Adet geciktirici ilaçlar: Özellikle tatil, evlilik, sınav ya da diğer önemli günlerin adet sancısı ile geçmemesi için kadınlar adet geciktirici ilaçlara başvurmaktadır. Adet döneminin gecikmesi için yaygın olarak progesteron içeren ilaçlar tercih edilmektedir. Bu ilaçlar, adet döneminin ertelenmesine yardımcı olurken, yumurtlama işlevlerinde bozulmaya ya da uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açmaz. Rahim iç tabakasına etki eden bu ilaçlar, adet kanamasının başlamamasına yol açar. Ancak sık sık kullanılmaması önerilmektedir.

Adet geciktirici ilaçların yan etkileri nelerdir?

Adet geciktirici ilaçlar kalıcı ve uzun vadede hormonal sorunlara yol açmamaktadır. Kısırlık gibi ciddi sağlık sorunları da adet geciktirici ilaçların kullanılması ile meydana gelmez. Ancak adet görülen gün değiştiği için adet düzeninde çeşitli farklılıklara yol açabilir. Bununla beraber adet geciktirici ilaçların yaygın olarak görülen yan etkileri ise:

  • Şişkinlik,
  • Gerginlik,
  • Baş ağrısı,
  • Kabızlık,
  • Sinirlilik,

Duygu durumunda değişmeler olarak sayılabilir.Bu yan etkiler, adetin görülmesi ile geçmektedir. Uzun vadede, kalıcı bir yan etkisi söz konusu değildir.

Adet geciktirme ilacı kullanıldıktan ne zaman sonra ne zaman adet olunur?

Adet geciktirici ilaçlar kullanıldıktan sonra yan etkiler, adetin başlaması ile ortadan kaybolur. İlaç kullanıldığı sürece adet dönemi ertelenir. Kullanım tamamlandıktan sonraki 2 gün içerisinde adet kanaması başlar.

Adet geciktirici ilaçlar nasıl kullanılır, ilaca başlanması gereken zaman nedir?

Adet döneminin gecikmesini sağlamak için ilacın adetten 4 gün önce kullanılması gerekmektedir. Ancak adet dönemine 4 günden kısa bir süre varsa, ilacın kullanılmasına rağmen adet normal gününde başlayabilir. Çeşitli durumlarda ilaç kullanılırken lekelenme tarzında kanamalar meydana gelebilir. Bu durum normaldir.

Adet 10 günden uzun bir süre geciktirilirse yan etkiler meydana gelir mi?

Adetler olabildiğince kısa sürede geciktirilmelidir. 10 günden fazla süren adet geciktirmeler de memelerde hassasiyet ve şişme meydana gelecektir. Bununla beraber ödem oluşabilir. Uzun süren geciktirmeden sonra kanama miktarında artış ortaya çıkabilir.

Adet geciktirmek için hangi ilaçlar alınır?

Adet geciktirici ilaçlar, beklenen adet tarihinden 4 gün önce alınmaya başlanmalıdır. Bu ilaçlar, piyasada farklı formlarda bulunabilir. Bazı ilaçlar gün içinde 2 defa alınırken, bazıları 3 defa alınabilir. Bu aşamada mutlaka kullanma talimatları okunmalıdır. Adet geciktirici ilaçların 10 günden fazla kullanılmaması gerekmektedir. Şayet 10 günlük bir geciktirme için kullanılacaksa mutlaka bir uzman kontrolünde alınması gerekmektedir.

Adet geciktirici ilaçlar vücutta nasıl değişimlere yol açar?

Adet geciktirici ilaçlar vücutta ciddi değişimlere sebep olmamaktadır. Adet öncesi sendromunda yaşanan memelerde dolgunluk, vücutta gerginlik hissi meydana gelmektedir. Ancak bu belirtiler her kadında farklı şiddette ve farklı şekillerde yaşanabilir.

Adet geciktirici ilacın etkisi nasıl anlaşılır?

Adet geciktirici ilacın etki ettiği, beklenen günde adet olunmaması durumunda anlaşılmaktadır. Şayet kanama gerçekleşmişse ilaç yanlış zamanda alınmış olunabilir ya da etki göstermemiştir.

Adet geciktirici ilaç alındıktan sonra cinsel ilişkiye girilirse gebelik olur mu?

Adet geciktirici ilaçların gebelikten koruma özelliği yoktur. Bu sebeple de adet geciktirici ilaçların alınmasından sonra cinsel ilişkiye girilirken korunmak oldukça önemlidir.

 

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Mail: [email protected]
Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97

Yorum Yap

*

Your email address will not be published.

Copyright © 2020 Tüm Hakları Saklıdır

Bu web sitesinde yazılan bütün yazılar bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Hiç bir şekilde tanı veya tedavi yerine geçmemektedir.

Gizlilik Politikası

SEO Hizmeti: Ömer Özkoca

Son Güncelleme Tarihi: 01.11.20023

Bize Ulaşın