hamilelikte bitki çayı

Hamilelikte bitki çayı tüketimine dikkat edilmelidir. Anne adayları kimi zaman stresten arınmak kimi zaman da uykuya daha kolay dalmak gibi amaçlarla rotasını bitki çaylarına çevirebiliyor. Ancak bu çayların fazla oranda tüketilmesi faydadan ziyade zarar getirir. Bitki çaylarının içerisinde bulunan maddelerin hiç istenmeyen sonuçlar doğurabileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Bilinçsiz bir şekilde tüketilmesi durumunda sanılandan daha ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Rahimde zamansız bir kasılma başlaması, erken doğum gibi anne adayları tarafından kesinlikle ciddiye alınması gereken böyle bir tablo doğabilir.

Bu çayların bilinçli tüketimi ne kadar fayda sağlıyorsa, bilinçsiz tüketimi de o kadar zarara neden olabilir. Gebelikte hangi bitki çaylarının tüketilebileceği, sıklıkla tüketilen kekik ve papatya çaylarının zararlı olup olmadığı gibi konulara da değineceğiz. Öncesinde bu konuyu daha detaylı bir şekilde irdeleyelim.

Hamilelik Döneminde Bitki Çayı İçmek Zararlı Mı?

hamilelik döneminde bitki çayı içmek zararlı mı

Anne adaylarının hamilelikle birlikte mutlaka bilgi sahibi olması gereken konulardan biri de hamilelikte bitki çayı tüketimidir. Toplumda bu çayların hiçbir zararının olmadığı ve istendiği kadar içilebileceği yönünde bir inanış var. Ebette tüm bitki çaylarının zararlı olduğunu belirtmek mümkün değil. Ancak bazılarının kesinlikle az oranda tüketilmesi hatta bazı anne adayları tarafından asla tüketilmemesi de gerekiyor. Her bitki çayının içerisinde etken madde bulunur. Tıpkı ilaçlar gibi bitki çaylarının da etken maddeleri kısa zamanda kana karışır. Burada kritik olan unsur ise ilaçların içerisinde bulunan etken maddelerin dozajının biliniyor olmasıdır.

Ancak bitki çaylarının ne oranda tüketildiğine bağlı olarak etken maddelerin kana karışma düzeyi de değişiyor. Bu da tamamen bilinçsiz bir tüketim anlamına geliyor. Üstelik bazı bitki çayları da birden fazla sayıda etken maddeye sahip olabiliyor. İşte bu nedenle hamilelikte bitki çayı tüketiminin üzerinde titizlikle durulması gerekir. Aşırı oranda tüketilmesi ise sadece anne adayları için değil istisnasız herkes için zararlı olabiliyor. Sonuç olarak bu çaylar halk arasında sanıldığı kadar masum içecekler değildir. Üstelik tüketilen tüm gıdalar gibi bitki çaylarının da plasenta aracılığı ile bebeğe geçebildiğini de unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla aşırı oranda tüketilen bazı çaylar sadece anne adayları için değil, anne karnındaki bebekler için de sakıncalı olabiliyor.

Hamilelik Döneminde Hangi Bitki Çayları İçilebilir?

Anne adaylarının hamilelikte bitki çayı tüketiminden uzak durmasında fayda olacaktır. Çünkü bu çayların büyük bölümü rahimde uyarıcı bir etkiye neden olabiliyor. Bu durumda rahimde beklenmedik bir şekilde, erken dönemde kasılmalar meydana gelebilir. Kasılmalar ise düşük sonucunu doğurabilir. Böyle bir riski göze almak yerine gebelik süresince bitki çaylarını aşırı düzeyde tüketmekten kaçınmak çok daha doğru olacaktır. Bu arada rahimde uyarıcı bir etkiye neden olabilen bitki çaylarına şu örnekleri verebiliriz:

  • Akdiken
  • Cezayir menekşesi
  • Kekik
  • Mazı
  • Meyan kökü
  • Ökse otu
  • Pelin otu
  • Ravent
  • Rezene
  • Sinameki
  • Yarpuz

Hamilelikte Kafein Tüketimine Dikkat Edin!

hamilelik döneminde kafein tüketimi

Elbette sağlıklı bir gebelik geçirmek için dikkat edilmesi gereken tek unsur hamilelikte bitki çayı tüketimi değil. Aynı zamanda kafein alımına da dikkat edilmesi gerekiyor. Kafeinin sadece kahvede bulunduğu düşünülse de doğada 63 farklı bitkide bulunan bir madde olduğunu belirtelim. Çay ve kola gibi sık tüketilen içeceklerde de kafein bulunuyor. Anne adayının kafein alması durumunda plasenta aracılığı ile bu madde bebeğe de geçiyor.

Yapılan araştırmalarda 200 mg kafein alındığında, plasenta içerisindeki kan akımının % 25 oranında azaldığı gözlemlendi. Anne adayının vücudunda kafein yıkımını sağlayan metabolizma mevcut olsa da bebekte böyle bir metabolizma bulunmuyor. Dolayısıyla anne karnındaki bebekler kafein alımından çok ciddi oranda etkilenebiliyor. Düşük doğum ağırlığı gibi son derece ciddi sorunlara neden olabildiği için gebelik döneminde kafein alımını da mutlaka sınırlandırmalısınız. Bu konuda gebelik takibini yapan doktorunuza danışabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Gebelikte bebek hareketleri

Düşüğe Neden Olan Bitki Çayları Nelerdir?

Kekik, adaçayı, papatya çayı gibi çok sayıda bitki çayının düşüğe neden olabileceğini söyleyebiliriz. Ancak hamilelikte bitki çayı tüketimi ile gebeliğin sonlandırılmaya çalışılması da doğru değildir. Bir başka deyişle düşük yapmak için bu çayların aşırı oranda tüketilmesi sağlığınıza ciddi zararlar verebilir. İstenmeyen gebelikleri sonlandırmak için bitki çayları ya da bitki kürleri gibi yöntemler ile başarılı olunamaz. Gebeliği sonlandırmanın tek yolu kürtaj işlemi yapılması olacak ve bunun için de yasal kürtaj süresini geçirmeden, en kısa zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmeniz gerekiyor. Bu sayede en doğru zamanda kürtaj işlemi için gerekli planlama yapılacak ve gebeliğin sonlandırılması sağlanacaktır.

Kekik Çayı Düşüğe Neden Olur Mu?

Sıklıkla sorulan sorulardan biri de kekik çayı ile ilgilidir. Kekik çayı, hamilelikte bitki çayı tüketimi konusunda en çok dikkat edilmesi gereken çay çeşitlerinden biridir. Her ne kadar kokusu ve aroması rahatlatıcı bulunsa da bu çayın hamilelik döneminde tüketilmesi önerilmiyor. Günde 2 fincan içilmesi durumunda gebeliğin sonlanabileceğini belirtmek gerekir. Bununla birlikte kanama ve erken doğum gibi son derece önemli riskler de artıyor. Kekik çayının yanı sıra keten tohumu çayı ve fesleğen çayı da benzer sonuçlara neden olabiliyor. Anne adaylarının bu çay çeşitlerinden gebelik dönemi boyunca uzak durması gereklidir.

Hamilelikte Papatya Çayının Zararı Var Mıdır?

papatya çayının zararı var mı

Anne adaylarının gebelik döneminde çok yoğun bir ilgi gösterdiği çay çeşitleri arasında papatya çayı da bulunuyor. Ancak hamilelikte bitki çayı tüketimi noktasında önerilmeyen yani gebelik boyunca içilmemesi gereken çaylardan biri de papatya çayıdır. Bilindiği gibi papatya çayı rahatlamayı ve sakinleşmeyi sağlıyor. Zira anne adaları için sakıncalı olması da işte bu özelliğinden kaynaklanıyor. Çünkü kaslarda gevşemeye neden olan papatya çayı, tahmin edilebileceği gibi erken doğum ve düşük riskini artırıyor.

Bu çayın içerisinde uçucu yağ, rezin ve fenolik bileşikler mevcut. Bu bileşenlerin özelliği ise mide rahatsızlıklarına iyi gelmesi ve aynı zamanda bağışıklık sistemine katkıda bulunmasıdır. Fakat fazla miktarda tüketilmesi durumunda ise kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşimi söz konusu oluyor. Adet söktürücü özelliği de bulunan çayın gebelik döneminde ise kanama riskini çok önemli oranda artırdığını belirtebiliriz. Papatya çayının vücutta ne gibi etkiler yarattığı biliniyor. Ancak gebelik döneminde tüketilmesi durumunda ortaya çıkabilecek diğer risklere dair bir araştırma da yapılmadı. Bu nedenle anne adaylarının hamilelikte papatya çayı içmesi tavsiye edilmez.

Bilginiz olsun –> Rus takvimi

Ada Çayı Düşüğe Neden Olur Mu?

Tüm anne adaylarının hamilelikte bitki çayı konusunda uzak durması gereken çay çeşitlerinden biri de adaçayıdır. İçerisinde ‘thujone’ adlı bir maddenin bulunduğu ada çayının aşırı oranda tüketilmesi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu sonuçlar arasında düşük de bulunuyor. Bu konuda Amerikan Gebelik Derneği tarafından yapılan bir araştırmadan da söz etmeliyiz. Araştırma sonucuna göre gebelik döneminde ada çayının fazla oranda içilmesi, yüksek tansiyona da yol açabiliyor. Dolayısıyla ada çayının da çok sınırlı oranda içilmesi yahut hamilelik boyunca hiç tüketilmemesi çok daha doğru olacaktır. Siz de hamilelikte bitki çayı konusunda sorularınızı hemen yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için –> Çin takvimi

CategoryGebelik
  1. 10 Şubat 2023

    3 aylık hamileyim kapıslık sorunu yaşıyorum form kayısı çayı zararlımı değilmi acaba içiyorum

    • 24 Şubat 2023

      Merhaba alabilirsin sorun olmaz.

  2. 1 Eylül 2023

    2 haftalık hamileyim papatya çayı tüketmem düşüğe sebep olur mu

    • 30 Eylül 2023

      Merhaba papatya çayı ile düşük olmaz.

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın