kolposkopi

Kolposkopi alt genital bölgenin detaylı bir incelemeden geçirilmesi için güçlü bir ışık kaynağı ve mercekler kullanılarak gerçekleştirilen işlemdir. Kolposkopinin aslında bu incelemeyi sağlayan mikroskoba verilen ad olduğunu belirtelim. Yapılan inceleme de ‘kolposkopik inceleme’ adını taşıyor.

Fakat halk arasında işlem de kolposkopi adıyla anılıyor. Bu işlem özellikle serviks, vajen, vulva ve perinal bölgede oluşan lezyonlara dair tanı koyabilmek için sıklıkla gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte tedavinin en doğru şekilde planlanması amacıyla da bu işleme ihtiyaç duyulduğunu belirtebiliriz. Kolposkopinin neden yapıldığı ya da işlem öncesi anestezi uygulanıp uygulanmadığına değineceğiz. Ancak öncesinde kimlere bu işlemin yapıldığını gözden geçirelim.

Kimlere Kolposkopi Yapılır?

Kimlere kolposkopi yapılır sorusunun yanıtı aslında oldukça geniş bir hasta grubunu kapsıyor. Çünkü gerekli görülmesi durumunda pek çok hastaya bu işlem yapılabilir. En yaygın olan durumları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hastanın smear testinin sonuçlarının normal çıkmaması
  • Hastanın HPV testinin sonucunun pozitif çıkması
  • Hamilelikte anormal smear testi sonucu
  • Tedaviye başlamadan önce mevcut lezyonların değerlendirilmesi

Elbette bu durumların dışında spesifik bazı nedenlerle de alt genital sistemin çok daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesine ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda da kolposkopik inceleme devreye girecektir.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Kadınlar kimi zaman bu işlemin zorlu incelemelerden biri olduğunu düşünebiliyor. Oysa kolposkopik inceleme öncesinde lokal ya da genel anesteziye bile ihtiyaç duyulmaz. Çünkü işlem herhangi bir acıya ya da ağrıya sebebiyet vermez. Hasta açısından rutin jinekolojik muayeneden çok farklı bir süreç olmadığını söyleyebiliriz. Hastanın jinekoloji muayene masasına sırt üstü yatması istenir. Sonrasında rahim ağzının çok daha net bir şekilde görüntülenmesi için muayenede kullanılan bir alet vagen bölgesine yerleştirilir.

Rahim ağzında yer alan akıntılar temizlenir ve hemen ardından özel bir sıvı sürülür. Bu sıvı sayesinde rahim ağzında sorunlu olan dokular beyaza yakın bir renk alır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı renk değişimi olan bu dokuları inceler ve eğer gerekli görürse servikal biyopsi işlemi gerçekleştirilir. Bu işlemde çok küçük bir doku parçası alınarak patolojik inceleme yapılması amacıyla gönderilir. Sonuç olarak kolposkopik incelemenin hasta için gayet konforlu bir süreç eşliğinde ve kısa zamanda tamamlandığını söyleyebiliriz.

Mutlaka okumalısın –> Rahim ağzında yara

Kolposkopi Neden Yapılır?

Elbette kolposkopi işlemi sadece tek bir nedene bağlı olarak yapılmaz. Öncelikle infamatuvar lezyonların, kondilomların (siğil), poliplerin ve kanser öncüsü lezyonların ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerektiğinde bu işlemin yapıldığını belirtelim. Lezyonların tedavinin planlanması öncesinde de bu işlemin yapılmasına gereksinim olabiliyor.

Hastaların gebelik döneminde ya da gebelik dönemi dışında pap smear testlerinin anormal çıkması da bu detaylı incelemenin nedenleri arasında yer alıyor. Bununla birlikte HPV testinin pozitif çıkması durumunda da devreye kolposkopik incelemenin girdiğini söyleyebiliriz.

Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri de rahim ağzı kanseri diyebiliriz. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi rahim ağzı kanserinde de erken tanı büyük önem taşıyor. İşte bu nedenle her kadında olmasa bile bazı hastalarda rahim ağzının kolposkop ile büyütülmesi ve daha detaylı incelenmesine ihtiyaç duyulabiliyor. Eğer hekim tarafından gerekli görülürse endoservikal küretaj uygulanabiliyor ve patolojik inceleme gerçekleştirilebiliyor.

Kolposkopi Anestezi İle mi Yapılır?

Sıklıkla merak edilen sorulardan biri de kolposkopi öncesinde anestezi yapılıp yapılmadığı oluyor. Bu işlemden önce anesteziye kesinlikle gerek duyulmaz. Çünkü işlem hasta için sıkıntı yaratabilecek hiçbir müdahale içermiyor. Bu nedenle lokal ya da genel anesteziye de gerek duyulmaz.

Kolposkopi Endikasyonları Nelerdir?

Kolposkopik inceleme endikasyonlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • CIN, HSIL, LSIL ya da kanser
  • HPV enfeksiyonu şüphesi
  • ASCUS
  • Tekrarlayan enfeksiyon durumu
  • Servikste anormal bir görünüm olması

Kolposkopi Sonucu Ne Zaman Belli Olur?

Hastaya uygulanan kolposkopi işlemi yaklaşık 30 dakika içerisinde tamamlanıyor. Hastadan doku örneği alınması ve patolojik incelemeye gönderilmesi durumunda sonucun çıkma süresi laboratuvardaki yoğunluğa bağlı olarak değişebilir. Bu süre sadece 1 gün olabileceği gibi 5 güne kadar da uzayabilir. Bu nedenle net bir zaman diliminden söz etmek doğru olmaz.

İlginizi çekebilir –> Rahim kanseri

Kolposkopi İşlemi Ağrılı Mı?

Bu işlem ağrıya neden olmuyor ve işlem öncesinde anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmaması da bundan kaynaklanıyor. Kadınlar kimi zaman işlemden sonra ağrı olup olmadığını da merak edebilir. Kolposkopik incelemenin ardından da herhangi bir ağrı hissedilmediğini söyleyebiliriz.

Fakat kimi zaman bu işlem sonrasında hastadan doku örneği alınması ve bu dokunun patolojik incelemeden geçirilmesi gerekebiliyor. Bu durumda çok hafif düzeyde olmakla birlikte ağrı hissi oluşabilir. Ancak bu hissin de doktor tarafından reçete edilen ağrı kesici ilaç kullanımı ile kontrol altına alınabildiğini belirtmeliyiz. Zira doku örneği rahim ağzından alındığında genellikle ağrı hissi oluşmuyor. Sadece bir rahatsızlık hissi oluşabilir.

Kolposkopik Biyopsi Ne Demektir?

En genel şekli ile kolposkopik biyopsi, kolposkopi işleminin gerçekleştirilmesinin ardından hastadan doku örneği alınmasıdır. Bu doku örneğinin alınmasının amacı ise patolojik incelemeye gönderilmesidir. Hangi durumlarda kolposkopik biyopsiye ihtiyaç duyulduğunu ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Muayene esnasında anormal bir doku durumunun gözlemlenmesi
  • Uygulanan pap smear testinde ASCUS, CİN 1, CİN 2, CİN 3, LSİL, HSİL ya da AGUS çıkması
  • HPV’li hastaların smear sonucunun normal çıkmaması
  • Smear testlerinde sürekli iltihap ve enfeksiyon tespit edilmesi
  • Kanser öncüsü lezyona dair bir şüphe olması

Bu listeye yeni maddeler de eklenebilir. Kimi zaman sadece hastanın bazı şikayetlerinin olması durumunda da biyopsi yapılmasına ihtiyaç olabiliyor.

Servikal Biyopsi Nedir?

Şayet patolojik inceleme için doku örneği hastanın serviks bölgesinde alınırsa bu durum servikal biyopsi olarak adlandırılır. Genellikle serviks kanserine dair bir bulgu olması halinde bu işlemin yapılmasına ihtiyaç duyuluyor. Kanser tanısının olası en erken dönemde konabilmesi için de servikal biyopsi yapılmasına ihtiyaç olabildiğini belirtebiliriz.

Bu noktada kadınların en yaygın endişesi biyopsinin rahim ağzına zarar verip vermediği oluyor. Elbette bu işlem rahim ağzına herhangi bir zarar vermez. Dolayısıyla kadınların servikal biyopsi konusunda böyle bir endişe içerisine girmelerine asla gerek yoktur.

Biyopsi işleminde alınan doku parçasının son derece küçük olduğunu ve rahim ağzı bölgesinin de kısa zamanda eski haline geldiğini belirtelim. Servikal biyopsi kadınların hamile kalma olasılıkları üzerinde de hiçbir değişime neden olmaz. Yani hamile kalmayı önlemez ve kadınların ileride vajinal doğum yapmasını da engelleyen bir işlem değildir.

Öğrenmen gerekir –> Hpv virüsü

Kolposkopi Patoloji Sonuçları

Hastadan kolposkopi işlemi sonrasında doku alınması ve patolojik incelemeden geçirilmesi son derece önemli verilere erişmeyi sağlar. Patoloji sonuçlarının genellikle ‘normal’ ya da ‘anormal’ olarak değerlendirildiğini belirtelim. Eğer anormal bir duruma rastlanmazsa sadece düzenli olarak smear testlerinin yapılması ve rutin muayenelerin aksatılmaması yeterli olacaktır. Kimi zaman bir süre beklenmesi ve sonrasında yeniden kolposkopik incelemenin yapılması gerekebilir.

Kolposkopi Fiyatları 2022 Ne Kadar?

Sıklıkla merak edilen konulardan biri de kolposkopi fiyatlarıdır. Ancak fiyattan söz etmek hastalar için yanıltıcı olacaktır. Çünkü hangi hekimin tercih edildiği, işlem sırasında hastadan doku örneği alınıp alınmadığı gibi çeşitli unsurlara bağlı olarak fiyatların da değişkenlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Ancak fikir vermesi açısından fiyatların 2500 TL ile 6000 TL arasında değişebildiğini belirtelim. Kolposkopik inceleme hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
https://www.cancer.net/blog/2019-06/colposcopy-how-prepare-and-what-know

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın