gebelikte şeker yüklemesi

Gebelikte şeker yüklemesi testi hem anne adayının hem de anne karnındaki bebeğin sağlığı bakımından oldukça önemlidir. Halk arasında ‘şeker hastalığı tarama testi’ ya da ‘gebelik şekeri testi’ gibi isimlerle de adlandırılan bu analizin gebeliğin 24. haftası ile 28. haftası arasında yapıldığını söyleyebiliriz. Bu sayede anne adayında gebelik şekeri olup olmadığı anlaşılabilir. Testin neden yapıldığını daha detaylı inceleyeceğiz ve normal değerlerden de söz edeceğiz. Ancak öncesinde ‘glikoz testi’ olarak da bilinen bu analizi daha yakından inceleyelim. Bu sayede anne adayları bu testin ne denli önemli olduğunu çok daha iyi anlayabilirler.

Şeker (Glikoz) Yükleme Testi Nedir?


Hamilelik döneminde kan şekerinin normalin çok üzerinde seyretmesi özellikle bebekler için ciddi riskleri beraberinde getirebiliyor. Bu durumun mevcudiyetinin anlaşılabilmesi ise gebelikte şeker yüklemesi testi ile mümkün olabiliyor. Vücudun dışarıdan alınan şekere nasıl bir yanıt verdiğinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen bir analiz olduğunu söyleyebiliriz. Sadece şüpheli durumlarda değil her gebelikte yani her anne adayı için yapılan bir testtir.

Çoğunlukla hamilelikte yapılıyor olması, bu testin gebeliğe özel bir analiz olduğunun düşünülmesine yol açıyor. Oysa şeker yükleme testinin obezite problemi yaşayan kişilere veya prediyabet rahatsızlığı yaşayan kişilere de uygulandığını belirtelim. Bu gibi durumlarda hastaya tanı konması açısından testin büyük önem taşıdığından söz edebiliriz.

Genel olarak test 2 aşamadan oluşuyor. İlk testin gerçekleştirilmesinin ardından çıkan sonuca bağlı olarak ikinci aşamaya geçilmesi söz konusu olabiliyor. Testin ilk aşamasında sadece tek analiz yapılırken ikinci aşamada 3 defa kan şekerinin ölçümü gerçekleştiriliyor. Sonuçlar ise kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından bir arada değerlendiriliyor. Böylelikle gebelik şekerinin olup olmadığı net bir şekilde belirleniyor.

Gebelikte Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?

gebelikte şeker yüklemesi nasıl yapılır

Anne adayları özellikle ilk gebeliklerde gebelikte şeker yüklemesi testiyle ilgili endişe duyabiliyor. Oysa bu test anne adayları açısından asla zorlayıcı bir analiz değildir. Aynı zamanda acı veren bir işlem de olmadığını belirtelim. Dolayısıyla teste dair yersiz bir endişeye kapılmaya gerek olmaz. Test kapsamında anne adaylarına PPG postprandial glikoz içiriliyor. Suda çözünmüş olan 50 gr saf glikoz içildikten 1 saat sonrasında anne adayından az miktarda kan numunesi alınır. Böylece vücudun alınan glikoza olan tepkisi yani kandaki şeker düzeyi ölçülür.

Eğer yapılan bu testte sonuç normal değerin üzerinde çıkarsa bu defa gebelikte şeker yüklemesi testinin ikinci aşamasına geçilir. Bu aşama ise OGTT yani oral glikoz tolerans testi olarak adlandırılıyor. Test kapsamında anne adayının bu defa kendisine verilen 100 gr glikoz içeren suyu tüketmesi gerekiyor. Bu suyun içilmesini takiben 1 saat, 2 saat ve 3 saat sonrasında anne adayından kan numuneleri alınır ve kandaki şeker düzeyleri ölçülür. Toplamda 4 defa test yapılmış olur.

Şayet bu 4 testten en az 2’si normal değerlerin üzerindeyse gebelik şekeri tanısı konabilir. Bu testler gebelik şekeri yani gestasyonel diyabet teşhisi konması için yeterli olduğundan ileri tetkiklerin yapılmasına ihtiyaç duyulmaz. Tüm anne adaylarının bu testi yaptırması son derece önemlidir. Özellikle risk grubunda olan anne adayları için testin çok daha fazla önem taşıdığının altını çizmekte fayda var.

Gebelikte Şeker Yüklemesi Aç Karnına Mı Yapılır?

Öncelikle gebelikte şeker yüklemesi testi için anne adayının normal kan şekeri değerinin belirlenmesi gerekiyor. Bunun için aç ya da tok karnına olmanın çok fazla önemi yok. Anne adayı testin ilk aşamasında 50 gramlık glikoz içeren sıvı tüketiyor.

Önemli olan bu suyun içilmesinin ardından anne adayının herhangi bir yiyecek ya da içecek tüketmemesidir. 1 saat sonrasında kan numunesi alınıyor ve bu 1 saatlik zaman diliminde herhangi bir gıdanın tüketilmemesi, testin aç karnına yapıldığı şeklinde bir algının oluşmasına yol açıyor. Hatta anne adaylarında endişe uyandıran unsur da budur. Saatlerce aç kalmak gerektiği şeklinde doğru olmayan bir düşünce oluştuğunu söyleyebiliriz. Elbette böyle bir durum söz konusu değildir. Bu test için anne adaylarının gün boyunca aç kalması gerekmez.

İlginizi çekebilir –> Rus takvimi cinsiyet hesaplama

Şeker Yüklemesi Yapmak Zararlı Mı?

şeker yüklemesi yapmak zararlı mı

Bir dönem gebelikte şeker yüklemesi testinin çeşitli tartışmalara konu olduğu doğrudur. Yapılan bazı açıklamalar bu teste dair toplumda şüphe oluşmasına da yol açtı. Ancak bu testin anne adayına ya da anne karnındaki bebeğe herhangi bir zararının olmadığını belirtmek gerekiyor. Test kapsamında anne adayına içirilen 50 gramlık glikoz ya da 100 gramlık glikozun bebeğe zarar vermesi mümkün olmaz. Zira zaten anne adayının gün içerisinde tükettiği gıdalarda bu oranda glikoz bulunuyor. Bir başka deyişle anne adayına içirilen glikozun aşırı düzeyde olmadığını belirtebiliriz.

Dolayısıyla normal sınırlarda olan bu glikozun anne adayına ya da bebeğe zarar vermesi de beklenemez. Bu test sadece hafif oranda mide bulantısı ve ender durumlarda kusma şikayetine yol açabiliyor. Ancak bu durumun da geçici olduğunu belirtebiliriz. Bunun dışında anne adaylarına zarar veren bir analiz değildir. Aksine bu testin yapılmaması ciddi sonuçlar doğurabilir. Çünkü anne adayında gebelik şekerinin mevcut olması ve kontrol altına alınmaması pek çok farklı sağlık sorununa yol açıyor.

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Kaç Olmalı?

Anne adayları gebelikte şeker yüklemesi testinin sonucuna dair normal değerleri de merak edebiliyor. İlk ölçüm sonucunun desilitrede 150 miligramın altında olması normaldir. Ancak burada kritik bir unsurdan da söz etmek gerekiyor. Test sonucunun bu düzeyin üzerinde olması durumu, gebelik şekeri tanısı konması için yeterli değildir. Mutlaka testin ikinci aşamasının da gerçekleştirilmesi gerekir. Elbette ilk test sonucunun normal değerden daha yüksek olması gebelik şekeri ihtimalini güçlendiriyor. Ancak ikinci test yapılmadan da tanı konamaz.

İkinci testte ise anne adayına içirilen sıvıdaki glikoz oranı biraz daha yüksek oluyor. 100 gramlık glikoz içirilen anne adayından farklı zaman dilimlerinde 3 defa kan numunesi alınıyor. İlk saatte alınan kan numunesiyle yapılan testte normal değer desilitrede 180 miligramın üzerinde olan kan şekeri düzeyidir. İkinci testte desilitrede 155 miligramın üzerinde ve üçüncü testte de desilitrede 140 miligramın üzerinde olan kan şekeri sınır olarak değerlendiriliyor.

Çok merak ediliyor –> Çin takvimi cinsiyet hesaplama

Gebelikte Şeker Yüklemesi Neden Yapılır?

gebelikte şeker yüklemesi neden yapılır

Genel olarak gebelikte şeker yüklemesi testinin yapılmasının amacı anne adayında gebelik şekerinin olup olmadığının saptanmasıdır. Çünkü gebelik şekeri mevcutsa ve kontrol altına alınmazsa anne adayı ve bebek için önemli riskler söz konusu olur. Bu riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yüksek tansiyon
  • Erken doğum
  • Ölü doğum
  • Gebelik zehirlenmesi
  • Doğum sonrası bebekte sarılık olması
  • Bebekte doğum sonrası solunum sorunları olması
  • Bebeğin yüksek doğum ağırlığına sahip olması

Gebelikte Şeker Yüksek Çıkarsa Ne Olur?

Şayet gebelikte şeker yüklemesi testi yüksek çıkarsa ve anne adayına tanı konursa beslenme programının belirlenmesi gerekir. Özel olarak hazırlanan beslenme programı ve egzersizler ile gebelik şekerinin kontrol altında tutulması hedeflenir. Beslenme ve egzersiz ile başarı elde edilemediğinde ise ilaç tedavisi tercih edilebilir. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Önerdiğimiz diğer makalemiz:
Bebeğin kalp atışları

 

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın