gestasyonel yaş

Gestasyonel yaş bebeğin yaşı olarak tanımlanabilir. Bu yaş anne adayının son adet döneminin ilk günü esas alınarak hesaplanıyor. Kadınların adet dönemlerinin düzenli olması durumunda son adet gününün bilinmesi de daha kolay oluyor ve bu yaş daha doğru şekilde hesaplanabiliyor.

Bu noktada adet periyotlarından da söz etmek gerekir. 28 günde 1 adet gören kadınlarda gebeliğin büyüklüğü ile bebeğin haftasının uyumlu olduğunu söyleyebiliriz. Adet dönemleri 28 günden daha kısa olan kadınlarda bebekler tahmin edilenden daha büyük olabilir. Ancak son adet döneminin ilk gününün biliniyor olması durumunda gebelik yaşı hesaplaması da rahatlıkla yapılabilir.

Konuyla ilgili merak edilen tüm hususlara açıklık getireceğiz. Aynı zamanda gestasyonel yaş ile birlikte makrozomi ya da anensefali gibi kavramlara da değineceğiz. Ancak öncesinde gestasyon haftası nedir konusunu daha yakından inceleyelim.

Gestasyon Haftası Ne Demek?

gestasyon haftası ne demek

Fetal hafta ve gestasyonel yaş gibi konular anne adayları için kafa karıştırıcı olabiliyor. Öncelikle gestasyon haftasının fetal haftadan farklı olduğunu belirtmek gerekir. Bilindiği gibi hamilelik toplamda 40 haftalık bir süreç olarak değerlendirilir. İlk hafta ise anne adayının son adet döneminin ilk gününde başlar. Hamileliğin 3. ve 4. gestasyon haftası, yaklaşık olarak 1. ve 2. fetal haftaya tekabül eder. Bu durum gebelik yaşı ile ilgili değildir. Gebeliğin ilk 2 haftasında aslında kadın henüz hamile değildir çübnkü döllenme meydana gelmemiştir. Dolayısıyla döllenmenin meydana geldiği ve embriyonun rahme tutunduğu hafta ilk fetal hafta olarak kabul edilir.

Makrozomi Nedir Ne Demek?

Makrozomi gestasyonel yaş ile çok ilgili olmasa da anne adaylarının merak ettiği durumlardan biridir. En genel tabiri ile bu durumu iri bebek olarak açıklayabiliriz. Son verilere göre gebeliklerin yaklaşık olarak % 10’unda görülen makrozomi, tahmin edilebileceği gibi bebekler için bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Genel olarak bebeğin ağırlığının 4000 gram ve üzerinde olması durumunda makrozomi tanısı konabilir. İri bebek durumunda riskler çoğu zamanda doğumla birlikte ortaya çıkıyor.

Bu gibi durumlarda vajinal doğumun hem riskli hem de uzun ve zor olduğunu söyleyebiliriz. Doğum esnasında bebeğin omuzunun takılması, bebekte sinir zedelenmelerinin olması ve doğumsal travma riskleri oldukça yüksek boyuttadır. Doğum travmaları ya da sinir zedelenmeleri bebeklerde kalıcı problemlere yol açabildiğinden son derece önemlidir. Dolayısıyla iri bebek durumunda anne adaylarının sezaryenle doğumu tercih etmesi tavsiye edilir.

Makrozomi, doğumdan önce yapılan ultrason görüntülemesi ile belirlenebildiğinden doğumdan sonra anlaşılan sorunlardan biri değildir. Bu gibi durumlarda gebelik takibinin çok daha titiz bir şekilde yapılması gerekir. Özellikle bebeklerin anne karnındaki gelişimlerinin yakından takip edilmesinin önemli olduğunu belirtebiliriz.

Çünkü bebeğin gelişimi normalden daha hızlı ise bu durum tek başına makrozomi şüphesini uyandırıyor. Elbette bu konuda şeker tarama testlerinden de söz etmek gerekir. Anne adayında gebelik şekeri varsa, kan şekerinin mutlaka kontrol altında tutulması gerekiyor. Ancak gebelik şekerinin olmaması durumunda bu konuyla ilgili bir tedavi uygulanmasına da ihtiyaç olmaz.

İlginizi çekebilir –> Gebelikte bebek hareketleri

Anensefali Ne Demek?

anensefali

Yine gestasyonel yaş konusuyla çok bağlantılı olmasa da gebelik yaşı ya da ileri yaş gebelikleri gibi konularda sıklıkla araştırılan hususlardan biri de anensefalidir. Bebeklerin anne karnındaki gelişimi sırasında üst nöral tüp bölgesinin kapanmaması olarak açıklanabilecek olan bu anomalinin tedavisi maalesef bulunmuyor. Bebeklerin kafatasının bir bölümü ya da beyninin bir bölümü olmadığından doğumdan sonra kısa zamanda bebeğin hayatını kaybettiğini belirtebiliriz. Anensefali durumunda genellikle bebeklerin beyninin serebrum bölümü de olmaz.

Anensefalinin ülkemizde görülme sıklığı ABD ve diğer Avrupa ülkelerine göre çok daha fazladır. Son yıllarda gebelikle birlikte anne adaylarının folik asit takviyesi almaya başlaması ile bu oranlar bir nebze de olsa düşürüldü. Folik asit takviyesi söz konusu problemin ortaya çıkma olasılığını % 70 oranında azaltıyor. Ancak tamamen önlediğini de söyleyemeyiz.

Lanugo Ne Demek?

Lanugo, bebeklerin henüz anne karnındayken çıkmaya başladığı ve doğduklarında da vücutlarının bir bölümünde görülen tüylerdir. Bu tüyler anne karnında, gebeliğin 14. haftası ile 15. haftasında çıkmaya başlar. Doğuma yaklaşık 1 ay kaldığında da dökülmeye başlarlar ancak doğum gerçekleştiğinde tüm tüyler dökülmüş olmaz. Bu nedenle anneler bebeklerindeki bu tüyler konusunda kimi zaman endişe yaşayabiliyor.

Anne karnındayken bu tüylerin çıkmasının nedeni bebeğin vücut ısısının korunmasıdır. Yani gereksiz gibi görünse de aslında lanugo tüyleri ya da halk arasındaki adıyla ayva tüyleri oldukça önemli bir işleve sahiptir. Elbette gestasyonel yaş bu tüylerin çıkıp çıkmayacağı konusunda belirleyici bir unsur olmaz. Her bebekte tüylerin yoğunluğu aynı olmayabilir. Lanugo tüylerinin ne zaman döküldüğü de merak edilen hususlar arasında yer alıyor. Tüyler doğumu takiben 4 ay ile 5 ay sonrasında dökülmüş olur. Ancak erken doğumlarda yani prematüre bebeklerde bu süre biraz daha uzun olabilir.

Bebeklerin vücudunda yağ tabakası oluşmaya başladığında vücut ısılarının korunması da mümkün hale geldiğinden lanugo tüylerinde de dökülme süreci başlar. Doğumdan sonra bu tüylerin dökülmesinin ardından bebeklerin vücudunda vellus tüyleri çıkmaya başlıyor. Toplumda kimi zaman lanugo tüyleri ile birlikte vellus tüylerinin de ‘ayva tüyü’ ya da ‘ayva kılı’ olarak adlandırıldığını söyleyebiliriz. Vellus tüylerinin köklerinde yağ bezelerinin bulunmadığını söyleyebiliriz.

Bilginiz olsun –> Gebelikte şeker yüklemesi

Gebelik Yaşı Neden Önemlidir?

gebelik yaşı neden önemlidir

Elbette gestasyonel yaş gebelik durumunda hesaplanan yaştır. Bir de gebelik yaşı olarak ideal yaş aralığından söz etmeliyiz. Bu yaş aralığı 25  -35 olarak açıklanabilir. 20’li yaşların başlarında da hamilelik ideal olarak kabul ediliyor ancak özelikle 38 yaş sonrasında kadınların hamile kalma olasılığı da hızla azalmaya başlar. Yumurta rezervinin azalması ile birlikte 1 yıllık korunmasız ilişkiye karşın gebe kalma olasılığı 38  – 40 yaşlarından sonra neredeyse yarı yarıya düşüyor. Bu nedenle bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin yaş faktörünün de dikkate almasında fayda olacaktır.

45 ve üzeri ileri yaş gebelikleri, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Düşük, ölü doğum gibi son derece önemli risklerin yanı sıra bebeklerde anomali olma riskinin de yükseldiğinden söz etmemiz gerekir. Tüm bunlar gebelik yaşının neden çok önemli olduğu konusunu tek başına açıklamaya yetiyor. Çiftlerin özellikle 38 yaş sonrasında doğal yoldan gebelik elde edememesi halinde geç kalmadan tüp bebek tedavisine başvurmasında fayda olacaktır. Yardımı üreme teknikleri sayesinde kadının yaşı daha fazla ilerlemeden, kısa zamanda gebelik oluşması sağlanabilir.

Gestasyonel Kese Nedir?

Kimi zaman internet ortamında da gestasyonel yaş gibi gestasyonel kese kavramı ile karşılaşabilirsiniz. Gestasyonel kese aslında gebelik kesedir. Embriyonun içerisinde bulunduğu bu kese sağlıklı bir gebelik oluşması adına son derece önemlidir. Amniyon sıvısı ile dolu olan kese, bebeğin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesine olanak tanır.

Anne adayına belirli bir gebelik döneminde transvajinal ultrason yapılması, bu kesenin görülmesini sağlar. Özellikle gebeliğin 5. haftası ile 6. haftası arasında ultrason görüntülemesi yapılması durumunda gebelik kesesinin içerisinde yolk kesesinin olduğu da gözlemlenebilir. Bu kese, döllenen yumurtanın yani embriyonun ilk besin kaynağı olduğundan son derece önemlidir. Bu konuda yanıtını merak ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Çok merak ediliyor –> Çin takvimi

 

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın