19.hafta hamilelik

19 haftalık gebelik, hamileliğin neredeyse yarısının tamamlanmış olduğu dönemdir. Bir hafta sonra 40 haftalık hamilelik sürecinin yarısı geride kalmış olacak. Bu dönemde bebeklerin vücudu artık çok daha orantılı olur ve anne karnındaki gelişim süreçleri de büyük bir hızla devam eder. Bebeklerin dilindeki tat tomurcukları tamamen gelişmiş durumdadır. İşitme yetisi de büyük oranda geliştiğinden çok yüksek ya da çok düşük frekansları bebekler duymaya, algılamaya başlarlar. Verniks olarak adlandırılan beyaz koruyucu zar bebeklerin vücudunu kaplamak için gelişmeye başlar.

Myelin yağ dokusu da gelişir ve bu doku sinirleri izole ederek motor nöronları destekler. Bu sayede beyin ile kas arasındaki bağlantı da desteklenmiş olur ve bebeklerin hareketleri daha koordineli bir form kazanır. 19 haftalık gebelikte çinko takviyesi neden önemli, bebeklerin hareketleri hissedilir mi gibi sıklıkla merak edilen soruları yanıtlayacağız. Öncesinde anne adaylarının vücudunda ne gibi değişimler olduğundan söz edelim.

Bedeninizde Adım Adım Neler Oluyor?

Anne adayının vücudunda da büyük değişimler meydana gelir. Öncelikle karın bölgesi hızla büyümeye devam eder. Pozisyon değişikliklerinde anne adaylarının ağrı hissetmesi söz konusu olabilir. Bu durum ilk gebeliklerde çoğu zaman endişeye neden olsa da son derece normaldir. Sadece ağrı şiddetleniyor ya da dinlendiğiniz halde uzun zamandır geçmemiş oluyorsa doktorunuza danışmanız gerekir. Hafif ve geçici ağrılar normaldir.

Vücutta östrojen hormonunun fazla olması nedeniyle avuç içlerinde kırmızılıklar olabilir. Hatta vücudun bazı bölgelerinde cilt renginden değişimler de meydana gelebilir. Geçici olarak renk pigmenti fazlalığından kaynaklanan bu durum da endişelenmenizi gerektirmez. Göbek deliğinden vajinaya doğu ilerleyen koyu bir çizgi görünümü de oluşabilir. Bu cilt rengi değişimleri doğumdan sonra kendiliğinden ortadan kalkar. Ancak güneşin zararlı ışınlarından da korunmak gerektiğini unutmamalısınız.

Anne adaylarının gebeliğe bağlı şikayetleri 19 haftalık hamilelikte de devam edebilir. Uyku sorunları, midede ağrı, sıklıkla tuvalete gitme ihtiyacının olması, ani duygu değişimleri, kaygı bozuklukları, bu şikayetler arasında en sık yaşananlardır. Ciltte çatlaklar oluşması, sürekli yorgun hissetme, şişkinlik hissi, kabızlık, diş etlerinde şişme ya da karın etrafında ağrı olması gibi sorunlar da yaşanabilir. El ve ayaklarda şişmeler, sıcak basması, bacaklarda ağrı olması, baş ağrısı ve kimi zaman baş dönmesi de yaşanabilir. Bu şikayetler de gebelikten ve vücudun hormon dengesinde değişimler olmasından kaynaklanır.

19 Haftalık Bebek Ne Kadar Büyüklüktedir?

Gebelik dönemi boyunca anne adaylarının en sık merak ettiği unsurlardan biri de bebeklerinin ne büyüklükte olduğudur. Bu dönemde bebeklerin bir domates büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan ultrason görüntülemesinde bebekler net bir şekilde görünebilir. Boylarının uzunluğu 13 cm ile 15 cm arasında değişebilir. Ağırlıkları ise 200 gram ile 250 gram arasındadır. Gebeliğin bu haftasından itibaren bebeklerin kilosunun 15 kat artığını da belirtmeliyiz. Elbette bebeklerin ağırlığı bundan daha az ya da çok çıkabilir. Bu durumda hemen endişeye kapılmak gerekmez, gayet normal bir durumdur. Her bebeğin anne karnındaki gelişimi birebir aynı biçimde devam etmez. Bebeklerin ağırlığının farklı olması durumunda hemen gelişim sorunlarının olduğu düşünülmemelidir. Böyle bir durumda zaten doktorunuz size gerekli bilgiyi aktarır.

Hamilelik 19 Haftası Kaç Aylıktır?

Gebelikte hamileliğin kaçıncı ayında olunduğu konusu akılları karıştırabiliyor. Bu nedenle 19 haftalık gebelik dönemi hamileliğin kaçıncı ayında olduğu anlamına gelir sorusu da sıklıkla dile getiriliyor. 19 haftalık gebelik döneminde 4 ay 13 günlük hamilesiniz demektir. Doğum için geçmesi gereken sürenin yarısı tamamlanmak üzeredir. İlerleyen gebelik haftalarında karın bölgesi daha fazla büyür. Bu nedenle anne adaylarının bir miktar daha zorlanması söz konusu olabilir.

Bilgi sahibi olun –> 18.hafta hamilelik

19 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri Hissedilir Mi?

Bebekler aslında 19 haftalıktan çok daha erken dönemlerde anne karnında hareket etmeye başlarlar. Ancak bebekler çok küçük olduklarından bu dönemlerde anne adaylarının söz konusu hareketleri hissetmesi, bebeğinin kollarını bacaklarını hareket ettirdiğini anlaması mümkün olmaz. Gebeliğin 19 haftası geride bırakıldığında ise artık bebeklerin kasları çok daha güçlü olur. Hem kas hem de sinir sistemi gelişmiş olduğundan bebeklerin hareketleri anne adayı tarafından hissedilebilir. İstem dışı kas hareketleri ya da parmak emme hareketi gibi hareketler gün içerisinde sık sık yapılır. Anne adayları ise ani kas hareketlerini hissedebilir.

Bebeklerin 19 haftalık gebelikte eskite nazaran daha hareketli olduklarını da belirtmeliyiz. Elbette gün içerisinde sürekli hareket etmelerini de beklememek gerekir. Zaman zaman bu hareketlerde azalma olabilir ve anne adayları çoğunlukla endişeye kapılır. Bebeklerin hareketlerinin hissedilmiyor olması, her zaman hareket etmedikleri şeklinde yorumlanmamalıdır. Dinlenerek ya da uykuda geçirdikleri zamanlarda bebeklerin daha az hareket ettiği ve hareketlerinin de daha yumuşak olduğu biliniyor. Bu gibi zamanlarda paniğe kapılmak doğru olmaz.

19 Haftalık Bebek Günde Kaç Kez Hareket Eder?

Öncelikle her bebeğin gün içerisinde hareket sayısının aynı olmadığı anne adaylarının tamamı tarafından bilinmelidir. Hatta bazı günlerde bebekler daha hareketli olurken bazı günlerde daha sakin de olabilirler. 19 haftalık gebelikten hemen sonra bebeklerin kas sistemi ve sinir sisteminin gelişimi de hızlanır. Bu durum, ilerleyen gebelik dönemlerinde daha hareketli olmaları anlamına geliyor. Yani bebeklerin hareketlerinde bir artış yaşanabilir.

Bebekler anne karnındayken 20 – 75 dakikada bir uyurlar. Uyku döneminde ise çok fazla hareket etmezler. Uyandıkları dönemde ise daha hareketli olurlar ve gün içerisinde toplamda 150 ile 200 defa hareket ettiklerini belirtebiliriz. Tahmin edilebileceği gibi bu hareketlerin tümü anne adayları tarafından hissedilemez. Bebek hareketlerinin hissedilmeye başlandığı dönemde bazen birkaç gün üst üste daha fazla hareket hissedilirken bazen de birkaç gün boyunca hareket oranı daha az olabilir. Zaman içerisinde bu hareketlerin de bir düzene girdiğini belirtebiliriz.

19 Haftalık Gebelikte Kasık Ağrısı Olur Mu?

19 haftalık hamilelik döneminde rahim büyümeye devam eder ve yukarı yönlü olarak yükselir. Böylelikle bebeklerin gelişimi için ideal ortam sağlanmış olur. Bu dönemde göbeğin yaklaşık olarak 1-2 cm altına kadar rahim yükselmiş olabiliyor. Rahmin büyümesi ile beraber rahmi destekleyen bağ dokularda da esneme meydana gelir. Bağ dokularda esneme olması karnın alt kısımlarında ya da kasık bölgesinde ara ara ağrı hissedilmesini beraberinde getirir. Bu ağrı çoğunlukla tek taraflı olsa da bazı anne adayları her iki tarafta da ağrı hissedebiliyor.

Dinlenme ve uzanma pozisyonuna geçildiğinde ağrı genellikle hafifler ve geçer. Fakat geçmemesi ve ağrıya yüksek ateş, titreme ya da kanama gibi şikayetlerin eşlik etmesi halinde mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. 19 haftalık gebelik döneminde kasıkların yanı sıra karın bölgesinde de hafif ağrı hissedilebilir. Bu durum da normal olarak kabul edilir.

Merak edenler için –> 17.hafta hamilelik

Çinko Takviyesi Zamanı

Çinko, yaşamsal anlamda son derece önemli olan elementlerden biridir. Vücudun yağı, karbonhidratları ya da proteini dönüştürmesinde çinkonun rolünün büyük ve önemli olduğunu belirtmeliyiz. Bu nedenle gebelik döneminde çinko içerikli gıdaların düzenli olarak tüketilmesine önem verilmesi gerekir. Çinko içeren gıdalara şu örnekleri verebiliriz:

  • Kırmızı et
  • Tam tahıllı ekmek çeşitleri
  • Fındık
  • Fıstık
  • Süt
  • Peynir
  • Yumurta

19 haftalık gebelik konusunda merak ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> 16.hafta hamilelik

 

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın