18.hafta hamilelik

Hamileliğin 18. haftası ile birlikte ikinci trimester döneminin de ilk ayı geride kalmış oluyor. Bu haftadan itibaren artık ikinci 3 aylık dönemin ikinci ayına da başladınız. Bebeklerin gelişimleri büyük bir hızla devam ederken anne adayları da hamileliğe bağlı şikayetlerinin büyük bölümünden kurtuluyor. İkinci trimester döneminde daha konforlu bir gebelik döneminin yaşandığını söyleyebiliriz. Bu hafta içerisinde bebekler anne karnında nerde durur ya da bebek tekme atar mı gibi sıklıkla merak edilen tüm soruların yanıtlarını aktaracağız. Öncesinde 18 haftalık gebelikte bebeklerin anne karnında yapabildiği hareketlere değinelim.

18 Haftalık Bebek Anne Karnında Neler Yapar?

Hamileliğin 18 haftasında bebekler yaklaşık olarak 14 cm boyunda oluyor. Bu haftadan itibaren artık günlük bir rutini ve uyuma alışkanlığının da gelişmeye başladığını söyleyebiliriz. Erkek bebeklerin cinsiyet tespiti bu hafta içerisinde kolaylıkla yapılabiliyor. Kız bebeklerin de cinsiyeti belirlenebilir ancak kimi zaman bir ya da iki hafta daha beklenmesi gerekebilir. Bu arada gebeliğin bu haftasında kız bebeklerin rahmi ve yumurta kanalları da şekillenmiş olur.

Bebeklerin bu hafta içerisinde parmakları daha da güçlenir ve aynı zamanda parmak izleri bile oluşmaya başlar. Kulakları da son şeklini almaya devam ediyor ve artık bebekler dışarıdan gelen yüksek frekanslı seslere tepki vermeye de başlıyor. Bu tepkilerin büyük bölümü ani hareketler ve tekme atma şeklinde olur. Ancak anne adayları tüm bu tepkileri net bir şekilde hissetmeyebilir. Bebeklerin ciğerlerinde hava torbaları da oluşmaya başlar. Hava torbalarının oluşmasıyla birlikte hıçkırıklarla da bebekler tanışıyor fakat anne adayları hıçkırıkları da hissedemez. Sonuç olarak bebeklerin işitmeden yutmaya kadar pek çok refleksinin gelişmeye devam ettiğini belirtebiliriz.

18 Haftalık Bebek Ne Kadar Büyüklüktedir?

Bu gebelik haftasında bebeklerin anne karnında bir salatalık büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz. 14 cm civarında boya sahip olan bebeklerin ağırlığı da 180 ile 200 gram dolaylarında olur. Kalp atış hızları da 120 ile 160 arasında değişir.

Bedeninizde Adım Adım Neler Oluyor?

18 haftalık hamilelik döneminde anne adayları kendini yorgun hissedebilir. Pek çok aktivite için enerjinizin olmadığını düşünebilirsiniz. Bunların nedeni hormon dengelerindeki değişimlerdir. Ayrıca kalp de daha yoğun çalışır ve bu da yorgun hissetmenize neden olabilir. Dolaşım sisteminin de bazı değişimlere uğraması nedeniyle tansiyonun her zamankinden biraz daha düşük olması da söz konusudur. Bu nedenle yavaş hareket etmek, hızla kalkmamak ya da hızlı bir tempo ile merdiven çıkmamak dikkat edilmesi gereken hususlardır.

Kan şekerinin dengelenmesi için bu dönemde gün içerisinde olabildiğince hafif yiyecekler tüketilmelidir. Bol miktarda sıvı tüketilmesine dikkat edilmesi de önem taşıyor. Sırt üstü yatma pozisyonu yerine yan yatma pozisyonunu tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Yatma pozisyonlarında sırtınızı bir yastıkla desteklemeye çalışabilirsiniz.

18 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerede Durur?

Gebelik haftası ilerledikçe bebekler leğen kemiklerinin arasındaki alana artık sığmamaya başlarlar. Bu nedenle leğen kemiklerinin üzerine yani anne karnının üst kısmına doğru büyürler ve bu nedenle karın bölgesi de 18 haftalık gebelikte daha belirgin olmaya başlar. Rahim bebeğe yeterli alanı sağlamak için bir kavun büyüklüğüne erişir. Bebek de anne adayının göbek deliğinin biraz alt kısmında bulunur.

5 Aylık Bebek Tekme Atar Mı?

Elbette 5 aylık bebekler anne karnında tekme atma hareketini yaparlar. Bu dönemde bebeklerin rahatlıkla hareket edebilecekleri bol miktarda alan vardır. Bu nedenle bir hayli aktif olduklarını ve kollarını, bacaklarını rahatlıkla hareket ettirebildiklerini söyleyebiliriz. Anne karnında bebekler dönebilir, yuvarlanabilir, bacaklarını kullanarak gerinme hareketi de yapabilir. 18 haftalık gebelikte bebeklerin kas, kemik ve sinir sistemleri önceki haftalara nazaran daha gelişmiş olur. Bu nedenle bebeklerin bu hareketlerinin anne adayları tarafından hissedilmesi de mümkün olur. Fakat her hareketin de hissedilmesini beklememek gerekiyor. İlerleyen hamilelik haftalarında tekme atma hareketinin anne adayları tarafından daha yoğun hissedileceğini de belirtelim.

18 Haftalık Bebek Nasıl Hissedilir?

Bebeklerinin hareketlerini hissetmek anne adayları için en özel anlardan biridir. Mutluluk verici olması nedeniyle bu hareketleri hissetmek isteyen anne adayları aynı zamanda bebeklerinin sağlıklı olduğunu da bu hareketleri hissetmesine bağlayabiliyor. Söz konusu hareketler hava kabarcığı patlaması, seğirme, gerilme, dürtme şeklinde hissedilebiliyor. Bazı anne adayları da bu durumu kelebek kanadı çırpması gibi benzetmeler ile ifade ediyor.

18 Haftada Bebek Hareketleri Ne Sıklıkla Hissedilir?

Bebekler anne karnında hareket etmeye başladıklarında gebeliğin 8. haftası ile 10. haftası arasında olunur. Hamileliğin 10 haftasında ise kol ve bacaklarını hareket ettirmeye başlarlar. Ancak bu dönemde bebeklerin çok küçük ve zayıf olduğunu unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla her hareketi anne adayının fark etmesi de olanaksızdır. Anne adaylarının bebek hareketlerini hissedebilmesi için bebeklerin belirli bir büyüklüğe erişmiş olması gerekiyor.

Bebeklerin 18 haftalık gebelikten sonra günlerinin büyük bölümünü uykuda geçirebildiklerini de belirtmeliyiz. Saatte 40’a yakın hareket yapabilirler ancak uyuduklarında tekme atma gibi hareketleri çok daha az oranda yaparlar ya da hiç yapmayabilirler. Anne karnındaki bebeklerin her dakika hareket etmesini ve bu hareketin de hissedilmesini beklememek gerekiyor.

18 Hafta Gebelikte Kasık Ağrısı Normal Mi?

18 haftalık hamilelikte kasık bölgesinde ağrı olması gayet normaldir. Bu ağrılar rahim bağlarından kaynaklanır. Rahmin ve bebeğin ağırlığının artması ile beraber rahim de esnemeye başlar. Rahmi destekleyen kas ve dokular bu esneme nedeniyle gerilir ve söz konusu gerilme de anne adaylarına kasık ağrısı olarak yansır. Ağrının kasıklar ile beraber karnın alt kısmında hissedilmesi de normaldir. Kimi zaman kramp ya da keskin ve ani sağlanan bir ağrı şeklinde seyredebileceğini de belirtelim. Burada anne adayının dikkat etmesi gereken bir detay var. Eğer dinlenmeye rağmen geçmeyen ve şiddetlenen bir kasık ağrısı varsa ya da dayanılmaz düzeyde bir ağrı söz konusu ise doktorunuzda konuyu görüşmeniz gerekir.

18 Haftada Düşük Olur Mu?

Hamileliğin ilk 20 haftasında gerçekleşen bebek kayıpları düşük olarak değerlendiriliyor. 18 haftalık gebelikte asla düşük olmaz diyemeyiz. Ancak araştırmalar düşüklerin % 80’inin gebeliğin ilk 3 ayında gerçekleştiğini gösteriyor. Bu da hamileliğin ilk 13 haftasına tekabül ediyor. Bu dönemden sonra bebek kayıplarının görülme olasılığı bir hayli düşüktür. 18 haftalık gebelikte düşük olayının gerçekleşme ihtimali % 1 ile % 5 arasındadır.

Merak edenler için –> 16.Hafta hamilelik

18 Haftada Kaç Kilo Aldınız?

Bazı gebeliklerde anne adayları ilk haftalardan itibaren kilo almaya başlayabiliyor. Bazı anne adayları ise özellikle mide bulantısı, yemek kokularına karşı hassasiyet gibi nedenlerle kilo kaybı bile yaşayabiliyor. Kilo alımı çoğunlukla ikinci trimester dönemiyle birlikte gerçekleşir. Sağlıklı bir gebelik sürecinde ilk 18 haftalık gebelikte toplam 4 kilo ile 5 kilo arasında bir kilo alımı normal kabul ediliyor. Elbette bu oranın daha altında kilo alımı da söz konusu olabilir. Bu durum gebelikte bir sorun çıkacağı ya da bebeğin sağlığının olumsuz etkileneceği anlamına gelmiyor.

Kegel Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Kegel egzersizi, pelvik taban kaslarını güçlendirmek için yapılan bir egzersiz yöntemidir. Rahim, mesane, vajina ve rektumu destekleyen bu egzersizler sadece gebelik döneminde değil her yaşta ve her durumda yapılabilir. Hamilelik döneminde ise idrar kaçırma problemini engellemek ve vajinal doğum sırasında yaşanan acının hafiflemesini sağlamak amacıyla yapılır. Rektal bölgede kan dolaşımını destekleyen hareketler doğum sonrası iyileşmenin hızlanmasına da katkıda bulunuyor. Vajinal bölgede kasları idrarı tutacak şekilde kasıp bırakma şeklinde yapıldığını da belirtelim. 18 haftalık gebelikle alakalı sorularınızı yorum kısmına yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> 17.Hafta hamilelik

 

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın