Adet kanaması normalde kaç gün sürer ? diğer ismi ile regl olmak, kadınların her ay düzenli olarak yaşadığı, kadınlara özel bir kanama durumudur. Kadın yumurtalıklarında yumurtlama fonksiyonu gerçekleştiğinde, rahim duvarı kendi kendine bir doku geliştirmeye başlar.
Bu doku, yumurtalık üzerinde döllenme gerçekleşmediğinde dökülmeye meyillidir ve döllenme olmazsa bir miktar kan ile birlikte vücuttan vajina yoluyla direk dışarı atılır. Bu kanama, adet kanamasıdır ve de normal şartlar altında yaklaşık 3 ile 7 gün arasında devam eder. Her kadında adet kanaması süresi, adet döngüsü ve adet kanaması miktarı kesinlikle farklı olarak gelişir.
Yazı İçeriği
Adet kanaması döngüsü kaç günden oluşur?
Adet kanaması normalde kaç gün sürer ? 3 ile 7 gün arasında gerçekleşir ancak adet kanamasına kadar olan süreç, yani adet döngüsü, düzenli olarak 21 ile 28 gün arasında gerçekleşir. Kadınlarda ergenlik döneminden itibaren, menopoza kadar devam eden süreç doğurganlık süreci olarak adlandırılır. Adet kanaması ise aslında kadın vücudunda hormonal değişikliklere bağlı gelişen bir durumdur. Bu nedenle her kadında adetin başlaması da, kanama süresi de, adet döngüsü de farklılık gösterebilir.
Özellikle yeni adet olmaya başlayan genç kızlarda tüm bunların hepsi hep düzensiz olarak devam edebilir, hatta 2 yıl kadar bu düzensizlikler normal olarak değerlendirilir. Düzen ancak 2 yılın sonunda rayına oturacaktır. Aynı şekilde menopoz sürecinde de düzensizlikler kesinlikle görülecektir.
Adet kanaması sırasında vücutta neler olur?
Adet kanaması kadınların vücudunda bir takım farklı değişikliklerin yaşandığı özel bir kanama durumudur. Adet döngüsünün ilk yarısında östrojen, yani kadınlık hormonu, çok hızlı bir şekilde artış gösterir. Östrojen hormonu, kadınlarda ileri yaşlarda özellikle risk altına giren kemiklerin güçlü kalması açısından oldukça önemlidir.
Ayrıca bu hormon, rahim duvarının kendisini yenilemesini de sağlar. Östrojen hormonunun artış göstermesi ile birlikte, yumurtalıklar da harekete geçmeye başlar ve yumurtalıklarda yumurta üretimi başlar. Yaklaşık adet döngüsünün 14. gününde yumurta, yumurtalıklardan dışarı atılır ve özel yolculuğu başlar.
Kadının, kendi rahimine ulaşan yumurtası, döllenme olmadığı zaman kendi kendine parçalanmaya başlar. Bu son aşamada kadının kendi vücudunda yükselen hormonlar artık düşüşe geçer ve rahim içinde oluşan doku da hızla dökülmeye başlar. Tüm oluşan bu fazlalıklar, vücuttan dışarı vajinadan kan ile birlikte atılır ve bu şekilde de aslında adet kanaması gerçekleşmiş olur.
Adet kanaması da normal şartlar altında 3 ile 7 gün arasında devam eder. Adet kanamasının ilk iki günü çok yoğun kanama olabilir ve daha sonrasında takip eden günlerde adet kanamasının azalması suretiyle birlikte bu süreç tamamlanır.
Adet kanaması sırasında hijyen büyük önem taşır
Adet kanaması sırasında temiz kalmak, vajinal bölgeyi temiz tutmak ve hijyen son derece önem taşır. Vajina bölgesini temiz tutmak çok önemlidir. Adet kanaması sırasında vajinadaki nemli ortam, dışardan mikrop kapmaya oldukça elverişlidir. Hem olası mikrobik enfeksiyonlardan korunmak, hem de çevreye koku açısından herhangi bir rahatsızlık vermemek için temizliğe çok dikkat edilmelidir.
Adet kanaması sırasında kesinlikle adet kanaması için özel olarak satılan pedler kullanılmalı ve bu pedler gün içinde olabildiğince sık sık değiştirilmelidir. Ped değişiminde vajina bölgesinin ılık su ile yıkanması ve ardından da kurulanarak, devamında da kuru kalması sağlanmalıdır. Vajinal bölge asla ıslak kalmamalıdır.
Adet kanaması ile oluşan ağrılar nasıl geçer?
Adet kanaması sırasında ağrı yaşanması aslında normal bir durumdur. Bu durumun öncelikle tıbbi olarak nedenleri belirlenmeli ve uzman bir doktor tarafından tedavi süreci planlanmalıdır. Adet ağrısı için ağrı kesici ile hemen sonuç alınsa da, bu durum kesinlikle geçici olacaktır. Her adet kanamasında ağrı olacak diye bir şart yoktur. Çoğu kadın ağrı yaşasa da, bu durum tedavi ile birlikte ortadan kalkacaktır. Ancak adet kanamasında ağrının nedenleri kesinlikle belirlenmelidir.
Adet kanaması tarihi normalde nasıl hesaplanır?
Adet kanaması tarihleri her kadının düzenli olarak her ay not etmesi gereken tarihlerdir. Hem adet kanamasının düzenli olarak takip edilmesi, hem de doktor muayenelerinde hep sorulan adet tarihi sorusuna cevap verebilmek adına önem taşır. Adet kanaması takvimi hesaplanarak tutulup, bir hamilelik istenmesi durumu olduğunda faydalı olacaktır.
Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.
Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97