21.hafta hamilelik

Hamileliğin ikinci yarısına girildiği 21 haftalık gebelik dönemi, anne adaylarının kendini önceki haftalara göre daha iyi hissettiği bir dönemdir. Nedeni ise vücudun gebeliğe büyük oranda adapte olması ve pek çok şikayetin de geri kalmış olmasıdır. Anne adaylarını rahatsız eden semptomların büyük kısmından kurtulmuş olmak, hamileliğin bu döneminin daha rahat geçirilmesini sağlar. Bebeklerin 21 haftalık gebelik dönemindeki gelişimine, anne adaylarının nasıl beslenmesi gerektiğine ve merak edilen diğer konulara da değineceğiz. Öncelikle bebek gelişimi konusunu ele alalım.

Anne Karnında 21 Haftalık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

21 haftalık gebelikte bebeklerin boyu 26 cm dolaylarında olurken kiloları da 310 gram civarındadır. Bebeklerin uzunluğu bir muz uzunluğuna yakındır. Artık kalplerinin daha hızlı attığını ve dolayısıyla daha güçlü bir şekilde kan pompaladığını da söyleyebiliriz. İşitme yetileri de güçlendiğinden dışarıda konuşulanları, sesleri ve şarkıları duyabilirler. Bu dönemde bebeklerin kemik ve kemik iliği gelişimi de hızla devam eder. Kollar ve bacaklar gibi uzuvların vücut ile daha orantılı bir görünüm kazanması süreci de hızlanır. Bir anlamda artık bu dönemden sonra küçük bir insan görünümünü almaya başladıklarını söyleyebiliriz.

Bebeklerin burnu, gözleri, ağzı ve yüz şekli artık son halini almaya başlar. Bir yandan da bebekler doğum sonrasındaki hayata adapte olabilmek için basit egzersizler yaparlar. Emme ya da nefes alma egzersizleri doğum sonrasında hayata daha kolay adapte olmalarını sağlar. Gün içerisinde bir miktar amniyotik sıvı yutan bebekler anne adaylarının yediklerinden de amniyotik sıvı aracılığı ile tatmış olur. Bebeklerin tat alma tomurcukları da gelişmiş olur. Son olarak kalın bağırsaklarında da mekonyum olarak adlandırılan siyah dışkının oluşmaya devam ettiğini belirtebiliriz.

Bedeninizde Adım Adım Neler Oluyor?

Bebeklerde bu değişimler ve gelişimler yaşanırken anne adaylarının vücudundaki değişim süreci de devam eder. 21 haftalık gebelikte anne adaylarının vücudundaki değişimlere bazı örnekler verelim.

  • Anne adaylarının cildinde yağlanma artışı olabilir ve bu da akne sorununa yol açabilir. Cildin günde 2 defa kaliteli bir temizleyici ile yıkanması durumunda akne probleminin önüne geçilmesi mümkündür.
  • Gebelik dönemine bağlı olarak ortaya çıkan varisler artık daha belirgin olmaya başlar. Gün içerisinde sıklıkla ayakları yukarı kaldırarak dinlenmek ve hareketsiz kalmak yerine egzersiz yapmak, bu sorunun artmasının önüne geçebilir. Eğer varis problemini çok ciddi düzeyde yaşıyorsanız, doktorunuza danışarak varis çorabı kullanmayı deneyebilirsiniz.
  • Yüzde, bileklerde ve bacaklarda kırmızı renkte ince ve ağ görünümünü andıran damarcıklar oluşabilir. Bu damarcıklar özellikte yüzde olduğunda anne adayları için bir hayli rahatsızlık verici olabiliyor. Ancak çoğunlukla doğumdan sonra bu görünüm ortadan kalkar.

21 Hafta Gebelik Kaçıncı Aydır?

Gebelik haftasına göre kaç aylık hamile olunduğu yönündeki hesaplamalar akılları karıştırabilir. 21 haftalık gebelik, 5 aylık hamile olduğunuz anlamına geliyor. Gebeliğin 21. haftası, ikinci trimester döneminin içindedir. 21 hafta 6 günlük hamilelik de yine 5 aylık gebelik anlamına gelir.

21 Haftalık Gebelikte Bebek Nerede Durur?

Bebekler bu gebelik haftasında rahim karın seviyesine kadar gelmiş olduğundan göbeğin orta kısmında durur. Rahim zaman içerisinde yavaş bir şekilde leğen kemiklerinin arasından yukarı yönlü olarak çıkar. Bu nedenle bebek de göbek deliğinin hemen alt kısmında konumlanır.

21 Haftalık Bebek Hareketleri Nasıl Olur?

21 haftalık hamilelikte anne adayları bebeklerinin hareketlerini hissedebilir. Çünkü bebekler bu dönemde yeterli alana sahiptir ve sık sık hareket ederler. Elbette 21 haftalık hamilelikte bebekler tekme atarlar ve bu tekmelerin tamamı olmasa da bazıları anne adayı tarafından gayet net biçimde hissedilir. Bacak ve kollarını bükebilirler, oynatabilirler, sıklıkla pozisyon değişikliği yapabilirler. Bacaklarıyla küçük tekmeler atmanın yanı sıra gerinme hareketi de yapabilirler. Gerinme hareketi de tekme olarak hissedilebilir.

5 aylık hamilelik döneminde bebeklerin kıkırdakları artık kemiklere dönüşmeye başlar. Gün içerisinde hafif kasılmalar ve seyirmeler yaşanması, bebeklerin sık sık gerinme ihtiyacı hissetmesi bundan kaynaklanır. Ayrıca bebekler 21 haftalık hamilelikte hıçkırır mı sorusunun yanıtı da ‘evet’ şeklindedir.

21 Haftalık Bebek Her Gün Hareket Eder Mi?

Bu gebelik sürecinde bebeklerin gün içerisindeki hareket sayısı 150 ile 200 arasındadır. Anne adayları bu hareketlerin bir hayli azını hissedebilir. Bazı günler anne adayları bebeklerinin hareketini hiç hissetmeyebilir. Böyle zamanlarda endişe edilmesi gerekmez çünkü gayet normal bir durumdur. Hamileliğin 28 haftasından sonra bebek hareketlerinin daha düzenli bir şekilde hissedilmeye başlandığını söyleyebiliriz.

21 Haftalık Doğan Bebek Yaşar Mı?

Hamilelin 20. haftası ile 28. haftası arasında doğan bebekler immatüre olarak adlandırılır. İmmatüre bebeklerin akciğerleri henüz tam olarak olgunlaşmamıştır ve bu nedenle çok ciddi solunum problemleri yaşanır. Bebeklerin dış dünyaya uyumu yok denecek kadar azdır. Özellikle 23 haftalık gebelikten önce doğan bebeklerin havadaki oksijeni kana iletecek olgunluğu mevcut değildir. Sonuç olarak 21 haftalık doğan bebeklerin yaşama tutunma ihtimallerinin bir hayli düşük olduğunu söyleyebiliriz.

Göz atın deriz –> 18.hafta hamilelik

Hamilelikte 5. Ayda Ne Yemeliyim?

Anne karnındaki bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişmesinin ön koşulu sağlıklı ve dengeli beslenmektir. Bu nedenle gebeliğin başlangıcından itibaren vitamin, mineral ve protein açısından zengin olan gıdaların tüketilmesine önem verilmelidir. Mevsiminde olan sebze ve meyveler de mutlaka beslenme programında bulunmalıdır. Hamileliğin 5. ayında nasıl beslenmek gerekir sorusunun yanıtlarına dair bazı önerilerde bulunabiliriz.

  • Gün içerisinde az miktarda da olsa yumurta, süt, süt ürünleri, et ve balık beslenme programınızda bulunmalıdır.
  • Öğlen ve akşam yemeklerinde sadece karbonhidrat ağırlıklı gıdalar yememeli, protein ve vitamin içeren gıdaları da öğünlerinizde bulundurmalısınız.
  • Mevsiminde olan sebze ve meyveler öğlen ve akşam yemeklerinizde bulunmalıdır.
  • Tüketeceğiniz gıdaların az yağlı olmasına, tam tahıllı olmasına ve şeker düzeyinin çok yüksek olmamasına dikkat etmelisiniz.
  • 21 haftalık hamilelik döneminde ve sonrasında gıdaların vitamin, minerali kalsiyum, folik asit, demir ve lif içeriyor olması, kendinizi daha iyi ve zinde hissetmenize de yardımcı olur.
  • C vitamini alımına da dikkat edilmelidir. Portakal, kivi, ıspanak, domates, brokoli, çilek ve brüksel lahanası, yüksek oranda C vitamini içerir.
  • Kafein, vücudun C vitamini emilimini zorlaştırır. Çay ve kahve tüketimini sınırlandırmanız gerekir. Asitli içeceklerden de uzak durmalısınız.
  • Kuru yemişler de gün içerisinde tüketilebilir ve içerikleri vitamin ile minerallerden faydalanılabilir.
  • Ambalajlı gıdaları olabildiğince tüketmemeye çalışın.
  • Gün içerisinde en az 10 bardak su içmelisiniz.

İlginizi çekebilir –> 19.hafta hamilelik

Omega 3 Takviyesi Zamanı

Omega 3, bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişimini devam ettirmesi adına önem taşır. LCP olarak bilinen bu yağların erken doğum riskini düşürdüğü yönünde çeşitli çalışmalar da bulunuyor. Aynı zamanda bebeklerin göz gelişimini desteklediği, hareket kabiliyetini güçlendirdiği ve doğum sonrasında anne sütünün besin değerini artırdığı da biliniyor. Omega 3 içerikli olan gıdaları beslenme programınıza dahil etmelisiniz. Bu gıdalara şu örnekleri verebiliriz:

  • Yağlı balıklar
  • Keten tohumu
  • Siyah ve kırmızı fasulye
  • Tam tahıllı ürünler
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Ceviz, fındık ve fıstık gibi bazı kuruyemişler

21 haftalık hamilelik hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için –> 20.hafta hamilelik

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın