. Psikolojik açıdan da anne ve baba olmaya hazır hissetmek son derece önemlidir. Bu unsur her gebelikte geçerlidir. Özellikle kadınların bir sonraki gebelik için kendilerini hazır hissetmeyi beklemeleri ve ideal sürenin dolmasının ardından hamile kalmaları çok daha akılcı bir seçim olacaktır.

İki Hamilelik Arasındaki Sürenin Çok Yakın Olmasının Riskleri Nelerdir?

Öncelikle iki hamilelik arası ne kadar olmalı ya da iki gebelik arasındaki süre kısa olursa ne olur gibi soruların yanıtlarına dair çok sayıda araştırma yapıldığını belirtmeliyiz. Bu araştırmalar kapsamında şayet doğumdan 6 ay sonra yeniden gebelik oluşursa bazı risk faktörlerinin ciddi seviyede yükseldiği ortaya çıktı. Bu risk faktörleri arasında oldukça önem arz eden sağlık sorunları da bulunuyor. Eğer gebelikler arasındaki süre en fazla 6 ay olursa ortaya çıkacak riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Erken doğum
  • Bebeğin düşük doğum ağırlığına sahip olması
  • Bebekte bazı bilişsel bozukluklar olması
  • Şizofreni
  • Annede kansızlık olması
  • Plasentanın doğum öncesinde rahim iç duvarından kısmen ya da tamamen ayrılması

Tüm bu risk faktörleri bebeklerin dünyaya geldikten sonra ciddi sorunlar yaşamalarına neden olabilir. Aynı zamanda risklerin sıraladığımız unsurlarla sınırlı olmadığını da belirtmeliyiz. Bir sonraki gebelikte dünyaya gelen çocukta otizm olması riski de bir hayli artıyor. Hatta iki gebelik arasındaki süre 6 aydan fazla ancak 12 aydan da kısa olduğunda da bu riskin belirgin bir düzeyde artış gösterdiğini belirtmeliyiz. Sadece otizm riski bile iki hamilelik arası ne kadar olmalı sorusunun yanıtının ne denli önemli olduğunu tek başına ortaya koyuyor.

Gebelikler arasında süre kısa olduğunda, doğumdan sonra annenin vücudunun toparlanması için yeterli zaman olmasını önlüyor. Gebelik ve doğumdan sonra emzirmek annelerin folat ve besin depolarının tükenmesine yol açıyor. Bu deponun yeniden dolmasını beklemeden hamile kalmak ise diğer bebeğin anne karnındaki gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Anne adayı gebelik boyunca çeşitli sıkıntılar yaşayabiliyor. Elbette rahmin toparlanma sürecini beklemek de son derece önemlidir. Gebelik öncesinde henüz tamamen iyileşmemiş olan genital yol inflamasyonu da çeşitli problemlere sebebiyet verebiliyor.

Anne ve babanın kendini psikolojik açıdan hazır hissetmeden yeniden bebek sahibi olmaları da çiftlerin problem yaşamasına yol açabiliyor. Aşırı stres, gerginlik, kaygı bozuklukları gibi problemlerin de yaşanabileceğinin mutlaka göz önünde bulundurulması gerekir. Sonuç olarak ideal süre beklenmeden yeniden gebelik olması, sadece hastalık ve yapısal sorun riskleri değil psikolojik açıdan a çeşitli risklerin daha yüksek olması anlamına geliyor.

Doğumdan Sonra Hemen Hamile Kalmak Neden Erken Doğum İhtimalini Artırır?

erken-dogum-riski

Sıklıkla sorulan sorulardan biri olsa da bu sorunun yanıtının henüz tam olarak bilinemediğini belirtebiliriz. Ancak iki hamilelik arası ne kadar olmalı konusunda yapılan araştırmalar kapsamında bazı bilgilere de ulaşıldı. Bu bilgiler doğrultusunda, neden erken doğum ihtimalinin artığı sorusunun yanıtlarını şu şekilde açıklayabiliriz:

Folik Asit ve Besinlerin Depolanması Süreci

Bildiğiniz gibi vitamin ve mineraller vücudun sağlıklı kalabilmesi için en önemli ihtiyaçları arasında yer alır. Doğum sonrasında hemen hamile kalınması, vücutta yeterli oranda besin ve folik asit olmadan gebelik oluşması anlamına geliyor.  Özellikle vücudun folik asit seviyesi düşükken gebe kalmak durumunda erken doğum, düşük, nöral tüp defekti ve düşük doğum ağırlığı sorunları yaşanabiliyor. Zira iki hamilelik arası ne kadar olmalı konusu vücudun besin depoları açısından bakıldığında da çok büyük bir önem taşıyor.

