20.hafta hamilelik

20 haftalık gebelik dönemi toplam hamilelik sürecinin tam ortasında kalan zamandır. Gebelik döneminin yarısı tamamlanmış olur. Bu süreçte, ilk trimester dönemi ile ikinci trimester döneminin başlarında yaşanan şikayetlerin bazıları tamamen ortadan kalkar. Anne adayları için daha keyifli bir hamilelik döneminin başladığı zamandır da diyebiliriz. 20 haftalık hamilelik ile ilgili anne adaylarının merak ettiği tüm sorulara yanıt vereceğiz. Öncesinde 5 aylık gebelikte bebek anne karnında nasıl ve ne durumda olur sorusunun yanıtından söz edelim.

5 Aylık Bebek Anne Karnında Nasıl Olur?

Gebeliğin 20. haftasında bebeklerin kilosu 280 gram ile 300 gram arasında değişir. Boyları ise 17 cm ile 20 cm dolaylarındadır. Anne karnındaki bebekler bu gebelik haftasında iri bir patates boyutuna ulaşmış olurlar. Elbette her bebeğin gebelik haftasında aynı görünümde olması beklenmez. Boyları ya da kiloları söz ettiğimiz rakamlardan biraz daha farklı ölçülerde olabilir. Bu durum endişeye kapılmanız gerektiği anlamına gelmez.

Bedeninizde Adım Adım Neler Oluyor?

Anne adayının vücudunda değişimler olmaya devam eder. Bu süreçte daha hızlı bir kilo artışı söz konusu olabildiğinden cilt çatlakları da oluşabilir. Çatlak önleyici krem çeşitleri kullanımına daha önce başlanmadıysa bu dönemde başlanabilir. Rahimde de büyüme devam eder ve artık göbek deliği hizasına ulaşmıştır. Kimi zaman denge sorunları yaşanmasının nedeni vücudun ağırlık merkezinin değişmiş olmasıdır. 20 haftalık gebelik te anne adayında yaşanan değişimlere şu örnekleri verebiliriz:

  • Saç, tırnak ve vücut tüyleri daha hızlı uzamaya başlar.
  • Kan hacminin artmasına bağlı olarak vücudun demir ihtiyacı da artar. Eğer bu ihtiyaç karşılanmazsa kansızlık sorunu görülebilir.
  • Unutkan olma ya da odaklanmakta güçlük çekme gibi sorunlar yaşanabilir. Bu sorunlar vücudun hormonal değişimlerinden kaynaklanır.
  • Tansiyonda düşme olabilir.
  • İştahta artma, midede ekşime ve hazımsızlık sorunları yaşanabilir.
  • Kimi zaman baş ağrısı ve baş dönmesi de olabilir.
  • Özellikle ayaklarda ve bileklerde ödem olabilir.
  • Kasık ve karın ağrısı sorunları yaşanabilir.
  • Sindirim sisteminin daha yavaş çalışmasına bağlı olarak kabızlık sorunu da ortaya çıkabilir.

20 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir?

Anne adaylarının bu dönemde hamile oldukları dışarıdan bakıldığında rahatlıkla anlaşılabilir. Gebeliğin ilk dönemlerinden itibaren büyümeye başlayan rahim bu dönemde göbek deliğinin hizasına kadar gelmiş olur. Bebek annenin karnında, göbek kısmının tam ortasında bulunur. 20 haftalık gebelikten sonra rahim göbek hizasının bir miktar daha üstüne çıkıyor. Bu nedenle ilerleyen dönemlerde göbek deliği biraz daha çıkıntılı bir görünüm kazanabilir. Hamileliğin 20 haftasından sonra rahim yaklaşık her hafta 1 cm daha büyümeye devam eder.

Bu arada bebeklerin kalp atışları da daha önceki gebelik haftalarına nazaran daha düzenli olmaya başlar. İşitme duyularının bir hayli gelişmiş olduğunu da belirtmeliyiz. Akciğerler de hızla gelişmeye devam eder ve bebekler minik nefes egzersizleri yapmaya başlarlar. Bebeklerin kalp atış hızının dakikada 120 – 160 arasında olduğunu belirtelim.

20 Haftalık Gebelikte Bebek Nasıl Görünür?

Bu dönemde yapılan ultrason muayenesi genellikle ayrıntılı ultrasondur. Bebeklerin kalp, beyin ve böbreklerinin gelişimi rahatlıkla incelenebilir. Fiziksel açıdan bebeklerin gelişiminin de detaylı şekilde incelenmesi, boy ve kilo ölçümlerinin yapılması mümkün olur. Uzuvlarının gelişimi değerlendirilir ve bir sorun olup olmadığı saptanır. 3 boyutlu ya da 4 boyutlu ultrason görüntülemesinin yapılması, bebeklerin incelenmesini de kolaylaştırır.

Anne Karnında 20 Haftalık Bebek Nasıl Hareket Eder?

Artık hamileliğin ilk yarısı geride kaldığından anne adayları da bebeklerinin hareketlerini daha net bir biçimde hissedebilirler. Sadece anne adayının obezite düzeyinde aşırı kilolu olması durumunda bebek hareketlerinin hissedilmesiyle ilgili sorun yaşanabiliyor. Bunun dışında ara ara bebeklerin tekme atması gibi ani hareketlerinin hissedilmesi mümkündür. Gebeliğin son trimester döneminde bebekler daha fazla büyüdüğünden anne karnındaki alanları daha kısıtlı olur. Bu nedenle ikinci trimester döneminin sonları, bebeklerin en hareketli oldukları zamandır. Nedeni ise daha fazla alana sahip olmalarıdır. Bebekler 20 haftalık gebelikten sonra kol ve bacaklarını sıklıkla hareket ettirirler. Bebekler dokunmayı da bu dönemde keşfederler ve kordona ya da etrafındaki dokulara dokunabilirler.

20 Haftalık Bebek Tekme Atar Mı?

Tekme atmak, 20 haftalık bebeklerin anne karnında en sık yaptığı hareketlerin başında gelir. Bu tekmelerin tamamı anne adayı tarafından hissedilmeyebilir. Hatta bu gebelik haftasından sonra bebeklerin hareketlerinin sıklığı biraz daha artar. Vücutlarını esnetme ihtiyacı da duyarlar ve bu esneme hareketleri de kimi zaman anne adayı tarafından hissedilebilir. Bebeğin boyunun uzaması ve kilosunun artması da hareketlerin daha net hissedilmesini sağlayan unsurlardan biridir.

20 Haftalık Bebek Günde Kaç Kez Hareket Eder?

Bebeklerin anne karnındaki zamanlarının bir kısmı uykuda geçer. Uyku süresinin ise sadece 20 dakika olabildiği gibi 2 saat de olabildiğini belirtmeliyiz. Uyanık olduğu zamanlarda günde toplamda 150 – 200 defa hareket ederler. Anne adayları özellikle aktif oldukları zamanlarda bebeğinin hareketini daha az hisseder. Dinlenme zamanlarında daha fazla hareket hissedebilirler.

20 Haftalık Doğan Bebek Yaşar Mı?

Hamileliğin 23. haftası ile 37. haftası arasında gerçekleşen doğumlar erken doğum olarak adlandırılır. Bebekler ne kadar erken dönemde doğarlarsa akciğer gelişimleri de o kadar az olur. Eğer bebekler 20 haftalık doğarsa akciğer gelişimiyle ilgili çok ciddi sorunlar yaşanır. Diğer organ sistemleri de henüz yaşamsal fonksiyonlarını kazanacak kadar gelişmiş olmaz. Haliyle doğum sonrasında yaşama tutunmaları da pek mümkün değildir. Yaşanabilecek sıkıntılar arasında en belirgin olanı solunum sorunlarıdır.

Merak edenler için –> 18.hafta hamilelik

Hamilelikte 20 Haftada Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Faza oranda kilo almaktan kaçınmalısınız. Aşırı kilo bebeklerin sağlığını da olumsuz etkileyebilir.
  • Kabızlık bu dönemde sık yaşanan bir sorundur ve önlemek için lifli gıdaları da beslenme programına dahil etmelisiniz.
  • Mide sorunları yaşamamak için yatış saatinden 2 saat önce yemek yemeyi bırakmalısınız.
  • Bol su tüketimine çok fazla dikkat edilmelidir.
  • Denge sorunları yaşanabildiğinden topuklu ayakkabı yerine düz ayakkabıları tercih etmelisiniz.
  • Uyku sorunları da yaşanabilir ve horlama şikayeti sık yaşanan bir sorundur. Başınızı hafif yukarıda kalacak şekilde yatabilirsiniz.
  • Vücudu sıkan dar kıyafetler giyilmesi dolaşım sistemine zarar verebilir. Bu nedenle olabildiğince bol kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Stres ve gerginlik de uyku sorunlarını tetikliyor. Stresten uzak kalmalı ve boş zamanlarınızı olabildiğince dinlenerek geçirmelisiniz.

Demir Takviyesi Zamanı

Kan hacminin artmasına bağlı olarak vücudun demir ihtiyacı da 20 haftalık gebelik döneminden sonra artmaya başlar. Demir içerikli gıdaların düzenli olarak tüketilmesi, eğer mümkün değilse dışarıdan demir takviyesinin alınması gerekir. Ancak bu konuda da doktorunuza danışmalı ve demir takviyesi için yöneltilen önerileri dikkate almalısınız. Demir oranı yüksek gıdaları tükettikten sonra C vitamini almanız demir emilimini güçlendirir. 1 bardak taze sıkılmış C vitamini içeren meyve suyu tüketebilirsiniz.

Aşağıda demir içeren gıdalara bazı örnekler görebilirsiniz:

  • Yağsız et
  • Yağlı balık
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Kaju
  • Tam tahıllı ürünler
  • Kuru kayısı, üzüm ve erik
  • Yumurta
  • Kuru fasulye, nohut ve mercimek

20 haftalık hamilelik hakkında merak ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz. 

Bilgi sahibi olun –> 19.hafta hamilelik

 

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın