Adet kanaması kadınlarda, her ay düzenli aralıklarla meydana gelen ve belli bir süre devam eden kanamalar, yumurtlama fonksiyonu ile hormonal dengenin normal olduğunu gösteren önemli bulgulardır. Düzenli adet kanaması ( menstrüel siklus ) beyinde hipotalamus ve hipofiz adı verilen bezler ile yumurtalar ve rahim arasındakiilişkinin tamamen normal işlediğini gösterir. Her ay yaşanan adet kanamasının sebebi ise, rahmi olası bir gebeliğe hazırlamaktır.
Yumurtlamadan sonra, rahim iç tabakası olası bir gebeliğin yerleşeceği ve büyüyeceği şekilde hazırlanarak kalınlaşır. Şayet sperm ve yumurta hücresi döllenmez ise, rahim iç tabakası bir miktar kan ile vücuttan atılır. Bu döngü her ay devam eder. Şayet yumurta ve sperm hücresi buluşursa, rahim iç tabakasına embriyo yerleşir ve gebelik meydana gelir. Gebelik tamamlanıncaya kadar kadın yumurtlamaz.
Yeni adet görmeye başlayan genç kızlarda genellikle 3-4 yıl içinde adetler düzenli hale gelir. Adetler genellikle 28 günde bir olur, ancak 25 ile 35 gün arasında adet görmek normal kabul edilir. Menstrüel siklus yani adet döngüsü, adetin başladığı 1. günden itibaren, sonraki adetin başladığı 1. güne kadar olan dönemi kapsar. Menstrüel siklus 3 döneme ayrılır.
Yazı İçeriği
Adet Dönemi Ne Demek
Genellikle 2-8 gün arası devam eder. Gebelik oluşmamış bir rahimde, rahim içi kalınlaşması kanama şeklinde dışarı atılır. Adet miktarı değişmekle beraber ortalama 30-50 cc kadardır. Doğum yapmamış kadınların yaklaşık %85’inde adetlerin sancılı olduğu gözlemlenmektedir. Doğumdan sonra genellikle sancıların hafiflediği bildirilmiştir. Her ay düzenli adet gören ve adet sancısı olan kadınlarda %90 üzerinde yumurtlama olduğu kabul edilir.
Yeni adet görmeye başlayan genç kızlarda ve menopoza yaklaşan kadınlarda adet sürelerinde değişiklikler olabilir. Genellikle 35 yaş üzeri kadınlarda adet süresinde ve miktarında kısalmalar, adet aralarında uzamalar olur. Adet süresinin 8 günden fazla olması ve pıhtılı adet görme kadınların %30 unda kansızlığa yol açar.
Adetlerin 8 günden uzun sürmesi normal kabul edilmemekle birlikte, mutlaka altında yatan sebebin tespit edilmesini gerektirir. Adet süresinin 8 günü geçmesi genellikle iltihabi durumlarda ve miyom varlığında olur. Spirali olan kadınlarda adet süresinde genellikle 2 günlük artış beklenir. Adet bitiminden sonra tekrar adet kanaması olması bir problem varlığını gösterir.
Yumurta Gelişim Dönemi
Adet döneminin tamamlanmasından, yumurtlamaya kadar olan dönemdir. Adetin başladığı günden itibaren genellikle 14.-16. günlerde yumurtlama meydana gelmektedir. Yumurtlama döneminde östrojen hormonu sayesinde rahim iç tabakası kalınlaşır ve kendini olası bir gebelik hazırlar.
Bu kalınlaşma sayesinde döllenen yumurta, rahme yerleşebilir. Şayet düzensiz yumurtlama söz konusu ise her ay farklı günde yumurtlama meydana gelebilir. Yumurtlama dönemi, gebe kalma riskinin en fazla olduğu dönemdir. Bu sebeple de gebe kalmak isteyen kadınların yumurtlama dönemini takip etmesi ve yumurtlama döneminde cinsel ilişkide bulunması önerilir.
Luteal Faz Dönemi
Yumurtlama ile başlayan ve adet görmeye kadar geçen dönemdir. Progesteron adlı hormonun etkisi ile kalınlaşmış rahim iç tabakasında ödem meydana gelir. Bütün kadınlarda genellikle bu dönem sabittir ve 13-14 gün kadardır. Bu dönemde vücut sıcaklığında 0,5 derecelik artış olur.
Aşırı adet görme sebepleri
Her kadının adet döneminde kaybettiği kan miktarı farklıdır. Aşırı adet görme, tıbbi literatürde menoraji olarak ifade edilir. Aşırı adet görmenin altında birçok sebep yatabilmektedir. Aşırı adet kanaması kadının bir adet döngüsünde 60-80 ml kan kaybetmesi durumudur. Şayet yaşanan adet dönemi, hastanın günlük yaşantısını etkiliyorsa, kansızlık sorunları ortaya çıkmış ise,bir gün içerisinde çok fazla ped değiştirmek durumunda kalınıyorsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekmektedir.
Aşırı adet görmenin altında birçok sebep olabilmektedir. Ancak genellikle disfonksiyonel uterin (rahim) kanamalar söz konusudur.
Aşırı adet görme sebeplerinden bazıları
- Polip, miyom gibi patolojiler,
- Çikolata kisti,
- Spiral,
- Kronik enfeksiyonlar,
- Polikistik over sendromu,
- Pıhtılaşma ile ilgili sorunlar,
- Tiroit bezi ile ilgili sorunlar,
- Karaciğer veya böbrek hastalıkları,
- Rahim kanseri.
Adet kanaması normalde kaç gün sürer?
Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
Mail: [email protected]
-
Hocam merhaba, 10 ekimde adet gördüm. Adet düzensizliğim için doktorum doğum kontrol hapı verdi ve adetimin 3. Günü başlamamı istedi. Hapa 3. Günü başladım eksiksiz içiyorum fakat daha önce karşılaşmadığım bir şeyle karşılaştım. Adetim 8. Günde bitti fakat çok sık kahverengi bir akıntı gelmeye başladı hala daha da devam ediyor daha önceden hiç böyle bir şey yaşamamıştım kahve rengi akıntının sebebi doğum kontrol hapı olabilir mi? Teşekkür ederim. 🙂