Enfeksiyon Sonucu İyileşme Süreci

Gebelik döneminde yaşanan enfeksiyonların vücutta inflamasyona da yol açabileceğini belirtelim. Dolayısıyla hamilelik döneminde enfeksiyon yaşayanların, vücudun tam olarak iyileşmesini beklemesi gerekiyor. şayet tam iyileşme olmadan gebe kalınırsa bu rahatsızlık yeniden meydana gelebilir. Erken membran rüptürü oluşabilir ve erken doğum olabilir.

Vajinadaki Mikrobiyomların Yenilenmesi Süreci

Mikroorganizmalar mikrobiyomu oluşturur. Son derece küçük olan mikroorganizmalar çıplak gözle görülemez. Vajinanın mikrobiyomu ise erken doğum üzerinde belirleyici unsurlardan biridir. Bu noktada da doğum sonrasında toparlanmayı beklemek gerekir. Çünkü bakteriyel vajinozis örneğinden yola çıkabiliriz. Bu sorun, vajinal mikrobiyomu da etkiliyor ve dolayısıyla erken doğum riski de artıyor. Doğum sonrasında vajinal mikrobiyomun yeniden eski haline gelmesini beklemek gerekiyor. Bu süre her kadında aynı olmamakla birlikte en az 1 yıldır. Daha erken dönemde hamile kalınması ise erken doğuma neden olabilir.

Göz atın –> Hamilelikte Enfeksiyon

İki Hamilelik Arasındaki Sürenin Çok Uzun Olmasının Riskleri Var Mıdır?

iki hamilelik arası ne kadar

Elbette iki hamilelik arası ne kadar olmalı konusu, bu sürenin çok uzun olmasını da kapsıyor. Konuya dair yapılan bazı araştırmalar, iki gebelik arasındaki zamanın çok uzun olmasının anne ve bebeğin sağlığı bakımından bazı riskleri beraberinde getirdiğini gösteriyor. Ancak iki hamlelik arasındaki zamanın çok uzun olmasının neden bazı sağlık sorunlarına neden olduğu da bilinemiyor. Bu konuda yapılan araştırmalardan henüz net bir sonuç alındığını söyleyemeyiz. Elbette gebelik, bebeğin gelişimi bakımından rahim kapasitesini artırıyor. Fakat aradan çok uzun zaman geçtiğinde gebelik için faydalı olan fizyolojik değişimlerin ortadan kalkabildiğini de göz ardı etmemek gerekiyor.

İlginizi çekebilir –> Çocuk Nasıl Yapılır

İki Hamilelik Arası Ne Kadar Olmalıdır?

Bu bilgiler ışığında iki hamilelik arası ne kadar olmalı sorusunun yanıtının yaklaşık olarak 2 yıl olduğunu söyleyebiliriz. En ideal zaman, doğum sonrasında minimum 2 yıl beklemek ve sonrasında bir sonraki gebelik için planlama yapmaktır. Ancak minimum 2 yıl ve maksimum da 5 yıl beklemek en ideal olanıdır. Yani doğum sonrasında bir sonraki gebelik için 5 yıldan daha uzun süre beklenmesi de önerilmiyor.

Bu noktada kadının yaş faktörü ile doğurganlık arasındaki ilişkiyi de göz ardı etmemek gerekir. Kadınlar 35 yaş sonrasındaysa yeniden hamile kalmak için 12 ay beklemelidir. Çünkü ileri yaş gebelikleri de çeşitli riskleri beraberinde getirebiliyor. Sıklıkla merak edilen hususlardan biri de düşük sonrasında yine bu süreyi beklemek gerekip gerekmediğidir. Şayet düşük yaptıysanız ve kendinizi yeniden gebelik için hazır hissediyorsanız 2 yıl beklemeniz gerekmez. Psikolojik olarak kendini hazır hisseden kadınlar düşük yaptıktan sonra 3 ay beklemelidir ve sonrasında yeniden hamile kalabilir. Kürtaj işleminden sonra gebelik için yine 3 ay beklenmesi önerilir. Bu konuda sorularınız varsa yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Kolay Hamile Kalma Yöntemleri

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın