14 haftalık hamilelik

Hamileliğin 14. haftası artık ilk trimester dönemini tamamladığınız ikinci trimester dönemine başladığınız haftadır. Yani gebeliğin ikinci 3 aylık dönemine girmiş bulunuyorsunuz. Anne adaylarının tüm gebelik döneminde en rahat ettiği zaman ikinci trimester dönemidir. Gebeliğe bağlı şikayetlerin büyük bölümü ortadan kalktığı için günlük yaşamlarında da çok fazla zorlanmazlar. Vücut da gebeliğe uyum sağlamış olduğundan fiziksel anlamda da yaşanan sorunlar ortadan kalkar. Bu dönemde bebekler ne kadar büyümüş olur, bebek nerededir ya da bebeğin cinsiyeti konusunda yanılma olur mu gibi tüm soruların yanıtlarını aktaracağız. Öncesinde ise sıklıkla dile getirilen bebeğin hareketlerinin hissedilmesi konusunu ele alalım.

14 Haftalık Bebeğin Hareketi Hissedilir Mi?

Gebelik haftaları ilerledikçe, anne adayları bebeklerinin hareketlerini hissetme konusunda sabırsızlanabiliyor. Bebekler ikinci trimester dönemine girildiğinde de büyümeye ve güçlenmeye devam ederler. Kollarını ve bacaklarını oynatabilirler ve yutkunma hareketi de yapabilirler. Ancak anne adaylarının bu hareketleri hissetmesi için bebeklerin yeterince büyümemiş olduğunu da hatırlatmalıyız. Bu nedenle bir süre daha beklenmesi gerekiyor. Gebeliğin 16. haftası da geride kaldığında artık bebeğinizin hareketlerini yavaş yavaş hissetmeye başlayabilirsiniz.

Bedeninizde Adım Adım Neler Oluyor?

Anne adaylarının en sevdiği gebelik dönemi olan ikinci trismester döneminde kendinizi çok daha iyi hissedeceğinizden emin olabilirsiniz. İlk trimester döneminde yaşanan rahatsızlıklar bu dönemde tamamen kayboluyor. Bununla birlikte kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz. Özelikle sabah saatlerinde yaşanan mide bulantısı, kokulara karşı aşırı hassasiyetli olma gibi şikayetler ortadan kalktığı için beslenme noktasında da daha rahat hissedeceksiniz. Vücudun değişen hormon seviyelerine olan uyumu da artık rahat bir nefes almanızı sağlıyor. Sıklıkla merak edilen hususlardan biri de ‘karın büyümeye başlayacak mı’ şeklindedir. Bu dönemden sonra artık karındaki büyüme de ivme kazanıyor. Hamilelik için tasarlanan kıyafetlere ihtiyaç duyacağınız döneme girdiğinizi söyleyebiliriz.

3 Adımda Round Ligament Ağrısı

Round ligament olarak tabir edilen durum, karnın sağ ve sol bölgesinde hissedilen ağrıdır. Nedeni ise rahmin bebeğe uygun bir zemin sunabilmek için büyüyor olmasıdır. Bu büyümeye karşın rahim kalın bağlar ile yerinde tutuluyor ve aynı zamanda destekleniyor. Rahimde büyüme devam ettikçe bağlar da bu ağırlığı taşımak için incelmeye başlıyor. Bu bağların hem uzaması hem de incelmesi, sağ ve sol karın bölgesinde ağrı hissedilmesini beraberinde getiriyor. Vücut pozisyonu değiştirildiğinde, öksürme ya da hapşırma gibi durumlarda hatta biden yerinizden kalktığınızda bile ağrının daha fazla hissedilmesi mümkündür. Ağrının hafiflemesi için ayaklarınızı yüksekte tutmalı ve kendinizi rahat hissedeceğiniz bir pozisyonda oturmalısınız.

14 Haftalık Gebelikte Bebek Ne Durumdadır?

14  haftalık gebelikte bebek ne durumda

14 haftalık hamilelikte bebeklerin uzunluğu yaklaşık olarak 7 cm ile 10 cm arasında değişir. Ağırlıklarının da 50 gram dolaylarında olduğunu söyleyebiliriz. Yani bu hafta içerisinde bebekler sadece bir şeftali büyüklüğünde olurlar. Ancak ağırlıklarının bir önceki haftaya nazaran 2 katına çıktığını da belirtmeliyiz. Bebeklerin beyin ve diğer organlarının gelişimi de hızla devam eder. Bir yandan boyu uzarken bir yandan da başı ile vücudu daha orantılı bir görünüm kazanır. Aynı zamanda 14 haftalık hamilelik döneminde bebeklerde kemikleşme sürecinin de başladığını belirtmeliyiz. Bu süreç çocukluk döneminin sonuna kadar devam edecektir.

İlginizi çekebilir –> 13 haftalık gebelik

Haftada Cinsiyet Yanılması Olur Mu?

Anne adaylarının sabırsızlandığı tek konu bebeklerinin hareketlerini hissetmek değil. Aynı zamanda bebeklerinin cinsiyetini öğrenmeyi de büyük bir heyecanla bekliyorlar. Hamileliğin 14. haftasında ultrason görüntülemesi yapılabilir ve bebeğin cinsiyetine dair bir tahminde bulunulabilir. Ancak bu tahminden ibaret olacaktır ve yanılma payının olduğunu da asla unutmamak gerekiyor. Bebeğin cinsiyetini öğrenmek için de gebeliğin 16. haftasını beklemeniz gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Eğer bebeğin anne karnındaki duruşu uygun değilse cinsiyeti net bir biçimde öğrenmek için birkaç hafta daha beklemeniz gerekebilir.

14 Haftalık Gebelikte Bebek Nerede Olur?

14 haftalık gebelikte bebek rahim içerisinde olur. Bebekler gelişimlerini gebelik süresi boyunca rahim içerisinde sürdürürler.

14 Haftalık Bebek Alınır Mı?

Ülkemizde geçerli olan kanunlar kapsamında kürtaj işleminin yapılması sadece 10 haftalığa kadar olan gebeliklerde mümkündür. Ancak bebeğin yaşamsal fonksiyonlarını etkileyecek düzeyde bir hastalığın ya da anomalinin olması durumunda 14 haftalık gebeliklerde de kürtaj yapılabilir. Hekim heyeti tarafından bebeğin gelişim testlerinde normal dışı durumların olduğunun onaylanması gerekiyor. Bunun dışında sağlıklı bir bebek gelişimi söz konusu ise yasalar kapsamında 14 haftalık gebelik kürtajla sonlandırılamaz.

14 Haftalık Gebelikte Hangi Testler Yapılır?

Hamileliğin 11. haftası ile 14. haftası arasında ultrason muayenesi ile bebeğin ense kalınlığının ölçülmesi gerekiyor. Ayrıca burun kemiğinin kontrolü ve Down Sendromu tespitine dair ikili tarama testinin gerçekleştirilmesi de büyük önem taşır. Anne adayından az miktarda kan örneği alınarak beta hCG ve PAPP-A değerlerine bakılabilir. Ultrason görüntülemesi ile yapılan kan tarama testinin sonucu sayesinde Down Sendromu riskinin yanı sıra bazı kromozom anomalilerinin riski de değerlendirilebiliyor. Bebekte bulunan tüm anomalilerin tespit edilmesi mümkün olmasa da bazı yapısal sorunların bu testler ile anlaşılması sağlanıyor.

Kısaca NT olarak adlandırılan nukal yarı saydamlık testi ile bebeklerin ensesinde biriken sıvının yarı saydamlık derecesi de belirleniyor. Gebeliğin bu haftasında bebeğin ensesindeki saydamlık azalır. Bu nedenle NT taramasının mutlaka gebeliğin 14. haftasından önce yapılması gerekiyor. Aksi halde taramanın doğru sonuç verme ihtimali azalır.

Bilginiz olsun –> 12 haftalık gebelik

K Vitamini Takviyesi Zamanı

Kanın pıhtılaşması ve aynı zamanda kemik sağlığı konusunda K vitamini son derece önemlidir. Fazla olan K vitamini rezervi vücudun karaciğerinde saklanıyor. Gebelik döneminde anne adayının yeterli oranda K vitamini almaması ise doğum sonrasında kanama bozukluğu gibi son derece önemli bir probleme neden olabilir. Dolayısıyla hamileliklerde K vitamini yönünden zengin olan gıdaların da mutlaka düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Sentetik olan K vitamini takviyeleri yerine bu vitamini içeren gıdaların tüketilmesi daha doğru bir seçim olacaktır.

K vitamini yönünden zengin olan gıdalara şu örnekleri verebiliriz:

  • Sebze yağları
  • Yumurta
  • Süt ürünleri
  • Brokoli
  • Ispanak
  • Lahana
  • Tüm yeşil yapraklı sebzeler

Hamilelikte 14. Haftada Nelere Dikkat Edilmeli?

Sağlıklı ve dengeli beslenme düzeni oluşturulması dikkat edilmesi gereken en önemli unsurdur. Vücudun vitamin ve minerallere olan ihtiyacı artığı için beslenmenize yüksek oranda vitamin ile mineral içeren gıdaları dahil etmelisiniz. Böylelikle bebeklerin sorunsuz bir şekilde gelişimini sürdürmesine de yardımcı olacaksınız. Günde 8 bardak su içilmesi de dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alıyor.

Olabildiğince radyasyona maruz kalmaktan kaçınmalısınız. Doktorunuza danışmadan MR, röntgen ya da tomografi çektirmemelisiniz. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunlar yaşamamak için bu konuya da hassasiyetle yaklaşmanızda fayda var. Bu dönemde vajinal akıntıda bir miktar artış olabilir, gayet normaldir. Akıntının şeffaf ya da süt beyazı renginde olması normal olmakla birlikte kötü kokulu olması enfeksiyonun belirtisidir. Bu durumda doktorunuza bilgi vermelisiniz. Doktorunuza danışarak pilates, yoga, yüzme ya da yürüyüş yapabilirsiniz. Çok ağır spor etkinliklerinden ise kaçınmanız gerekiyor. 14 haftalık hamilelik ile ilgili olan sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için –> 11 haftalık gebelik

 

CategoryGebelik
Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın