17.hafta gebelik

17 haftalık gebelik artık hamileliğin dördüncü ayının da tamamlanmaya başladığı dönemdir. Hamileliğin dördüncü ayının son haftasında yani 17. gebelik haftasında anne adaylarının karnı daha da büyümüş olur. Gebeliğin ilerleyen haftalarında karındaki büyüme daha da hızlı olabilir. Bu dönemde bebekler anne karnında ne durumdadır ya da anne adayları bebekleri hissedebilir mi gibi soruların yanıtlarını aktaracağız. Öncesinde bebeklerin nasıl olduklarına ve gelişim süreçlerine değinelim.

Anne Karnında 17 Haftalık Bebek Nasıl Olur?

Bebeklerin bu hafta içerisinde kirpikleri ve saçları uzar. Hatta kaşları da uzar ve ağızlarını açıp kapatabilirler. Gözlerini kıpırdatabildiklerini de belirtelim. Bebekler elbette 17 haftalık gebelikte büyümeye devam ederler ancak vücutlarında henüz yeterli oranda yağ bulunmaz. Bunun nedeni ise yağı depolayan dokuların yeni oluşmaya başlamasıdır. Bebeklerin içerisinde bulunan majör sistemlerin de bu dönemde oluşmak üzere olduğunu söyleyebiliriz. 17 haftalık gebelikte bebeklerin kalbi dakikada 140 ile 150 arasında atıyor.

Bir yandan solunum sistemleri gelişirken diğer yandan da bebeklerin nefes alma hareketlerine dair denemeler yaptığını belirtebiliriz. Ellerinde ve ayaklarında bu dönemden itibaren tırnakları daha belirgin şekilde uzamaya başlar. Bilindiği gibi bebeklerin kemik gelişimi için kalsiyum oldukça önemlidir. Bu haftadan itibaren bebekler ihtiyaçları olan kalsiyumu anneden alarak depolamaya başlarlar. Bununla birlikte göbek kordonları da büyümeye ve güçlenmeye devam eder. Kıkırdak dokuları da sertleşme sürecine girer ve kemik oluşumları da tüm hızıyla devam eder.

17 Haftalık Bebek Ne Kadar Büyüklüktedir?

17.hafta bebek ne kadar büyüklükte

Ebeveyn adaylarının sık sık sordukları sorulardan biri de ‘bebeğimiz hangi büyüklükte’ şeklinde oluyor. 17 haftalık hamilelikte bebeklerin bir ayva büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz. Boyunları ile kalçaları arasındaki uzunluk da 13 cm ile 14 cm dolaylarında olur. Boyu ise bir önceki haftaya nazaran neredeyse iki kat uzamış durumdadır. Bu haftadan itibaren bebekler daha hızlı büyüdüklerinden rahimde de daha fazla yer kaplamaya başlarlar.

Bebeklerin sadece boyu değil ağırlığı da yükseliyor. Bu hafta içerisinde bebekler 100 gram ile 140 gram arasında bir ağırlığa sahip olurlar. Her geçen haftada ağırlıklarının daha da artığını belirtebiliriz. İlerleyen gebelik haftalarında ağırlıklarının daha hızlı artacak olması ise yağ dokularının ağırlaşması ile ilgilidir.

17 Haftalık Bebek Neye Benzer?

Önceki gebelik haftalarında bebekler bu denli gelişmemiş olduğundan bir insan görünümünden daha uzak olabilirler. Ancak 17 haftalık gebelik döneminde bebeklerin organları da hızla gelişmeye başlar ve küçük bir insan görünümüne kavuşurlar. Bu dönemde bebeklerin vücutları, kol ve bacakları ile başı daha orantılı olur. Ultrason görüntülemesinde bebeklerin bu uzuvlarını da görmeniz mümkündür.

17 Haftada Bebek Tam Olarak Nerede Bulunuyor?

Hamileliğin bu haftasında bebek anne adayının rahminde bulunur. Rahimde amniyon kesesi mevcuttur ve bu kesenin içi de amniyon sıvısı ile dolu olur. Bebek de bu sıvı içerisinde yer alır. 17 haftalık gebelik döneminde ve sonrasında bebekler anne adayının leğen kemiklerinin üstüne doğru konumlanırlar. Bu durum karın bölgesinin daha belirgin olmasını beraberinde getirir. Çünkü rahim bebek büyüdükçe büyümeye devam eder ve bir süre sonrasında leğen kemiklerinin arasına sığmaz. Karnın daha şişkin ve belirgin görünmesi de bundan kaynaklanır.

17 Haftalık Bebek Nerede Hissedilir?

Gebelik haftaları ilerledikçe fundus olarak adlandırılan rahmin tepe noktası da bir küre şeklini almaya başlar. 17 haftalık gebelikte rahmin tepe noktası göbek deliğinin 3 ya da 4 parmak altında olur. Anne adayı elini tam olarak bu noktaya koyarsa bebeğini hissedebilir.

Bilginiz olsun –> 16.hafta gebelik

17 Haftalık Bebek Anne Karnında Ne Yapar?

Bebeklerin bu gebelik haftasında rahimdeki yerleri son derece rahattır çünkü hareket edebilmeleri için yeterince alanları bulunur. Bu nedenle oldukça hareketli olurlar ve beraberinde hareket kabiliyetleri de güçlenir. Elleriyle kavrama hareketini de sıklıkla yaptıkları gözlemleniyor. Kimi zaman ellerini kavuşturabilir ve birbirine kenetleyebilirler. Yüzlerine dokunabilir ve parmaklarını da emebilirler. Emme ve yutma hareketlerine dair denemeler yaparak doğuma bu açıdan hazırlanmaya başladıklarını söyleyebiliriz.

Sıklıkla sorulan bir diğer soru da bebeklerin sürekli uyku halinde olup olmadığıdır. 17 haftalık hamilelik döneminde bebeklerin sürekli uyanık ve hareketli olmasını beklememek gerekiyor. Günün yaklaşık % 80’ini uyuyarak geçirirler ve bu da gelişimleri açısından son derece önemlidir. Uyku saatleri ise sadece gece değildir, güne yayılmış durumda olur. Her ne kadar bu haftada bebeklerin gözleri kapalı olsa da dışarıdan gelen çok parlak ışıkları fark edebildiklerini de belirtelim. Amniyon sıvısı sesi dalgalar halinde bebeğe iletir. Kulak yolundan beyne ulaşan bu ses dalgaları bebeklerin sesleri de duymasını sağlar. Bu nedenle yüksek frekanslı ani seslere tepki verebilirler.

17 Haftalık Bebek Hissedilir Mi?

Gebeliğin bu haftasında bebekleri hissedebilirsiniz. Aslında bebekler çok daha erken dönemlerde hareket etmeye başlarlar ancak çok küçük olmaları nedeniyle bu hareketler hissedilmez. 17 haftalık hamilelik sürecinde ise anne adayları hafif düzeyde de olsa bebeklerini hissedebilirler. Özellikle bebeklerin kol ve bacak hareketlerini, gerinme hareketlerini hissedebilirsiniz. Bu arada konuyla ilgili önemli bir detayın altını çizmek gerekiyor. Bebeğinizin hareketini hissedemiyor olmanız bir sorun olduğu anlamına gelmez. Bazı gebeliklerde bebek hareketleri daha geç dönemde de hissedilebilir.

Merak edenler için –> 15.hafta gebelik

17 Haftalık Bebek Tekme Atar Mı?

17 haftalık bebek tekme atabilir ve bu tekmeler de anne adayı tarafından hissedilebilir. Tekmenin yanı sıra bebeklerin hıçkırıklarının bile hissedilmesi mümkün olabiliyor. Esneme hareketleri, el hareketleri yakın zamanda daha da artar. Çünkü bebekler anne karnında geliştikçe hareket etme istekleri de artıyor. Bu durum hareketlerin daha net bir biçimde hissedilmesini sağlıyor.

17 Haftalık Bebeğin Cinsiyeti Belli Olur Mu?

Sadece ebeveyn adayları değil onların yakın çevreleri de bebeğin cinsiyetini öğrenmek için sabırsızlanıyor. Bu nedenle gebeliklerde cinsiyet ne zaman belli olur sorusu da sıklıkla gündeme geliyor. 17 haftalık hamilelik döneminde bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Fakat bu durumun da her gebelikte mümkün olmadığını eklemeliyiz. Bebeğin pozisyonunun uygun olması, cinsiyetinin doktorunuz tarafından tespit edilmesi adına son derece önemlidir. Eğer pozisyonu uygun değilse sonraki kontrollerinizde, birkaç hafta sonrasında da bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz.

Bedeninizde Adım Adım Neler Oluyor?

Bu hafta içerisinde anne adayları kendilerini biraz dengesini kaybetmiş gibi hissedebilir. Bu nedenle topuklu ayakkabı yerine düz ayakkabıları tercih etmeye özen gösterin. Gözlerde kuruluk şikayeti bu gebelik haftasında da devam edebilir. Bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenme düzenini korumak gerekir. Anne adayları kilo almaya başlayabilir ancak aşırı düzeyde kilo alınmadığı müddetçe bunu problem etmemek gerekiyor. Gebeliğin bu haftasında ya da sonraki haftalarda ciltte de bazı değişimler olacaktır. Yüzde ya da vücudun farklı bir bölgesinde kahverengi noktalar olabilir, kırmızı lekelenmeler belirebilir. Bu lekelerin çoğunlukla doğumdan sonra ortadan kalktığını da aktaralım.

D Vitamini Takviyesi Zamanı

Gebelik döneminde D vitamini almak oldukça önemlidir. Kalsiyum ve fosfat değerlerini dengeleyen D vitaminidir. Ayrıca bebeklerin kemik gelişimini de destekler ve eğer yeteri oranda D vitamini alınmazsa bebeklerin kemik gelişimlerinde sorunlar olabilir. Cildin güneş ışınlarına maruz kalması, D vitamini almayı sağlıyor. Eğer bu mümkün değilse dışarıdan takviye olarak D vitamini alabilirsiniz. Öncesinde ise mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor. 17 haftalık gebelik konusunda sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> 14.hafta gebelik

 

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın