Prenatal vitamin kullanımı gebelik döneminde son derece önemlidir. Elbette hamilelik boyunca alınması gereken takviyelerin sınırlı olması ve dikkatli seçilmesi gerekir. Ancak bu dönemde vücudun vitamin ihtiyacını karşılamak da büyük önem taşıyor. Doğum öncesinde vitamin takviyesi alınması, preeklampsi riskini de azaltıyor.
Prenatal vitaminlerin anne karnında gelişmekte olan bebeğin ve anne adayının sağlığını korumaya yardımcı olduğunu belirtmek gerekir. Aynı zamanda ihtiyaç duyulan besinlerin alınmasını da sağlar. Gebelikte hangi vitaminlerin kullanılması gerektiğine, prenatal vitaminlerin yan etkilerinin olup olmadığına ve bu konuda merak edilen diğer hususlara da değineceğiz. Öncesinde prenatal vitaminlerin ne gibi bir fayda sağladığını daha yakından inceleyelim.
Yazı İçeriği
Prenatal Vitamin Ne İşe Yarar?
Öncelikle prenatal vitamin olarak adlandırılan vitaminlerin gebelik öncesinde ve aynı zamanda gebelik sırasında vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ile mineralleri içerdiğini belirtebiliriz. Dolayısıyla bu vitaminler anne adayının ve bebeğin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi bakımından büyük önem taşıyor. Şayet hamilelik planlıyorsanız en önemli olan vitaminlerin başında folik asit geliyor demektir. Folik asit, vücuttaki hücrelerin gelişebilmesi ve büyüyebilmesi için ihtiyaç duyduğu bir B vitamini olarak açıklanabilir. İleride hamilelik planlayan kadınların 1 yıl öncesinden başlamak kaydıyla günde 400 mcg folik asit takviyesi alması gerekiyor. Bu takviyeye hamilelik döneminde de devam edilmelidir.
Doğum öncesi vitaminler yani prenatal vitamin yetişkin insanların standart olarak kullandığı multivitaminlerden daha farklıdır. Çünkü bu vitaminler, multivitamin çeşitlerinden daha fazla folik asit ile demir içeriyor. Zira gebelik döneminde demirin ve folik asitin büyük önem taşıyor olduğunu da göz ardı etmemek gerekir.
Bu yönüyle doğum öncesi vitaminler ile multivitamin çeşitleri birbirinden ayrılıyor. Demir, bebeklerin anne karnında büyümesini ve gelişmesini destekler. Kansızlık sorununun önlenmesinde de demir büyük bir önem taşır. Folik asit ise bebeğin beyin, omurga sağlığı açısından önemlidir. Omurgada nöral tüp defekti oluşması riskini düşürür.
Hamilelikte Hangi Vitaminler Kullanılmalı?
Çoğu zaman anne adayları dengeli beslendiğini ve bu yüzden ihtiyacı olan vitamin ile mineralleri besinlerden karşıladığını düşünüyor. Bu nedenle prenatal vitamin ihtiyacının olmadığı kanısına varıyor. Şayet bir beslenme uzmanı ile birlikte hazırlanan beslenme programını uygulamıyorsanız, düzenli olarak kan testi ile vitamin ile mineral düzeylerine baktırmıyorsanız bu kanıya rahatlıkla varamazsınız. Elbette gıdalardan vitamin ve mineraller alınabiliyor. Ancak bebeklerin hayati organlarının gelişmesi ve vücut sistemlerinin sağlıklı bir şekilde oluşabilmesi için vitamin ile mineral eksikliğinin yaşanmaması gerekir.
İşte bu nedenle gebelik öncesinde ve sırasında prenatal vitamin ihtiyacını karşılamak gerekiyor. Hamilelikte hangi vitaminlerin kullanılması gerektiği sorusunun yanıtını ise kısa bir liste halinde aktarabiliriz:
Folik Asit
Folik asit desteğinin en önemli özelliği anne karnındaki bebeğin beynini ve omurgasını etkileyen kusurların gelişme riskini azaltmasıdır. Gebelik planlaması olanların hamilelik öncesinde folik asit desteğine başlaması, bebeklerin sağlığı bakımından oldukça önemlidir. Aşağıdaki gıda çeşitlerinde de az miktarda folik asit bulunur.
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Kuruyemiş çeşitleri
- Fasulye
- Turunçgiller
Anne adayları bu gıdaları da beslenme programına dahil etmelidir.
Demir
Anne karnındaki bebeğe kan ve oksijen taşınmasında demir en önemli mineraldir. Gebelikte plasenta oluşumunu destekleyen demir aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan artan kan hacmi noktasında da önemlidir.
Kalsiyum
Bebeklerin özellikle kemiklerinin ve dişlerinin oluşumu noktasında belirleyici olan mineral kalsiyumdur. Şayet anne adayı gebelikte yeterli oranda kalsiyum almazsa bu durumda bebekler annenin kemiklerindeki kalsiyumu çekebilir. Dolayısıyla annenin kemik kaybı yaşaması riski yükselir.
İyot
Beyin ve tiroit gelişiminde önemli olan iyot düzenli olarak karşılanmalıdır. Hamilelikte günlük iyot ihtiyacı 150 mcg dolaylarındadır. Ancak prenatal vitaminlerde bu miktar bulunmayabilir ve bu nedenle dışarıdan takviye olarak almanız gerekip gerekmediğini doktorunuz ile görüşmelisiniz.
B6 Vitamini
B6 vitamini hamilelikte sıklıkla yaşanan mide bulantısının giderilmesine yardımcı olur. Günlük B6 vitamini ihtiyacı ise 2 mg dolaylarındadır.
Prenatal Vitaminler Nasıl Kullanılır?
Elbette prenatal vitamin çeşitleri farklı markalar tarafından hazırlanıyor ve piyasaya sürülüyor. Bu vitaminlerin çok büyük bir bölümü tablet formundadır. Çiğneme tableti şeklinde hazırlananlar olduğu gibi içecek ya da kapsül formunda hazırlananlar da bulunuyor. Bunların sindirimi ise farklıdır. Bununla birlikte dozajları da farklı olabilir.
Hangisini tercih etmeniz gerektiği, günde kaç kez ve hangi dozajda almanız gerektiği konusunda doktorunuza danışmanız son derece önemlidir. Ayrıca hangi markanın vitamin çeşitlerini tercih etmiş olursanız olun, bol su ile birlikte almanızın da önemli olduğunu unutmayın. Bol su ile birlikte alınmaması durumunda kabızlık problemi yaşanabilir.
Kimi zaman anne adayları bu vitaminleri kullanırken midesinin rahatsız olduğundan da şikayet edebiliyor. Bu durumda yine doktorunuza danışmak kaydıyla farklı bir markanın prenatal vitaminlerini tercih edebilirsiniz. Yemeklerle birlikte almayı deneyebilir ya da gün içerisinde almanız gereken dozajı ikiye ya da üçe bölerek de alabilirsiniz.
En İyi Prenatal Vitamin
Anne adayları en iyi prenatal vitamin hangisi sorusunun yanıtını merak edebiliyor. Bu konuda da doktorunuzun önerilerini dikkate almanızda fayda var. En iyi vitamin desteği olarak işaret edilebilecek bir markadan söz edemeyiz. Kimi zaman bazıları anne adaylarının midesinde rahatsızlık yaratabiliyor ve bir başka markanın vitamin desteğine yönelmek gerekebiliyor. Dikkat edilmesi gereken unsur, prenatal vitaminlerin içerisinde bulunan demir ve folik asit oranıdır. Aynı zamanda kalsiyum ve D vitamini oranına da dikkat edilmesinde fayda olacaktır.
İçerisinde yeterli oranda A, C, E ve B vitaminleri bulunan ürünlere yönelmenizi öneririz. Çinko ve iyot ise dikkat edilmesi gereken diğer unsurladır. Bazı anne adaylarının daha fazla vitamin desteğine ihtiyacı olabiliyor. Ancak doktorunuza danışmadan aşırı oranda vitamin takviyesi alınması da sakıncalıdır. Bu nedenle dozajların kesinlikle gelişigüzel belirlenmemesi gerekir.
Göz atın –> Gebelikte Bitki Çayları
Prenatal Vitaminlerin Yan Etkileri
Çoğunlukla doktor tarafından önerilen prenatal vitamin yan etkilere neden olmaz. Bu nedenle anne adayları gebelik boyunca söz konusu vitamin desteğinden rahatlıkla faydalanabilir. Sadece bu vitaminde bulunan demirin, az oranda su ile alınması durumunda kabızlık sorununa yol açabildiğini söyleyebiliriz.
Kimi zaman da vitamin desteği, mide bulantısı ve kusma şikayetine yol açabiliyor. İştahta azalma olması, ishal, dışkının koyu renkli olması ya da midede şiddetli ağrı gibi şikayetler olursa kaynağının kullandığınız vitaminler olup olmadığının belirlenmesi için doktorunuz ile görüşmelisiniz.
İlginizi çekebilir –> Hamilelikte Süt İçmek
Hamilelikte Alınması Gereken Besinler
Elbette prenatal vitamin kullanımı ile birlikte vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin tüketilmesi de sağlıklı bir gebelik dönemi geçirilmesi adına oldukça önem taşır. Hamilelikte alınması gereken besin değerlerine dair şu bilgileri aktarabiliriz:
Omega – 3 Yağ Asitleri
DHA ve EPA yani omega-3 yağ asitleri yağlı balık çeşitlerinde ve kuruyemişlerde bulunuyor. Bebeğin düşük doğum ağırlığına sahip olması ya da erken doğum yapmak gibi riskleri minimum seviyeye çekebilmek için bu yağ asitlerinin gebelik boyunca yeterli oranda alınması gerekir.
Kolin
Gebelik boyunca düzenli olarak yumurta tüketilmesi, vücudun kolin ihtiyacının karşılanabilmesi bakımından önemlidir. Anne karnındaki bebeklerin beyninin sağlıklı gelişebilmesi için kolin ihtiyacının mutlaka karşılanması gerekiyor. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> Gebelikte Protein Eksikliği