Gebeliğin 15. haftası artık çok daha iyi ve keyifli hissedeceğiniz dönemin başlangıcıdır. Anne karnındaki bebeklerin gelişimi büyük bir hızla devam ederken karın bölgesi de daha belirgin olmaya başlar. Anne adayları 15 haftalık gebelik ile alakalı çok sayıda unsuru merak ediyor. Bunların tamamına açıklık getireceğiz ve hamileyken sıvı alımının önerime de değineceğiz. Öncesinde ise bebeklerin bu hafta içerisinde anne karnında ne durumda olduğundan söz edelim.
Yazı İçeriği
15 Haftalık Bebek Anne Karnında Ne Durumdadır?
Hamileliğin 15. haftasında bebekler artık bir portakal büyüklüğüne ulaşmış olur. Bu dönemde bebeklerin boyları yaklaşık olarak 10 cm civarındadır. Ağırlıklarının da 50 gram ile 70 gram arasında değiştiğini söyleyebiliriz. Bir önceki haftada ivme kazanan kemik gelişimi ve kemiklerin sertleşme süreci 15 haftalık gebelikte devam eder. Bacaklarının kollarından daha uzun bir form kazandığını ve artık tüm eklemlerinin hareket ettiğini de belirtelim.
Bebeklerin kulakları biraz yukarıda olsa da zamanla olması gereken yerde son görünümlerini kazanacaklar. Bu dönemde bebeklerin tat alma duyusu da gelişmeye başlar ve aynı zamanda kasları da şekillenir. Buna bağlı olarak da bazı yüz ifadeleri yapabilirler. Bebeklerin derisinin artık daha ince olduğunu ve derinin altından kaburgalarının ya da damarlarının belli olduğunu söyleyebiliriz. 15 haftalık gebelikte bebekler baş parmaklarını emebilirler ve anne karnında oldukça aktiftirler.
Bedeninizde Adım Adım Neler Oluyor?
Gebelik hormonları vücutta bazı değişimler yapmaya bu dönemde de devam ediyor. Dişler ve diş etlerinde çeşitli sorunların oluşması ihtimaller dahilindedir. Bakteri ve plak sorunu ya da diş etlerinde iltihaplanma yaşanabilir. Bunu önlemek için de gebeliğin başlangıcından itibaren ağız ve diş sağlığına önem verilmesi gerekiyor. Anne adayları burnunun daha fazla aktığını ya da daha fazla tükürük salgılandığını da fark edebilir. Daha fazla terleme gibi şikayetler de olabilir. Tüm bunların nedeni ise vücuttaki sıvı miktarında artış olmasıdır. Burundaki kılcal damarlarda bir miktar genişleme olabilir ve bu da burun kanamaları ile kendini belli edebilir. Tamamı son derece normal değişimlerdir.
Bağışıklık sistemi hamileliğe bağlı olarak zayıflayabiliyor. Bu nedenle soğuk algınlığı ya da enfeksiyon gibi rahatsızlıkların gebeliklerde daha sık yaşanması söz konusudur. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye devam ederek bağışıklık sistemini güçlü tutmaya çalışmak gerekir. Dikkat süresi kısalabilir ve hafızanın eskiye nazaran daha zayıf olduğunu da fark edebilirsiniz. Bu durumların da gebelikle ilgili normal değişimler olduğunun altını çizelim. Bu dönemde bol miktarda sıvı almanız ise her zamankinden daha fazla önem kazanıyor. Günlük su tüketimine dikkat etmeli ve olabildiğince sıvı gıdaları da beslenme programınıza dahil etmelisiniz.
15 Haftalıkken Cinsiyet Belli Olur Mu?
Ebeveyn adayları gebeliğin ilk günlerinden bu yana bebeklerinin cinsiyetini de öğrenmek isterler. Artık gebeliğin 15. haftasına gelindiğinde bu konuda yaşanan heyecan da artıyor. Bu hafta içerisinde bebeğin cinsiyetinin öğrenilmesi mümkün olabilir fakat yanılma payının hala devam ettiğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bir hafta sonrasında bebeğin cinsiyeti ile ilgili daha net bir bilgiye ulaşma ihtimalinin yükselir. Eğer bebeğin pozisyonu da uygunsa ultrason görüntülemesi ile bebeğin cinsiyetinin öğrenilmesinin mümkün olabileceğini belirtebiliriz. Bazı anne adayları için bu sürenin gebeliğin 20. haftasına kadar uzayabileceğini de eklemek gerekir. Hamileliğin 20. haftasında bebeğin cinsiyetine dair alacağınız bilgi artık kesin bilgi olur. Dolayısıyla 15 haftalık gebelikte hemen cinsiyet bilgisini öğrenmek yerine biraz daha sabırlı olmanız ve en azından gebeliğin 16. haftasını beklemeniz daha doğru olacaktır.
15 Haftalık Bebek Anne Karnında Oynar Mı?
Elbette 15 haftalık gebelik döneminde bebekler anne karnında hareket ederler. Hatta bebeklerin ilk hareketleri aslında gebeliğin 7. haftasında başlıyor. Bebeklerin kolları ve bacaklarını hareket ettirmesi o dönemde anne adayları tarafından hissedilmez. Bebekler parmaklarını emerler ve başını da hareket ettirebilirler. Ultrason görüntülemesi sayesinde bebeklerin bu hareketlerini görebilirsiniz. Ancak karnınızda bebeğin hareketlerini hissetmeniz için hala erken olduğunu da belirtmeliyiz. Bebekler biraz daha büyüdüklerinde ve güçlendiklerinde anne adayları da bebeklerinin hareketlerini hissetmeye başlayacaklar. Bunun için de çok uzun süre beklemek gerekmiyor, birkaç hafta sonrasında hafif de olsa bu hareketleri hissedebilirsiniz. Doğum yaklaştıkça bebek hareketlerinin de hissedilmesi daha fazla netleşir.
İlginizi çekebilir –> 12.hafta hamilelik
15 Haftalık Hamilelik Kaç Ay Oluyor?
Öncelikle hamileliğin 9 ay 10 gün yani 40 hafta olarak hesaplandığını belirtmeliyiz. 15 haftalık hamilelik de 4 aylık gebelik anlamına geliyor.
15 Haftalık Gebelikte Bel Ağrısı Normal Mi?
Gebelik dönemi boyunca çeşitli vücut bölgelerinde ağrılar olabilir. Bu ağrıların nedeni özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde vücudun değişen hormon dengesine uyum sağlamaya çalışması ve beraberinde karnın büyümesi oluyor. Elbette hamilelik ile birlikte vücutta bir kilo artışı da meydana geliyor. Hamileliğin 15 haftasında karnın büyümesinin de hız kazanması ile birlikte bel ağrıları yaşanabiliyor. Bunun nedeni ise rahmin büyümesi ve bel çukuru bölgesine normalden daha fazla yük binmesidir. Bu ağrılar 15 haftalık hamilelikten daha erken başlayabildiği gibi daha sonra da olabilir. Bazı anne adaylarında bel ağrısının yaşanmadığını da eklemeliyiz. Her gebelikte anne adaylarının şikayetleri aynı olmaz. Bu nedenle yaşanan ağrılar ve ağrıların şiddeti de değişkenlik gösterir.
Bel ağrısının azalmasını sağlamak için topuklu ayakkabılar yerine düz ve daha rahat ayakkabıları tercih edebilirsiniz. hafif tempo ile yürüyüşler yapabilir ve vücudunuzu zorlamayacak egzersizler ile ağrınızın hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Yatma pozisyonunda özellikle bel bölgesinin rahat etmesini sağlayın. Ağır kaldırmak gibi vücudu zorlayan eylemlerden de uzak durmalısınız. Gün içerisinde uzun süre ayakta kalmayın ve ara ara dinlenin.
Bilgi sahibi olun –> 13.hafta hamilelik
15 Haftalık Gebelikte Sancı Olur Mu?
Gebelik haftaları ilerledikçe rahmi karın bölgesine bağlayan bağlar ve kaslar esnemeye başlar. Bu değişim, kasık bölgesinde sancı hissedilmesine yol açabilir. Kasıklarla birlikte alt karın bölgesinde de sancı hissediliyor. Bu sancı genellikle daimi değildir. Ara ara daha yoğun hissedilir. Ancak dayanılmayacak düzeyde bir sancı söz konusu olursa mutlaka doktorunuza bilgi vermelisiniz. Bu hafif sancılar bebeğin sağlığı ile ilgili bir sorun olduğu anlamına gelmez. Çok şiddetli olmadığı müddetçe yaşanan bu sancılar son derece normal bir durumdur.
15 Haftalık Gebelikte Bebek Nasıl Beslenir?
Bebeklerin anne karnındayken oksijen almasına ve besin ihtiyacını karşılamasına aracılık eden iki organ olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar ek organlar ve geçici organlar şeklinde tabir edilir. Plasenta, bebeğin ihtiyacı olan besinlerle beraber oksijeni de bebeğe ulaştırır. Ek organ ise göbek kordonudur ve annenin kanından alınan oksijen ve besinler, kordondan geçerek bebeğe iletilir. Sonuç olarak 15 haftalık gebelikte ve tüm hamilelik süreci boyunca bebeğin beslenmesi bu şekilde gerçekleşir.
Hamileyken Sıvı Alımının Önemi
Bilindiği gibi vücudun % 60’ı sudan oluşuyor ve vücut dengesini korumak için de günde 2 litre su tüketilmesi gerekiyor. Çünkü vücut günde yaklaşık olarak 2 litre su kaybediyor. Bu kaybedilen sıvının geri kazandırılması, vücudun susuz kalmasını önler. Kandaki besinlerin taşınmasını ve artıkların da vücuttan atılmasını sağlar. Bağırsak fonksiyonunun sağlıklı kalması da günlük sıvı alımının yeterli düzeyde olması ile yakından ilgilidir. Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonu riskinin azalması için de günlük su tüketimine dikkat edilmelidir. 15 haftalık hamilelik hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Merak edenler için –> 14.hafta hamilelik