Bebeğin kalp atışları ne zaman duyulur: Hamilelik, anne adayları için ne kadar zor ve gebelik belirtileri sebebiyle sıkıntılı bir dönem olsa da oldukça heyecanlı ve çok güzel anların da yaşandığı oldukça özel bir süreçtir.
Hamilelik döneminde bazı anne adayları, bebeğin kalp atışlarını gebeliğin 5. Haftasında duyabilirken, bazı anne adayları daha geç duyabilir. Ancak genellikle Bebeğin kalp atışları 5-8. Gebelik haftaları içerisinde duyulabilmektedir.
Kalp atışlarının duyulması için uygun bir ultrason cihazı gerekmektedir. Bu konuda deneyimli bir doktorun olması da anne adayının bebeğinin kalp atışlarını duyması için oldukça önemlidir. Anne adayları, en rahat şekilde bebeğin kalp atışlarını 1-12. Gebelik haftaları arasında ayırt edebilir. Bu süreden daha erken haftalarda yani gebeliğin 5. Haftasında bebeğin kalp atışlarının duyulabilmesi için transvajinal ultrason yapılması gerekebilir. Bu durum genellikle riskli gebeliklerde uygulanmaktadır.
Yazı İçeriği
Bebeğin kalp atışı hangi cihazlar ile dinlenir?
Anne adayları genellikle bebeğin kalp atışlarının steteskop adı verilen, cihazla dinlendiğini düşünür. Ancak bu alet, bebeğin kalp atışlarını duyurabilecek kadar hassas değildir. Stetoskop aletinin daha hassas olanı yani fetoskop cihazları; gebelik geliştikçe bebeğin kalp atışlarını yakalayabilir. Ancak bunun için bebeğin 17. Gebelik haftasını tamamlaması gerekir.
bebeğin kalp atışları ne zaman duyulur sorusunu merak edenler için 6. Haftadan itibaren renkli Doppler ultrason uygulanabilir. Anne karnındaki bebeğin kalp atışları, Transvajinal ultrason aracılığı ile hamilelik döneminin 5. Haftasının tamamlanmasından sonra duyulabilir. Karından uygulanan ultrasonlarda ise bebeğin kalp atışları 2 hafta kadar daha geç duyulmaktadır.
Hamilelik döneminde bebeğin kalp atışları duyulamazsa ne olur?
Hamilelik döneminin 6. Haftasının tamamlanmasına rağmen, uygun ultrason cihazları ile yapılan kontrollerde dahi bebeğin kalp atışları duyulamıyorsa, bebeğin canlılığını kaybettiği teşhisi koyulabilir. Bunun için özel ultrason yöntemleri kullanılır ve durum kesinleştirilir. Şayet bebek anne karnında ölmüş ise, kürtaj ile rahimden tahliye söz konusudur. Aksi halde anne zehirlenebilir.
Sağlıklı bir gebelik süreci yaşanmasına rağmen, kalp atışlarının izlenmemesi ne demektir?
Çeşitli durumlarda anne adaylarının hamilelik kesesinin oluşmasına progesteron yardım eder, zar ve plasenta gelişimini sağlıklı şekilde tamamlansa da içinde bebek mevcut olmayabilir. Bu duruma tıbbi literatürde anembriyonik gebelik, yani boş gebelik denir. Bu durumda gebelik kesesi boştur ve bebeğin kalp atışları duyulamaz. Boş gebelik söz konusu ise gebeliğin sonlandırılması gerekmektedir. Gebelik sonlandırıldıktan 1-2 ay sonra yeniden gebe kalınabilir. Bu sebeple de anne adayı beslenme düzenine ve uyku düzenine dikkat etmeye devam etmelidir.
Gebelikte bebeğin sağlıklı olduğu nasıl anlaşılır?
Hamilelik döneminde anne adaylarının en telaşlandığı konuların başında bebeğinin sağlıklı olup olmadığı gelmektedir. Bu sebeple de bir an önce bebeğin kalp atışlarını duymak ve hareketlerini izlemek ve hissetmek ister. Doktor her ne kadar gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam ettiğini ifade etse de anne adayı bebeğin kalp atışlarını ya da hareketlerini hissedene kadar tedirgin olabilir.
Bebek, anne adayına sağlıklı olduğunu gebeliğin 6. Haftasından itibaren hissettirmeye başlar. Bebek, anne karnında gebeliğin erken haftalarından itibaren hareket halinde de olsa kasları henüz zayıf olduğu için anne adayı bu hareketleri hissedemez. Gebeliğin 14. ve 26. Haftasında bebeğin hareketleri anne tarafından hissedilebilir.
Konu ile alakalı diğer makalelerimiz:
Hamilelik belirtileri nelerdir
Hamilelikte idrar rengi nasıldır
Bebeğin cinsiyeti nasıl belirlenir
Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.
Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97