Anti HBS nedir sorusuna ‘hepatit B virüsünü tespit etmek amacıyla laboratuvar ortamında gerçekleştirilen bir test’ tanıtını verebiliriz. Kimi zaman kişinin hepatit B aşısı yaptırıp yaptırmadığını tespit etmek amacıyla da gerçekleştirilen bu testin asıl amacı vücudun virüs ile mücadelesini sağlayan antikorların ölçümüdür. Hepatit B virüsünün yüzeyinde bulunan proteinlere karşı vücut tarafından üretilen bu antikorlar ‘anti HBS’ adını taşır ve anti HBS nedir şeklindeki sorusunun yanıtı olan söz konusu test de adını buradan alır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre ülkemizde 2,5 milyon hepatit B virüsüne sahip kişi mevcut ve bu rakam hızla yükselmeye devam ediyor. Henüz tanı konulmamış olan yüz binlerce hasta olduğu düşünülüyor. Dolayısıyla anti HBS nedir ya da hepatit B aşısı nedir gibi konular istisnasız herkesi yakından ilgilendiriyor. Sadece kan numunesi ile gerçekleştirilen bir test ile anti HBS yüksekliği kolaylıkla tespit edilebilir. Bu virüsün gebelikte de büyük önem taşıdığının altını çizelim.
Tıkla Öğren –> Adetten hemen sonra hamile kalınır mı
Yazı İçeriği
Anti HBS Nasıl Oluşur?
Karaciğer kanseri ya da karaciğer yetmezliği gibi ciddi hastalıklara yol açabilen hepatit B virüsü son derece kolay bir şekilde bulaşabiliyor. HIV virüsünden daha bulaşıcı olan hepatit B vücut dışında 7 gün canlı kalabilecek dirence sahiptir. Bu nedenle anti HBS nedir konusunda araştırma yapanların mutlaka bu virüsün bulaşma yollarını da öğrenmesi gerekir. Örneğin tıraş bıçağı, diş fırçası gibi kişisel eşyaların paylaşımı, virüsün kolaylıkla bulaşmasını sağlar ve anti HBS nedir konusu gündeme gelir.
Dünya genelinde virüs en çok kan yoluyla ve cinsel yolla bulaşıyor. Dövme yaptırma, küpe ya da piercing taktırma esnasında virüsü kapan çok sayıda kişi var. Kontrolden geçirilmemiş kan nakli, enjeksiyon malzemelerinin paylaşımı da bulaşma yollarından biridir. Özellikle bazı meslek gruplarının anti HBS yüksekliği taramasını mutlaka yaptırması önerilir. Şayet anti HBS pozitif çıkarsa problem olmaz ancak negatif çıkması durumunda aşı yaptırılması gerekiyor.
Kimler için anti HBS nedir konusunun daha önemli olması gerektiği sorusuna bir liste ile yanıt verebiliriz:
- Diyaliz hastası olanlar
- Hepatit B taşıyan anneden doğanlar
- Uyuşturucu kullananlar (damardan)
- Fazla sayıda cinsel partneri olanlar
- Sıklıkla kan ya da kan ürünü taktıranlar
- Sağlık çalışanları
- Kan ürünleri ile temas edenler
Bu kişiler için anti HBS pozitif sonuç yani vücudun hepatit B virüsüne karşı direnci çok daha fazla önemlidir ve gerekli testin mutlaka yaptırılması gerekir. Taşıyıcı olan kişilerin ise 6 ayda bir kontrole gitmesi de önerilir.
Tıkla Öğren –> Çikolata kisti nedir
Anti HBS Pozitif Ne Demek?
Test yaptıranlar anti HBS pozitif çıktığında vücudunda hepatit B virüsünün olduğunu düşünüyor. Oysa test sonucunun pozitif olması kişinin hepatit B virüsüne karşı direncinin olduğunu gösterir. Aşı yaptırmış olan kişilerde anti HBS nedir konusu aşının tam doz olarak yapılıp yapılmadığı ile birlikte değerlendirilmelidir. Aşısı olan kişilerde anti HBS yüksekliği 12 mIU/ml üzerinde olabiliyor. Bu rakam sonucun pozitif olduğunu gösterir.
Fakat anti HBS nedir konusunda akılları karıştıran konu test sonucunun 5 mIU/ml ila 12 mIU/ml arasında olmasıdır. Bu değerler ‘belirsiz’ olarak kabul edilir. Genellikle hepatit B aşısı yaptıranlar ancak tek doz yaptırmış olanlarda böyle bir sonuç çıkar. Aşının tek doz yaptırılması ise tutmaması riskinin yüksek olduğu anlamına gelir. Aynı zamanda anti HBS yüksekliği 100 mIU/ml hatta 1000 mIU/ml olabilir. Bu kişilerin vücudunun virüse karşı bağışıklığı vardır.
Tıkla Öğren –> Genital siğil
Anti HBS Negatif Ne Demek?
Yapılan testlerde anti HBS pozitif çıkması ya da negatif çıkması ne anlama geliyor sorusuyla da sıklıkla karşılaşıyoruz. Kişide anti HBS pozitif çıkmadığında hepatit B virüsüne karşı vücudunun dirençli olduğu söylenemez. Özellikle aşı yaptırmamış olan kişilerde sonuç negatif çıkar. Bununa birlikte taşıyıcı olanlarda, kronik hepatit B geçirenlerde de anti HBS nedir konusu daha farklı bir boyut kazanabiliyor çünkü bu kişilerde de sonuç negatif çıkabilir. Akut bir durumun mevcudiyetinde de sonuç negatif çıkar.
Şayet anti HBS yüksekliği istenen seviyede değilse aşı yaptırılması gerekebilir. Bu durumda doktorunuzun önerilerini dikkate almanızda fayda var. Aşının mutlaka çocukluk döneminde yaptırılmış olması gerekmiyor. Yetişkinler de aşı yaptırabilir. Böylece anti HBS nedir konusunda daha güvenli bir yaklaşım söz konusu olabilir çünkü aşının koruyuculuk oranı son derece yüksektir.
Tıkla Öğren –> Adet geciktirici ilaçlar
Anti HBS Ne Kadar Olmalı?
İstenen tablo, anti HBS pozitif sonuç ile karşılaşılmasıdır. Oldukça sinsi bir virüs olan hepatit B’ye karşı vücudun direnç göstermesi için anti HBS yüksekliği 5 mIU/ml ve üzerinde olmalıdır. Kişinin bu virüse karşı bağışıklık kazanma dönemi ise bilinemiyor. Bazı kişilerde yaptırılan aşıdan sonra vücudun bağışıklığından söz edilebilirken bazı kişilerde ise bağışıklık virüs ile karşılaşılmasından sonra meydana geliyor. Sonuç olarak anti HBS nedir konusu vücudun direnciyle yakından ilgilidir.
Merak edilen konulardan biri de anti HBS nedir sorusundan ziyade tedavinin olup olmadığıdır. Virüsün ilaç tedavisi ile aktivitesini sınırlamak, hastanın yaşam kalitesini ya da hayatta kalma olasılığını yükseltmek mümkün olabiliyor.
İlaç tedavisinin amaçlarından biri de hastada hepatosellüler karsinomi yani öncü karaciğer kanseri gelişmesini engellemek oluyor. Fakat hepatit B virüsünün vücutta hiçbir belirti göstermeden kalabildiğini de bilmenizde fayda var. Kimi hastalarda ise grip benzeri semptomlara neden olabiliyor ve haliyle hastaların aklına anti HBS nedir ya da hepatit B virüsü yerine basit bir grip rahatsızlığı geldiğinden tedavide geç kalınabiliyor.
Tıkla Öğren –> Kadınlarda sancılı adet
Hamilelikte Anti HBS Yüksekliği
Gebelikte anti HBS nedir konusu bebeğin sağlığını da ilgilendirir. Plasenta yoluyla anneden bebeğe hepatit B geçmesi oldukça ender görülür ancak doğum esnasında bebeğe bu virüsün bulaşması ihtimali son derece yüksektir. Dolayısıyla anne adaylarında anti HBS pozitif sonuç daha önemli bir form kazanıyor.
Hamilelik planlayan çiftlerin anti HBS nedir konusuna daha titiz yaklaşması ve mutlaka gerekli testi yaptırması tavsiye edilir. Daha önce aşı yaptırmış olabilirsiniz. Yine de aşıdan 5 ila 10 yıl sonra test yaptırmanızda ve anti HBS yüksekliği düzeyinin ölçülmesinde fayda olacaktır. Anne adayları HbsAg olarak da bilinen bu test ile taşıyıcı ya da hasta olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilir.
Tıkla Öğren –> Kadınlarda mastürbasyon
Anti HBS Sonucu
Aşının tam koruma sağladığından söz edebilmek için anti HBS pozitif sonuç vermiş olmalıdır. Sadece tek tüp kan numunesi ile test gerçekleştirilebiliyor. Bu noktada anti HBS nedir ya da test hepatit B kan panelini oluşturan 3 test nedir gibi sorular akılları karıştırabilir. Bu testleri en genel şekliyle şu şekilde açıklayabiliriz:
- HBsAg testi: Hepatit B yüzey antijeni ölçümü
- HBsAb veya anti-HBs testi: Hepatit B yüzey antikoru ölçümü
- HBcAb veya anti-HBc testi: Hepatit B çekirdek antikoru ölçümü
Ayrıca anti HBS nedir konusunda bilinmesi gereken bir başka unsur daha var. O da doktorunuzun bir süre sonrasında yeniden test yaptırmanızı isteyebileceğidir. Özellikle hepatit B ile yakın zamanda enfekte olunan durumlarda virüsün kan numunesinde saptanması 9 haftalık bir süreyi kapsayabiliyor. Dolayısıyla anti HBS yüksekliği ölçümünün yeniden yapılması gerekiyor. Doktorunuz testi 6 ay sonra tekrarlamanızı da önerebilir.
Tıkla Öğren –> Kızlık zarı dikimi fiyatları
Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
https://www.em-consulte.com/en/article/665758
Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
Mail: [email protected]